A magyar választók emlékezete hagyományosan négyévente törlődik, ennél távlatibb intervallumban pedig valószínűleg agysejtek is megsemmisülnek, jól mutatja ezt a Cink által kiszúrt új Facebook-őrület, a Kádár-rendszer éltetés.

A Hihetetlen Magazin posztolt ki egy fotót a "régi idők szép emlékével", amin egy 70-es évekbeli, gondosan megkomponált áruház látható. A magazin nevével összhangban nem kínál zsákbamacskát, történelemhamisítással felérő vadromantikus eposzt illesztett a kép mellé, mely így szól:

Magyar áruház a 70-es években. Hogy ez miért érdekes? Nos, csak annyi, hogy az önmagát állítólag eltartani képtelen magyar gazdaság valahogy mégis megbirkózott azzal a feladattal, hogy kizárólag magyar termékek legyenek a boltok polcain. Ahogy látható, nem igazán akadt olyasmi, amiben hiányt szenvedtek volna az emberek, és valahogy az egész gusztusosabb, vonzóbb, ízlésesebb volt, mint manapság, a rengeteg bazári, csiricsáré műanyag szemét esetében. Én még mindig szívesebben mennék egy ilyesféle retro boltba, mint egy mostani multiba. És persze csak hétköznap, mert a hétvégék alkalmából mindenkit megillet a pihenés joga, még a kereskedelemben dolgozó embereket is! Sok mindent vissza kellene csinálni… Nem mindent, messze nem, de azért lenne mit újragondolni. Magyarország a 70-es években kiválóan megtermelte mindazt, amire a lakosságnak szüksége van. Ma csaknem mindent külföldről hozatunk be, elképesztő árakon. Szerintem valamit nagyon rosszul csinálunk a rendszerváltás óta, ha még a 70-es évek színvonala is lepipálja a jelenlegit...

Visszasírják Kádárt a facebookozók

A képet már 2400-an osztották meg, és az idő alaposan megszépíthette az emlékeket, mert a többszáz nosztalgikus kommentelő közül csak elvétve akad, aki arra is emlékszik, hogy "ja, de a nagybátyám 8 évet volt a gulágon". Az ábrándos diktatúra-pártiaknak erre is van válasza: "minek ment oda?"

Visszasírják Kádárt a facebookozók

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lajospapa
Először is nekem ne magyarázza mi volt jó és rossz a Kádár rendszerben aki nem élt benne!
Igen! Rossz volt, mert csak három évente mehettem nyugatra. Most jó mert bármikor mehetnék, de 15 éve nem voltam. Vajon miért? Öt évet vártam egy Trabantra! Most vigyázok rá, hogy kitartson míg élek. Vajon miért? Ha elküldtem egy dolgozót, mert már tűrhetetlen volt az italozása, azt mondta: főnök, száz munkahelyem akad! Ha most akarnék fölvenni valakit hasonló munkára százan biztos jönnének. Vajon miért? Nem volt rendelet a kukázók, hajléktalanok rendszabályozására. Vajon miért? Kádár azt mondta , aki nincs ellenünk, az velünk van. Ma harcolni kell, háborúban védeni a nyugdíjalapot, a rezsicsökkentést, az ingyenes pénzfelvételt, a gyűlölt unióból járó támogatást... Aki akkor dolgozott, mely nem lehetőség volt hanem kötelesség, és nem ivott el mindent, előbb utóbb lett egy Trabija, és tudta fizetni az OTP-s lakása részleteit 2-3 % kamattal. Még viccet is mondhatott Kádárról. Még mielőtt lekommunistáznak hozzáteszem, apámat 56 miatt internálták, én is kaptam néhány "sallert".
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Január
Az újságíró, vagy nem élt a hetvenes években - kicsi volt és figyelmetlen - de bizony nem is nagyon kellett a fenti képet megkomponálni, mert egy ABC-nek az árukínálatába a fenti kép jócskán belefér. Az élelmiszer kínálat minőségéről nem is beszélve.
Az akkori minőséget ma aranyáron árulják.
Pl. csak a liszt, - itt bizony olcsó húsnak híg a leve- ahhoz, hogy egy jó - sütésre alkalmas - minőségű lisztet vegyünk, bizony dupla árat kell fizetni érte, mint amit egyes multik árulnak.
Aztán meg van a mostani véleményem is a multik kínálatáról, ahol csak látszólag kapni mindent.
Ugyanis rengeteg féle terméket árulnak, de az egyes termékekből bizony a kínálat korlátozott jócskán. Ez mostani tapasztalat.
Több árucikknél is a kisebb hazai boltok javára tolódott el a mérleg mutatója.
Nem is tudtam bevásárolni rendesen ezeknél a multiknál, a kisebb élelmiszer áruházakban viszont volt minden, amit kerestem.
Ennyit az olyan sokra tartott multikról.
pbalage
"Egy vidéki fiókjukba sétált be egy idősebb néni, és azt mondta, hogy kéri a 150 ezer forintját. Erre kérdezték tőle, hogy milyen 150 ezerről tetszik beszélni? Mire a néni azt mondta, hogy arról a 150 ezerről, amit minden hónapban ingyen lehet felvenni." (444)
:D :D :D
vidi500
Az 1970-es évekről, mondjuk 88-ig, csak az nyilatkozhat korrektül, aki megélte és a saját bőrén érezte azt. Különböző históriákra alapozva, és abból messzemenő következtetéseket levonni, legalábbis számomra totálisan hiteltelen.
Igen, sajnos a "Kádár rendszer" felértékelődött napjainkra, nem véletlenül, és bizony ez a jelenlegi rendszer bírálata.
A leghibásabb összevetése a kettőnek pedig az, ha az áruházak polcai alapján tesszük meg ezt az összehasonlítást. A "Kádár rendszer" minden hibája és visszássága ellenére, az ország össz lakosságát alapul véve, sokkal korrektebb volt, mint a jelenlegi.
hallgatag
Azt se felejtsük el, hogy a Parlamentben a Kádár-korszak
egyenesági leszármazottjai ( gyerekei, unokái ) ülnek !!!
martinpalermo
Sajnos,a fejetlenség, az egész világ ura!
szepwilly
@Január: a 2-FT-s kolbaszt megfözted bele haraptal es fröcsögöt a szaft annak meg volt ize,vagy a kökemeny gyulai...össze folyt a nyalam nem is folytatom tovabb!
kiskutyauto
A legtöbb diktatúrának, plánea puhábbaknak van/volt előnyük. Fidelt is sokan imádják a mai napig vagy Peron-nt és Franco-t. Még a náci diktatúráról is lehet jót is írni, pl tökéletes tisztaság rend, precizitás, modern technológia, száguldó tudományos fejlődés stb (de közben a társadalom egy részét meg szépen vagonírozták be és vitték gázosítani),, Analóg mód a többivel, nyilván a Kádár rendszernek is volt kvázi szépsége. Azonban milyen áron? A teljes kiszolgáltatottság a szovjethatalomnak, ugyanis ha valaki még nem tudná, a mi kis jólétünk, a legvidámabb barakkunk cehhét a szovjetek fizették szinte teljesen. Bolsevik gentlemans agreement volt ugyebár, hiszen a ruszkiknak príma reklám-propaganda volt, hogy lám-lám itt egy boldog szocialista európai kis ország, minő jólét, minő társadalmi igazságosság, tessék nézni hogy a marxizmus-leninizmus a mennyekbe visz... Miközben egy olyan lufit fújtunk, ami nyilvánvaló hogy előbb utóbb csúnyán durran ki, mint ahogy ez meg is történt. Továbbá ugyebár egy 20 nm-eres garzonlakást is be lehet rendezni lakályosan, kényelmesre szépre, attól még cselédlakás marad. A gulyáskommunizmus jóléte is igencsak korlátos volt, tiltólistákkal, cenzúrával, szabad mozgás korlátozással, megfigyeléssel, jelentésekkel stb stb stb... Az együgyű egyszerű melós embernek biztos csodajó boldog kor és hely volt, de egy fejlettebb, gondolkodó ember számára csupán egy viszonylag kényelmes börtöncella... Egy társadalom nem attól kellemes és boldog, hogy van kolbász és kenyér, és egyéb minimumkritériumokban kielégít, azonban lekorlátoz egy sor szabadságjogban és perspektívában, ott csak magukat boldognak képzelő-hazudó rabszolgák lehetünk... De hát ez az ember tragédiája, soha nem élt még másképp emberi társdalom csak elitista rabszolgaságban, annak különféle, de lényegileg azonos alternatíváiban... éppen most is itt is...
szepwilly
ejjel kettökor mentem haza,az Aradi utcaban a rendörök igazoltattak,megneztek a szemelyimet,munkahely,lakhely es jo ejszakat kivantak!es ma!?
galerika
@pbalage: ...érthető, mert mindenütt, mindenki csak arról beszél
" ingyen felvehető 150 eft"
akkor nosza ! - - azt már kevesebbszer halljuk, ha van annyid !
kopeba
Sokkal jobb volt akkor az nyilvánvaló. Miért jobb ez a mostani rendszer ? Mert lehet tüntetni ? De akkor nem volt miért tüntetni. Azért jobb ez mert most mindenki össze vissza pofázhat mindent ? Kínai meg uniós trutymóval tömik az embereket ? Ennek csak a bolondok örülnek , mint az egyszeri bolond az uszodába... annak is azt mondták ha jól viselkedik engednek bele vizet is.
Georgina319
Igaz, hogy banán, és narancs csak karácsonykor volt, de meg tudtuk venni. Mindenkinek volt munkája, és nyaralni is eljártunk.
dömdödöm
@kiskutyauto: teccett ez az irásod .Grat ! Elég jól sikerült felvázolni a retro igazságot .
A piacgazdaság lufija is kidurrant sok helyen európában köztük ezen a földön is ,és sajnos ez
nem tartott 20 évig sem ,a szabadság meg mint megtanultuk pénz nélkül legfeljebb annyit ér hogy mindennap egy új reménnyel kelhetsz fel és koptathatod a szád bárhol és talán nem visznek el ( bár itt már ez sem biztos ) ,a mai harcokat nem fegyverekkel vívják hanem számokkal ,hitelminősítőkkel ,hitelek mögé bújtatott kényszerítésekkel ,egyesek törvényekkel ,ezen állapotunkban lelledzve a csöbörből átkerültünk a vödörbe :-(
szablyafűrész
Egy Orbánnal összehasonlítva ? Még a Hruscsovi rendszer is Kánaán...
Feraj49
Ez a mai valóság! Visszasírjuk !!! Annak ellenére,hogy még Kádár koponyáját is ellopatták nehogy " feltámadjon " ?!! 23 éve az ÍGÉRGETÉSEK ,a megosztottság, az elszegényesedés, a kilátástalanság ,a bizonytalanság országa vagyunk ! Hogy a jó francba ne sírnánk vissza. Pláne azok akik karácsonykor,húsvétkor hosszú sorokban állnak könyöradományként egy tál ételért.
akiéltbenne
@kiskutyauto: T.hozzászóló !
Lehet szidni Kádárt ,illetve az akkori vezetőket de azért azt is vegyük figyelembe ,hogy nem Kádár kérte az oroszokat ,hogy 45-ben vonuljanak be ,nem Ő volt aki önként és dalolva kérte ,hogy kínozzák a magyarokat és azt sem ő kérte ÖNKÉNT, hogy 56 ban a szovjet csapatok bevonuljanak és leverjék a forradalmat,egyszerűen nem volt más választása ,hiszen az oroszok így is úgy is bevonultak volna,mivel ez volt az érdeke az akkori szovjet hatalomnak.Ja és ne felejtsük el , hogy akiknek a seggit nyalják egyesek azok 56-ban max. szolidaritásukról biztosították a forradalmárokat de semmit nem tettek. Persze sokszor túllőttek a célon és nagyon sok embert megkínoztak vagy gulágra vittek vagy éppen kivégeztek.Ezek előtt az emberek előtt tisztelettel kéne adózni és nem folyamatosan a múltban vájkálni de természetesen csak addig a mélységig ami Önnek jó. Azt írja ,hogy az oroszok állták a jólét számláját , azért azt ne felejtsük el , hogy a mezőgazdaságban szinte mindenből túltermelés volt és a legnagyobb piacunk a volt szovjetunió volt ,igaz olcsón vitték de nem rohadt ránk és nem dobtuk ki tehát volt bevétel belőle azután meg , hogy ezt ár alatt intézték teljesen jogos hogy kompenzáljanak ,tehát fizessenek ,tehát ez ön szerint gond volt. Reklámról beszél miközben az elmúlt 25 év másról sem szól mint a nemzeti tudat romba döntéséről vagy az ország kizsákmányolásáról a kisemberek kisemmizéséről vagy a bankok és a politikai élet össze fonodásáról . Emlékeim szerint anno aki dolgozott annak volt miből megéljen volt hol laknia és jutott hitelt törleszteni vagy éppen nyaralni. mindez úgy hogy nem 2-3 munkahely fenntartásával , hanem 1 munkahelyen való munkaviszonnyal és nem átlag havi 240 óra teljesítéssel mint most.A lufit most fújjuk de olyan erővel hogy bele fogunk dögleni. A legtöbb mai fiatal örülne ha indulásként egy 20 nm-es lakást kapna de erre jelenleg lehetősége sincs , hiszen nincs kiutalható hivatali lakás bár a fél város üres, megnézheti a...
Drebin
Egy építőipari cégnél dolgoztam 1980-ban, mérnökként.
Fizetések: Igazgató 7800,-- Ft, Főmérnök főkönyvelő: 7200,-- Ft, beosztott mérnök: 6000,--Ft Technikus: 4800,-- Ft szakmunkások 3800-4800,-- Ft.
Ma ugyanez: Igazgató: 1 850 000,-- Főkönyvelő, főmérnök 800 000-1 200 000,-- Ft, ...
szakmunkások MINIMÁLBÉR!!! Tisztességtelen gazember rendszer ez a mai.
lajospapa
Először is nekem ne magyarázza mi volt jó és rossz a Kádár rendszerben aki nem élt benne!
Igen! Rossz volt, mert csak három évente mehettem nyugatra. Most jó mert bármikor mehetnék, de 15 éve nem voltam. Vajon miért? Öt évet vártam egy Trabantra! Most vigyázok rá, hogy kitartson míg élek. Vajon miért? Ha elküldtem egy dolgozót, mert már tűrhetetlen volt az italozása, azt mondta: főnök, száz munkahelyem akad! Ha most akarnék fölvenni valakit hasonló munkára százan biztos jönnének. Vajon miért? Nem volt rendelet a kukázók, hajléktalanok rendszabályozására. Vajon miért? Kádár azt mondta , aki nincs ellenünk, az velünk van. Ma harcolni kell, háborúban védeni a nyugdíjalapot, a rezsicsökkentést, az ingyenes pénzfelvételt, a gyűlölt unióból járó támogatást... Aki akkor dolgozott, mely nem lehetőség volt hanem kötelesség, és nem ivott el mindent, előbb utóbb lett egy Trabija, és tudta fizetni az OTP-s lakása részleteit 2-3 % kamattal. Még viccet is mondhatott Kádárról. Még mielőtt lekommunistáznak hozzáteszem, apámat 56 miatt internálták, én is kaptam néhány "sallert".
m.macskosz
@lajospapa: A kádári átlag magyarnak nem voltak megélhetési problémái.
Akivel a Kádár rendszerben az átlagnál jobban ment a szekér,
annak most milliárdjai vannak.
Az orbáni átlagnak meg készül a "csepeli szegénytemető",
a milliárdosok meg tovább gazdagodnak.
Kala Majka
Senki sem a Kádár kort sírja vissza, de azt valószínűleg már mindenki észrevette, hogy a jelenlegi rendszer, a történelmünkből ismert, valamennyi rendszernél ostobább, igazságtalanabb, alattomosabb, elviselhetetlenebb.

No, persze, kivéve a gyevi bírót.
Desischado
Egyetértek, lajospapával, iagaza van mindenben! Aki dolgozni akart minden munkasarkon talált helyet! Megélhetett az ember, volt becsülete! Ma meg mi van? Kilátástalanság, nyomor! Én is visszasírom azt a rendszert!!! És Jani bát az égiek áldják meg haló porában is, mert törődött az emberek jólétével! És nem harácsolt magának vagyont, pedig megtehette volna! Ha dolgoztál, becsülettel megéltél, büntették azt, aki nem dolgozott, és joggal! Akár nyugdíjba is mehettél onnan, ahol elkezdtél dolgozni! Ma meg mi van, arról jobb nem beszélni!
nahát
@Desischado: közveszélyes munkakerülő és a kötelező volt dolgozni - neked nem rémlik?
kkalman
És akkor most mondja mindenki: Jééééé, visszasírjáááák!
Ennyi elég a csodálkozásból. Aki élt az akkori rendszerben, az nem csodálkozik. Ezen a tényen nem. Ahogy már előttem leírták, annak aki dolgozott megvolt mindene, az is amire most gondolni sem mer. A mostani "elitnek" nem tetszett az akkori rendszer, mert nem lehetett munka nélkül meggazdagodni, hiába voltak hű és jó párttagok, pártfunkcionáriusok. Ők azok, akik a Trabit lecserélték luxus autókra, és a pártirodát egy miniszteri, vagy államtitkári székre. Ők azok, akiknek elsősorban tetszik a mostani létbizonytalanság, a félelem a mától és a holnaptól.
A kis ember jogosan sírja vissza Kádárt, miközben szidja, most éppen Orbánt.
vidi500
@nahát: A munkakerülők legnagyobb része ma is közveszélyes, még ha nem is akarják ebben a formában kimondani. :-)
Kala Majka
Kádárt sem egy forradalom, hanem saját elvtársai és korábbi cinkostársai buktatták meg.

Olyan vásárhelyimiklós-, petőiván- félék,
vidi500
@Kala Majka: Kádár idejében is birodalmi függésben voltunk, most is abban vagyunk.
Kádár érdeme elsősorban abban nyilvánul meg, hogy hosszú időn keresztül féken tudta tartani a "hiénákat", és éppen ezért igazságosabb elosztási rendszert tudott felépíteni, mint a mai. Ma ezek a "hiénák" rászabadultak mindenre, (pártszínezettől függetlenül!!!), ezért nyomorog az ország 50%-a.
Kala Majka
@vidi500: !

Nem tudta visszatartani a hiénákat, csak földbirtokokat nem tudott osztogatni a hazaárulóknak.

De éppen a hiénák buktatták meg, még a "rendszerváltás" előtt. Talán éppen emiatt?
vidi500
@Kala Majka: 30 éven át visszatartotta a hiénákat. Aztán öreg korára már túlnőttek rajta.
mate03
@szepwilly: Emlékszel még a 2ft os köményes sós nagy kiflire?
feri57
A Kádár rendszerben nem volt egy hajléktalan se. nem voltak éhezőemberek, a munkások meg voltak becsülve, megtudta venni a kenyeret a téli tűzellőt és tudott tartalékolni is. Nem kellett kölcsönt felvenni, a gyerekek doktorálhattak ingyen.
A RÉGI SZÉP IDŐK!!!
excep
sajnos ez igy van!! jobb világ volt !! pedig nem ezt vártuk a rendszerváltó pártoktól biztunk benne hogy pár év és normális életünk lesz!!! szerintem lett is volna ha ez a sok szemét nem a zsebük megtöltésével foglakozik!! és ami rohadt pofátlan még mindig ők osztják az észt mi meg éhbéres rabszolgák lettünk
JAJMÁR
@Kala Majka: 04:33 Nem Kádárt buktatták meg, hanem a rendszert!
JAJMÁR
A szabadság semmilyen kenyérért és kolbászért nem eladó!!! A szabadságban, a piacgazdaságban, a demokráciában kell megtalálni a kenyeret, ahogy ez más államokban sikerül.
Veszélyes gondolatoknak tartom ezt a túlzott nosztalgiázást, hiszen minden "egyszeri és megismételhetetlen", ráadásul az idő mindent "megszépít". Tele volt hibával, buktatóval, hitellel az a rendszer is, az más kérdés, hogy jól sikerült "agymosás"-ban volt részünk. Csak a szép és a jó jött át, ez ment a tévében, ezt sulykolták az 5 meg 3 éves tervekben. De HAZUGSÁGRA épült.
Én inkább akarom tudni az igazságot, még ha nem is olyan szép. A most kialakuló rendszerrel is az a fő bajom, hogy hazugságra és agymosásra épül!
magyarbakancs
A Kádár korszakban legalább nem szemetet etetek veled .
És volt minőség az élelmiszereknek.Nem volt tele adalékanyaggal,szójával és kitudja mikkel.
nahát
@feri57: haha, ha apucinak pártkönyve volt, biztos igaz amit írtál. Nekünk a szomszéd segített, hogy ne éhezzünk ( nekik nem lehetett gyereke), vigyáztak ránk óvoda, iskola után , mert szüleim reggeltől késő estig dolgoztak, hogy ne éhezzünk. Sosem hibáztattam apámat azért, mert volt tartása és nem lett elvtárs, hogy könnyebb legyen az élet!!! Kádár korszak egyetlen pozitívuma számomra, hogy véget ért!
Vizual
@Kala Majka: A két említett a bal oldalról támadt. A rendszert akarták csak megváltoztatni. /reform/ És nem megdönteni. Kádár pedig nem engedte, hogy eljárjanak velük szemben. Mindkettő kiszállt a politikából amint látták, hogy túllőttek a célon.
De igaza van @nahát: -nak. Voltak akik ott is ellenzékben voltak. Nincs benne semmi. De volt ott Wittner Mária is.
Vizual
@kiskutyauto: Ezek amit mondasz leginkább a mostani propaganda anyagok részei. De abban a rendszerben aki a "Népi demokrácia" ellen szervezkedett azt elítélték. Tudod-e, hogy a rendszerváltás után a "Hazaárulásért, kémkedésért elítélteket nem engedték ki ? És ugyan úgy voltak erkölcsi bizonyítványt kérő állások. Igen voltak, akik a felsőfokú végzettségük ellenére kubikoltak a Tsz.-ben.
De egy tény. A Kádár rendszer a lehetőségeihez képest komfortossá tette az életet. Dolgozni kellett, mert ha nem KMK miatt elzártak, ha renitenskedtél valahol, kitiltottak a helységből és lakhelyet jelöltek ki. De voltak segélyhelyek ahol élelmet adtak, lakhelyet biztosítottak, gondoskodtak az öregekről, (napközi) és stb.
És akkor még a külföldi nyugodtan sétálhatott Budapesten éjjel 2 órakkor, egy átmulatott éjszaka után, egy színház után be tudtál ülni egy éteremben, vagy éppen az éttermedben törzsasztalod volt, mert nap mint nap megjelentél. Rengeteg mozi volt, színház stb. Ma szétbontotta ez a hagyomány tisztelő rendszer a Vidám Parkot is, igaz az csak nekünk hagyomány. Nekik nem, mert ugye állatkert a gyerekkel aztán a park. és még az asszony is jól érezte magát. STB. Neked már csak a drogos politikai rendezvények jutnak. És a belépők ...
szepwilly
@nahát: "nekünk a szomszed segitet,hogy ne ehezzünk","szüleim reggeltöl estig dolgoztak,hogy ne ehezzünk" most melyik!?Mielött nekem tamadnal mar nagyobbgyerek voltam abban az idöben es a mi környezetünkben senki nem ehezett,igaz mi sem ettünk mindennap hust,de imadtuk a makos tesztat is!
a.a
@nahát: ez így nem teljesen igaz! A szüleim (és késõbb, a 70-es 80-as években én sem!) voltam soha elvtárs, mégis mindenünk megvolt! Minden évben többször mentünk nyaralni - SZOT üdülökbe, magán nyaralásra. Nem volt gond a rezsi kifizetésével, az iskoláztatásunkkal! Nem azzal keltünk és feküdtünk, hogy együnk, vagy villanyszámlát fizessünk. A 70-es évek végén beutaztam Európát - az akkori 3-4 ezer forintos fizetésembõl! Majd férjhez mentem, bátran vállaltunk három gyermeket - egy fizetésbõl is jutott mindenre - az éves nyaralásra, egészséges ételekre, autóra, lakásra. Majd jött a rendszerváltás (amit mi is - mint a legtöbb fiatal - nagyon vártunk - mert a nyugati világból csak a csillogást láttuk - de ha akkor lett volna internet, és a való világ tárul elénk a munkanélküliséggel, a hajléktalansággal, az eladósodottsággal - a családok széthullásával - akkor nem kértünk volna belõle!). Azóta gyermekeim felnõttek, és a "vágyott kapitalizmus" valóságát a saját bõrünkön érezzük..
nahát
Ha annyira jó volt a kádár és rendszere, akkor miért omlott/hullott/váltották le - kinek hogy tetszik
vidi500
@nahát: A válsz nagyon egyszerű, hogy miért omlott össze. Először is mi nagyon kis pontok voltunk abban a birodalomban is, nem a mi kezünkben volt a karmesteri pálca.
Másodszor meg az emberek mindig többet, jobbat akarnak, és ezt várták(tuk) az új rendszertől. Sajnos nem ez következett be, hanem éppen az ellenkezője.
vidi500
@a.a: Én sem voltam párttag, mégis megvolt minden ami szükséges. Az akkori nagyszámú egyik legközépszerűbb voltam, semmi több. 20 éven át dolgoztam abban a rendszerben, autóm, motorom volt, új házat építettem. Most próbálja ezt meg az itt élő fiatalság!!! Elvándorol csak azért, hogy betevő falatja legyen.
Darthon1
Éltem akkor, jobb volt. Az akkori vezetők Seiko óráért árusították ki az országot. Az akkori vezetők gyerekei vannak most hatalmon. Pont.
irén48
@JAJMÁR: Én nem tudom hány éves volt munkánk és volt hitelem simán meg éltem három gyerekel ön biztos hogy nem éhezik .De amikor 12 orás munkával százezret kapnak pezt aban a randszerben Nyolcezret tizezret kerestunk és még félre is tetunk Hét végén éteremben etunk és kirándultunk most elmentunk gombát szedni és ki zavartak az erdöböl mert magán terulet .Ez egy rohat nápnyuzo rendszer
irén48
@JAJMÁR: Ött évenként ösze jöt a parlament meghozták a törvényeket és aztán mentek a munka hejukre dolgozno most meg minden nap otvanak és a törvényeket nem ismerjuk mert minden nap változik és léhutöket elkel tartani Rohat senki háziak
JAJMÁR
@irén48: 18:17 Tudom. A jelen problémáit nem oldaná meg a diktatúra, sőt, a legszegényebbek reménytelenül ott maradnának. Nem a bajok gyökere és nem az oka a demokrácia, de úgy tűnik most ez lesz adagolva, ki tudja miért? -Csak nem ez vár ránk? !!- A Kádár rendszer párhuzama lehet vonzó, de soha nem jön vissza. Azért én azt mondom, óvatosan, a diktatúra nagyon kemény és rossz is lehet. A szabadságot én nem óhajtom feladni...
(Éltem a múlt rendszerben, nem vagyok már fiatal én sem. Éheznem valóban nem kell, és nem kellett soha, de azért megkaptam a "leckét". Tudod, mindenkinek megvan a maga keresztje, és mindenki azt hiszi, az övé a legnagyobb :) )
gabrella
@Desischado: Mindazok ellenére,hogy minden sarkon volt munkahely a legtöbben egy munkahelyről, max. a másodikról mentek nyugdíjba 55 és 57 évesen.
lajospapa
@Desischado: Talán hozzátennék még valamit. minden rendszernek vannak érdemtelen haszonélvezői és talán ártatlan kárvallottjai. A kérdés mennyi a kárvallott és mennyi a haszonélvező és azoknak mennyi a haszna? És még az is hozzátartozik immár a dicső múlthoz, hogy az ún. spontán privatizáció kora, amikor a szabad rablás elkezdődött már nem a Kádár kor. És nem is a múlt!
vidi500
@JAJMÁR: Ami most van, az ugyanúgy nem demokrácia, mint ahogyan a "Kádár rendszer" sem volt az. Ma is diktatúrában élünk, a pénz, és a tőke diktatúrájában.
Január
1989-ben az emberek nagy többsége bizakodott egy igazságosabb, nagyobb életszínvonallal kecsegtető világ eljövetelében.
Aztán szép lassan kiderült, hogy aki addig szegény volt, és nem került a húsos fazék mellé az az is marad, A javak egyenlőtlen elosztása nem is hozhatott egy víg nemzetet, mert nem szükséges a pénz a boldogsághoz, de jó, ha van.

Itt Európában azt látta mindenki, hogy a kapitalizmus magasabb életszínvonalát elérhetjük..., csak éppen ezzel a kizsákmányolással nem számolt senki. Az, hogy a szegényebb országok lakói boldognak tarják magukat, csak azért van, mert mást nem ismernek, és jól működik a kormány propagandájuk.

A politika segítségével adósrabszolgasorba taszították az ország lakosságának jó részét.
Aki meg tudott állni a lábán addig, az is megingott. Egyeseknek pedig csuda jól kezdett alakulni az élete, főleg, aki jó időben jó helyen volt, ezek az éppen regnálók pártkatonái.

Nagyon várták az emberek a rendszerváltást, melyből hamarosan kiderült, hogy csak elitváltás volt, és az sem valami szívderítő, hogy megosztotta a politika a nemzetet egyenlőkre, és egyenlőbbekre a pozitív diszkriminációval.

Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a kapitalizmus is úgy általában addig volt nevezhető emberarcúnak, míg volt a szocialista világrend is.
JAJMÁR
@vidi500: 21:32 Függőség a pénztől és hatalomtól mindig volt, és mindig lesz, ezt tudni kell. Ami most van, ami felé "megyünk", az tényleg nem a demokrácia. Az meg ijesztő, hogy milyen könnyen bele lehet egy tömeget, népet hajtani az "igába", sőt, önként mennek. Elég elhinteni, hogy minden bajért a kapitalizmus a hibás, meg a demokrácia, és milyen jó volt régen. (Egyszer majd ez a jelen is múlt lesz, lehet, hogy szép.)

Nem, nem a demokrácia a hibás a bajainkért, ha ez a rendszer nem garantálja az igazságos elosztást, akkor mi, vagy ki? Ha a nép nem képes élni a jogaival, akkor nem kell keseregni. Nem a rendszer hibája, a nép hibája. A demokráciában jelen van a szocializmus is, ha a nép úgy akarja. (Igazságos elosztás = nem egyenlő! Nem biztos, hogy az egyenlőség igazságos )

"Egy olyan társadalom, amely egy kevés rendért cserében kész odaadni egy kevés szabadságot, egyiket sem érdemli meg."

Thomas Jefferson
vidi500
@JAJMÁR: Nem, nem, Magyarországon ma az emberek legalább 50-60%-a számára nincs demokrácia! Annyira nincs, hogy ezen embereknek még a Kádári diktatúra is többet adott belőle. Ma uzsoradiktatúra, meg tőkediktatúra van, aminek még a kormányok is szenvedő alanyai. Csupán a megjelenési forma más, de a végeredmény ugyanaz.
vidi500
@Január: Ez egy nagyon jó megállapítás, pontosan így látom én is, és ezt többször hangoztattam már, legfeljebb nem itt a propin.

"Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy a kapitalizmus is úgy általában addig volt nevezhető emberarcúnak, míg volt a szocialista világrend is."
vidi500
@JAJMÁR: "ha ez a rendszer nem garantálja az igazságos elosztást, akkor mi, vagy ki?"
Igen, ez a rendszer (is) garantálhatja az igazságos elosztást, de nem a jelenlegi, azaz a 25 éves múltra visszavezethető Magyarországon! Itt minden van, csak igazságos elosztás nincs. Mondtam már valós példát a kapitalizmus fellegvárából, az USA-ból. Ott nagyságrendekkel igazságosabb elosztás van. Hibák persze mindenütt vannak, de Magyarországon dorbézol egy nagyon jelentős számú túlfizetett élősdi réteg, amire persze azt mondják magukról, hogy igazságos elosztás.
szaboria1
@Drebin: Bizony akkor még szabályozva voltak hány százalékkal lehet több a vezetők fizetése. Ma a minimálbéren dolgozók keresik meg a nagy fizetést a főnökségnek. Ráadásul még félelemben is tartják őket. Sok betegen dolgozik mert fél, hogy kirúgják.
szaboria1
@nahát: Nem igaz amit írsz a mi családunkból senki sem volt párttag de sosem szenvedtünk emiatt. Tisztességesen dolgoztunk és volt mit félre tenni. Ma ezzel szemben azt kell nézni ki lehet e jönni a nyugdíjból, mert a jobb élelmiszert már nehezen lehet megvenni. Pl. hiába kaptunk rezsicsökkentést olyan a gáz szolgáltatás, hogy mégis többet fizetünk mint tavaly. Érdekes módon az idén felszerelt új óra már jóval több fogyasztást mutat. Reklamálásra közölték azért kellet az órákat lecserélni mert a régiek már le lassultak. Az óra bemérésének költségeit is előbb nekünk kell állni.
Január
@vidi500: Pontosan ez a lényege az "igazságnak". Ugyanis az igazság egyéntől függő, az én igazságom nem biztos, hogy egyezik a más igazságával.

Magyarországon dorbézol egy nagyon jelentős számú túlfizetett élősdi réteg, amire persze azt mondják magukról, hogy igazságos elosztás." A nélkülözők pedig azt mondják ez nem igazság.
Ezért van a jog, - aminek biztosítani kellene valami közmegegyezést -,de itt a népnek már nincs joga.

"
POBOTHNK
"...a kádári időszak 32 éve 32 évnyi békét, nyugalmat, biztonságot, gyarapodást, fejlődést adott a magyar népnek. Cáfold meg, ha tudod!

Ahhoz sem férhet kétség, hogy a magyar ipar addigi történelmének csúcsára jutott. Gyárak ezrei jöttek létre. Nemzetgazdaságot teremtettünk. Vállalatok tucatjai emelkedtek a világ vezető cégei közé, az Ikarus, a Ganz-MÁVAG, a Taurus, a Rába, a MOM és megannyi más. Ezek nem külföldi összeszerelő üzemek voltak, mint manapság. Magyar gyárak voltak, magyar mérnökökkel, magyar szellemi háttérrel. A magyar munkás magának dolgozott, nem azért, hogy a külföldi tulajdonos felesége minden évben új BMW-t vegyen.

S talán a legeslegfontosabb: a szocializmusban mindenki dolgozhatott. Ez volt a mi társadalmunk lényege: munkát és tisztességes megélhetést mindenkinek!
A magyar falu ekkor lépett át a feudális középkorból a modern Európába. A mezőgazdaság nagyobb piaccal rendel­kezett, mint az Osztrák-Magyar Monarchia idején. A magyar paraszt végre élvezhette munkája gyümölcsét. Házat épített és kocsit vett, öregségére nyugdíjat kapott."

www.munkaspart.hu/mi-ti-archivum/2715-szocializmus-vagy-kapitalizmus-melyiket-valasszam.html
JAJMÁR
@vidi500: Ez így van. A megoldás viszont nem a demokrácia kidobása, hanem a hatalmon lévők leváltása. A népnek van ehhez joga és felelőssége, nem lehet áthárítani. Ez a jog azonban elúszni látszik. A -ki tudja honnan eredő- (média?) nosztalgiázás a Kádár diktatúrája felé, a beletörődést segíti, -hiszen milyen jó is volt- . A Kádári rendszer a múlt, nagyon sajátos, egyedi jellemzőkkel. Kádár pedig már nincs, ahogy az ő rendszere sincs, elmúlt.
Ma pedig úton vagyunk egy visszafordíthatatlan diktatúrába. Egy ki tudja milyenbe, de biztos, hogy nem olyanba, ami felé nosztalgiázva tekintünk, Ne csak a pénzre koncentrálj, mert az is igaz, de az mindig is jelen lesz. Vannak még jogok, amelyek csorbulnak, csorbulhatnak.
Veszélyes dolog ez!

Egyik ismerősöm éppen tegnap írt, (külföldön dolgozik, ahol dühöng a kapitalizmus, meg a tőke) hogy sajnos haza kell jönnie, mert ott lejár a szerződése. Nagyságrendekkel jobban él az egyszerű munkás is, mint nálunk. Szerinted??? a nagytőke miatt?
Kala Majka
@szaboria1: !

De a "rendszerváltást" megelőzően azért csak kitalálták maguknak az elvtársak azt a bizonyos "magasabb vezető beosztásúaknak járó nyereség" törvényt.

Az Ibusz vezérigazgatója kapott 10 milliót (nagy botrány is volt belőle!), az AFIT autószerelője pedig ötszázat.

No, erre jött aztán az állami közvagyon privatizálása a Demjánokkal és a szövőnőkkel.
szaboria1
@Kala Majka: 1992-töl 1994-íg a volt cégemet is felszámolták a diri kivételével az 5 helyettes egy egy kft. kapott. A diri a felszámolás megkezdésekor lemondott mert nem értett egyet az osztogatással.
Kala Majka
Az orosz államadósságot egyenesen Kapolyi Lászlónak utalták ki a derék "rendszerváltók", holott annak fejében az oroszok hajlandók lettek volna megépíteni a metrót.

Most hol a pénz? És mibe került már eddig is a metro?
Kala Majka
@szaboria1: Az újpesti bőripart is felszámolták, de előtte a kedvencek GMK-t csinálhattak maguknak belőle.

Aztán a felszámolásnál már a cégnek ócska bútorokon és írógépeken kívül semmije sem volt. A GMK-sok pedig ingyen magánvállalkozók lettek.
vidi500
@Kala Majka: Ezt még viszonylag pozitívnak tartom, mert legalább magyar kézben maradt. Emiatt belföldön csapódik le munkájuk eredménye, a jövedelem nagy részét nem viszik ki az országból, és akárhogyan is, de belföldön visszaforgatásra kerül. Ma minden évben a multik az országban képződött profit nagy részét, azaz minimum 2000 milliárd Ft-ot kivisznek. Ha az a pénzt itt visszaforgatásra kerülne...
Kala Majka
vidi500!

Ez fontos szempont, de az eredeti tőkefelhalmozást azért nem a közösből kellett volna kihasítani.

Ugyanis az egykori bőrősök mára szinte kivétel nélkül munkanélküliekké váltak. Talán nyugdíjjogosultságukat sem voltak képesek kidolgozni.
vidi500
@JAJMÁR: Nekem személy szerint nincs bajom egyikkel sem. Nem gyűlölködöm egyikre sem, sem a "Kádár" rendszerre, sem a maira, sem Orbánra, sem a többire. Számomra egál mindkét rendszer, és nem volt jobb a rendszerváltás óta egyik miniszterelnök sem. Antall idejében történt a legnagyobb mértékű rablóprivatizáció, az ország kiárusítása aprópénzért, meg ahogy Darthon1 írta képletesen, Seiko óráért.
Engem az zavar az egészben, és azért kommentelek, mert nagyon nem tetszik a magyar emberek "mérgezett" lelki állapota, egymáshoz való viszonya, a gyűlölködés, és sorolhatnám. Rendkívül helytelen és ártalmas légkör, önpusztító állapot. Ennek okait keresve, az egész bizony kapcsolatban áll a rendszerváltás kori átveréssel. Hiába érzi magát az illető elégedettnek itthon, ha mérgezett emberek veszik körül, nem ér az egész semmit, az ő életét is tönkre teszik. Ezen kellene változtatni, de akik megtehetnék, azokat nem zavarja, mert csak magukig látnak.
valakiaki
Orbán elvtárs már megcsinálta a hátraarcot csak még nem vettétek észre. Megyünk vissza szépen a pártállami rendszerbe, csak annyi különbséggel hogy mostantól orsós akar lenni a pártfőtitkár.
vidi500
@POBOTHNK: Mit cáfoljak, igazad van... :-))
JAJMÁR
@vidi500: Ezzel nagyjából egyetértek. Nekem sem tetszik az emberek "mérgezett" lelkiállapota, és a szándékosan "manipulált" gondolkodás, az egymásnak ugrasztott és megosztott csoportok. Ez főleg az utóbbi időben jelentkezik.

Szerintem is ezen kellene változtatni, és akik tehetnék és nem teszik, azoknak nem ott a helyük.
irén48
@JAJMÁR: Akor ismered a vizes cukrosés a sziros cukros kenyeret heten voltunk testvérek nagyon szegények voltunk gyerek koromban de mégis boldog gyerek korunk volt. Én mostani fiatalokal nem cserélnék mert nekunk volt jövönk de a mostani fiataloknak még ki látásuk sincs.ötven ött évet dolgoztam bányánál csiléztem volt munkám de most mi van letelik a proba idö és kirugják a fiatalokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.