Biztosan áremelkedést hozott volna az egészségesebb menzakajákat előirányzó rendelet, ráadásul egy hónappal az önkormányzati választások előtt – ezért volt valószínűleg politikai oka is, hogy januárra tolták a reformot – írja a hvg.hu.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a halasztást bejelentő sajtótájékoztatóján viszont a „közétkeztetés résztvevőire" fogta a csúszást, mint mondta, több jelzést kaptak tőlük, hogy – szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt – nem elegendő a felkészülési idő.
Rózsás Anikó, a közétkeztetést is végző Elamen Zrt. nyugat-magyarországi területigazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, a drágább alapanyagok miatt így képtelenség kihozni az új, egészségesebb étkezést az eddigi normából. „Csak más alapanyagok terhére jön ki, mondjuk én eddig heti 3-4-szer is beterveztem gyümölcsöt, de csak kétszer férne bele".
Szombathelyen az összes iskolát ők látják el, ebédből 10 ezer adagot főznek, ezeket 55 konyhán szolgálják fel.
Hiába tolta el a minisztérium az egészségesebb ételek főzésére kötelező jogszabály hatályba lépését, a területigazgató úgy döntött, hogy mégis ennek megfelelően főznek szeptemberben.
Böröcz Lajos szerint – aki a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára – korai lett volna az EMMI rendeletének szeptemberi bevezetése, mert az nem volt megfelelően előkészítve. „Kampány is kellene, hogy elmagyarázzák a gyerekeknek, a szülőknek, de még a pedagógusoknak is, hogy mindez miért történik, miért lesz jó a változás.
Majd jól lemondják a szülők az ebédet, így a konyhák bezárnak. Lesz megint pár munkanélküli.
Ezek tényleg kezelésre szorulnak.