Magyarország államadóssága, méretarányos képekben illusztrálva, hogy a hétköznapi ember is értse, mekkora összegről van szó.

allamadossag.net78.net

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Hogyha az államadósságot arányosan szétosztanák az állampolgárok között, akkor befizethető lenne. Ez azt jelenti, hogy a milliárdosok milliárdokat tegyenek bele az államadósság kosarába, a minimálbéresek a minimálbérüket...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Levendula
Hogyha az államadósságot arányosan szétosztanák az állampolgárok között, akkor befizethető lenne. Ez azt jelenti, hogy a milliárdosok milliárdokat tegyenek bele az államadósság kosarába, a minimálbéresek a minimálbérüket...
zsolti
@Levendula: adódik a kérdés, hogyha én tegyük fel milliárdos vagyok, mi az isten közöm van ahhoz, hogy valakik évekkel ezelőtt elherdálták az ország vagyonát? nem minden tehetős ember lopta a pénzét, ne legyünk ennyire demagógak. másik, hogy mi garantálja, hogy többet ilyen nem fordul elő? elvégre ha egyszer összedobta ez a sok birka a pénzt, rögtön azt hihetik, hogy hát akkor ilyet legközelebb is lehet majd. oldják ezt meg ott, ahol elkúrták.
Levendula
zsolti
Tetszik a hozzászólásod, de!
Lehet, hogy nincs köze mindenkinek az ország vagyonának az elherdálásához, sőt!
Lehet, hogy nem mindegyik tehetős ember lopkodta össze a vagyonát...
De! Hogyha abból indulunk ki, hogy most kinek mennyi vagyona van, akkor én azt mondom, hogy aki tehetős, az adjon többet a közösbe, aki szegény, az a szegénységéhez mérten minimálisan járuljon hozzá az államadósság csökkentése érdekében.
kacsa0707
Szoclib szócsövek lehet hozzászólni!
kacsa0707
luigilongo60, marlin2, profon, nyanya001
Hajrá gyerekek kérjük a hozzászólásotokat, vagy hozzászólásod, mert annyira egyformák a beírások, minden lehetséges.
kacsa0707
Eberek itt a jó alkalom vitázni, lehet szidni vezetőinket, és ennek ellenére senki sem szól hozzá a témához, vagy elakadt a sok- sok okostojások szava?
kacsa0707
@Levendula: Köszönöm a pozitív hozzáállásodat.
Mások úgysem kíváncsiak az igazságra.
Orsós
Ásunkaté! Ákkor a 21.000.000.000.000 osztvá 93 ezer négyzetkiláméterrel kb. 286 milliárd forintot eredményez! Tehát ha telekáron tekintjük azs orságot, mán a kutyának se kell!
Fater59
@kacsa0707: Ügy látom kötözködni , balhézni jársz erre az oldalra .
Vedd már észre , az általad felsoroltak, nem kívánnak, meddő vitát folytatni veled .
kacsa0707
@Fater59: Én nem balhézni járok ide, ha nem szeretnék értelmes emberekkel eszmét cserélni, bár olyanokkal akik a fejüket a homokba dugták nem lehet.
Mert az igazság bizony fájdalmas, és ha szembetalálják magukat vele elakad a szavuk.
Némó Matróz
@Fater59: Hagyd rá, ez a sokadik nick neve.
sasi1115
@kacsa0707: A pofátlan jutalmaknál szóló cikknél dél felé repültél? Mert nem hápogtál ott semmit (ha már kenegetni akarod a felelősséget, mert az emúttmásfél évben sem történt sok minden államadósságügyben!!).
Amúgy meg dögöljenek meg a politikusok együtt, mszpéstülfideszestüljobbikostól!
alfás
@zsolti: hidd el,hogy az ösztöndíjas tanulótól kezdve,a nyugdíjasig,mindenki lemondana egyhavi bevételéről. DE!!! csk egy teljes parlament-feloszlatás után. amíg bárki bent ül,akik az elmúlt húsz évben csak a környékén is voltak az Országháznak,addig nem. ja! és az eskű úgy kezdődne,hogy : A HAZA NEM ELADÓ,SEMMI PÉNZEN!!!
Dr.luigilongo60
@kacsa0707: Minden különösebb cifrázás nélkül csak annyit mondanék, hogy számtalan országnak sokkal több a GDP arányos államadóssága, mégis egy ottani utcaseprő életszínvonaláról nálunk több millió ember csak álmodozik.

Sőt továbbmegyek, vannak olyan országok is ,ahol sokkal kevesebb az államadósság, mégis szarabbul élnek, mint Mi?

Akkó hány az óra Vekker Úr?

Orbánék ezt tudták a legjobban meglovagolni fegyverként,oszt annyi.
nyanya001
Mi is szeretnénk ha értelmes
kacsa járna errefelé
profon
Magyarország tartozása lófing a nemzetközi pénzvilágban ! De elengedése vagy csökkentése olyan példa lenne ami döntené a dominót. Sajnos ezért nincs valódi konszolidálás ! Az ember márcsak ilyen állat "kényszer, érdek, ösztön élet " három nagy fekete fabábú !!!
wadnarancs
Szánalmas...

Szerintem meg meg kéne mondani ,hogy azt egy másik rendszer vette fel ami 3x ekkora országra kellett ,de elvették a területeket így se pénz se fejlesztés se terület...:"(
vidi500
@profon: "De elengedése vagy csökkentése olyan példa lenne ami döntené a dominót."
Miért? A lengyeleknek is elengedték az adósságot. Abban az időben nekünk is azt akarták, csak az akkori MAGYAR illetékesek határozottan szembe szálltak ezzel a szándékkal. Vajon mi okuk lehetett rá?
JAJMÁR
@vidi500: Ezt hogy érted? El akarták engedni az adósságunkat, és azt mondták a magyar politikusok, hogy ne?? Ezt honnan veszed?
vidi500
@sasi1115: "az emúttmásfél évben sem történt sok minden államadósságügyben!!)."
Dehogynem! Pl. 2012-ben kifizettek 5.600 milliárd Ft adósságszolgálatot (kamatot). Természetesen az ország (szegényebb) lakosainak a rovására.
JAJMÁR
@kacsa0707: Szerintem jó ötlet, mindenki fizesse be az 1 havi jövedelmét.
Ne gondold, hogy ez az ötlet a szegény emberek között bukna meg, akik hónapról hónapra élnek, és semmi megtakarításuk nincs.
Nem! Nekik fontos a haza, ők odaadnák.
Ez az ötlet a milliárdosok között bukna meg, akik észre sem vennék, hogy egy havi jövedelem kimaradt.
kkalman
Talán elő kellene venni az összes szarházi, tetű politikust, aki a gengszterváltás óta megfordult a parlamentben, és környékén, és elszámoltatni őket. Fizessék vissza a vagyonukból az államadósságot. A megélhetésiek, akik politikusként lettek milliárdosok, duplán fizessenek, hogy érezzék, lopni nemhogy nem szép, de bűn, amit büntetnek.
vidi500
@JAJMÁR: Nem a forrás a lényeg! Hanem az, hogy bizony volt ilyen. Egyéni érdekek - széthúzás, a közös érdekek lesz@rása. Reméljük egyszer el fogunk jutni oda, hogy hivatalosan is ki fog derülni.
vidi500
@vidi500: Azt a küldöttséget kellene felhajtani, akik itt voltak tárgyalni ez ügyben, és a magyar illetékesek arrogánsan elhajtották őket.
Yoda69
Valoban szemleletes abrazolas.
A rendszervaltaskor Antallnak (RIP) lett volna eselye az adossag eltorlesere. O nagyvonaluan nem kert belole, igy most szivhatunk orokre.
lajospapa
Igen, a szocializmusban kezdődött az eladósodás. Romániában nem adósodtak el. nagyon szépen is éltek, láthattuk. Most is kevesebb az adósságuk, de én most sem irigylem. A rendszerváltáskor volt néhány rossz gyára, bányája cukorgyára és lakótelepe az államnak, meg 20 milliárd dollár adóssága. Azóta sikerült a rossz gyáraktól stb megszabadulni, az államadósságot meg kicsit megnövelni. Most csak 21000 ezer milliárd. Ez semmi! A felső 10 ezer 5 ezerétől össze tudnám szedni. Akkor, a szocializmusban ezt nem lehetett volna megtenni mert nem volt a párttitkároknak annyi vagyonkájuk. Tehát Magyarország sikeres, jobban élünk.
vidi500
@lajospapa: Szerintem nem a felvett kölcsönök miatt voltunk a tábor legvidámabb barakkja. Akinek hobbija az ez utáni vizsgálódás, nem sajnál rá sem időt sem fáradtságot, leellenőrizheti, hogy az átkosban kezdődött eladósodás csupán 1 milliárd $ beforgatását jelentette a (nép)gazdaságba :-) 1989-ig. 4 milliárd $ be sem jött az országba. Mégis kifizettünk a felvett 5 milliárd $ után 11 milliárd $ kamatot 1989-ig. Az 1990-es 22 milliárd $ adósságunkra kifizettünk napjainkig 162 milliárd $-t. Ennek ellenére jelenleg mégis mintegy 135 milliárd $ az ország adóssága.
Ebben egyetértek veled: "A felső 10 ezer 5 ezerétől össze tudnám szedni." Biztos!!!

"Tehát Magyarország sikeres, jobban élünk." A felső 10.000 szemszögéből nézve mindenképpen. Viszont éppen ma reggel hangzott el egy jelenlegi ellenzéki képviselő szájából, hogy Mo. -on a létminimum alatt élők száma az inkább 9 millióból elérte a 4,6 millió főt. Ebbe beletartoznak a munkaviszonnyal bíró emberek is, és itt nem a közmunkásokra gondolt. Ez az a jobb élet.
JAJMÁR
@lajospapa: Romániában a Csaucseszku nyomorba döntötte a népet, amíg ő és a sleppje jól élt. Az ország az adósságot pedig kifizette. Ez nem jó példa, ilyen áron nem szabad, nem csoda, hogy a végén lelőtték.
kamazuka
@vidi500: Én egyedűl tudnék annyit adni,hogy még maradna is!
Egy mondat, és két matematikai képlet!
Aki bevállalja,holnaptól ezerévekig nincs gondja!
JAJMÁR
@JAJMÁR: Soha nem fogjuk kifizetni ezt az adósságot, még jó, ha a kamatait fizetni tudjuk.
Nem azt látom, hogy a felső tízezer jobban kivenni ebből a részét. :(((((
vidi500
@kamazuka: "Én egyedűl tudnék annyit adni,hogy még maradna is!"

Akkor Te boldog ember vagy! :-) Gyorsan hozzáteszem, véleményem szerint a pénz egymagában nem boldogít. Igaz a boldogsághoz kell valamennyi pénz is, de az a nívó nincs túl magasan, ami fölött már a pénz nem boldogít.
Ettől függetlenül egy ország csak akkor lehet boldog, ha a polgárai is azok, nem csupán egy szűk kisebbség. Jelenleg az ország lakosságának legnagyobb része anyagilag is nagyon távol van ettől a ponttól.
dömdödöm
odáig bírtam hogy vissza kell menni 1970 ig . Nálam a 21 ezer milliárdból igen kevés volt és az országon sem nagyon látszik meg hogy ráköltötték volna úgyhogy fizessen az aki ezt elköltötte .Ott rejtőzködnek fent a II.és XII .kerületben :-(((((((((((((((((((((((((((((((
coni
Érdekes, hogy a japánokat, németeket, amerikaikat nem izgatja az államadósságuk, pedig nekik a többszöröse. Mert nem unortodox a gazdaságpolitikájuk és könnyedén fizetik a sokkal magasabb törlesztőrészleteket. Ugyanakkor Romániát hiába nem adósították el, nem lenne jó ott élni.
A jelenlegi kormány arányosan sokkal több és rosszabb adósságot vett fel mint bármelyik korábbi, ugyanakkor soha ennyit nem romlott az emberek életszínvonala (300E ember kivételével, akik viszont nagyon jól jártak).
vidi500
@coni: "Érdekes, hogy a japánokat, németeket, amerikaikat nem izgatja az államadósságuk, pedig nekik a többszöröse."
Persze hogy nem, mert saját valutájukban adósodtak el, így nem válik a kormányuk a külvilág játékszerévé, a pénz benn marad az országban.
Romániában rohamtempóban emelkedik az államadósság, és pedig külföld felé.
Szerinted mit tartalmaz fő vonalakban az "unortodox" gazdaságpolitika? Szerintem azt, hogy a multikra az eddigieknél magasabb adófizetési kötelezettséget vetettek ki, a személyi jövedelemadó egységes lett, (tehát az is 17%-ot fizet, akinek havi 650 millió Ft a jövedelme, és az is akinek 50 ezer), valamint a szociálpolitikából pénzt vontak ki.
Tudom, a multik még ezt is nagy gazdasági érdeksérelemnek veszik, mert az elmúlt 25 évben Mo-ág a szabadrablás színtere lett, és "nehogy a nyúl vigye már a puskát a körvadászaton"...
lajospapa
@vidi500: @JAJMÁR: Hogy a felvett adósságból mennyi jött be és főleg kinek ezt általában nagyon kevesek tudják vizsgálni, amit mondanak, mi a legelő szélén azt vagy elfogadjuk vagy nem. A tény a lényeg adósak vagyunk és sokkal. a másik dolog amire rá akartam világítani, hogy a rendszerváltás óta ahogy nőtt az adósság úgy nőttek annak a néhány ezernek a vagyonai. lehet, hogy nem lopták ( mindet!) csak rosszul osztották el. Törvényesen!
kedwes
Egy dalszöveg jut eszembe, Melyet Szenes Iván írt, Horváth Jenő zenéjére, Szécsi Pál vitt sikerre!

Mások vittek rossz utakra engem,
a mások bűne az én hibám.
Nem volt semmi nagyravágyás bennem,
nem is lett volna soha talán.

Tudom, hogy most intőt érdemelnék,
ha osztályoznák az életem.
De mindig kettőn áll a vásár,
és az útelágazásnál szívem megtévedett.

Megértem, hogy ha akárki más
egy ilyen nagy hibát csinál.
De kérdem, hogy egy komoly tanár,
hogy lehet ilyen szamár?

Mások vittek rossz utakra engem,
de most az élet kijózanít.
A hamis gyöngy színes varázsa,
csak az üveg csillogása, ez még nem boldogít!
coni
@vidi500 12:24:

Ezek szerint már csak az az egyetlen kérdés maradt, ha működőképes az unortodoxia miért esett a beruházási ráta (csak nálunk a térségben) 16%-ra, azaz az amortizáció alá. És főleg, mi lesz ha így marad? Mert úgy tűnik idén sem nő a beruházási kedv még a nullás hitelekkel sem. Honnan fogja az állam a bedőlt bankokat tőkésíteni ha az anyacégek nem lesznek hajlandók finanszírozni a ráfizetést tovább? (Lsd a kivonuló MKB-ra nincs jelentkező régóta).
vidi500
@coni: "Ezek szerint már csak az az egyetlen kérdés maradt, ha működőképes az unortodoxia miért esett a beruházási ráta (csak nálunk a térségben) 16%-ra, azaz az amortizáció alá. És főleg, mi lesz ha így marad?"
Egyetlen szóval sem mondtam, hogy működőképes az unortodoxia. Az, hogy miért esett a beruházási ráta, stb? Az előző bejegyzésem utolsó mondatában utaltam rá: "Nehogy már a nyúl vigye a puskát a körvadászaton"! Tehát a rendszerváltással Nyugat - Európa oly módon igázta le a volt orosz érdekszférát, mint egy háborús vesztest. Teljesen természetessé vált az itt lévő javak kisajátítása, a lakosság leigázása. "Hogy kerül a csizma az asztalra" módon így büntetnek bennünket. Így persze nem is lehet életképes az unortodoxia. "Az erősebb kutya [email protected].
Tudod mikor hiszem el, hogy a bankadó miatt tönkremennek szegény kereskedelmi bankok!!! Na nehogy má'!!! Az csak egy morzsa!!! Náluk van a pénzkibocsátás joga! Az MNB-nél elhelyezett 2%-os tartalékrátájukra 98%-ban fedezetlen "hamis" pénzt bocsátanak ki, hivatalosan engedélyezve, ami után szedik a kamatot, mellette a hitelt felvevő ügyfél fedezett pénzt fizet vissza a helyébe! Ha meg nem fizet, elárverezik a vagyonát a kibocsátott hamis pénzért cserébe! Úgy hogy nem kell a kábítás.
vidi500
@lajospapa: "lehet, hogy nem lopták ( mindet!) csak rosszul osztották el. Törvényesen!"
A kettő szinte egy és ugyanaz... :-)
wolk
@Dr.luigilongo60 2012. január 6., 21:25:

Jó példa erre Bulgária.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.