Szobrot kaphat Abay Kunanbajev kazah költő Budapesten, a Városligetben. Az erről szóló javaslatot a 20 kormánypárti és a jobbikos képviselő támogatásával fogadta el szerdán a Fővárosi Közgyűlés, az ellenzéki képviselők egy része a szoborállítás ellen szavazott, míg mások nem vettek részt a voksolásban.

A szavazást megelőző vitában Móricz Eszter (MSZP) azt kérdezte a kormányoldaltól, milyen okból állítanak szobrot egy Magyarországon ismeretlen kazah költőnek?

Az előterjesztő Csomós Miklós (Fidesz) főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kiváló magyar-kazah kapcsolatok eredményeként érkezett felajánlás az emlékműre, amely a "kazah nép ajándékaként" kerülne a Városligetbe.

Móricz Eszter válaszában hangsúlyozta: nem tartja elfogadhatónak egy olyan ország ajándékát, amelyet egy diktátor vezet antidemokratikus eszközökkel. Frakciótársa, Bánsághi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés alapján Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke június 4-én személyesen avatja majd fel az emlékművet.

Az előterjesztés szerint a "kazah nép nagy gondolkodójának" tiszteletére készített, 1 méteres, talapzattal együtt több mint 3 méter magas alkotás a városligeti Asztana úton kaphat helyet. A bronz mellszobor köztérre kerülését a BTM Budapest Galéria támogatta.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ezeknek a szoborállítgatás a vezérhangyájuk ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Ezeknek a szoborállítgatás a vezérhangyájuk ?
1magyar
Mindenhol szobor,szobor hátán, miközben sokan hajléktalanok lesznek mert nem tudják a hitelüket,rezsijüket fizetni.
Agyament gondolkodás.Csodálkoznak ha a feldühödött emberek tönkreteszik a felesleges építményeiket,szobraikat.
Pisti271
Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika.
Boratot legalább ismernénk.
nemkati
Már látom a szomorú jövőjét ezeknek a szerencsétlen szobroknak és emlékműveknek. Pár év múlva (nem nagyon sokára) ki kell jelölni egy újabb szoborparkot 0rbánisztán szobrainak. Oda kerülhetne az a szobor is, ha megvan még, aminek a fejét nemrég az utcán rugdosták. A modellje meg visszakerülhetne Grazba.
1magyar
A sok szobor árán egy zöldségfeldolgozó üzemet építenének pár száz munkással máris szimpatikusabb lenne.
1magyar
Kit érdekel a kazah költő? Istenem, világosítsd meg az agyukat!
Kamcsatka
Jobban illene Tarlósékhoz, ha az azeri baltás gyilkosnak állítanának szobrot a keleti nyitás jegyében.
Yoda69
Kivancsi vagyok mikor allitanak szobrot bin ladennek?
human
@Pisti271: Nem mondasz hülyeséget. Írni kell Sacha Baron Cohennek (Borat alakítója), hogy álszobrot állítanánk számára. Szerintem tetszene neki az ötlet és Borat-ként ide is utazna a jelképes átadóra. Ez neki jó reklám is lenne és sikerülne meghekkelni az eredeti szobor avatását. Lehetne álszobor is hungarocellből (nem meggyengített végtagokkal :) készíteni.
human
Meggyőződésem, hogy bárki is áll meg a szobornál fogalma sem lesz, hogy ki a fenéről van szó. A jobbikon meg vagyok lepődve. Ők a legnagyobb magyarkodók és mégis belementek? Megártott nekik a cukiság a kampányban vagy mi van?
Már csak azért is óvatos lennék, mert vajon tudják, hogy milyen verseket írt a költő. Nagy beégés lenne, ha a kazah diktatúra propagandaverseit írta volna.
Senara
Instálom alássan köszönöm , hogy bronzból lesz . kell a gyerekeknek a kenyérke , meg hát közmunka sem lesz , ha eltűnik senkinek nem hiányzik majd .
postamester
Javaslom tarlóspistikének, hogy az óvoda kertjében
Igor Padrafos csecsen író szobrát állitsa fe.
Meine Ehre heisst Treue
@1magyar: Ami nincs, azt nem lehet.
Egyébként az azeri baltás gyilkosnak is állíthattak volna ennyi erővel szobrot, ezzel tovább fényezve dicső ténykedésüket.
1magyar
@Meine Ehre heisst Treue: Egyébként a lényeg ugyanaz. Majdnem mindegy,hogy a baltás vagy költő, de mivel a költőt senki sem ismeri így a baltás jut eszébe mindenkinek.
Senara
@m.macskosz: és ezt találtam cs.wikipedia.org/wiki/Abaj_Kunanbajev gazdag családból származik ... ja és ott a piros pötty a kellő helyen tarlós elvtárs megtekintette ezért döntött a kazah nép ajándékáról felavatására fedhetetlent kommunista múlttal rendelkező diktátort hívnak meg . hu.wikipedia.org/wiki/Nurszultan_Abisuli_Nazarbajev éljen és virágozzék a megbonthatatlan kazah magyar megbonthatatlan barátság .
joopapa
@1magyar: Ne kérj lehetetlent ami nincs azt nem lehet megvilágosítani :-))
Szvetlana
@m.macskosz: 08.54-re. Miután a Wikipédián nincs róla semmi, ezért nyugodtan- dajcstomi stílusban megkérdezhetem.: ki a faxom az a Abay Kubuizé kazah koszorús költő???

Hát nem hülyék azok a politikusok, akik a magyar költő szobrát el akarják távolítani a Duna partról , a magyar történelem alakjait kidobják-eltávolítják, beöntik, de idehoznak helyette egy fogalmunk sincs kicsodát? Ki az a hülye jobbikos, aki erre igennel szavazott? Ja, persze, bekerült a közgyűlésbe, így már érthető.
coni
Mikor lesz békemenet az ismeretlen kazah költőért? Esetleg megtudhatnánk tőlük kit tisztelhetünk benne? Jövőre bizonyára kötelező olvasmányként bent lesz a szabadon választható, egyetlen nemzeti irodalomkönyvünkben, mivel érettségi tétel lesz belőle.
m.macskosz
@Szvetlana: he-he-he
A cirrill betűs wikin utána lehetne nézni,
de kétlem, hogy Tarlósék megtették.
darwin
Három méter magas bronzszobor ismeretlenről?Ilyenből kellene sok.Még a MÉH-telepeken is azt mondják,hogy ismeretlen szobor átvehető.
A segélyeket rögtön lehet csökkenteni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.