A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók java része a munkába állást egyből közép-, vagy felsővezetői pozícióban kezdené, nettó 150 ezer forint alatt jó részük a kisujját sem mozdítaná, sokuk 300 ezer forint nettót akar kezdő fizetésnek. Szinte mindegyikük szeretne továbbtanulni, a legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak, annak ellenére, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos elméleti tudásuk több mint hiányos, nagyjából nincs. Úgy fest, a fiatalok egy másik mozit néznek. Nagyon úgy néz ki, hogy a középiskolások még csak érintőlegesen sem érzékelik az őket körülvevő valóságot, számukra már az első munkahelyen is messze a legfontosabb elvárás a magas fizetés: a megkérdezettek közel fele nettó 200 ezer forintot tartana elfogadható kezdőbérnek, de sokan csak a 300 ezres kezdőfizetéssel lennének elégedettek – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. által működtetett Családi Kasszasikerek Program reprezentatív kutatásából. A középiskolások leginkább egy nagyvállalatnál képzelik el a jövőjüket, de saját vállalkozásban a válaszadók 41 százaléka is gondolkodik. Érdekes karrierpályát is felvázolnak a fiatalok, amennyiben kétharmaduk élből valamilyen vezető pozícióba ülne be. Ezen kívül kiemelten lényeges még számukra, hogy a kiválasztott cég biztos háttérrel rendelkezzen (39 százalék), jó legyen a társaság (azaz fontosnak tűnik a stabil bulilehetőség is), a munka során használni lehessen a korábban megszerzett ismereteket és legyen előrejutási lehetőség.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Dehogy vannak eltevedve. Csak tisztaban vannak az europai helyzettel. Ha nem lesz meg ez a zseton, akkor irany nyugat. Aztan megnezhetjuk 5 ev mulva ki fizet majd nyugdij jarulekot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szandokan
@miazavalami: Nálunk most rendesen lehűlt a levegő. Minden nap jön egy vihar, vagy eső, itt ez nem volt annyira jellemző eddig. Napközben mondjuk kurva meleg volt, leginkább fürdőzéssel telt az idő, főleg a gyerekek pancsoltak nagy élvezettel.
miazavalami
@szandokan: Jó nektek. Itt is esett de nem hült le a levegő. Most elviselhetőbb. Kinyitottam minden ablakot . Ha tehetjük, szinte minden másnap kitekerünk a Tiszára. Ismerek olyan helyeket ahova senki se jár. Na az az igazi... :-)
kkalman
@SpamKontroll: Ahhoz, hogy munkaetikát, munkamorált, dolgozni tanulhassanak, valódi munkahelyek kellenek, valódi fizetéssel, a minimálbér nem az, amiből látják, hogy van értelme annak, amit csinálnak, mert megfizetik őket.
A minimálbérért talán egy fiatal sem fog olyan minőségű, mennyiségű munkát végezni, amit a munkáltató elvár tőle. Ezt ma már csak az idősebb korosztályt képviselő dolgozókkal lehet megcsinálni, hogy éhbérért foglalkoztatják őket, nem napi nyolc órában, hanem tíz-tizenkettőben nyolc órás fizetésért.
És hogy miért mondanak 300 ezres fizetést, mikor munkára jelentkeznek? Az alku miatt. Tudják, minden munkáltató igyekszik még a minimálbérből is lealkudni a felét. Kér 300 ezret, kap százötvenet, és már is a pénzénél van. A munkáltató meg higgye azt, hogy ő milyen kemény, mert csak a felét adja annak, amit a munkavállaló kér.
SpamKontroll
@kkalman: Szerintem munkaetikát lehet tanulni egy vacak újságkihordással vagy takarítással is...

Ők nem az alku miatt kérnek 300-at, hanem azért, mert halvány lila segédfogalmuk sincsen, hogy ez mennyire nem reális.

Nem kell ezt túlmisztifikálni... A gyerekek nem tudják, hogy mi a helyzet az iskola padon kívül...
Desischado
@nyanya001: Nyanyukám, nemcsak a nyugdíjakat, hanem a segélyeket is! Nevetnem kell, tíz év után is 22 000 ft-ot akar adni?! Mire lesz az elég, hiszen már most sem elég a hideg vízre sem! De nagyon reménykedem, hogy nem lesz tíz évük!
Szandokan nem a mi köreinkben él, ezt jól tudod!
szandokan
@Desischado: Ebben igazad van, én aktívan dolgozom a mai napig is. Szóval sem munkanélküli, sem nyugdíjas nem vagyok. Tudod, mi az érdekes? Soha nem voltam még munkanélküli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.