Szilvásvárad képviselőtestülete egyhangúlag döntött arról, hogy a településen nem szívesen lát fogyatékkal élőket, akiket egy közeli tömegintézményből helyeznének emberi körülmények közé.

Súlyos mondatok hangzottak el a Heves megyei Szilvásváradi önkormányzat polgármesterének és képviselőinek szájából hangzottak el szeptember 9-én. A téma a szomszédos Bélapátfalván lévő fogyatékosotthon lakóinak sorsa volt - írja a 444.hu.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gala2cse
Féltik az idegenforgalmukat!
Csak hogy ez így nem igaz. A külföldiek sokkal toleránsabbak a fogyatékosokkal szemben, mint a magyarok. Ők nem lepődnek meg az utcán sétálgató szellemi, vagy testi fogyatékosokon.
A rokkantak és szerencsétlenek látványa csak itt Mo-n nem menő. Az is csak azóta, mióta a Fidesz uralkodik az emberek felett. A rokkantak, a szegények, a betegek, a hajléktalanok azok, akiket legszívesebben lelöknének a Taigetoszról.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
A parlament egy kupleráj,és az egyetlen munkahely ahol alkoholt ihatnak munkaidőben.
Részegen nem csoda ha nem jó döntéseket hoznak.
világlátó
Kedves Mindannyian ! Örülök, hogy sokan vagyunk olyanok, akik felelősen, komolyan és humánusan tudnak gondolkodni, vállalják a véleményalkotás súlyát és képesek vitatkozni is. Sok igazságot, méltányosságot, mutatnak a hozzászólások. Azt hiszem nyugodtan kimondhatjuk, egyetértünk a legfontosabb kérdésekben. Az emberi humánum és magasfokú tisztelet embertársaink iránt kérdése forog fenn, amikor egy faluközösség választott testülete arról kell döntsön miként fogadja az intézmény javaslatát. A javaslatát és nem azokat az embereket, akiknek a feje felett döntöttek.A javaslat előterjesztői írásba foglalt szakmai anyaga kellett volna mindenek előtt, amelyhez szakemberek kellett volna fedezetet adjanak, szakmai érvek és tapasztalati tények alapján. Nem ítélhető el a megszólaló képviselő úr, hiszen ő valószinüleg nem kompetens előbbi szakmai kérdésekben. Ő a falusi emberek sommás egyszerüségével csak kimondta azt, amit bármely helybeli ugyanígy gondolhat. Ez a kis történet persze mára már sokkal messzebb mutat. Nem mintha illúzióim lettek volna a falusi, főleg pedig a városi lakóközösségek békés egymás mellett éléséről, de társadalmunk mai állapota valósággal aggasztó.
Valahol olvastam ezt a gondolatot : ... csak akkor nézhetsz le embertársadra, ha fel akarod segíteni.!... Ehhez a felfogáshoz komplex nevelés kell. A születéstől a halálig tartó önzetlen gyakorlása a szeretetnek, a családban, gyermeknevelő intézményekben, iskolákban, szűkebb - tágabb lakóközösségekben, az öregek otthonában mindhalálig. Ma a társadalmi életünk nem erre nevel minket. Az álszent, képmutatás és az önzés légkörében ma ne terheljenek minket még testi és szellemi képességeikben fogyatékosokkal is! - mondják. Egy fiatal ápolónő tegnap úgy reagált a történetre, hogy odabent mindenkinek papírja van az állapotáról, míg akik idekint vannak, azaz mi többiek okozunk kárt nap mint nap mindennek és mindenkinek. Ők odabent nem.
ms
@világlátó: El kellene gondolkodni azon (is) az elítélőknek, hogy akinek -szerencsétlenségére- elme fogyatékos gyermeke született, most miért nem jelentkezik?! A bélapátfalvi közmeghallgatáson egy hölgy majdnem kezet csókolt az igazgatónőnek, amiért fölvették az otthonba a fiát. Elvárható lett volna tőle, hogy ehelyett megkéri az igazgatónőt, vegyenek meg a fiának és 5-6 társának az ő lakása közelében egy házat, majd ő és a többi rokon segít az életük kialakításában. Nem, ezért nem ítéli el őket senki! A bélapátfalvi otthonban élő - hangsúlyozom - nem testi hanem elme sérültek hozzátartozóit senki nem ítéli el azért, mert az otthonban tartják a gyereküket. Nem mellékesen az otthon lakói 99%ának semmi köze a településhez. A megye különböző helyeiről hozták őket. Miért nem keresnek ott, vagy ahhoz a településhez közel, ahová valók?! Van egy nagyon közeli ismerősöm, akinek több, mint 50 éve agyvérzéssel született a kislánya. A család - anya, apa, nagymama, testvér, unokatestvérm szomszéd - a szülők három műszakos munkája mellett is megfelelő gondozásban részesítette. . A szülők már a 7o-es évikben járnak, mégsem szabadulnak meg a lányuktól. Ennek az édesanyának is az a véleménye, hogy sokkal nagyobb biztonságban vannak az elmebetegek az otthonban, ha már nem a családjukban élnek...
világlátó
@ms: Azt hiszem ezekkel a gondolatokkal kerülhet nyugvópontra az ilyen és hasonló ügyek. A mindannyiunkban ott lapuló büntudat az, amit a felszínre hoznak meggondolatlan cselekedetek. Nyomjuk el a büntudatunkat, kiabáljunk egy kicsit, tegyünk úgy mintha, pedig tudjuk hogy ...dehogy kellenek ide az ilyenek !! ... Elhaladva a Ferenciek terén több " kupac " hajléktalant láttam, akik maguk köré kirakták " lakásuk " összes berendezési tárgyait, boros flakonokat, koszos műanyag zacskóikat, cipőiket, mert éppen lábat mostak , miközben külföldi turisták kameráikkal felvételt készítettek róluk, amit teljes közönnyel fogadtak. Bűntudatom volt.Hogy lehet ez Budapest központjában? Miért nem gondoskodik róluk az állam az adóinkból? -Mi másból?
Miért nem vesszük ezt komolyan? Szociális, Pszichés, egészségügyi, munkaterápiás, stb, szakmai szempontok szerint?Úgy ahogy erről az előttem szólók írják Bélapátfalváról?
Nem szép látvány - modta egy képviselő, tehát tüntessük el őket a szem elől. Nem szép látvány a sok hajléktalan, a koszos, büdös, nyomorék koldus, - tüntessük el a szem elől! Most itt tartunk.. Ehelyett gondoskodjunk róluk, tegyük őket tisztába / minden tekintetben /és azt látjuk majd / egyszer / hogy elsímulnak a nyomorúság ráncai, igény lesz a tisztálkodásra, megnyílnak a bezárt gondolatok és a hála és szeretet kicsiny parazsa is feltűnik a szemekben.Nekünk pedig eltűnhet a bűntudatunk. Azt hiszem én már nem kívánnék ezzel foglalkozni tovább, főleg azt nem akarom olvasni erre válaszként, hogy ez már ostobaság és túlnőtt minden naivitáson.
JAJMÁR
@ms: 08:32 Összekevered az elmebetegséget az értelmi fogyatékossággal.
Két teljesen külön dolog.
Az értelmi fogyatékosság nem betegség, ez egy állapot, ami legtöbbször a születéstől fennáll, és visszafordíthatatlan. A megismerés sérült, lassúbb a gondolkodás, szűkebb emlékezet, és valóban torzulhat a személyiség, mint mindenkinél ha csak megszégyenítést és alázást kap. Ez, és az, hogy intézetben él, stigma. Akinél meg lehet tenni, ezt a stigmát le kellene venni.
Én pedig valahol ezt olvastam: "Az emberiség 1/3-a értelmi fogyatékos, csak nem tud róla" . :) Számomra egyértelmű, hogy nem azokat akarják "kísérlet jelleggel" beköltöztetni, akik nem tudják magukat sem ellátni.

szept.22. 05:32 Úgy látom, hogy sem a község vezetői, sem egyéb közjogi emberek, nem képesek érvényt szerezni az Eu-s jogszabályoknak, amelyek kimondják, hogyan, milyen feltételekkel lehet ezt végrehajtani. Ezzel kellene foglalkozni (Pl. 10 %-nál nem lehet magasabb az arány, akár egy utcában is.) Az a lényege, hogy megszűnjenek, minimálisra csökkenjenek a "telepek", ha egy házba költöztetik őket, ua. csinálják, ami van.

@világlátó: 15:27 "Valahol olvastam ezt a gondolatot : ... csak akkor nézhetsz le embertársadra, ha fel akarod segíteni.!... Ehhez a felfogáshoz komplex nevelés kell."
Ehhez a neveléshez pedig az kell, hogy köztünk éljenek azok az emberek, akiket nap, mint nap, fel kell segíteni.
A világ nem szürke, az ember teszi azzá.
ms
@JAJMÁR: Utolsó válaszom (mielőtt még mélyre ásnánk az emberi agyban):
1.Teljesen mindegy ebben az esetben, hogy születési vagy szerzett rendellenességről van szó! Mindkettőt láttam az otthonban.
2.Az intézetben előforduló orvosok, mentősök, rendőrök, nővérek foglalkozásuk miatt titoktartásra kötelezettek. Sajnos. Ők el tudnák mondani, mi zajlik a falakon belül...
3. Elsősorban a rokonoknak kellene példát mutatni! Mi - akiknek semmi köze nincs hozzájuk - összeveszünk a sorsukon, a szülők és testvérek pedig kussolnak, mintha semmi közük nem lenne hozzá. Amikor nyugdíjat, vagy a kis plusz munkadíjukat kapják, akkor van anyuka és bátyuska is. Ennyi. Es ist zu Ende.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok