A 2013. január 1-étől „10 %-os rezsicsökkentés" néven beharangozott árcsökkenés a valóságban alig 3,5 % számlacsökkenést eredményez egy átlagos magyar család havi villanyszámlájában - írja Dr. Kovács Norbert ügyvéd blogjában.

Bármilyen bonyolultan is van feltüntetve a villanyszámlán, a lakossági egyetemes szolgáltatásban (ESZ) vételezett villany ára alapvetően 3 tételből áll össze: 1. az áram, mint termék ára (szolgáltatótól függően 22 HUF/kWh körül mozog), 2. a villamos energia rendszer használatáért fizetendő díjak (16,08 HUF/kWh), 3. adók és egyéb pénzeszközök (cca.11,3 HUF/kWh).

Összesen tehát példának okáért az ELMŰ részére a felhasználó bruttó 49,91 HUF-t fizet egy kWh áramért.
A lakossági egyetemes szolgáltatásban vételezett áram árát (1. tétel) az illetékes miniszter rendeletben állapítja meg. A rendszer használatáért fizetendő díjakat (2. tétel) a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatára szintén a miniszter rendeletben állapítja meg. Az adók és egyéb pénzeszközök mértékét - mivel törvényi szinten szabályozottak - az Országgyűlés fogadja el.

A hivatkozott „rezsicsökkentő rendelet" a fenti tételekből csupán az első tétel (áram) árát csökkentette, pl. ELMŰ területén az eddigi nettó 22,02 HUF/kWh-ról nettó 20,16 HUF/kWh-ra, ami ugyebár valójában a 10 %-kal szemben csupán cca. 8 %-os csökkenést jelent.

További részletek a bejegyzésben >>>

137 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
@Csizmás Kond: Azt hittem a lángelméddel...:)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkafőző Rézüst
@sasi1115: sasikám, hiába lesz kevesebb (esetleg) a számla. A kkv.-nak meg felemelték 15%- al ugyanezeket! Vagyis ez ótómatikusan eredményezi, hogy drágábban vesszük majd a kenyeret, pékárut, autógumit, minden isten nyulát! Érted ugye? Tehát többet fizetünk majd mindenért, az engedményből adódóan, mint amennyivel csökken (talán) a rezsi! A fideszes elvtársak ezt valahogy elfelejtik mindig megemlíteni!! Parasztvakítás, népbutítás. Aki nem látja ezt át, azt nagyon megfizetik, hogy ne lássa. Vagy egyszerűen csak alultáplált szellemileg.
Pálinkafőző Rézüst
@sasi1115: tegnap, 20:53-re: tudjuk, hogy nem Te voltál. Van itt egy radírpók..:)))
keresztapa
A Februári számlák lesznek valóságtartalmúak, addig csak a találgatások, hamisságok vannak tálalva!
bundi
@Manno István: "nenekem" például a hozzád hasonló nyelvőrzők tetszenek. mindig hoznak egy kis fényt a szomorú ködös reggelekbe. nem ártana megnézned és lektoráltatnod a saját "pédányodat" is, mert lehet ott is felmerülne egy két kérdés, (például, ha nincs benne helyesírási hiba akkor azt biztos, hogy te írtad ?).
de visszatérve a cikkhez, nem tudom észrevetted-e de többen is hivatkoznak arra, hogy ennek a döntésnek a következményei legközelebb, ha februárban fognak jelentkezni, és addig érdemben erről vitatkozni fölösleges.
addig gondolom a rezsikommandósok, teljes menetfelszerelésben otthon ülnek a tv előtt és nézik a köldöküket, vagy a vad angyalt (mindenkinek más a szellemi szintje), természetesen közpénzből, (amit ha netán az oktatásra fordítanának, akkor neked a szíved szakadna belé) mert ingyen ugye senki sem dolgozhat. ez jár nekik.
egyébként csak hogy felhívjam a figyelmed arra, hogy nem csak az általad hivatkozott emberek száját hagyta el valótlanság, tekints vissza az elmúlt két és fél évre. 1 millió új munkahely, adócsökkentések, nyugdíjvédelem, tanári életpályamodell, ... és nem utolsó sorban a bérkommandósok akiknek a munkássága megint csak igen sokba került nekünk (természetesen közpénzből, mert erre "fussa" oktatás helyett). tehát "tetszi", nem "tetszi" én ha "vállasztani" kell inkább másra teszem, azt az ikszet, és sokan így fognak tenni a jelek szerint. (több mint "tizen" )
Ui.:
kapcsold már be azt a nyomorult helyesírás ellenőrzőt az ég szerelmére. szégyent hozol a magyarországi fizikusokra.
human
@Manno István: Itt arról van szó, hogy Rogán Antal is egy felnagyított sárga csekkel reklámozza az úgynevezett 10%-os csökkentést. Valójában a sárga csekken csak 3-4%-al lesz kevesebb összeg. Tehát nem mondanak igazat (már kampányolnak). Arról nem is beszélve, hogy míg 1-szer adnak 10-szer elvesznek.
Ebből indult ki a felháborodás és nem az a baj, hogy csökkenteni akarják a rezsit. Ha ez nem érthető, akkor tessék visszaadni az érettségit.
bundi
@human: kandidátus a szegényke. és emiatt csípi a szemem. mert nem tudom az mta hogy viszonyul ezekhez a nagymagyar megmondóemberekhez, de sajna ezzel a színvonallal lehúzza nagyon a magyarországi fizikusokba vetett bizalmat. (habár scmitt úr is lehetett dr, )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.