Megemeli a kormány az idei és jövő évi hiánycélt, halasztják a tanárok bérének emelését, eltörlik a TB járulékplafont – egyebek mellett ezt jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján. A "költségvetési kiigazító lépéseknek" nevezett megszorításoktól 397 milliárd forintos többlet bevételt vár jövőre a kormány. Áfa emelés nem lesz.

Az idei hiánycél 2,7%-ra emelkedik, a jövő évre tervezett 2,2% helyett pedig mostantól ugyancsak 2,7%-os GDP-arányos költségvetési hiánnyal számolnak. Az idei cél elérése érdekében 133 milliárd forintot zárol a költségvetésben a kormány, egyrészt a kormányzati intézmények fejezeti előirányzatainál, másrészt pedig a maradványoknál, többek között a Nemzeti Földalap, és a Foglalkoztatási Alap fejezetében. Ezeknek nincs hatásuk az emberekre és a vállalkozásokra - tette hozzá Matolcsy.

400 milliárdos megszorítást jelentett be Matolcsy

A kormány előrejelzése szerint a GDP jövőre egy százalékkal nő, míg idén az első félévben 1,2 százalékkal csökken, a második félévben pedig stagnálás várható.

Jövőre a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni; a tranzakciós illetéket nem terjesztik ki a Magyar Nemzeti Bankra, de 30 milliárd forinttal emelik a Magyar Államkincstár által fizetendő tranzakciós illetéket.

Eltörlik a társadalombiztosítás járulékplafonját. A pedagógusok bérének emelését pedig jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztják.

Az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. Jövőre a sertéságazatra is kiterjesztik a fordított áfát.

Felső korlátot vezet be 2013-tól a kormány az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra, az európai uniós társfinanszírozás mértéke pedig 15-ről 5 százalékra csökken jövőre. Matolcsy György hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány még nem döntött arról, milyen támogatásoknál vezetnek be felső korlátot és leszögezte: semmilyen gyerekneveléssel kapcsolatos támogatás nem jöhet szóba. Példaként említette, jogos az az igény, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél ne legyen nagyobb az egy főre jutó szociális támogatások összege.

További hírek a témában...

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

batukán
Részünkről elég lenne egy 2 kezes megszorítás...akkor hogy guvadna az a szanaszét szeme...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kedwes
Valamit már megint nem értek, jól! Az elmúlt két évben folyamatosan arról dalolt ez a kórus, hogy: Mi nem alkalmazunk megszorításokat! Vagy ez már új nóta?
eberti
Ki van zárva,hogy a fideszesek "megszorításokat" vezetnének be.
Csak a nem fideszes kormányoknál volt/lesz megszorítás...
vörösfuvalat
Kedves hölgyek és urak!!!
Ne beszéljetek butaságokat ! itt nincsenek megszorítások. Itt csak a nemzeti együttműködési izé közös felelősség vállalása kapcsán a nép, hazafias, önkéntes hozzájárulásáról van szó a közös célkitűzéseinkhez. Hajrá magyar ország hajrá magyarok.
entero
@profon: Elég lesz az, hidd el nekem.
entero
@KöBüKi: Az ember állandóan fejlődik normális esetben. Nem elégszik meg soha egy bizonyos színvonallal, még ha az magas is. Csak tudod ez nem mindenkiről mondható el. Van akinek elég annyi hogy berúg egy kocsmában, szidja a rendszert majd ordítozva hazamegy. Ezt hallottam éppen ahogy kinn voltam az udvaron. Felemelő!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.