A 18-59 éves magyar lakosság körében végzett reprezentatív kutatást a Generali Biztosító, hogy felmérje, milyen megtakarítási szokásaik és lehetőségeik vannak ma – írja az FN24.hu.

A válaszokból kiderült, hogy a legjobb anyagi helyzetben a fővárosban élők vannak, 13 százalékuk több mint nettó 350 ezer forintot keres. Az iskolázottság is nagyban befolyásolja az anyagi lehetőségeket.

A háztartások átlagban bevételeik 81 százalékát mindennapi kiadásokra költik. Ezek belül is a legtöbb pénzt rezsiköltségekre (a kiadások 32 százalék) és élelmiszerekre (31 százalék) kell kifizetniük.

Ezek után már nem meglepő, hogy átlagban a havi jövedelmük maradék 19 százalékát tudják hosszú távú céljaikra fordítani. Ezek közül is kiemelkedik a hiteltörlesztés (12 százalék). Megtakarításokra pedig mindössze 4 százalék jut, s 3 százaléknyi marad a gyermekeik támogatására – olvasható az FN24.hu cikkében.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szablyafűrész
...a qrmány meg a rezsi-rizsára költi a legtöbbet - közpénzből !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Meine Ehre heisst Treue
4-500 ezres nettó fizetés esetén egészen más lenne a helyzet...
modera
@Meine Ehre heisst Treue: Nem biztos, a saját példám is bizonyítja. Nekem is a rezsi a legtöbb egy hónapban, főleg télen, amikor 100 ezer fölé is kúszik. Másra nem költök minden hónapban ennyit, persze az öt gyerek összességében azért a triplája is van néha...:-))
Meine Ehre heisst Treue
@modera: Azt mondod, hogy ha nagyobb lenne a jövedelem, akkor a rezsi is arányosan nőne?
modera
@Meine Ehre heisst Treue: Szerintem igen. A nagyobb kereset a legtöbb esetben luxus kiadásokra ösztönzi az embert (szauna, medence, fűtött garázs, stb). Ezen esetekben pedig egyértelműen nő a rezsi is. A luxust egyszer kell megvenned, a rezsit viszont minden hónapban fizeted.
Meine Ehre heisst Treue
@modera: Ezzel egyetértek, ám ez egyéni történet. Ha egyesek a nagyobb keresettel nagyobb lábon akarnak élni, akkor tegyék.
De akár növekedne e módon a rezsi, akár nem, a tisztességes jövedelemre szüksége a magyar embereknek is.
szaboria1
@modera: Bocsi ha én lehetnék a te heyedben már rég nem kellene ilyan magas rezsiit fizetnem. Napenergiát használnék.
csikknorisz
A lakásbérlet melyik kategóriába esik? A kormányzati újbeszél szerinti "rezsiköltségbe" nem, élelmiszer, vagy a hitel kategóriába sem. Hurrá, akkor tízezrekkel csökkentek a havi kiadásaink! :)
szablyafűrész
...a qrmány meg a rezsi-rizsára költi a legtöbbet - közpénzből !
JAJMÁR
A legtöbb rezsit a legszegényebb fizeti, mert a feltételei is a legrosszabbak.

Az a gazdag ember, aki saját magának még nem tudta kitalálni a spórolás mikéntjét, megbüntetném. Semmi támogatás nem jár neki, mert az energiatakarékoskodás fontosságát illene már értenie. Magasabb díjat szednék tőlük.
modera
@JAJMÁR: @szaboria1: Na és ki mondta, hogy nem használok például napenergiát? Jajmár, újabban átmentél kötözködőbe, ezt nem díjazom...
pbalage
"Az a gazdag ember, aki saját magának még nem tudta kitalálni a spórolás mikéntjét"
na ez jó volt, grat
kevijenicsaja
A pórnép ezekre költ, bezzeg én velnesszre és fittnesszre, kaviárra, homárra, homérra költök... Hihi. Csak vicceltem.
radios45
@modera: hát igen büszkén elmondhatjuk, mi nagy magyarok, a több gyerek továbbra is luxus M.on, egy vagyonba kerülnek,
De azért vagyunk /birkák/, hogy dolgozzunk reggeltől estig,fizessünk mindenért többet a boltban, adózzunk,+ és higgyjük a vezír szavait, annak kommunikációját,
Tekla
Ha elég sok lenne a fizetés , akkor olyan ételt is vennénk , ami ízlik, nem csak azt ami olcsó! Meg lenne meleg a szobán kívüli helységekben is. Még mi másra szoktak emberek pénzt költeni, barmok?
JAJMÁR
@modera: 00:56 Keresem azt a kormánypárti hű embert, aki elég kulturált ahhoz, hogy értelmes vitát lehessen vele folytatni, már nagyon hiányzik. Gyengék vagytok, nem én tehetek róla. A kinyilatkozások, nem viták. Ha belekötök, kihátrálsz.

Hogyan működik a napelemed, mennyit segít rá? Az áramszámlád a magas, vagy mitől olyan magas a rezsid?
(Én fával tüzelek általában, de van gázfűtésem is, azt nagyon ritkán kapcsolom be. Viszont azzal főzök, és tapasztaltam, hogy a rezsicsökkentés óta lassabban fő meg az ebéd. Ott a rezsicsökkentés csak papíron van.)
bgjani
A 300000 és 70000Ft -os fizetés között van egy kis eltérés de a gáz,villany,víz ára mind a kettőnél ugyan annyi!
lenhardtibolya
Igaz, tényleg a megélhetés legalapvetőbb feltételeire költjük el bevételünk legnagyobb részét (sőt, nem is igazán marad további elkölthető rész...) Ha mégis szükségünk van ruhafélére, akkor sajnos csak az olcsó lehetőségek: turkálók vagy a kínai üzletek jöhetnek szóba. Nem hinném, hogy ez így igazságos! Mellesleg az idősebb korosztály - ahová magam is tartozom - egyre többet kénytelen költeni gyógyszerekre is.
Desischado
A gazdagok nem itt költik el a pénzüket, ez véleményem szerint az átlagembereket, és a szegényeket érinti. Épp ma voltam az egyik nagy bevásárló központban, és nyüzsögtek az emberek, a kajáldák tömve voltak, mint mindig. És a pénztáraknál hosszú sorok álltak. Láttam nem egy kosarat, hogy mik voltak benne. Ezért nem háborognak az emberek, mert a legtöbbnek igenis normális megélhetése van, bárki bármit is mond. Ha olyan szinten állnának, mint a valódi szegények, már rég elzavarták volna ezt a bandát!
modera
@JAJMÁR: Én nem is akarok vitázni, leírom a véleményemet, és kész.
modera
@Desischado: Jól mondod, nincs itt semmiféle szegénység, maximum vannak szegény emberek, de ennyi. Ma is, hazafelé Pestről betértem egy étterembe, drága árak, de tele volt az étterem. Csak egy leves került 2000 forintba, egy sima rántott szelet meg 5000 ft - ba, szóval csak egy baloldali propaganda ez az egész.
Desischado
@modera: Tévedésben vagy, ez így nem igaz! Nagyon is vannak akik a létminimumon élnek, én rengeteget ismerek! És én is az vagyok! Én azt mondtam, hogy a legtöbb embernek van megélhetése, de rengetegnek nincs! Ha te ezt baloldali propagandának véled, akkor te hol élsz? Mert nem itt, az biztos!
szaboria1
@modera: Akkor viszont valamiből túl sokat használtok ha ilyen magas a rezsi költségetek.
JAJMÁR
@modera: 23:32 Azt hiszed a "vita" veszekedés? Nem, érdeklődés és véleménycsere. Látom, Téged nem érdekel a másik ember, de miért vagy akkor itt?
Költői kérdés, mert tudom:
Saját magadat hirdeted, hogy milyen jó neked, és hogy irigyeljenek.
Biztos sokszor olyan jó volt már neked, mint a rózsikának, mert nyilván mindig tudod neked mi a jó, hát csak élvezkedj, de ugye tudod, hogy nem ez az igazi?
Az összes "örömöd" ilyen alacsony szintű és hamis?
Költői kérdés ez is, tudom a választ... :(
modera
@JAJMÁR: Nekem csupa öröm az életem, éppen most jöttem be a két kicsivel a hóból, játszottunk egy nagyot, most egy órát leülnek a gépeikhez, és Angry Birds - öznek egy órát ebédig, amikor is elmegyünk egy étterembe, hogy ne kelljen a nejemnek hétvégén az ebéddel törődnie. A stílusom annak köszönhető, amit az elején itt bizonyos egyénektől tapasztaltam, a minden ok nélkül anyázó, parasztkodó, irigykedő senkiháziaktól. Eredetileg nem ezért léptem be ide, de láttam, hogy itt aki a jobboldallal szimpatizál, az már nem is ember, szóval ha nem tudsz normálisan szólni hozzám, ne is vegyél figyelembe.
modera
@szaboria1: Télen jellemző ez az összeg, mert a garázst például egész nap fűtöm, a medence pedig áramról megy. Nem igazán változtatok ezen, nekem jó ez így.
JAJMÁR
@modera: 11:02 Nagyon uncsi lehet az életed. Ma a népesség nagy része a hóban játszott a gyerekével.
Eldicsekedhetnék neked én is pl. az estémmel, mert csúcs volt és igazán különleges :) de érdekel ez téged?
Lehet, hogy érdekel, de nem fogom eléd önteni az én magánéletemet, mert semmi közöd hozzá! Akit érint, az meg tudja.

A propi elsősorban közéleti blog, Persze, szívesen olvasok egy-két magáninfót is, az ember jobban érti a témához tartozó hozzászólásokat. A véleményed érdekelne bizonyos közügyekről, nem pedig a napi szintre lebontott életed, nem érdekel, hogy mit eszel, mit iszol és mikor.
Te egy végletekig felfuvalkodott és dicsekvő ember vagy, minden hozzászólásod ezt tükrözi.
Elfogadlak ilyennek, vagyok annyira liberális, és nagyon örülök, hogy én magam a normálisak táborába tartozom.
Azért gondolkodj el, változtatni soha nem késő:
( Dicsekvő önelégültség és önigazultság álcázza a lélek nyomorúságát...
Jelenések 14:6-12)
JAJMÁR
@modera: Semmi pénzért nem cserélnék veled, mert az élet úgy szép, ha van miért küzdeni:
www.youtube.com/watch?v=8BSPZfAsCJk

Remélem, azért nincs harag?
modera
@JAJMÁR: Küzdöttem én már éppen eleget ahhoz, hogy most dicsekedjek is. Egyébként meg a Fidesz tudás alapú társadalomban gondolkozik, míg a szocik a segély alapút részesítették előnyben, és ez a mostani sokaknak nem tetszik, érthető. A liberalizmus meg nagyon veszélyes forma, nem kell újra visszajönnie.
modera
@levarosbukta: Miért? Fáj neked, hogy ez is a valósághoz tartozik?
levarosbukta
@modera: Nem fáj, de a fenét se érdekel hogy te milyen luxusban élsz, vagy szeretnél élni.
modera
@levarosbukta: Csak válaszoltam szaboria 1 - nek, olvass figyelmesen.
dzurinda
@modera: "A liberalizmus meg nagyon veszélyes forma, nem kell újra visszajönnie. "

Az egyik nap azt írtad, hogy a Fideszt a magalakulása óta támogatod. Ez azt jelenti, hogy akkor is támogattad őket, amikor liberálisok voltak. Nem értem tehát, hogy miért írod most ezt.
modera
@dzurinda: A Fidesz soha nem járt a liberalizmus útján, ezt te csak álmodtad. Nem véletlen vált ki onnan Fodor.
nehogymá
modera akkor hiszem el,hogy a tudásalapu társadalmat támogatják ha nem kerülhet ki 16 évesen egy problémás vagy csoró gyerek az iskolából,ha eltud menni egyetemre vagy föiskolára,ugy,hogy nem veri adósságba magát.nem az a gond,ha tandijat kell fizetni,hanem az ha a család képtelen besegiteni ,diák munkát vagy kap vagy nem,igy a buszjegytöl a zsiros kenyérig hitelböl kell éljen 4 5 évig.ezerszer leirtam,itt a környéken 2o km en belül 3 középiskola van abból kettö vendéglátós.egy erdészeti,alibi iskola a többivel együtt.nem lehet rendes szakmát tanulni mert az önkormányzati konyhán kivül nincs hely ahova gyakorlatra mehetnének krumplit pucolni. a lányomnak gimnázium után a suli olyan volt,hogy egész nyáron mehetett volna ingyen csicskának gyakorlat cimén,saját költségen.
dzurinda
@modera: Fiatal Demokraták Szövetsége néven 1988. március 30-án alapította 37 fiatal értelmiségi Budapesten, a Bibó István Szakkollégiumban. Az elnöki teendőket eleinte hat tagú szóvivői testület látta el.

1988-tól az első szabad választásig a magát „liberális, radikális és alternatív” erőként meghatározó generációs szövetség elképzeléseit olyan, a társadalmat megmozgató tüntetéseken ismertette, mint az épülő bős-nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás vagy az október 23-ai demonstráció, és állást foglalt a romániai falurombolás, vagy a kínai, Tienanmen téri események ellenében. Hármas önmeghatározása a jogállamiság, a parlamentáris demokrácia, a megvesztegethetetlen politikai stílus és a kulturális sokszínűség szabadságának képviseletét jelentette.

A rendszerváltó nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon két állandó résztvevővel és egy helyettessel (Orbán Viktor, Kövér László és Fodor Gábor) képviseltette magát.

1990-ben, az első szabad választáson bejutott a parlamentbe és 22 fős frakciót alkotva parlamenti pártként folytatta tevékenységét. 1992-ben felvették a Liberális Internacionáléba.

Kezdetben liberálisok voltak. Miért kell letagadni nyilvánvaló tényeket? Atyaég, miért kell a feketét fehérnek beállítani???
Dr ATEISTA
A generali inkább fizesse ki a káromat! Ne felmérőket készítgessen.
modera
@dzurinda: A liberális kezdetben nem azt jelentette, amit az szdsz jelentett később.
dzurinda
@modera: "A liberális kezdetben nem azt jelentette, amit az szdsz jelentett később. "

Ez így igaz, viszont az előbbiekben te a teljes eszmerendszert szóltad le ("A liberalizmus meg nagyon veszélyes forma, nem kell újra visszajönnie."). Egy normális liberális pártra nagy szükség lenne, egy SZDSZ-formátumúra viszont egyáltalán nem.
modera
@dzurinda: Lehet, hogy a hirtelen jött hideg kicsit megzavarta a gondolkodásomat...:-)) Én az szdsz által képviselt liberalizmusra gondoltam végig.
dzurinda
@modera: Ez esetben teljesen OK, amit írtál.
JAJMÁR
@modera: 15:48 Vicces, a Fidesz és a tudásalapú társadalom? Emlékeztetlek a soha nem tapasztalt hamis diplomákra, okmányokra, dilettáns intézkedésekre, pozíciókra, az oktatásról nem is szólva. Nem jól tudod: munkaalapú társadalomnak nevezik amit építenek, én meg úgy látom, birkatársadalom akar ez lenni.
A tudás olyan messze van ettől, mint Makó Jeruzsálemtől.
A szocik építettek és fognak is tudásalapú társadalmat, és remélem mindenki az őt megillető helyre kerül.
Félreértettél, én veled vagyok liberális, (engedékeny) mert a te felfogásoddal én sem azonosulni nem tudok, sem az én értékrendembe nem fér bele, de belátom, hogy neked ez okoz örömet, hogy itt dicsekszel.
Nem gond :)
soper
Ezt nem hiszem el. A rezsiháború kellős közepén? A 40 éve nem tapasztalt alacsony infláció mellett? Ha ez igaz, akkor csak az emút nyócév, meg a Gyurcsány miatt lehet.
JAJMÁR
Jó lesz nekünk, így a választások előtt, a kormány nonprofit szolgáltatássá minősíti a közműszolgáltatásokat. Tehát, profit céllal nem lehet árat emelni. Most mondta a Rogán az atv-n.
nyanya001
@JAJMÁR: Vajon miből lesz fejlesztés és karbantartás ?
Én már tudom, Putyin ad újabb hitelt !
JAJMÁR
@nyanya001: 12:23 Bizonyos "rossz nyelvek" szerint a rezsicsökkentés veszteségei már be vannak számolva az atomerőmű bővítés hitelébe.
A kormány propagandája azonban nagyon ütős ettől a szövegtől, és nyomják ezerrel :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.