"Az állami tulajdonba kerülés óta, a tárolók feltöltöttsége zuhanásszerűen, ezáltal a gázellátás biztonsága jelentősen csökkent" – írja a Stop, és arra keresi a választ, hogy mit ér a tározó, ha üres.

Természetesen a kormány adatai szerint nincs ok az aggodalomra, még akkor sem, ha megtörténik az az illogikus lépés, hogy Ukrajna leállítja az orosz gáz szállítását Európa – legfőbb támogatója – felé. Háborús helyzetben semmi sem kizárható, éppen ezért a Stop hosszas riportban mutatja be a jelenlegi gáz-helyzetünket.

A helyzet

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató vezetője szerint a gázellátás leállításának az ukrán részről való megszellőztetése, csak hangzatos fenyegetés, az érdekek azt kívánják – az övék és az EU-é is –, hogy ez ne történjen meg, ám ha mégis, akkor érdemes végiggondolni, hogy mivel kell szembenéznünk.

"Átlagos téli időjárást feltételezve, figyelembe véve az erősödő növekedést és a lakossági fogyasztás bővülését, az előttünk álló fűtési szezonban – 2015. április közepéig – a magyar gazdaság gázigénye 6,5-7 milliárd köbméter. A naprakész statisztikai adatok szerint, a mintegy 6,5 milliárd köbméterre becsülhető tárolókapacitás feltöltöttsége jelenleg 50%-os, az EU statisztikák szerint, a hazai feltöltöttségi szint az EU28-ak között messze a legalacsonyabb, az országok legtöbbjében a feltöltöttség szintje 70-95%-os" – mutatja be a kiindulási alapot az energiakutató.

Hiányozhat másfél milliárd köbméter gáz

Majd hozzáteszi, hogy a nyugati betáplálási ponton keresztül maximum 1,6 milliárd köbmétert tudunk beszívni a fűtési szezonra számítva, valamint maximum 800 ezer köbmétert termelünk saját magunk, tehát a szükséges 6-7 milliárd köbméter helyett maximum 5,5 milliárd köbméter gáz állna a rendelkezésünkre, amennyiben az ukrán parlament betartja a fenyegetést és az orosz gázt elzárja Európa elől.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Don Quijote
@KERKA: Nem baj "folytatjuk" kiáltotta a csúti tahó...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KERKA
Vajon miből ment a rezsicsökkentés? A tartalékok el lettek adva? Na ez a gáz:))
Don Quijote
@KERKA: Nem baj "folytatjuk" kiáltotta a csúti tahó...
Tekla
Annyira fel van hígítva, a fűtőértéke miatt már nem fogjuk használni , így aztán marad az unokáknak is.
KERKA
@Tekla: valahol meg van a nagymamám spórheltje, előkeresem :))
darwin
Amennyire hígítják,jövő őszig is elég lesz.Egy teavíz felforralása 40 perc.
meguntam
Ez nevezi a fidesz hazaárulásnak amikor ellenzékben van. Ugye?
dr. prédikátor
Szerintem arra pont elég lenne amire én gondolok!!!
jancsipapa
@darwin: Ha egyáltalán felforr...-- Így aztán a nagy pofával folyamatosan szajkózott rezsicsökkentés a gázra már régen nem igaz .
joopapa
@darwin: Occsó gáznak híg a leve :-)) Most olvastam, hogy bányászokat képeznek hogy szenet bányásszanak! Majd fűtünk a konvektorba szénnel!
nyanya001
Ebbe is belematattak !
" A gáz kiárusítása a gáztárolókból egyszerűen bűn volt. Most nagyon keveset lehet tenni a probléma megoldására, csak reménykedni, hogy ne zárja el senki a csapokat..."

dornyeij.blog.hu/2014/04/16/gazdasag_a_gaztartalek_ami_nincs
pbalage
még nem nyilatkozott Szíjjártó Péter, de amikor majd megemlíti a több tiszteletet, szerintem ezt még a gáztározó is be fogja venni. Kemény gyomros lesz, lehet be is horpad az oldala, ha meg nem, egy bal alsó zeemútnyócévvel fogja térdre kényszeríteni.
hetöndöe
@Bástya Elvtárs: Mi van Makón?
Télen hideg bakker.:-)))
világlátó
Hát amitől tartottunk, bekövetkezett. A pánik keze betette a lábát. Pedig mióta aggodalmaskodunk az energiafüggőségünk miatt? A sok milliárd EU.-s támogatás, a 2013.-ban elpuskázott 683 milliárd Ft., a különböző rosszul sikerült " bevásárlás " elveszett pénze vajon mennyi napkollektor telepre, szélmotor parkra, biogáz termelő bázisra, geotermikus energiaközpontra juthatott volna. Pedig állandóan az energia függésünk csökkentéséről papoltak. Nem volt erre egy igazán átgondolt központi akarat, csak egy vágyálom, amit ad hoc alkalmi döntésekkel próbált egy irányba lökdösni, ilyen eredménnyel. Mindenre van pénz, lám az MNB. is több mint 200 milliárddal növelte profitját. Vajon mire költi? Itt úgy tűnik semmi nem úgy megy ahogy kellene, de a mindenkit megnyugtató magyarázat és politikai marketing az folyik ezerrel.Vagy mi nem látunk tovább az orrunk hegyénél, mert talán már akkor is látjuk lemenni a napot, amikor az még fel sem kelt?Akkor talán több szakmai tervet, programot, napi híreket a pénzügyi helyzetről, a gazdaság állapotáról, stb. Azt még sem kívánhatja senki, hogy órákig üljön az érdeklődő az internet előtt, megtudni óhajtván mi is történik velünk szeptember 1.-én Mindenesetre még össze kell szednem egy kis pénzt további tüzifa beszerzésére.
Bástya Elvtárs
@hetöndöe: + egy csomó gáz a föld alatt, amit a Falcon Oil (Kanada) fúr...
hetöndöe
@Bástya Elvtárs: Csak még nem találtak semmit.
Desischado
Még szerencsém van, hogy fával fűtök. De ha ne adj isten, tényleg elzárja Ukrajna a csapot, akkor fideszéknek remélem, eléggé melegük lesz, ha nem lesz majd elég gáz! Na, az lesz az igazi gáz nekik!
Bástya Elvtárs
@hetöndöe: Ne félj, rögtön meglesz, ha az érdekek úgy kívánják / parancsba adják!
mate03
@nyanya001: Nem beszélve arról,ha a párna gázt,kiveszik a tározóba,fel tör a víz!Utána már hiába nyomják vissza a gázt!A vizet nem lehet összenyomni!Meg vettük a tározókat,csak nem tudjuk kezelni!
Nil
Fűteni nem fűtök, főzni csak ritkán szoktam, így ez igazából nem érint.
Villany még van, ha az sem lesz, akkor van gyertya és bogrács a kertben

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.