Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból.

A pénzügyi rezsicsökkentésről szóló fideszes törvényjavaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés 303 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett. Nemmel a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független képviselők voksoltak.

A törvény értelmében azoknak lesz lehetőségük ingyenesen készpénzt felvenni magyarországi automatákból, akik elmúltak 16 évesek, magyarországi lakóhelyük vagy tartózkodási helyük van, és nyilatkoztak arról, hogy melyik fizetési számlájuk esetében kérik a díjmentes pénzfelvétel lehetőségét.

Nyilatkozni – szemben a korábbi tervekkel – nemcsak személyesen a pénzintézetnél lehet majd, hanem netbankon keresztül is december 1. és január 20. között. Később ezt a nyilatkozatot lehet módosítani, azaz másik számlát megjelölni. A jogszabály emellett kimondja: 2014 végéig központi rendszert kell létrehozni annak nyilvántartására, hogy a fogyasztók az előírásoknak megfelelően tettek-e nyilatkozatot.

Mindenki csak egy bankszámlája esetében élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával.

Legfeljebb százötvenezer forintig annak is biztosított lesz a fizetés, a nyugdíj, a szociális támogatás, valamint az ösztöndíj díjmentes felvétele, akinek mínuszban van a számlaegyenlege.

Azok is vehetnek majd fel ingyenesen készpénzt – a számlavezető pénzintézetnél –, akiknek a jogszabály hatálybalépése előtt nem volt bankkártyájuk, de van folyószámlájuk. Nekik ezt a jogot 2014 végéig biztosítja a törvény.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel összefüggésben a bankok nem háríthatnak semmilyen költségnövekedést az ügyfelekre. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője – a javaslat egyik előterjesztője – korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat is gyakorló Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi majd, sőt külön is felhívja Matolcsy György jegybankelnök figyelmét arra, hogy ennek megfelelően folyamatosan ellenőrizzenek 2014 első hónapjaiban.

Rogán Antal korábban a pénzügyi rezsicsökkentés első lépésének nevezte a törvényt.

A javaslat indoklása szerint az elmúlt egy évben jelentősen drágultak Magyarországon a banki szolgáltatások. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2012 decemberéhez képest a banki költségek átlagosan több mint 45 százalékkal emelkedtek, miközben az Európai Unió tagállamaiban átlagosan csupán 0,8 százalékos volt a növekedés.

A fideszes előterjesztők – a frakcióvezető mellett Németh Szilárd, Ékes József és Dióssi Csaba – hozzátették, hogy a banki költségek drasztikus emelkedése elsősorban az alacsony keresetű családokat érinti hátrányosan, hiszen nekik akár a havi jövedelmük 2-3 százalékát is felemészthetik a különböző banki díjak és jutalékok.

Megjegyezték azt is, hogy a hazai pénzintézetek az őket terhelő adóköltségeket jelentősen meghaladó mértékben emelték az ügyfeleket érintő díjakat és jutalékokat, úgy, hogy ezek a költségek előre nem látható módon, nem kiszámíthatóan változtak.

Ezek a folyamatok együttesen indokolták a törvénymódosítást – közölték.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
Miattuk a bankadó miatt kell fizetni a pénzfelvételért most legyünk boldogok vagy mi?Gusztustalan egy férgek az biztos!És miért kell februárig várni?December 1 ig még van 20 nap addig nem tudnak szólnia bankoknak,hogy állítsák át a gépeket úgy,hogy ne kelljen fizetni érte?Baromság az egész megint a választás miatt csinálják elvesznek sokat majd egy keveset visszaadnak és már verik is a mellüket!!!
deviance
majd valami más téren odabasz a népnek a bank... állambácsi nem vette észre? úgyis találnak majd valami kiskaput
csikknorisz
"Rogán Antal, a Fidesz
frakcióvezetője – a javaslat egyik
előterjesztője – korábban elmondta, hogy ezt a pénzügyi
felügyeleti jogosítványokat is
gyakorló Magyar Nemzeti Bank
ellenőrzi majd, sőt külön is felhívja Matolcsy György
jegybankelnök figyelmét arra,
hogy ennek megfelelően
folyamatosan ellenőrizzenek"
Értsd: Nesze semmi, fogd meg jól, átpasszoltuk a pirospöttyös bandzsa japán spannak, majd ő csinál vele valamit, ami nekünk jó lesz a kampányhoz, mi vagyunk a királyok, ó, yeah. Satufa fejű jónép meg be is veszi, na ki a rogántóni? Ó, yeah. Üvöltsétek hangosabban! Nekem még ez megy kisköcsög. Ó, yeah. Még a jegybankelnöknek is én mondom meg a frankót, köcsög. Ó, yeah
De szarul rappeltem ezt össze, semmi rím nincs benne. Ó, yeah
Na mindegy köcsög, csak azt jegyezd meg, hogy én vagyok a Tóni, akit már nem kell betuszkóni sehová, mer én vagyok a Jani
-Nem Tóni?
-Neszójjábe, te nyüves tetyű, kilenné má te takonygerincü, tudhatnád, hogy Tóni a sirály, Matolcsyt is utasítja, ez a király!
-Mondd Uram, miképp viszed végbe, hogy kisebb zsé legyen a készpénzbe?
-Mondtam má, hogy neszójjábe, itt a jegybank benne a zsebembe.
-Frakcióval mi a szitu?
-Hát azt inkább netu, netu, netu. Ugatol még, majomarc?
-Inkább a frakcióharc érdekelne, ki mennyit visz haza ebbű zsebbe?
-Na eddig vótá itt, semmi közöd neked ebbe. Laca bátyáddal kivezettetlek, csókold meg a bajszát, csak ez nem rímel.
-Ki az a Laca, méteres a fasza? Ájjon belé egy komenista kasza.
-Neugassá ripacs, mondom mégeccer, a farkciót húzgálom nem egyszer, nem kétszer.
Na, ennyi volt. Sikerülhetett volna szarabbra is, de valakinek a legganébb kategóriát is meg kell nyerni.
Ja, olyan meg nincs is? Kérem, erről haladéktalanul értesítsék az illetékest, név szerint Rogán elvtársat.

-
sport50
már írtam,nem annak kéne járkálgatni aki ezt szeretné,hanem annak akinek több számlája van,ők vannak kevesebben!ezt sem kéne ha nem vezetik be,és nem teszi rá a bank az ügyfelekre az adót!!!pedig azzal indult nem mi fizetjük.csak már el van felejtve!?
coyote3
Először megszavazták, hogy legyen "illetékkel" terhelt a készpénzfelvétel, majd megszavazták, hogy annyira mégse :)))))))))))))) És láss csodát, ezt a csatát is megnyerték a nagy szabadságharcosok ...
kukac50
A már adóztatott fizetést pofátlanság még több adóval sújtani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.