A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók java része a munkába állást egyből közép-, vagy felsővezetői pozícióban kezdené, nettó 150 ezer forint alatt jó részük a kisujját sem mozdítaná, sokuk 300 ezer forint nettót akar kezdő fizetésnek. Szinte mindegyikük szeretne továbbtanulni, a legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak, annak ellenére, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos elméleti tudásuk több mint hiányos, nagyjából nincs. Úgy fest, a fiatalok egy másik mozit néznek. Nagyon úgy néz ki, hogy a középiskolások még csak érintőlegesen sem érzékelik az őket körülvevő valóságot, számukra már az első munkahelyen is messze a legfontosabb elvárás a magas fizetés: a megkérdezettek közel fele nettó 200 ezer forintot tartana elfogadható kezdőbérnek, de sokan csak a 300 ezres kezdőfizetéssel lennének elégedettek – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. által működtetett Családi Kasszasikerek Program reprezentatív kutatásából. A középiskolások leginkább egy nagyvállalatnál képzelik el a jövőjüket, de saját vállalkozásban a válaszadók 41 százaléka is gondolkodik. Érdekes karrierpályát is felvázolnak a fiatalok, amennyiben kétharmaduk élből valamilyen vezető pozícióba ülne be. Ezen kívül kiemelten lényeges még számukra, hogy a kiválasztott cég biztos háttérrel rendelkezzen (39 százalék), jó legyen a társaság (azaz fontosnak tűnik a stabil bulilehetőség is), a munka során használni lehessen a korábban megszerzett ismereteket és legyen előrejutási lehetőség.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Dehogy vannak eltevedve. Csak tisztaban vannak az europai helyzettel. Ha nem lesz meg ez a zseton, akkor irany nyugat. Aztan megnezhetjuk 5 ev mulva ki fizet majd nyugdij jarulekot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nil
Igazuk van.
Ők olyan mozit akarnak nézni ahol megbecsülik a munkájukat, annyi bérük van amiből meg lehet élni - mint anno.
Más mozit nem érdemes nézni.
És ha itthon nem jó a film, akkor ...
Yoda69
Dehogy vannak eltevedve. Csak tisztaban vannak az europai helyzettel. Ha nem lesz meg ez a zseton, akkor irany nyugat. Aztan megnezhetjuk 5 ev mulva ki fizet majd nyugdij jarulekot.
Szvetlana
A legtöbbje meg is kapja azt a bért, amit kialkudnak. Ez általában duplája a "régi" dolgozóénak. Aztán , ha nem tetszik neki, tovább áll. Egy ötvenes biztos, hogy nem fog pattogni, mert mehet az utcára, elhelyezkedni meg nem tud. Ezt tudja a munkáltató is, ezért alkalmaznak pofátlanul rabszolga munkásokat.
kamazuka
Középkorúnak számítok.Az utolsó tárgyaláskor előre és adózva kértem az összeget.
Most gondolkodnak!
dzurinda
A magyar helyzettől tényleg messze állnak ezek az igények, de senki sem róhatja fel nekik azt, hogy olyan bért szeretnének kapni a munkájukért, amelyből meg lehet élni. Aztán persze a vége az, hogy itthon ez nem sikerül, és kivándorolnak, de ilyen történeteket mindenki ismer.
Cicamama55
Ezért van orvos, nővér, szociális szakemberekből hiány...Annyi pénzért, melyet pl. a közalkalmazotti táblázat előír, nem mennek el dolgozni a mai fiatalok. Vannak vállalkozók akik tisztességesen megfizetik alkalmazottaikat, ott sorba állás van...Ezek azok a munkahelyek, ahol vagy megszokik, vagy megszökik, mert azért a minőségi munkával párosított hajtásra, nem sokan alkalmasak. Sok fiatal akkor szembesül a magyar valósággal, amikor önálló keresővé válik. "Anyu, hogy lehet annyi pénzből megélni?!" -jön a kétségbe eső kérdés...
SpamKontroll
@Nil: Nem azzal van a gond, hanem azzal, hogy szóba sem kerül, hogy ők milyen értéket tudnak termelni a magas fizetés ellenében.

Ezért lenne jó, ha kölykök többször és többet, több területen dologznának az iskola mellett, mint diák.

Akkor már kialakulhat valamilyen reálisabb kép a munka világáról.
bakegya
Jól gondolkodnak.A minimálbérre startolnának,vagy a kényszervállalkozásra?-orbáni közmunka rabosításra?
Néhány kilóméterre innen az én munkámért tíz -tizenkétszeresét ér.A gyerekeink sem hülyék, hogy ilyen káoszban éljék le és tervezzék a jövőjüket.A nyelvtanulás a lényeg és nem is egy nyelvre van már szükség.
bakegya
@SpamKontroll: "diákszövetkezet"?-megtiltottam az eső kanyarban a gyerekeimnek-az kész kizsákmányolás+ az adózás még az éhbérből-az csakk azoknak éri meg akik jól élnek belőle,néhányan a fidesses körökből.
SpamKontroll
@bakegya: A diákszövetkezet készen eléjük teszi a munkát.

Ha amúgy is annyira tiltakozol ellene, akkor nyugodtan mehetnek és kereshetnek maguknak más utakon munkát.
JAJMÁR
@m.macskosz: 19:15 Példamutató magatartás.
m.macskosz
@JAJMÁR: És milyen sokan vannak! És akikről még csak nem is tudunk. :(
JAJMÁR
Nem a fiatalok vannak eltévedve, ez az a bér, amiből ma tisztességesen meg lehet élni. Nem dőzsölve, azt ebből még nem lehet.
JAJMÁR
@m.macskosz: 19:35 Egyre több az "éhes", de egyszer csak vége lesz, ha majd már nem jut mindenkinek.
JAJMÁR
@SpamKontroll: 19:02 A nagyon magas fizetésűek, - akiket most nem nevezek meg, de azért tudjuk kik ők - miféle értéket termelnek szerinted? Megtermelik ők a fizetésüket?

Aztán vannak olyan munkakörök is, amelyek "szolgáltatnak", őket hogy méred, milyen értéket teremtenek? Pl. a pedagógus, a köztisztviselő, a védőnő, könyvtáros stb.? A politikust meg gondold hozzá :) szóval, hogy is van ez?
dömdödöm
+A lótúrót ! 3 hónapig 90 nettóért utána ha nem dobják ki 110 nettóért 100 an állnak sorba
5 fő felvételére kiirt többlépcsős pályázaton való részvételért adminisztrációs irodai munkára .
SpamKontroll
@JAJMÁR: Politikusnak akarod küldeni a gyerekedet?

Ha nem, akkor minek erről egyáltalán beszélni...

Kezdjük ÁdámÉvával és a Világ nagy igazságtalanságaival vagy most ez a topic arról szól, hogy a most 18 évesek hogyan fognak boldgulni 2-5 év múlva?

A másodsorban általad felhozott munkakörök/hivatások természetesen közszférába tartoznak, ami sohasem fog olyan magas béreket fizetni, mint a versenyszféra.
Tehát ebbena topicban erről megintcsak nem sok értelme van beszélni, mert teljesen más kaszt.
m.macskosz
@SpamKontroll: Tudnék mesélni a versenyszférában elérhető jövedelmekről!
A versenyszféra nem csupán a dörzsölt vállalkozókból áll !
SpamKontroll
@m.macskosz: Én azt tudom...

Én arra írtam ezt, hogy a megkérdezett fiatalok egyből vezető pozícióba vágynak 300-ért...

Tehát én nem a szak-és segédmunkás rétegről írtam elsősorban.
pityuka
300 ezer nettó, az nem ebben az országban van. Amúgy akarni a vécén kell.
Grafix69
Teljesen igazuk van és mégcsak nem is állom kép, barátom fizikus a Pécsi egyetemen tanít 120000 ft ért van egy kft ahol programozik havi 400000 rért és akkor tanárok mit keresnek na ,
JAJMÁR
@SpamKontroll: " szóba sem kerül, hogy ők milyen értéket tudnak termelni a magas fizetés ellenében." - Tőled idéztem. Megfogott ez a mondatod, ezért írtam Neked azt, amit írtam.

Te bizonyára 18 éves korodban azon törted a fejedet, hogy vajon megtermeled-e azt az értéket, amit megkeresel? Egyébként megtermeled?

Csodálatos átrendeződés következne be a társadalomban, ha valóban így osztódna le a bérezés, nem gondolod? Még akkor is, ha vannak munkakörök, amelyek nem termelnek :)
Szerinted miről kellene beszélni ebben a topicban?
rugacs
Mit kell ezen csodálkozni, volt már ilyen '89 előtt is.
Akkor is voltak olyan friss végzősök, akik felálltak az iskola padból és leültek a főnöki székbe.
A munkás termelt, a szaki irányított, a friss diplomás kisfőnök meg felvette a(z akkori) nagy lóvét.
Érteni ugyan nem értette, mit gyárt a gyár, de mielőtt lebukott volna, jött a rendszerváltozás és gyorsan eladta a céget, immár nagykutyaként.
Nem rég még kormányváltásról álmodozott, most meg egymás haját tépik a párton belüli hatalomért.
A kölyke meg csak az apja sorsát ismételné.
Megérdemli a sorsát.
ila51
most szinte mindenki hozzászólása tetszik ...
DE legjobban az tetszik , hogy aki ezt a Címet megfogalmazta , honnan vette a bátorságot ?
SpamKontroll
@JAJMÁR: Hát én már a középiskolában a termelékenységről és ár/érték arányról tanultam.

Mellesleg 14 éves koromtól dolgoztam iskola mellett és - úgy érzem - , hogy valamennyire láttam azt, hogy milyen keresetek vannak/voltak akkoriban.
Habár még ehhez képest is felülkalibráltam az elvárásaimat.

Lehet,hogy voltak fél évig álmaim, de aztán néhány interjú után rájöttem, hogy nem vagyok tárgyalóképes még abban, ami tetszett volna...

Én csak arra akartam kihegyezni a vonalat, hogy a szülőknek nagy szerepe lenne abban, hogy egészséges hozzáállással menjek ki az első interjúkra.

Ami azt jelenti, hogy "meg szerezheted, amit akarsz, de előbb bizonyítani kell".

Szerintem a versenyszférában, ahol igazán jobban keresnek nem tűrnek meg lustákat és hozzá nem értőket.
Fradigege
Először gyereket csinálni. Fejenként hatot, hogy a kerekasztallal elégedett legyen a felcsúti. Aztán nem kell foglalkozni veletek. Szavazzatok a felcsútira, lesz majd egy számjegyű szja. És majd abból beigéri 4 évente a 200 ezret, ami bruttó.
Fradigege
Meg reálisan látják, hogy mi mennyi a mai világban. Ha már tud egy nyelvet, tud dobbantani külföldre, ahol nem rökönyödnek meg a havi nettó 200 ezren. Ez lenne itthon a minimálbér. 200 ezer alatt nem tudna az ember félre tenni+kirándulni, nyaralni+ne tésztán és krumplin élni, hanem minőségibb kaját venni+legyen 4 kerék a családban. Ha ezeket nem tudod magadnak megteremteni két kezi munkából, akkor elmondható, hogy rabszolga vagy. Rengeteg rabszolga van ebben az országban. Onnan ismerni meg a nagyokat, hogy hogyan bánnak a kicsikkel!
nyanya001
@m.macskosz: Megelőztél ! ( 19,15 ) Épp most akartam idelinkelni ! :))
Nil
@SpamKontroll: Igen - dolgozzon nyáron egy hónapot - a szülei meg hagy dolgozzanak egész évben. Kicsit fura hogy a gyerek dolgozik - mert kedvező az adózás utána (burkolt gyerekmunka) a szülő meg közmunkán van, vagy azon sem.
Nekem nyáron volt egy hó szakmai gyakorlat, két hét építő tábor és egy hónap munka -szerinted miért tanultam tovább? No nem azért ami most van. HA ugyanaz lenne az adózása mindkét munkának, akkor szerinted kit választanának a munkaadók - a holtfáradt diákot? Aki sokszor suli helyett dolgozik? Nem véletlen hogy a mai egyetemet végzettek közelében sincsenek a régieknek - mikor olvasson járjon színházba,
koncere, kiállításra? Már talán igénye sincs rá.
Volt egy álláshirdetés-ELTE - postázó - 8-16 óráig - csak tanulói jogviszonnyal - az estihez ez nem jár. No mikor megy be órára az illető?Soha!
szandokan
@dzurinda: Először tegyenek le valamit az asztalra, majd utána lehet követelőzni.
szandokan
@pityuka: Én fizetek ennyit a szakembereimnek, még többet is, de ők már tapasztalt, középkorú emberek. Ne akarjon senki milliomos lenni, ahogy a "szakmunkásképzőt" befejezi. Először produkáljon, majd utána.
szandokan
@m.macskosz: @SpamKontroll: @JAJMÁR: SpamKontrollnak teljesen igaza van. Először valami produktum, majd utána a többi. Aki tehetséges, az úgyis megtalálja a számítását, de senki ne akarjon azonnal milliomos lenni, ahogy felállt az iskolapadból.
kkalman
Talán nem is az álmokkal van a baj, inkább a nagy, büdös magyar valósággal. Nem véletlenül szeretnének 200-300 ezres fizetést, nettóban. Tudják, látják, ez az, az összeg amiből, ha nem is dőzsölve, de meg lehet élni.
És, hogy miért szeretnének vezető beosztásba kerülni? Mert a dolgozót sehol nem fizetik meg. Az nem jövőkép nekik, hogy minimálbéren tengődjenek.
Az lenne az igazán nagy baj, ha beletörődve a "megváltoztathatatlanba", még álmodni sem mernének, és nem mondanák ki vágyaikat.
JAJMÁR
@SpamKontroll: 21:53 A szülőknek nagy a felelőssége, ez tény. Nehéz is eldönteni, hogy a régi értékrend szerinti neveléssel használ, vagy árt a gyereknek.
Az, hogy a Te idődben miről álmodoztál, s aztán mivel szembesültél, már a múlt. Az ma már nem érvényes.
A mai fiatalok tudod miről álmodoznak? Olvasd m.macskosz 19:15 linkjét. ott ellőttük a minta.
Mert ma, mindenki annyit is ér, amennyije van. Nem az számít, hogy ki mihez ért, és lusta, vagy sem, csak az számít, hogy milyen kapcsolatai vannak.
Ma a 18 évesek nem akarnak nyomorban élni, mint a szüleik, nem akarják a sárga csekkeket rakosgatni, ezért arról "álmodoznak", hogy ők majd tisztességes béreket fognak kapni. Fel lehet ezt nekik róni? Én nem rovom fel nekik.
Ismerem a versenyszférát, bár nem mindegy, hogy multiról van szó, vagy egy magyar vállalkozónál alkalmazott valaki. A bérekben sem. A magasabb vezetők pozíciót kapnak, és bizony itt nem a szorgalom, nem a szakértelem, hanem a kapcsolatok a legfontosabbak. Ha ez megvan, az illető akár még lusta is lehet. Így van ez az állami szektorban is, a lojalitás és a ... szolgalelkűség jó tulajdonságok . Egyébként államosítási hullám van, tudod?
JAJMÁR
@szandokan: 23:22 Nem ismered a mai magyar valóságot? Szerinted azt látják a fiatalok, hogy a tehetséges, szorgalmas gyerek, aki "lerakja" a magáét az asztalra, az vesz el onnan? Nem ezt látják Szandokan. Azt látják, hogy aki vezető, aki bankár, akinek jó kapcsolatai vannak, az milliárdos lehet,nagyon gyorsan. Aki pedig szorgalmas, az csak az marad egész életében. Egy szorgalmas minimálbéres. Nem h@lyék ám a mi fiataljaink :)
szandokan
@JAJMÁR: Azt én egy szóval nem írtam, hogy hülyék volnának. Viszont olyan bért követelni, amit sajnos még a komolyabb múlttal rendelkező szakemberek sem kapnak meg sajnos a legtöbb helyen, véleményem szerint pofátlanság. Arra pedig, hogy ekkora bér alatt már nem is dolgoznának, nem tudok mit mondani. Felénk is élnek olyan emberek, akik már a közmunkának is örülnek, ha éppen más nincs, és nem 300 ezret akarnak érte kapni.
JAJMÁR
@szandokan: 00:02 Ezért úgy gondolod, hogy már a középiskolában, amikor megkérdezik - és nyilván a vágyaikról mesélnek - azt kellene mondaniuk, hogy ők örülnek a minimálbérnek?
Egyébként az a baj, hogy bármennyiért elvállalnak már munkát az emberek, annyira kell a munka. Ezt pedig kihasználják a munkaadók.
Bizony azt kellene mondani, hogy xxx bér alatt nem! Persze mindenkinek, ha már az állam bevezette a minimálbér minimálját is.
(Én is álmodozhatok, így éjfél után :) )
szandokan
@JAJMÁR: Érted te, miről beszélek én. A munkaadók jól tudják azt, hogy ha x, y nem fogadja el az állást, ott áll mögötte még vagy száz, akik a feléért is elvállalják. Ha valaki azt mondja két gyerekkel a háta mögött, hogy ő nettó 150 ezerért nem fog dolgozni, akkor mi lesz a két gyerekkel? Éhen halnak, csak mert anyuka nem dolgozik ennyiért? Nekem is voltak vágyaim középiskolában, mindenkinek vannak, de ahhoz, hogy valóra válhasson, sokat kell tenni, nem elég csak felállni az iskolapadból. Mintha ezt már írtam volna egyszer...:-)
JAJMÁR
@szandokan: 00:20 A többség nem fogja valóra váltani az álmait, és ezt mi tudjuk :( de keresek neked pár érdekes életrajzot.. holnap. Vagy egyszer.. de most jó éjszakát kívánok, mert "vár rám a tollasbál" :)
Desischado
Igaza van Jajmárnak. A fiatalok nem hülyék, miért akarnának éhbérért dolgozni? Ha nem kapják meg itt, a a megélhetéshez szükséges bért, akkor mennek oda, ahol megkapják: külföldre! És nekik van igazuk!
deviance
az én ismerősi körömből már azzal is beérnék ha a papírok megszerzése után munka lenne... DE NINCS!
m.macskosz
@SpamKontroll: tegnap, 21:00 A cikkben szereplő ifjú titánok még érettségivel sem rendelkeznek, szóval mire is a nagy elvárás?! Szóval, most még jó, ha segéd- vagy betanított munkát kaphatnak. Egyelőre azt tervezik, hogy továbbtanulnak.
Na, majd amikor már diplomával rendelkeznek, újból mesélhetnek a vágyaikról.
m.macskosz
@nyanya001: tegnap, 22:09 Nem az első eset, amikor kiderül, hogy egy srófra jár az agyunk! :)
SpamKontroll
@kkalman: Nyilván ne a minimálbérről álmodjon, de ne is a 300-as fizetésről...

A reális kedzőbér valahol 120-150 ezer környéke lehet.

A 150 ezer már igazából az egész ország átltagbére, tehát az már igen jó eredmény, ha azt egyből megkapja.

Én felvételiztettem friss érettségizóket...

A nagy pofa, a követelés, a "nekem jár", adjál többet, mentalitás az ott volt..

De már időben munkát kezdeni az nem.

Szóval előbb tanuljanak munkaetikát stb.
dzurinda
@szandokan: "Először tegyenek le valamit az asztalra, majd utána lehet követelőzni."

Ebben valamilyen szinten igazat is tudok adni neked, de mivel ott van előttük a lehetőség a kivándorlásra, így egyre jobb az alkupozíciójuk. Lehet morálisan boncolgatni azt, hogy mégis milyen dolog az, hogy magas bért kérnek, és ha ezt nem kapják meg, akkor veszik a kalapjukat, csak ettől nem lesz jobb az országnak. Vagy felzárkóznak a bérek, vagy egy egész korosztályt (pontosabban egy egész korosztály nagy részét) elveszítjük, és akkor megnézhetjük magunkat.
Én továbbra sem szidnám a fiatalokat, ők csak normális megélhetést szeretnének.
nyanya001
@szandokan: Ez a kormány mit tett le az asztalra ?

Megmondom én helyetted !
A mutyit, a haverok jól tartását, a lenyúlásokat... hajajjjj kevés a hely, hogy felsoroljam !
nyanya001
@szandokan: Az én korosztályom és a tőlem idősebbek a romokból felépítettük ezt az
országot, tettünk az asztalra , mégis rajtunk csattan majd az ostor
ha akarod belinkelem, miszerint javaslat van arra nézve, hogy 10 évre be kellene fagyasztani a nyugdíjakat !

Ehhez képest ez a kormány nem fogja vissza magát, ennyi államtitkár és hereverő
léhűtő még a Kádár rendszerben sem volt mint amennyi most van akik csak a markukat tartják miközben az ország egyre lejjebb csúszik !
varirmag
"saját vállalkozásban a válaszadók 41 százaléka is gondolkodik"

Ha beindult a vállalkozás szívesen dolgozom náluk !!! Havi , nettó 300 ezerért !!!
De gondolom ha a középiskolásoknál lejárt az " álmodozások kora" ,vagy tovább tanulnak,
vagy igyekeznek szakmai gyakorlatot szerezni az elmélet mellé.
szandokan
@nyanya001: Ezen nem is vitatkozom, nagyon sok semmirekellő politikust tartunk el az elmúlt néhány évben.
szandokan
@miazavalami: Miért? Nem kizárólag a Fideszes politikusok élnek belőlünk.
miazavalami
@szandokan: Ma 00,02 -es hszd-ra is gondoltam...:-) egy éve még nem így beszéltél.
Boszi27
Az ország gazdasági, politikai berendezkedése van nagyon eltévelyedve a XXI. sz.-ban elvárhatótól. A 20 éves korosztály csak normális életet szeretne, amihez jelen pillanatban 200 nettó kellene. Ez ma Mo-n túlzott elvárás. Azon kívül miért is ne törekedhetnének vezetői pozícióba? Az lenne a normális ha szalagmunkás netán közmunkás szeretne lenni? Ez utóbbira reális esélye van mindenkinek. Nagyon is érthető, ha az ember ennél többre vágyik.
szandokan
@miazavalami: Változik az egész világ, kicsit változhat az én meglátásom is. Mindenesetre azért nem annyira nagy vátozás van itt...:-)
miazavalami
@szandokan: Dehogynem! Emlékezz csak mit írtál egy éve, Miért van szükség a közmunkára? Kik ők? Mennyi az átlagkereset? Miből él a magyar?
Megváltozott az egész értékrendszered, és ezt nem csak én vettem észre...:-)
szandokan
@miazavalami: Tény, néha kapok egy-egy hozzászólásomra több tetsziket is, pedig alapjaiban nem változtam, főleg nem politikailag, legfeljebb néhány dolog már nekem is visszázsnak tűnik valamelyest.
miazavalami
@szandokan: Finoman fogalmaztál...:-) Azért azt valld be , hogy nekem nem kevés erőfeszítésembe került. Monnyuk másnak is.:-)
szandokan
@miazavalami: Neked több mindent is köszönhetek, de ezt te tudod...:-)
miazavalami
@szandokan: kabirbedi! ne udvarolj, mert így is olvadozok olyan meleg van.:-)
szandokan
@miazavalami: Nálunk most rendesen lehűlt a levegő. Minden nap jön egy vihar, vagy eső, itt ez nem volt annyira jellemző eddig. Napközben mondjuk kurva meleg volt, leginkább fürdőzéssel telt az idő, főleg a gyerekek pancsoltak nagy élvezettel.
miazavalami
@szandokan: Jó nektek. Itt is esett de nem hült le a levegő. Most elviselhetőbb. Kinyitottam minden ablakot . Ha tehetjük, szinte minden másnap kitekerünk a Tiszára. Ismerek olyan helyeket ahova senki se jár. Na az az igazi... :-)
kkalman
@SpamKontroll: Ahhoz, hogy munkaetikát, munkamorált, dolgozni tanulhassanak, valódi munkahelyek kellenek, valódi fizetéssel, a minimálbér nem az, amiből látják, hogy van értelme annak, amit csinálnak, mert megfizetik őket.
A minimálbérért talán egy fiatal sem fog olyan minőségű, mennyiségű munkát végezni, amit a munkáltató elvár tőle. Ezt ma már csak az idősebb korosztályt képviselő dolgozókkal lehet megcsinálni, hogy éhbérért foglalkoztatják őket, nem napi nyolc órában, hanem tíz-tizenkettőben nyolc órás fizetésért.
És hogy miért mondanak 300 ezres fizetést, mikor munkára jelentkeznek? Az alku miatt. Tudják, minden munkáltató igyekszik még a minimálbérből is lealkudni a felét. Kér 300 ezret, kap százötvenet, és már is a pénzénél van. A munkáltató meg higgye azt, hogy ő milyen kemény, mert csak a felét adja annak, amit a munkavállaló kér.
SpamKontroll
@kkalman: Szerintem munkaetikát lehet tanulni egy vacak újságkihordással vagy takarítással is...

Ők nem az alku miatt kérnek 300-at, hanem azért, mert halvány lila segédfogalmuk sincsen, hogy ez mennyire nem reális.

Nem kell ezt túlmisztifikálni... A gyerekek nem tudják, hogy mi a helyzet az iskola padon kívül...
Desischado
@nyanya001: Nyanyukám, nemcsak a nyugdíjakat, hanem a segélyeket is! Nevetnem kell, tíz év után is 22 000 ft-ot akar adni?! Mire lesz az elég, hiszen már most sem elég a hideg vízre sem! De nagyon reménykedem, hogy nem lesz tíz évük!
Szandokan nem a mi köreinkben él, ezt jól tudod!
szandokan
@Desischado: Ebben igazad van, én aktívan dolgozom a mai napig is. Szóval sem munkanélküli, sem nyugdíjas nem vagyok. Tudod, mi az érdekes? Soha nem voltam még munkanélküli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.