Szijjártó Péter bejelentette, megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát

- jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter hatalmas bejelentést tett – Megvan a következő magyar űrhajós

A négy jelölt, aki eddig részt vett a képzésben: Szakály András, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Schlégl Ádám Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, mielőtt útnak indult az európai uniós külügyi tanács brüsszeli ülésére, hogy Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt vált az első magyar űrhajóssá, és most küszöbön áll a következő magyar küldetés, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított.

Kijelentette, hogy a magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik az elmúlt évtizedes tapasztalatok és hagyományok alapján, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.

Emlékeztetett arra, hogy 240-en jelentkeztek a küldetésre, akik közül egy rendkívül összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet, akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig.

A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta végleges döntését mindenféle szempontot mérlegelve, és ez úgy szól, hogy Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutatóűrhajós, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott

- közölte.

Annak érdekében, hogy a misszió biztosan megvalósuljon, egy tartalékos űrhajós kijelölésére is sor került, ő pedig a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz. Ők fogják végigcsinálni a kiképzés utolsó fázisát

- tette hozzá.

Szijjártó Péter aláhúzta: nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, hiszen a következő magyar űrhajósnak ki kell bírnia például azt a mintegy 48 órás utat is, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik.

Tájékoztatása szerint a kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát.

"Mindketten ugyanazt a kiképzést fogják végigcsinálni, tehát ha adott esetben valamilyen ok miatt cserére van szükség, akkor sem veszik kárba az eddigi munka" – tudatta.

A miniszter arra is kitért, hogy a még az utolsó pillanatig versenyben lévő másik két jelölt a misszió munkáját majd a földi támogató egység vezető munkatársaként fogja segíteni.

"Gratulálunk a két kiválasztottnak, a repülő, illetve a tartalék űrhajósnak is. És őszintén reméljük, hogy ez a küldetés is legalább annyira sikeres lesz majd, mint a 44 esztendővel ezelőtti. Farkas Bertalan után tehát hamarosan újabb magyar repül az űrbe kutatóűrhajósként" – mondta.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
De jóóóóó! Akkor már csak az Új Világegyetem megteremtése van a Mi Új Teremtőnknek hátra!
""...a gép forog, az Alkotó pihen(het)...""
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
@Sakk Matt: minek a wc papír a kórházba? Ugyse esznek mert ugye az nem hízlalda,mondta anno valaki,néj még jut egy száraz zsemle,egy szelet másnapos párizsi,kockavaj, elvégre azért vannaka hozzátartozók,hogy ellássák a betegüket,étellel,itallal,gyógyszerrel,ápolással,az se baj,ha kitakarítják a kórtermet,esetleg műthetnének is,vagy szülést levezethetnének...
Szegény Dzsoni és Árnika
Tudjátok mi a kedvenc dal a pokolban?

"Nézz, nézz az ég felé."

(Még mindig várnotok kell az igazságra a szent szellemről, mert én csak "kemény eledelben" tudok gondolkodni, az meg nem mondana nektek semmit. Addig is, amíg összeszedem magam, megosztanám veletek a saját készítésű izotóniás italom receptjét: 3 dl víz, 0,5 dl almaecet, 1 csapott mk gyömbérpor, 2 mk méz; ezt az egészet jól összekeverem, aztán... kiöntöm a vécébe - Egészségetekre!)
kakukkmadár
Nem lehetne, hogy az autóakkumulátor-fejlesztő magyar űrhajós az akkugyárakat is magával vigye a szarkenegető kirgizekkel és a munkaadóikkal együtt? Ja, és persze kakadut is a főnökével. De őket csak odaútra szóló jeggyel.
Eladott Ország
@Sakk Matt: ma, 10:00 ♦ El nem tudtam volna képzelni, hogy a gengszterváltozás' után, közös platformon lehetünk Észak-Koreával, Nicaraguával, és a ruszkikkal, de ez még csak a kezdet, ha ezeket a hazaáruló bűnüző, politikai prosti trógereket hatalmon tartjuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.