A költözés egyszerre jelentheti az újdonság izgalmát és egy hihetetlenül stresszes időszak kezdetét. Ennek persze számos oka van. A költözés során gyakran hátra kell hagyni egy biztos és jól ismert közösséget, illetve azt az ingatlant, ami egészen odáig a meghitt otthont jelentette a számunkra. Jó esetben egy sokkal kedvezőbb környezet vár minket az új helyünkön, de ebben az esetben is megterhelő lehet a változás, és az ezzel járó szervezkedés. A költözés tehát kimerítő élmény. (x)

Van azonban egy módja annak, hogy jelentősen redukáljuk az otthonváltoztatással járó traumát: válasszunk olyan költöztető céget, ahol maradéktalanul az ügyfél igényei szerepelnek a középpontban, és ahol valódi támogatást kapunk a költöztetés során. Egy profi költöztető cég nem csupán azt garantálja, hogy a bútoraink és egyéb személyes tárgyaink időben és tökéletes állapotban érkeznek meg a helyszínre. Egy szakmailag elkötelezett cég esetében következetes kommunikációra és segítőkész, készséges hozzállásra számíthatunk. Ezek a tényezők jelentős mértékben csökkenthetik a költözéssel járó stresszt.

Hogyan tehető gördülékennyé és stresszmentessé a költöztetés?

Hogyan válasszunk költöztető céget?

Mielőtt kiválasztanánk azt a céget, amelyik partnerünk lesz a költöztetés során, végezzünk egy kis kutatást az interneten. Manapság nem nehéz referenciára lelni, hiszen a különböző fórumokon és közösségi média felületeken rengeteg vélemény cserél gazdát egy-egy témán belül, így a költöztetés kapcsán is kellő információhoz juthatunk.

A professzionális költöztető cégek esetében ugyanaz érvényes, mint bármely egyéb szolgáltatásnál: vannak elégedett és elégedetlen ügyfeleik. Mindennek nézzünk alaposan utána. Amennyiben van olyan ismerősünk vagy rokonunk, aki nemrég költözött, akkor kérdezzük meg, hogy melyik céget bízta meg, és mennyire volt elégedett a szolgáltatásukkal. A megbeszélt időben végezték el a munkát? Minden menetrend szerint zajlott, vagy voltak meglepetések? A holmikat megfelelő állapotban juttatták el a helyszínre? Ezek mind releváns kérdések, sőt, tulajdonképpen bármi az lehet, ami foglalkoztat minket a téma kapcsán.

Alaposan nézzük át az adott cég költöztetésre vonatkozó irányelveit. Minden szolgáltatás más és más, és közel sem biztos, hogy olyan faktorok is szerepelnek az előre meghatározott árban, melyekre mi mindenképpen igényt tartanánk. Előfordulhat, hogy bizonyos költöztetési szolgáltatásokat csak felár ellenében vehetünk igénybe, ahogy az is megeshet, hogy egyáltalán nem találjuk a költöztetés tevékenységi körén belül azt, amit keresünk. Vannak olyan cégek, ahol plusz költséget jelent, ha segítséget kérünk a ki-és bepakoláshoz, és az alapár csupán a fuvarozást tartalmazza. Másoknál nincs benne a díjban a kiszállás ára, vagy egy bizonyos súly feletti tárgy esetén szintén plusz pénzt kell fizetnünk.

Milyen kritériumokat vizsgáljunk?

A megbízhatóság egyik legfontosabb kritériuma az átláthatóság és a leinformálhatóság. Sajnos ebben a szakmában is találkozhatunk kontárokkal vagy akár csalókkal, így nem árt az óvatosság. Kérjünk nyugodtan több ajánlatot, ez rendszerint teljesen ingyenes. Mindenképpen jelezzük, ha speciális igényeink vannak, például ha szeretnénk, hogy az adott cég biztosítson számunkra csomagolóanyagot, például költöztető dobozok formájában. Ha páncélszekrény szállítást is kérünk, akkor győződjünk meg róla, hogy a költöztetés alkalmával a cég használ-e alátétet, illetve a bútorok védelmének érdekében pokrócokat, vagy egyéb felületvédő anyagokat.

Nyugodtan kérdezzünk rá, hogy milyen rögzítési megoldásokat és technikákat alkalmaznak, mert nagyon fontos, hogy a tárgyak ne mozduljanak el szállítás közben. A gördülékenyebb utazás érdekében a nehéz tárgyakat súly szerint kell elosztani, egy profi cég számára ez teljes mértékben evidens. A teherautót lépcsőzetesen kell berakodni, jól átgondolt rendszer szerint, hogy megfelelő legyen a súlyeloszlás és minden tárgy sérülésmentes legyen, amikor ismét megérkezik hozzánk. Ha bármilyen téren bizonytalanságot, lekezelő stílust tapasztalunk, akkor keressünk tovább. Szerencsére léteznek megbízható, profi és tapasztalt szolgáltatók a szakmában, így ne tegyük alacsonyabbra a minőségi mércénket.

Mivel a költöztetés a legprofibb szakmai hozzáállás mellett is kaotikus lehet, gondoskodjunk néhány dologról, hogy ezt elkerüljük, és minél átláthatóbb legyen a teljes folyamat. Érdemes a költöztetéssel egyidejűleg a lomtalanításra is időt szánni. Szelektáljuk át a tárgyainkat tudatos szemmel. Vajon tényleg mindenre szükségünk van? A nem használt tárgyak eladása vagy elajándékozása csökkentheti a költözés terheit. Készítsünk listát a tárgyainkról, minél részletesebb, annál jobb. Minden dobozt lássunk el megfelelő címkével, így megóvjuk magunkat a felesleges keresgéléstől, és célirányosabban, ezáltal gördülékenyebben mehet végbe a kipakolás.

Mindig érdeklődjünk a költöztető cég által garantált értékvédelmi lehetőségekről. Egy profi cégnél rendszerint már az alapárak is biztosítják a szükséges felelősségbiztosítást, hogy nekünk ne kelljen aggódnunk vagyontárgyaink miatt. A Profi Költöztetés csapata több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik, és a magas szintű szakmai hozzáállás mellett gondoskodik a fuvarozás minden egyes lépéséről.

Partner tartalom (x)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.