Mindennapi teendőinket gyorsan és kényelmesen szeretjük intézni, és ez alól nem kivétel a számlák rendezése sem, amely hagyományos módon kifejezetten időigényes feladat. (x)

Szerencsére az online fizetési lehetőségek megjelenésével már emiatt sem kell a Posta csekkbefizetési pultja mögött ácsorogni, mindössze néhány beállításra és kattintásra van szükség a számlák kiegyenlítéséhez.

Az online fizetési módok egyaránt elérhetők a pénzintézeteknél, illetve a legtöbb szolgáltatónál – például mobilszolgáltatóknál. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy elektronikus úton és díjmentesen hozzájuthassunk a kimutatásokhoz, számlákhoz, és otthonról is teljesíteni tudjuk a fizetési kötelezettségeinket.

Könnyítsd meg számláid rendezését – Online fizetési lehetőségek akár applikáción keresztül!

Mi az az online számlafizetés, és hogyan működik?

Az online számlafizetés tehát olyan digitális fizetési szolgáltatás, amellyel az interneten keresztül, gyorsan, hatékonyan és általában extra költségek felszámítása nélkül tudjuk rendezni a számláinkat, . Tekintve, hogy nem kell csekket kiállítani, kitölteni és feladni, jelentős mértékben leegyszerűsíti a pénzügyekkel kapcsolatos teendőket.

Az elektronikus számlafizetés eléréséhez a pénzintézeteknél és az egyéb szolgáltatóknál általában létre kell hozni egy online fiókot, amely a cég hivatalos weboldalán és mobil applikációján keresztül is elérhető. Bank átutalásnál meg kell adni a kedvezményezett adatait és a befizetésre váró összeget, hogy a tranzakció végbemehessen. Fontos tudni, hogy a bankoknál általában lehetőség van egyszeri és ismétlődő számlafizetésekre is.

Utóbbi esetben a folyamat automatizálása és rendszeres ütemezése is lehetséges, így biztos, hogy senki nem kési le a fizetési határidőt. A szolgáltatóknál a pénzintézetekhez hasonló az eljárás, csak épp fordítva: a közüzemi szolgáltatóknak, biztosító- vagy telefontársaságoknak először a saját bankszámlaadatainkat kell megadni, hogy később a megadott számláról le tudják emelni a szolgáltatás árát.

A telefonszámládat is rendezheted online

Ahogyan az a korábbiakból is kiderült, a mobilszolgáltatóknál is elérhető a digitális számlafizetési mód. Miután sikerül beregisztrálni és létrehozni a személyes fiókunkat, a bejelentkezést követően meg tudjuk tekinteni havi számláinkat és az azokkal kapcsolatos információkat, mint például a kifizetésre váró összeget, a fizetési határidőt vagy a szolgáltatások árainak tételes felsorolását.

Mindezek után kiválaszthatjuk, hogy milyen módon szeretnénk rendezni a számlánkat. Ennélfogva a fizetési módok közül a bankkártyás fizetés, az elektronikus átutalás vagy egyedi esetben más, speciális online fizetési szolgáltatás mellett is dönthetünk. Ezt követően már csak véglegesíteni kell a tranzakciót, és meg is történt a csekkbefizetés. Természetesen a rendszer mindig küld elektronikus visszaigazolást az online fiókon és a mobilapplikáción keresztül is.

Miért éri meg az elektronikus számla mellett dönteni?

Több szempontból is érdemes lehet elektronikus számlázást választani. Egyrészt egyenértékű a papírszámlával, tehát ugyanolyan hivatalos és hiteles eljárási forma, mintha postai úton tennénk eleget a fizetési kötelezettségünknek. A különbség abban rejlik, hogy így sokkal gyorsabban – sorban állás nélkül –, pillanatok leforgása alatt rendezhetjük számlánkat.

Ráadásul az online számlafizetés nagyon konstruktív és megbízható fizetési mód, ugyanis az elektronikus számlák általában évekre visszamenőleg is rendszerezve vannak, és bárhol, bármikor, bárhonnan elérhetők. Végül, de nem utolsó sorban: digitális szolgáltatás igénybe vételével a környezetünk védelméhez is hozzájárulunk, ezért ha egyébként is törekszünk a fenntartható és tudatos mindennapok kialakítására, érdemes mindig az online megoldásokat választani.

Biztonságos, ha online módon fizetek?

Gyakran találkozni olyan felvetésekkel, hogy az online fizetési módok kevésbé biztonságosak. Ezek az állítások azonban nem feltétlenül helytállóak, hiszen a pénzintézetek és általában a szolgáltatók is kétlépcsős, azaz többfaktoros hitelesítéssel védik az ügyfeleik adatait (például a fizetés teljesítéséhez SMS-ben is küldenek egy egyedi azonosító számot).

Természetesen ennek ellenére is érdemes mindig résen lenni, többek között célszerű

● meggyőzödni róla, hogy az online számlafizetést megbízható és hiteles webhelyen vagy alkalmazáson keresztül végezzük (ebben segít az URL ellenőrzése: a https:// protokoll mindig erre ad bizonyítékot);

● erős jelszavakat használni, amelyek minden esetben egyediek és nem összekapcsolhatók egyéb felhasználói fiókjaink belépési adataival;

● ellenőrizni, hogy a honlap használ-e SSL-titkosítást. Erre utal a fentebb említett https:// protokoll, de az URL-ben található zöld lakat ikon is.

Még egy lépéssel a fenntarthatóság felé

Mindent összevetve, elektronikus számla mellett dönteni egyet jelent azzal is, hogy még egy lépést teszünk a zöldebb, fenntarthatóbb mindennapok felé. A pénzügyeink azonnali és mindig friss nyomon követése segít a számlák rendszerezésében és a határidők betartásában, amellyel elkerülhetők az elfelejtett befizetésekből származó extra költségek.

Ha mindig szánsz pár percet a számlakimutatások felülvizsgálására és a befizetésre váró számlák teljesítési idejére, az online fizetési módok igénybe vételével sok elvesztegetett perctől és kellemetlenségtől megóvhatod magadat.

Partner tartalom (x)

Forrás: Yettel.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.