Vasárnaptól több megyében második készültségi fokozat lép életbe az ország közútjain. A fővárosban délután 6 órától éles gyakorlatot tart a közterület-fenntartó.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján.

Mint írták, a közútkezelőnél a téli üzemidőszakban négy készültségi fokozat van. Már november 10. óta téli üzemmód érvényes, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek.

Vasárnaptól több megyében már kettes készültségi fokozat lép életbe.

A téli időszakban előforduló veszélyes időjárási jelenségekről, a várható közlekedési nehézségekről, további vezetési tanácsokról részletes összefoglaló olvasható a közútkezelő honlapján (internet.kozut.hu).

Mint írták, a Magyar Közút minden rendelkezésére álló csatornán keresztül igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási, illetve útviszonyokról. Arra kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva, továbbá csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra. Ha valaki elakadt valahol, segítséget kérhet a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon.

A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy utazás előtt mindig tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve az Útinform hivatalos Facebook-, illetve Twitter-oldalán. Leggyorsabban és személyre szabottan továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők – tették hozzá. Az autópálya- és megyei diszpécserszolgálatok 24 órában várják a közlekedők hívásait.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy mivel az előrejelzés szerint a jövő héten Budapestet sarkvidéki eredetű légtömeg éri el, Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója éles gyakorlatot rendelt el. Ennek értelmében vasárnap 18 órától hétfőn 18 óráig a társaság téli munkarendjében meghatározott legmagasabb, hármas fokozatban teszteli felkészültségét.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Baromarcuak !!! A hókotrót nem tesztelni, hanem idöben használni
kell, és nem a tököt vakarni, ha leesett a hó !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lenhardtibolya
Hamarosan élesben is "tesztelhetik" a hókotrókat. Remélhetőleg nagyobb sikerrel, mint márciusban...
excep
minek??? a tél eddig még mindig meglepte őket!!! majd megint átjönnek az osztrákok!!!
varrólány
@dodo571031: Az nem volt semmi az sms, ne menjek sehova vagy maradjak az autóban.?Nem is tudom már de meglepi volt, az biztos.
tivoli
@A Tündik bündije: tegnap, 10:13
"Olyan szinten selejtes vezetők vannak pakolva mindenhova, hogy egy gombot nem tudnak megnyomni a főnök utasítása nélkül. "
Ez azért nem így van. Mi lenne, ha mindenki a saját feje után nyomkodná a gombokat, akkor lenne csak igazán nagy káosz. Nem azért van a főnök, hogy azt csináljon amit akar hanem, hogy felelősséggel koordinálja a szükséges feladatokat.
A Tündik bündije
@tivoli: Szóval szerinted renden van az, hogy amíg a miniszterelnök nem böffenti el magát, addig mindenki ül és néz, mert annyira fél a felelősségre vonástól, hogy semmit nem mer tenni? Mert a kézivezérlés és a főnök alatt őt értettem, bár az hittem, ez egyértelmű.
tivoli
@A Tündik bündije: Nem a mini elnökre gondoltam, bár az hittem, ez egyértelmű.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.