"Az állami tulajdonba kerülés óta, a tárolók feltöltöttsége zuhanásszerűen, ezáltal a gázellátás biztonsága jelentősen csökkent" – írja a Stop, és arra keresi a választ, hogy mit ér a tározó, ha üres.

Természetesen a kormány adatai szerint nincs ok az aggodalomra, még akkor sem, ha megtörténik az az illogikus lépés, hogy Ukrajna leállítja az orosz gáz szállítását Európa – legfőbb támogatója – felé. Háborús helyzetben semmi sem kizárható, éppen ezért a Stop hosszas riportban mutatja be a jelenlegi gáz-helyzetünket.

A helyzet

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató vezetője szerint a gázellátás leállításának az ukrán részről való megszellőztetése, csak hangzatos fenyegetés, az érdekek azt kívánják – az övék és az EU-é is –, hogy ez ne történjen meg, ám ha mégis, akkor érdemes végiggondolni, hogy mivel kell szembenéznünk.

"Átlagos téli időjárást feltételezve, figyelembe véve az erősödő növekedést és a lakossági fogyasztás bővülését, az előttünk álló fűtési szezonban – 2015. április közepéig – a magyar gazdaság gázigénye 6,5-7 milliárd köbméter. A naprakész statisztikai adatok szerint, a mintegy 6,5 milliárd köbméterre becsülhető tárolókapacitás feltöltöttsége jelenleg 50%-os, az EU statisztikák szerint, a hazai feltöltöttségi szint az EU28-ak között messze a legalacsonyabb, az országok legtöbbjében a feltöltöttség szintje 70-95%-os" – mutatja be a kiindulási alapot az energiakutató.

Hiányozhat másfél milliárd köbméter gáz

Majd hozzáteszi, hogy a nyugati betáplálási ponton keresztül maximum 1,6 milliárd köbmétert tudunk beszívni a fűtési szezonra számítva, valamint maximum 800 ezer köbmétert termelünk saját magunk, tehát a szükséges 6-7 milliárd köbméter helyett maximum 5,5 milliárd köbméter gáz állna a rendelkezésünkre, amennyiben az ukrán parlament betartja a fenyegetést és az orosz gázt elzárja Európa elől.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Don Quijote
@KERKA: Nem baj "folytatjuk" kiáltotta a csúti tahó...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hetöndöe
@Bástya Elvtárs: Csak még nem találtak semmit.
Desischado
Még szerencsém van, hogy fával fűtök. De ha ne adj isten, tényleg elzárja Ukrajna a csapot, akkor fideszéknek remélem, eléggé melegük lesz, ha nem lesz majd elég gáz! Na, az lesz az igazi gáz nekik!
Bástya Elvtárs
@hetöndöe: Ne félj, rögtön meglesz, ha az érdekek úgy kívánják / parancsba adják!
mate03
@nyanya001: Nem beszélve arról,ha a párna gázt,kiveszik a tározóba,fel tör a víz!Utána már hiába nyomják vissza a gázt!A vizet nem lehet összenyomni!Meg vettük a tározókat,csak nem tudjuk kezelni!
Nil
Fűteni nem fűtök, főzni csak ritkán szoktam, így ez igazából nem érint.
Villany még van, ha az sem lesz, akkor van gyertya és bogrács a kertben

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.