A Jobbik szerint felháborító és vérlázító a halálos balesetet okozó szlovák állampolgár, Eva Rezesová elleni ítélet büntetésének mértéke, végrehajtásának fokozata, a házi őrizet lehetőségének biztosítása és annak körülményei. Erről Apáti István beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

A Gödöllői Járásbíróság pénteken első fokon, nem jogerősen hozott döntésében hat év fogházra ítélte négy ember halálát követelő ittas járművezetés miatt Eva Rezesová szlovák állampolgárt. A nő az ítélet szerint a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra, ebből leszámítják azt a 15 hónapot, amelyet eddig előzetes letartóztatásban töltött. A közúti veszélyeztetés vádpontja alól felmentették.

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja, Eva Varholíková Rezesová. Apja Alexander Rezes a 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.

Apáti István szerint felháborító, hogy az 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény elkövetése miatt Eva Rezesová a minimumhoz közeli büntetést kapott. Ráadásul ezt az időt sem börtönben, hanem fogházban kell letöltenie, és az előzetes letartóztatásban töltött idő miatt már 2 év 9 hónap után szabadlábra kerülhet.

Kiemelte: a házi őrizetben töltött idő egyharmada is beleszámít a büntetésbe, így minél később születik másodfokú, jogerős döntés, a vádlottnak annál jobb. Ráadásul a házi őrizetet egy olyan "luxus apartmanházban" tölti, ahová a rendőrségnek is be kell jelentkeznie a portaszolgálatnál, ha ellenőrizni akarja Eva Rezesová hollétét.

Apáti István szerint a pénteki ítéletnek az az üzenete, hogy ha valakinek van elég pénze szakértőkre és ügyvédekre, akkor bármilyen súlyos bűncselekmény könnyen megúszható. Szerinte a "vérlázítóan enyhe" ítélet a magyar igazságszolgáltatás és a bírói kar szégyene, amellyel kapcsolatban fel kell vetni a bíró felelősségét.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Josla
A többi pártnál nagy a csend. Tehát szerintük rendben van, hogy a büntetés milyensége (luxus háziőrizet, engedélykéresre kötelezett ellenőrzéssel) az anyagi helyzet függvénye.
szablyafűrész
A közlekedési ügyekben kiosztott szab.vesztést soha nem lehet összehasonlítani más, élet elleni bcs. elkövetése miatt kiszabottal.
A bíróság mindig abból az alapelvből indul ki, hogy a közlekedés veszélyes üzem, pro -és kontra !
Azt furcsállom, hogy - állítólag - az ítéletben el sem hangzott "Vodkova" jól behatárolt, kb. 160 Km/h-s sebessége, amely nyilván közrehatott a balesetben !
Josla
@szablyafűrész: "A közlekedési ügyekben kiosztott szab.vesztést soha nem lehet összehasonlítani más, élet elleni bcs. elkövetése miatt kiszabottal."

Ezzel azt akarod mondani, hogy ez a ítélet rendben van?
jameska
@Josla: Nem, nem azt mondja, hanem azt, hogy ez nem egy előre megfontolt, aljas indokból elkövetett gyilkosság. Ha akár csak az elmúlt pár év hasonló ügyeit nézzük, akkor tapasztalhatjuk, hogy a közlekedési balesetek után kiszabott büntetések mindig jóval enyhébbek egy gyilkosságnál, - hisz maga a törvényi szabályozás ilyen.
Szerintem nem az a kérdés, hogy elégséges-e a hat év, hanem az, hogy miért nem egységesebb egy ilyen ítélettípus.
1 ember halála = 2,5 év
2 ember halála = 5 év
3 ember halála = 7,5 év
4 v. több ember halála = 10 év
Minden tivábbi részlet (alkohol, drog befolyás stb.) csak súlyosbító tényező legyen.

Persze ezt mocskos módon leegyszerűsítettem, de valójában a legnagyobb hiba a jogrendszerben van, nem Rezesovában vagy a Bíróságban. Az, hogy a bírónak ekkora szabadsága van a döntés meghozatalában, az az igazán nagy baj.
Josla
@jameska: Nem jó! A probléma a jogegyenlőtlenség. Ha van pénzed, jacuzzizhatsz, bulizhatsz, kávézóba mehetsz, vendéget fogadhatsz, ellenőrzést csak előre bejelentkezés után vagy köteles elviselni...

Már kérdeztem. Kiket kell megöljek ahhoz, hogy ilyen büntetést kaphassak?
F_Viktor
Ez nem kellene...
Ismerős mikor a politikusok mondták meg a bíróknak, bíróságoknak az ítéletek kimenetelét? Demokráciában ilyennek nincs helye.
"A bírói függetlenség fogalmát kettős értelemben használjuk. Jelenti egyrészt a bírósági szervezet egészének függetlenségét, másrészt az ítélkező bíró függetlenségét. A bírói függetlenség azt hivatott biztosítani, hogy a bírót semmiféle befolyás ne érhesse döntésének meghozatalában. A bírói függetlenség elve olyan nagy jelentőségű, hogy érvényesülése alkotmányos garanciák megfogalmazását kívánja meg."
Josla
@F_Viktor: "Demokráciában ilyennek nincs helye."

Ilyen vérlázító ítéleteknek viszont van??? Akkor a szemétbe ezzel a nyavalyás "demokráciával"!!!
F_Viktor
@Josla: Mondom, ilyennek helye nincs.
Még egyenlőre létezik a jogorvoslati jogosultság elve.
Még létezik a bírói szervezeti rendszer csúcsán a Kúria, amelynek legfontosabb feladata, hogy irányt mutasson a helyes bírói gyakorlatról, ügyelve arra, hogy a bírói jogalkalmazás mindenhol egységes legyen!
jameska
@Josla: Inkább ne ölj meg senkit.
Egyébként sincs annyi pénzed, ami egy ilyen ítélethez elégséges lenne :-(
Nyilván igazad van abban, hogy pénz beszél, kutya ugat...
Csak vagyok annyira gyermeteg és naiv, hogy szeretném hinni, nem ezért van, az hogy...
Josla
@F_Viktor: Az egész ítélkezősdi (szándékosan nem "igazságszolgáltatást írok, mert az nincs!!!) nevetséges, és gusztustalan. A rendszert jogászok találták ki, valósították meg, és keresik rajta degeszre magukat. Csak nekik jó.
Milyen röhejes, dolog már a fellebbezés??? Értsd: Egy bíróság ítélete után egy másikét kérni. Akkor mire jó az első??? Hogy lehet ugyanazt az esetet másként látni és ítélni?
Baromság az egész! Ennél még a kádi vagy a vajda ítélete is legitimebb!
F_Viktor
@Josla: Törvényeket jogászok segítségével politikusok alkotják, s az ország házában politikusok fogadják el. Lásd, a 2/3 mennyire felforgatta mind a Btk.-t, mind a Ptk.-t.
Az ilyen Rezesova ítéletek után van szükség a felebezés jogához.
Azért megkérdezem tőled, mennyivel lesz igazságosabb egy ítélet, ha azt a bíró politikai kényszer hatására hozza?
Avagy honnan tudod, hogy a mostani ítélet nem politikai befolyásolás hatására született?
kiskutyauto
Akkor itt az ideje megindulni vonulni a háziőrizetes kis kulipintyó elibe... nemde mimagyarok..? ;)
szablyafűrész
@Josla: Az ítélet indokolása nincs rendben, amúgy nézz utána, mennyit osztanak ki halálos eredményű tömegszerencsétlenséget okozó közlek. bcs. elkövetése miatt ! Lesz viszonyítási alapod !
Josla
@F_Viktor: @
Nem értettél meg. Nem az ítélet enyheségén háborgok, hanem:

1. Hogy a büntetés végrehajtásának körülménye az anyagi helyzettől függ. És már arcpirítóan pofátlanul. Jogegyenlőség???

2 A két szintű bíróságon. (Akkor miért nem három, négy, öt...???) Ki van találva a legkevésbé rossz megoldás. Kádi, vajda, falubíró, lófő...
Ha ez nem megy, akkor az angolszász módszer, az esküdtszék. A jogalkotás tételesen megszabja az ilyen-olyan bűncselekményekért kiszabandó büntetési tételeket tól-ig, módon, az esküdtszék eldönti, hogy a delikvens ebben-abban bűnös-e, a bíró, pedig meghozza a megszabott határok közötti ítéletet. Fellebbezés nuku!!!

A törvényeket politikussá vedlett jogászok hozzák. A maguk hasznára! Pfujj!!!

Gyanítom, te is az vagy, vagy annak készülsz, mert nagyon a pártjukat fogod.
Josla
@szablyafűrész: Indifferens. Majd, ha minden elítélt, egyformán ilyen luxusban, vagy kenyéren és vízen bűnhődik, akkor instruálj ilyen demagóg dumával!
Desischado
Utálom a Jobbikot, de legalább ők végre megszólaltak! A többi párt miért van csendben?!
Josla
@Desischado: Mert nincs vér a pucájukban, ész a fejükben, becsület a lelkükben...
F_Viktor
@Josla: OK, akkor félre értettük egymást, amit most írsz, az helyes.
Én arról beszélek, hogy a politikának semmi helye az igazságszolgáltatásban, az ítéletek környékén.
F_Viktor
@Desischado: " A többi párt miért van csendben?!"
Mert nem akarják, hogy az 50-es évek visszajtérjenek...
Szvetlana
@Desischado: 8.40 Csak tippelni tudok, még nincs végérvényes ítélet, és nem akarnak ebből politikai ügyet csinálni. Hagyják, hogy a bíróság hozza meg a döntést, befolyásoltság nélkül.
Én inkább a helyszínelő rendőrség munkáján gondolkodom el, vajon az adatgyűjtés erdményei mennyire felelnek meg a valóságnak?
Josla
@F_Viktor: Ennél a libbant agybajnál még az is jobb volna! Bírói függetlenség, emberi jogok, meg hasonló hülyítésekkel a devianciát, a bűnözést, az ingyenélést, az anachiát nyomni...
Az ötvenes években ha a hentes egy kiló hús helyett csak kilencvenöt dekát adott, bevitték, és jól meggumibotozták a talpát. Attól kezdve a kiló annál a hentesnél kiló+ volt. Nagyon hiányzk ma ez a fajta "ötvenes évek".
szablyafűrész
@Josla: 1/ A büntetés célja nem személyes motivációjú, piti bosszú !

2/ miért nem ellenőrzöd a neten a közlést ?

3/ rád fér erősen az instruálás ezekben a kérdésekben !
Uborkakulcs
@jameska: Szerintem 1 ember halála 2,5 év letöltésével nem megváltható, még közlekedési balesetben sem. A következőt tartanám "megfelelőnek":
1 ember halála: minimum 25 év fegyház.
2 ember és felette: tényleges életfogyt, vagy halálbüntetés.

Természetesen, a minősített körülmények mérlegelésével, egyet értek.
Még így is szűkre szabnám, hiszen mindenkit várnak haza, és mindenkiért aggódik valaki.
Én nem gondolom azt, hogy 2,5 év elég büntetés.
A Rezesová ügyben - ha rajtam múlott volna - a kisasszony guggolt volna fegyházban vagy 50 - et,- nem 6 ot - és a kompánia + fizette volna a kártérítést a megmaradt hozzátartozóknak 50 évig.
Ez így lett volna korrekt, azt hiszem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.