A Quadrantinák érkezése az évkezdet legfontosabb és leglátványosabb csillagászati eseménye.

Látványos csillaghullásban gyönyörködhetünk január első napjaiban

Illusztráció: Pixabay.com

Óránként akár 130 hullócsillagot is látni lehet január elején a Quadrantidák meteorraj érkezésével – derül ki a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményéből. A csillaghullás január 4-én a hajnali órákban lesz a leglátványosabb, keleti irányban kell majd keresni.

A csillagvizsgáló szerint a Quadrantiták érkezése az évkezdet legfontosabb és leglátványosabb csillagászati eseménye. Felveszi a versenyt az augusztusi Perseidákkal (átlagos maximum 84 hullócsillag) és a decemberi Geminidákkal (átlagos maximum 88 rajmeteor óránként). Utóbbiról egyébként decemberben még azt írták az MTI szerint, hogy ideális esetben 120 hullócsillagot is hozhat óránként.

A hullócsillagok, vagy meteorok olyan porszemcsékből és kődarabokból származnak, amelyek akár egy űrhajó sebességének többszörösével száguldanak az űrben. A Föld felső légkörben hosszú, fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, ezt látják az emberek hullócsillagként.

A Quadrantidák meteorraj szülőobjektuma a mindössze 3 kilométer átmérőjű, 2003 EH1 jelű kisbolygó. Érdekesség, hogy a kisbolygók ritkán produkálnak meteorrajok alapját képező törmelékfelhőt pályájukon. A különös égitest viszont mégiscsak felelős a Quadrantidák meteorzáporért, ami arra enged következtetni, hogy a 2003 EH1 valójában az ötszáz éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt C/1490 Y1 jelű üstökös magja. Ez az objektum hagyhatta maga mögött azt a vékony porfelhőt, amely minden évben, január első napjaiban találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.