Szilvásvárad képviselőtestülete egyhangúlag döntött arról, hogy a településen nem szívesen lát fogyatékkal élőket, akiket egy közeli tömegintézményből helyeznének emberi körülmények közé.

Súlyos mondatok hangzottak el a Heves megyei Szilvásváradi önkormányzat polgármesterének és képviselőinek szájából hangzottak el szeptember 9-én. A téma a szomszédos Bélapátfalván lévő fogyatékosotthon lakóinak sorsa volt - írja a 444.hu.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gala2cse
Féltik az idegenforgalmukat!
Csak hogy ez így nem igaz. A külföldiek sokkal toleránsabbak a fogyatékosokkal szemben, mint a magyarok. Ők nem lepődnek meg az utcán sétálgató szellemi, vagy testi fogyatékosokon.
A rokkantak és szerencsétlenek látványa csak itt Mo-n nem menő. Az is csak azóta, mióta a Fidesz uralkodik az emberek felett. A rokkantak, a szegények, a betegek, a hajléktalanok azok, akiket legszívesebben lelöknének a Taigetoszról.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
"Ezek a fogyatékosok bizony nem szép látvány", mondja vihorászva éppen a vén hülye, fél lábbal a sírban lévő "képviselő"... Mert ő aztán nagyon szép látvány: felvette a testületi ülésre a negyvenéves öltönyét, amelyikben kocsmába is jár, meg kapálni. Mert ő képviselő, politikus, gondolkodó. Bivalybasznád után kettővel, Szilvásvárad alsón.

Pár év és te is mehetsz egy otthonba ne aggódj, reméljük lesz amelyik majd befogad.
JAJMÁR
Nem a testi fogyatékosság a legrosszabb, és nem is a csökkent intelligencia, ez egyik sem fertőző, a legrosszabb a lelki sivárság, ami ráadásul terjed...
coyote3
Van fogyatékos már Szilvásváradon. A képviselő testületben...
Szvetlana
"Hát ugye, majd jönnek ezek ide, és kézenfogva fognak itt sétálgatni az utcán, nem szép látvány" ezt mondta a szemüveges önkormányzati képviselő.
Tolerancia az nincs, vannak fogyatékkal élők, de azokat be kell zárni, mert nem szépek. Szégyelje magát mindenki aki erre szavazott.
A Bélapátfalvával megtudtak egyezni akkor, amikor a cigányokat Ózdra költöztették.Ügyes húzás volt.
Gondolom a Lovasközpont és a Nemzeti Lovarda Ügyében nem volt ekkora tiltakozás.
dömdödöm
remélem ezzel a szeméttel összefutok majd egy emeletes idősek otthonában a 3.-on amikor egy tolókocsiban nyáladzik , kicsit segítek majd neki a lépcsőnél gyorsan lejutni a földszintre hogy megfelelően emlékezzen :-(
Szvetlana
@JAJMÁR: 14.58 Ha figyelted, az az érdekes, hogy erre EU.-s támogatást kaptak, és minden közintézmény akadálymentesített, mondta a polgármester.
Gemüs52
Fogyatékos . Elég tág megfogalmazás .Ezt nagyon sok emberre ki lehet mondani ! Lakásomhoz közel van egy ilyen otthon .Nem nagy létszámú .Sokkal kulturáltabban viselkednek ,mint akik elmennek a ház mellett és teszik "okos " megjegyzéseiket .Nem értem Szilvásvárad lakóinak,hozzáállását.Akkor mi lenne a véleményük ,ha az ő családjukban is lenne fogyatékos .
Jankó123
A testületnél nem szeretik az erős konkurenciát!
Elnézést kérek minden fogyatékostól, nem őket akartam fikázni!
gala2cse
Féltik az idegenforgalmukat!
Csak hogy ez így nem igaz. A külföldiek sokkal toleránsabbak a fogyatékosokkal szemben, mint a magyarok. Ők nem lepődnek meg az utcán sétálgató szellemi, vagy testi fogyatékosokon.
A rokkantak és szerencsétlenek látványa csak itt Mo-n nem menő. Az is csak azóta, mióta a Fidesz uralkodik az emberek felett. A rokkantak, a szegények, a betegek, a hajléktalanok azok, akiket legszívesebben lelöknének a Taigetoszról.
hallgatag
Mindez történik 2013-ban, Szilvásváradon, a 100 %-ban szellemi fogyatékosságban szenvedö polgármester és beosztottjai " értekezletén " Ugyan ki mert volna csak tartózkodni is az " egyhangú " szavazáson ???Annak holnap már nem lenne állása, sem otthona...A kiskirály tipusu településen nem szeretik a fogyatékkal élöket, pedig Ök a legnagyobb erkölcsi fogyatékosok...Gusztustalan, önmagát meghazuttoló banda, nem véletlen, hogy a polgármester beszéde alatt a mellette ülö Nö kiment hányni...Kivánom, hogy a " testületi " szavazók szülei, gyermekei is legyenek szellemi-testi fogyatékosok, és róluk is igy döntsenek...!!!
nyanya001
Szilvásváradon szellemi és lelki fogyatékos a teljes képviselő testület !
Embereknek nem lehet őket nevezni,
csak egy aljas embertelen hordának !
Január
Tőlünk 200 méterre is van egy ilyen otthon, és észre sem lehet venni őket.
Sőt, ha ritkán lehet őket látni mikor a foglalkoztatóba mennek, ugyanolyanok, mint bárki más járókelő.
Döbbenetes, ez a felsőbbrendű hozzáállás a szilvásváradiak részéről.
szöszmösz
Nagyon szégyenlem magam, ez Magyarországon történt? Akkor azt is szégyenlem, hogy magyar vagyok.
csa-csa
már ez a "kitagolási program" és elég rémesen hangzik.
"másfél év nem elég arra, hogy az eddig a társadalomból kirekesztett fogyatékosok integrálódni tudjanak a közösségbe."
Ezzel egyet kell értsek. Minden gondoskodás ellenére pl. a szellemi fogyatékos emberek rendkívül nehezen viselik a legkisebb változásokat is. a súlyosabb állapotúaknál hirtelen agresszivitás is felléphet, amitől bizony félnek az emberek. Egyébként is betegségüknél fogva rendkívül kiszámíthatatlanok. (sors ne adja adott esetben büntethetetlenségükről ne is beszéljünk. Szóval nem biztos hogy bárkit el kellene ítélni ha nem fogadja kitörő örömmel ilyen embereket a követlen szomszédságukba. Főleg ha gyerekeik vannak. Egyre nehezebben tudják megoldani a max. biztonságos felügyeletüket az ellátásuk mellett. Semmire nem jut pénzt. Tudja valaki mi lett a "lipót" ápoltjaival, szedik a gyógyszereiket? figyeli, ellenőrzi Őket bárki is? Semmit nem tudunk. És igen most jön, hogy csak ne az én házam mellém vagy a szomszédomban. Mit mondjak ha kíséret nélkül beszállna mellém a liftbe, igenis kirázna a hideg. A nagyobb probléma persze ha se ide, se oda akkor hova! És még csak a szellemi sérültekről beszélek. Hol a többi!!! Rendkívül nehéz kérdés. minden együttérzéssel fintorgással együtt. Vagy pl. hajlandók az orvosok, ápolók a betegek után"menni"? Vagy választhatnak...? Végeláthatatlan problémát vetnek fel ebben az országban az ilyen helyzetek.
igazszó
2013 magyar valóság A vidéki emberek tiszta bája! Ők aztán járnak a templomba nyomják az imát isszák az igét és lám lám mennyi emberség szánalom segítőkészség együttérzés szorult beléjük ! De hát végül is igazuk van ! Sose tudnak ezek a sérültek majd focizni !!Hogy néz majd ki?
crow0131
Elzavarunk bennetek a francba. Sajnos megválasztottuk ezeket. "Nem szép látvány".
nusika
Lázár János mondta valamikor, mindenki annyit ér amennyije van... szerinte, az embereket lehet osztályozni gazdagságuk, egészségük vagy nemük szerint. Szégyen, amit ezek művelnek!!!
Dr plágium
Ezek nem emberek! Kíváncsi lennék, ha az ő kölykük élne fogyatékkal elégedettek lennének e azzal a körülménnyel ahogy mostanság vegetálnak a fogyatékos gyerekek, emberek!
kkalman
A szilvásváradi képviselő testület az igazi fogyatékos, 101%-ban! Az ő megjelenésük az utcán árt az idegenforgalomnak. Egy, Szigetvár melletti kis faluban régóta élnek fogyatékkal született gyerekek. Többször jártam már abban a faluban, észre sem lehet venni, hogy ott laknak, élik a minden napjaikat.
Talán ha ez a 101%-os fogyatékos testület kicsit körülnézne az ország más vidékein, ahol sérült emberek élnek, és tapasztalatot gyűjtenének, nem hoznának szégyent az országra.
szaboria1
@csa-csa: Előbb meg kellene látogatni a Bélapátfalvi otthon honlapját és akkor tisztában lennél kikről is van szó. Amiről te írsz azok olyan betegek , hogy zárt intézetben vannak.
sport50
na lehet megint selmeczinek stb. magyarázkodni!!!persze az fog kiderülni(hiába látta mindenki),hogy "nem úgy gondolták"!!mert a baloldal meg gyurcsány,bajnai stb.miatt van ez is!!!szégyelhetik magukat,nem kicsit...
Hellcat
Hát erre nem tudok kulturáltan reagálni...
Brother Louie
A szilvásváradiak meg BÜDÖSEK!

HALSZAGÚAK a pisztrángoktól, ezért maradjanak otthon, bújjanak el és várják a túristákat!
silber13
Mondják ezt a szilvásváradi Nemzeti Szellemi és Morális Toprongyok Helybéli Egyesületének kiemelt tagjai!!
gabrella
EGyszerű! Ezeket bizottság elé kell hívni és munkaképessé nyilvánítani! A fidesz úgyis a rokkantakkal,öregekkel és a rehabosokkal akarja a munkaerőpiacot (nem lévőt) feltölteni.
Tekla
gabriella@Ja :a nyomorékok munkájából akarják eltartatni a munka képes nagy kan cigányokat a börtönökben, meg a millió porontyot akiket otthon hagytak .
hallgatag
@nusika: tegnap 20:04
Lézerjanika segge kiátszódna a nadrágjából a Fidesz nélkül...
A jó helyen jókor elvet választotta...no meg egy kis " hizelgés"...
gabrella
@Tekla: Napi 8000.-ft jut rájuk, míg aki nem bűnözött havi 20 ezerből kell megéljen.
ms
Nem tisztességes, hogy a képviselőtestület üléséről és a közmeghallgatásról kizárólag a települést lejárató részleteket jelenítik meg. Ezek a "vad" megnyilatkozások a sokadik érvek. A fogyatékosokat kitelepíteni szándékozó végrehajtók - ugyanis - nem akarják megérteni a szelíd hangon megfogalmazott gondolatokat. Ki kell hangsúlyozni, hogy ez az intézmény részben ELME Szociális otthon, részben idősek otthona. A tervek szerint a fogyatékkal élőket kitelepítik, és az egész intézetet idősek otthonaként működtetik. Az öregeknek van pénzük, házuk, lakásuk. Abból pénzt lehet csinálni. Egyébként ez a balhé most a fideszes országgyűlési kéoviselő elleni mszp-s kampány része. Bélapátfalva és Mikófalva éppen így visszautasította, abból nem csinált az atv országos botrányt. A bélspátfalviak ismerik, hogy kik laknak az otthonban, meg kell kérdezni, ők miért nem lelkesedtek az értelmi fogyatékosokért. Szeretnék ezzel kapcsolatban objektív megítélést kérni!
csa-csa
@szaboria1: én tisztában vagyok ezzel, de nagyon nagyon sokan nem és nem is akarnak sem utánajárni, sem belegondolni az ilyen helyzetekbe. És még mennyi mindent nem tanultunk meg 1000 év alatt - és nem is fogunk - ami sok (pl. Svájc, Liechtenstein) országban természetes. Hogy ne mondjam ragyognak a tisztaságtól, féltve óvják saját és nemzeti értékeiket, állataikat és még sorolhatnám.
világlátó
Legyünk óvatosabbak a pro és a kontra kinyilvánításokkal. Gondoljon mindenki arra is, mit szólna akkor, ha a közvetlen szomszédjába költöztetnének testi, szellemi fogyatékos embereket. Már hallom is, senki nem venné meg a házamat, legfeljebb nyomott áron emiatt.A lelkes elitélők véleménye természetesen dícséretes, de ebben a mai világban nagyon sok önkormányzati képviselő azonosul / hat a megszólaló képviselő kinyilatkozásával. Gyógyfürdőink egyikében másikában járva, tapasztalom, az ép és kitünő formában élő emberek elhúzódnak a fogyatékos emberek mellől, még a medencét is elhagyják, amikor megjelennek ezek a fogyatékos emberek és örömmel vegyülnének el az ép embertársaik közé. Ők is látják és érzik az eltávolodásunkat és biztosan nagyon fáj nekik. Ilyenkor iszonyú büntudatot érzek. Mégis azt gondolom, teremtsünk normális emberi környezetet a számukra, lakóparkot, természetközeli, környezetet, vigyék őket kirándulni, lássanak más féle környezetet is, tudom, kézműves klubjaik vannak, énekkaruk, színjátszó csoportjuk, kézimunkáikból kiállításokat rendeznek, kíváló zenészek nnevelődnek közöttük, akik éppen úgy boldogok a tapstól mint bárki más. Mégis, védjük meg őket magunktól a közöttünk élő kegyetlen tapintatlan emberektől,mert kisebb a sérelem ha az erre képzett, elkötelezett, tiszteletre méltó gondossággal őket ellátó emberek között maradnak. Remélem senki nem gondolja , hogy " zárjuk be őket, ... különítsük el őket a társadalom egészséges tagjaitól, hogy gettó, meg szegregáció...stb. Szó sem lehet erről. A tudatos, tapintatos, körültekintő a minden személyiségi és emberi humánum által gondosan megtervezett ápolás lehet és kell érvényesüljön, hogy elkerülhető legyen az ilyen mindenkit megszégyenítő szituáció.
JAJMÁR
@világlátó: "Gondoljon mindenki arra is, mit szólna akkor, ha a közvetlen szomszédjába költöztetnének testi, szellemi fogyatékos embereket."

Felhívom a figyelmet arra, hogy emberek vagyunk, sérülékenyek, és bármikor, bármelyik pillanatban bárki átkerülhet a "másik oldalra", elég hozzá egy baleset, vagy egy betegség...
Ki mit érezne, ha nem akarnák, hogy beköltözzön egy lakásba, mert az ott lakók nem látnák szívesen?

Nem kell őket megvédeni az egészséges emberektől, nem az a helyes út. Az a helyes út, hogy a diszkriminációt kell elutasítani, főleg a mindenkori kormánynak, és az önkormányzatoknak, példát kellene mutatni az embereknek.
Ugyanis ha ezt elfogadnánk, jönne a következő csoport amelyet szívesen külön zárnánk, majd a következő... végül mindenki sorra kerülne.
ms
@világlátó: A bélapátfalvi otthon egy nagyon jól ellátott intézmény, amire rengeteg pénzt költöttek, hogy az ott lakók jól érezzék magukat, A megfogalmazott kívánságaid sorrendjében: a körülmények normálisak, a környezet természetközeli, az intézet nagy területen helyezkedik el, kirándulni rendszeresen járnak, az arra alkalmasak felügyelet nélkül sétálgatnak a településen, szinjátszó csoportjuk van, virágtermesztéssel foglalkoznak, kézműves múhelyük is van, rendszeresen családi napokat tartanak (ahová az eredeti családjukból nagyon kevesen jönnek). Még sorolhatnám!. Az esethez tartozik, hogy erre a projektre az eu adott pénzt, aminek az elköltésére görcsölnek a hatóságok. Az eu. megérthetné, hogy nálunk a fogyatékkal élők gondozása, biztonsága jó. Nem kellene ezt szétverni! Mennyivel lenne jobb, tartalmasabb élete egy egész életében intézetben élő, írni-olvasni nem , vagy alig tudó, az elemi testi gondoskodásra, ellátásra önállóan képtelen embernek az intézet kerítésén kívül?
ms
@JAJMÁR: A félreértések elkerülésére: Az intézményből a fogyatékosokat kertes családi házakba szeretnék telepíteni, Bélapátfalván ismerek olyan házat, amelyikbe 9 embert szerettek volna költöztetni, szobánként 3 fővel. Namármost: jelenleg egy szép, kertes, parkos épületben élnek, szobánként 2-3 ember. Mi lenne az életmódjukban a javulás ? Jelenleg jól bekerített parkban van az épületük, amelyhez portaszolgálat tartozik. Ha szétszórják őket 8-10 fős , egy településen 5-6 házba ( mint azt Sziklvásváradon is tervezik), a szomszédjuk jelen esetben naponta, kétnaponta változó túrista, létezik olyan szociális hálózat, amelyik ezt követni tudja? Olyan illúziókat kergetnek az illetékesek, hogy a jelenleg gondozottak majd megtanulnak főzni. Aki arra alkalmas, segédkezik a konyhán. Ez summa-summárum 2 - 3 fő. (150-ből) Megkérdezném az ítélőket: milyen érzésekkel élne egy ilyen ház szomszédjaként, ha ezt tudná? Nem kellene elrontani azt, ami most jól működik,
" Ugyanis ha ezt elfogadnánk, jönne a következő csoport amelyet szívesen külön zárnánk, majd a következő... végül mindenki sorra kerülne. " Ezek az emberkék egyrészt családokból ( ahol legtöbb esetben asz agresszivitásuk miatt nem tudták őket kezelni), részben más intézetekből ( ahol nem érték el az enyhe fogyatékos szintet) kerültek ide. Akiknek az állapota megfelelő, most is kijárnak üzletbe, sétálni. Nincsenek elzárva! Aki nem jöhet ki, annak oka van, ő nem való az utcára. A szomszédság egyébként kétoldalú... Az ítészek mondják, hogy a gonosz szilvásváradiak nem értékelik a ragaszkodó, kedves, aranyos, fogyatékos embert, pedig... Igazuk van, amíg 100 ember között van 1. De próbálják meg 8-1o emberrel, állandóan, életvitel szerűen, egyedül! Kívánom mindenkinek, aki ítélkezik!
crow0131
Ezért kell változás, hogy a képviselők VISSZAHÍVHATÓAK legyenek.
JAJMÁR
@ms: A stílus, ahogyan a felvételen a választott képviselők beszéltek az emberekről, dehonesztáló megjegyzéseket tettek rájuk, és az, hogy a csoport kirekesztését helyeselték, felháborított. Ráadásul nem az intézetben lakók érdekét is figyelembe véve, hanem a település lakóinak nyomására akartak döntést hozni. Ez a nem mindegy!
Egy kicsit rákerestem az ügyre:

annyit.blog.hu/2012/08/25/nyilt_level_a_belapatfalvaiakhoz#comments

Bárhogy is döntenek, ez az ott élők ügye, beleszólni nincs szándékomban. Véleményem van, és azt leírtam :)
ms
Úgy tűnik, a "moderátor" nem engedi tovább a nem bulvár stilusú véleményemet. Már harmadszor rugaszkodom neki, hogy válaszoljak JAJMÁR-nak. . Még kisérletezem.
ms
@JAJMÁR: A "kitagolási" kísérlet Bélapátfalvával kezdődött. Első körben "leegyszerűsítve'" minden embert itt akartak elhelyezni. Ez több, mint 200 fő. Az ingatlanok eladásában nem érdekelt lakosság úgy tudta meg, hogy azok, akik el akarták adni a házukat, elmondták szomszédoknak, rokonoknak, ismerősöknek. A megdöbbenés után - tekintettel arra, hogy a Bélapátfalván élők tudják, kik laknak az otthonban - az olvasni tudók elolvasták az erre vonatkozó rendeletet és a megdöbbenés csak fokozódott. A rendelet szerint azzal kell kezdeni, hogy megkérdezik a lakosság véleményét, az emberkéket megismertetik jövőbeni szomszédaikkal Ez elmaradt mindkét településen. Rákérdezés után vállvonogatás. A rendelet szerint egy utcába nem költözhet a lakók 10%-nál több fogyatékos. Bélapátfalvi adatok: 19 lakosú utcába 10 embert, 9 lakosú utcácskába 8 főt, 110 lakosú utcába 24 embert akartak költöztetni. Rákérdezés után rasszistázás. Volt olyan utca (a 9 lakosú) , ahol a 8 embert elhelyezni szándékozó ház és a sarok között egy ház van, és a sarokházat is meg akarták venni. Az "egy ház" beszorult két "fogyatékos" ház közé, amelyekben összesen 17 ember lakott volna. Amikor ez az ember, aki másodmagával él ebben a házban, fölháborodott, ő is rasszista lett. A hangulat közelített a szilvásváradihoz. Népszavazást kért a település. Annak alapján az önkormányzat felajánlott egy gyönyörű, Bélkőre néző területet, a lebontott mészüzem területét, ingyen és bérmentve, lakópark létesítésére. A feladat végrehajtói elutasították. Ezután a hangulat még keményebb lett. Ez történhetett Szilvásváradon is, csak a balhét generáló ujságok és tv csatornák kiemelték a lejárató szövegeket. Az országgyűlési képviselőnk többször próbált az emberségről, az összetartozásról szólva hatni a települések lakóira. Miután megismerte a lakosság érveit, valamint a félresikerült, dilettáns végrehajtási kisérletet, nem volt más választása, a lakók mellé kellett állni.
ms
@JAJMÁR: Még annyit: A bélapátfalvi otthon a megboldogult cementgyár építésekor laktanya volt, az építkezésen dolgozó katonáknak. Úgy épült, hogy majdan oktatási központ lesz belőle, a bölcsödétől a középiskoláig. Ezért nagy területen, jó helyen van. Amikor levonultak a katonák, a cementgyár átadta az épület együttest az akkor még Heves megyei tanácsnak, mint illetékesnek. Közben a megye elindította a fogyatékkal élők munkába állítási programját. Akik megfeleltek, dolgozhattak, akik nem, őket Bélapátfalvára költöztették az "oktatási központba".!
Más:. "Vak testvérpárt sem fogadnak el a Szilvásváradiak" írta egy jóindulatú ujság! Ebben az esetben a vakság másodlagos hátrány.
human
(2:19) "A falu nem zárkózik el ezektől az emberektől, csak ettől a kitagolástól."
Ez a nő bepróbálkozott a dolgok meghamisításával de a többiek nem vették a lapot :)
Úgy akarta előadni az egészet, hogy nem az emberekkel van a gond, hanem az ingatlanok adásvételével. Na ez után jött a színtiszta árja szövegáradat.
Ha ezek közül valaki vénségére ápolásra szorul majd, ne sipákoljon, ha senki nem fog ránézni. Mikor az időseket kell fürdetni, tisztába tenni az sem "egy szép látvány", hogy az egyik képviselőt idézzem.
human
@JAJMÁR: "Ugyanis ha ezt elfogadnánk, jönne a következő csoport amelyet szívesen külön zárnánk, majd a következő..."
Bizony ez így működik. Annyi fajta csoport van. Fogyatékos, cigány, meleg, zsidó, kancsal ... És ha teljesen megtisztult a falu, na akkor jöhetnek a nyugdíjasok. Hiszen semmi hasznuk és nem is szép látványok.
És képzeljük el ezt a fajta ideológiát egy egész országra átültetve. Úgyhogy mindenki vigyázzon a testi épségére és kulcsolja imára kezét, hogy a családban minden baba egészségesen szülessen.
coni
Ha véletlenül bekapcsolva marad egy videó vagy magnó, rögtön kiderül kik vezetik ezt az országot: akik pártszimpátia alapján osztják a trafikot, EU pénzt és egyéb lehetőségeket, kikérdezik az embereket a szomszédaik pártszimpátiájáról, kiderül, hogy nem szeretik a kövéreket, vagy éppen azok a képviselők akiknek segíteniük kellene a hátrányos helyzetű embereken, kifejtik, hogy nem szép látvány lenne a falujukban, maradjanak ahol vannak. Ha több mikrofon maradna bekapcsolva talán az elvakult 2/3 is rádöbbenne, hogy mire, kire szavazott. És még időben korrigálna..
kukac50
A parlament egy kupleráj,és az egyetlen munkahely ahol alkoholt ihatnak munkaidőben.
Részegen nem csoda ha nem jó döntéseket hoznak.
világlátó
Kedves Mindannyian ! Örülök, hogy sokan vagyunk olyanok, akik felelősen, komolyan és humánusan tudnak gondolkodni, vállalják a véleményalkotás súlyát és képesek vitatkozni is. Sok igazságot, méltányosságot, mutatnak a hozzászólások. Azt hiszem nyugodtan kimondhatjuk, egyetértünk a legfontosabb kérdésekben. Az emberi humánum és magasfokú tisztelet embertársaink iránt kérdése forog fenn, amikor egy faluközösség választott testülete arról kell döntsön miként fogadja az intézmény javaslatát. A javaslatát és nem azokat az embereket, akiknek a feje felett döntöttek.A javaslat előterjesztői írásba foglalt szakmai anyaga kellett volna mindenek előtt, amelyhez szakemberek kellett volna fedezetet adjanak, szakmai érvek és tapasztalati tények alapján. Nem ítélhető el a megszólaló képviselő úr, hiszen ő valószinüleg nem kompetens előbbi szakmai kérdésekben. Ő a falusi emberek sommás egyszerüségével csak kimondta azt, amit bármely helybeli ugyanígy gondolhat. Ez a kis történet persze mára már sokkal messzebb mutat. Nem mintha illúzióim lettek volna a falusi, főleg pedig a városi lakóközösségek békés egymás mellett éléséről, de társadalmunk mai állapota valósággal aggasztó.
Valahol olvastam ezt a gondolatot : ... csak akkor nézhetsz le embertársadra, ha fel akarod segíteni.!... Ehhez a felfogáshoz komplex nevelés kell. A születéstől a halálig tartó önzetlen gyakorlása a szeretetnek, a családban, gyermeknevelő intézményekben, iskolákban, szűkebb - tágabb lakóközösségekben, az öregek otthonában mindhalálig. Ma a társadalmi életünk nem erre nevel minket. Az álszent, képmutatás és az önzés légkörében ma ne terheljenek minket még testi és szellemi képességeikben fogyatékosokkal is! - mondják. Egy fiatal ápolónő tegnap úgy reagált a történetre, hogy odabent mindenkinek papírja van az állapotáról, míg akik idekint vannak, azaz mi többiek okozunk kárt nap mint nap mindennek és mindenkinek. Ők odabent nem.
ms
@világlátó: El kellene gondolkodni azon (is) az elítélőknek, hogy akinek -szerencsétlenségére- elme fogyatékos gyermeke született, most miért nem jelentkezik?! A bélapátfalvi közmeghallgatáson egy hölgy majdnem kezet csókolt az igazgatónőnek, amiért fölvették az otthonba a fiát. Elvárható lett volna tőle, hogy ehelyett megkéri az igazgatónőt, vegyenek meg a fiának és 5-6 társának az ő lakása közelében egy házat, majd ő és a többi rokon segít az életük kialakításában. Nem, ezért nem ítéli el őket senki! A bélapátfalvi otthonban élő - hangsúlyozom - nem testi hanem elme sérültek hozzátartozóit senki nem ítéli el azért, mert az otthonban tartják a gyereküket. Nem mellékesen az otthon lakói 99%ának semmi köze a településhez. A megye különböző helyeiről hozták őket. Miért nem keresnek ott, vagy ahhoz a településhez közel, ahová valók?! Van egy nagyon közeli ismerősöm, akinek több, mint 50 éve agyvérzéssel született a kislánya. A család - anya, apa, nagymama, testvér, unokatestvérm szomszéd - a szülők három műszakos munkája mellett is megfelelő gondozásban részesítette. . A szülők már a 7o-es évikben járnak, mégsem szabadulnak meg a lányuktól. Ennek az édesanyának is az a véleménye, hogy sokkal nagyobb biztonságban vannak az elmebetegek az otthonban, ha már nem a családjukban élnek...
világlátó
@ms: Azt hiszem ezekkel a gondolatokkal kerülhet nyugvópontra az ilyen és hasonló ügyek. A mindannyiunkban ott lapuló büntudat az, amit a felszínre hoznak meggondolatlan cselekedetek. Nyomjuk el a büntudatunkat, kiabáljunk egy kicsit, tegyünk úgy mintha, pedig tudjuk hogy ...dehogy kellenek ide az ilyenek !! ... Elhaladva a Ferenciek terén több " kupac " hajléktalant láttam, akik maguk köré kirakták " lakásuk " összes berendezési tárgyait, boros flakonokat, koszos műanyag zacskóikat, cipőiket, mert éppen lábat mostak , miközben külföldi turisták kameráikkal felvételt készítettek róluk, amit teljes közönnyel fogadtak. Bűntudatom volt.Hogy lehet ez Budapest központjában? Miért nem gondoskodik róluk az állam az adóinkból? -Mi másból?
Miért nem vesszük ezt komolyan? Szociális, Pszichés, egészségügyi, munkaterápiás, stb, szakmai szempontok szerint?Úgy ahogy erről az előttem szólók írják Bélapátfalváról?
Nem szép látvány - modta egy képviselő, tehát tüntessük el őket a szem elől. Nem szép látvány a sok hajléktalan, a koszos, büdös, nyomorék koldus, - tüntessük el a szem elől! Most itt tartunk.. Ehelyett gondoskodjunk róluk, tegyük őket tisztába / minden tekintetben /és azt látjuk majd / egyszer / hogy elsímulnak a nyomorúság ráncai, igény lesz a tisztálkodásra, megnyílnak a bezárt gondolatok és a hála és szeretet kicsiny parazsa is feltűnik a szemekben.Nekünk pedig eltűnhet a bűntudatunk. Azt hiszem én már nem kívánnék ezzel foglalkozni tovább, főleg azt nem akarom olvasni erre válaszként, hogy ez már ostobaság és túlnőtt minden naivitáson.
JAJMÁR
@ms: 08:32 Összekevered az elmebetegséget az értelmi fogyatékossággal.
Két teljesen külön dolog.
Az értelmi fogyatékosság nem betegség, ez egy állapot, ami legtöbbször a születéstől fennáll, és visszafordíthatatlan. A megismerés sérült, lassúbb a gondolkodás, szűkebb emlékezet, és valóban torzulhat a személyiség, mint mindenkinél ha csak megszégyenítést és alázást kap. Ez, és az, hogy intézetben él, stigma. Akinél meg lehet tenni, ezt a stigmát le kellene venni.
Én pedig valahol ezt olvastam: "Az emberiség 1/3-a értelmi fogyatékos, csak nem tud róla" . :) Számomra egyértelmű, hogy nem azokat akarják "kísérlet jelleggel" beköltöztetni, akik nem tudják magukat sem ellátni.

szept.22. 05:32 Úgy látom, hogy sem a község vezetői, sem egyéb közjogi emberek, nem képesek érvényt szerezni az Eu-s jogszabályoknak, amelyek kimondják, hogyan, milyen feltételekkel lehet ezt végrehajtani. Ezzel kellene foglalkozni (Pl. 10 %-nál nem lehet magasabb az arány, akár egy utcában is.) Az a lényege, hogy megszűnjenek, minimálisra csökkenjenek a "telepek", ha egy házba költöztetik őket, ua. csinálják, ami van.

@világlátó: 15:27 "Valahol olvastam ezt a gondolatot : ... csak akkor nézhetsz le embertársadra, ha fel akarod segíteni.!... Ehhez a felfogáshoz komplex nevelés kell."
Ehhez a neveléshez pedig az kell, hogy köztünk éljenek azok az emberek, akiket nap, mint nap, fel kell segíteni.
A világ nem szürke, az ember teszi azzá.
ms
@JAJMÁR: Utolsó válaszom (mielőtt még mélyre ásnánk az emberi agyban):
1.Teljesen mindegy ebben az esetben, hogy születési vagy szerzett rendellenességről van szó! Mindkettőt láttam az otthonban.
2.Az intézetben előforduló orvosok, mentősök, rendőrök, nővérek foglalkozásuk miatt titoktartásra kötelezettek. Sajnos. Ők el tudnák mondani, mi zajlik a falakon belül...
3. Elsősorban a rokonoknak kellene példát mutatni! Mi - akiknek semmi köze nincs hozzájuk - összeveszünk a sorsukon, a szülők és testvérek pedig kussolnak, mintha semmi közük nem lenne hozzá. Amikor nyugdíjat, vagy a kis plusz munkadíjukat kapják, akkor van anyuka és bátyuska is. Ennyi. Es ist zu Ende.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.