Az elmúlt egy hónapban a Fidesz valamelyest növelte táborát, a többi politikai erőé nem változott; Budapesten a Fidesz jelöltje, Tarlós István a leginkább esélyes a főpolgármesteri posztra – ismertette az Ipsos a szeptember első felében végzett közvélemény-kutatásának eredményét szerdán az MTI-vel.

A közvélemény-kutató cég felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a népesség egészén belül 33-ról 35 százalékra bővült, így "nagy előnnyel vág neki az önkormányzati választásnak". A Jobbiknak és az MSZP-nek maradt a 12-12, az LMP-nek, a DK-nak és az Együtt-PM-nek pedig a 3-3 százalékos tábora.

A kampány eddigi szakaszában leginkább a Fidesznek sikerült aktivizálnia szimpatizánsait, így a kormánypárt a biztos pártválasztók körében is javított, itt 56 százalékot ér el. A Jobbik ebben a körben 17, az MSZP 16 százalékos, a DK és az LMP 4-4, míg az Együtt-PM 3 százalékra számíthatna – közölte az Ipsos.

Kutatásuk alapján az önkormányzati választás iránt egyelőre nem mutatkozik nagy érdeklődés, a szavazásra jogosultak 43 százaléka ígéri biztosra, hogy elmegy voksolni október 12-én. További 23 százalékuk is valószínűsíti, hogy ott lesz az urnáknál, bár ennek esélyét csökkenti, hogy e csoport háromnegyede a parlamenti választáson sem vett részt – tették hozzá.

A jelenlegi politikai erőviszonyok alapján biztos – írták –, hogy a megyei közgyűlésekben a Fidesz lesz a legerősebb párt, őket nagy valószínűséggel a Jobbik követi majd, és az MSZP lehet "a harmadik legfontosabb tényező".

Az Ipsos szerint a Fidesz várhatóan a 10 ezernél kevesebb lakosú településeken szerepel majd a legjobban, itt a szavazatok több mint felét is megszerezheti, míg a Jobbik a választáson résztvevők negyedére-ötödére, az MSZP pedig legalább egytizedére számíthat. A falvakban, kisvárosokban nincs igazán polgármesterváltó hangulat, egynegyednyien cserélnék le a település vezetőjét – jegyezték meg.

A 10 ezer lakos feletti településeken is a Fidesz a legerősebb – folytatták az ismertetést –, de előnye szűkösebb. A jelenlegi preferenciák azt vetítik előre, hogy a voksok nagyjából négytizede juthat a kormánypártnak, az MSZP-nek és a Jobbiknak pedig megközelítőleg két-kéttizede. A DK és az Együtt-PM e településméretnél megkaphatja a szavazatok akár egy-egytizedét, az LMP-nek viszont ennél kevesebb juthat.

A felmerés alapján a 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban van esélye a polgármesterváltásoknak: az itt élők 38 százaléka ugyanis nem akar szavazni a mostani városvezetőre, bár 44 százaléknyian voksukkal a folytatásra biztatják a jelenlegi polgármestert.

Az Ipsos összefoglalója szerint a megyei jogú városokban a politikai erőviszonyok sokfélék, néhány helyen a baloldali pártoknak is lehetnek polgármesterei, és a testületek egy részében is meghatározó szerep juthat nekik. Összességében azonban a megyeszékhelyeken is a Fidesz áll jobban: a legnagyobb városokban élők 54 százaléka kormánypárti, 26 százaléka ellenzéki polgármesterjelöltre kíván voksolni.

Jelezték: Budapesten minden bizonnyal a Fidesz jelöltje, Tarlós István lesz a főpolgármester – neki a kampány korai szakaszában két és félszer több támogatója volt, mint az őt követő baloldali jelöltnek –, és annak van nagyobb valószínűsége, hogy a kormánypártnak többsége lesz a Fővárosi Közgyűlésben. Budapesten jelenleg nagyjából a választópolgárok egyharmada támogatja a Fideszt, egynegyede a baloldali pártokat (többségében az MSZP-t), egy-egytizede pedig a Jobbikot és az LMP-t – írták a kutatás alapján.

Az Ipsos szeptember 7-14. között vette fel kutatásának adatait ezer ember megkérdezésével, akik együttesen az ország választókorú lakosságát képviselik.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Azér', mert az emberek gondolkodnak! ??? de miről?
karma1
Amennyiben szinte senki mas nincs mar a mediaban hirdeto, csak a fideSS, akkor megis mit varunk el a tobbi szerencsetlen parttol?
Az eredeti Alkotmanyban benne volt a szabad informacioaramlasrol szolo torveny is, amit most a fideSS teljesen kisajatitott. Hogyan is ismerhetne meg az atlagember az osszes tobbi part arculatat, terveit, esetleg sarkalatos valtoztatasait, hogyha SEMMILYEN modon nem erintkezhet a lakossaggal?

Hiszen pont azoktol van elzarva a realis adatszolgaltatas, akik csak a Kossuth Radiot es a Kiralyi 1-et tudjak nezni, mert nincs penzuk fizetos adokat fogni, vagy egyszeruen nem tudnak mast hallgatni , hiszen a musorszoras es sugarzasi savok elosztasa is orban kezeben osszpontosul...
Nem mindenkinek van internetje, fokepp nem a szegenyeknek, az oregeknek, az elesetteknek, vagy eppen a hajlektalanoknak.

En meg mindig a nepet sajnalom, aki pedig nem megy el szavazni, mert lusta, kozonyos, vagy egyszeruen nincs modja ra, azok ugyanugy meg fogjak szivni, mint akik elmentek szavazni, megsem lett valtozas az eredmeny...
Szimba
Ez a magyar valóság. Ne sírjon itt senki ezután, hogy milyen sz@r neki, akár tanár, akár szülő, rokkant, közmunkás, ápoló, orvos,munkanélküli, egyetemről kikerült munkanélküli - mert nincs gyakorlata - stb., stb. Mert megérdemli.
Szimba
@Horizont: Igen, ne sírjon senki, akit sérelem ért a fidesz kormányzása alatt, annak intézkedései, törvényei következményeként, és vagy nem megy el szavazni, vagy a fideszre szavaz. Vagy nem megy az utcára. De ez már az ellenzák sara.
Desischado
Nem értem, mi folyik itt. Ennyire jól megy az embereknek, hogy a fideszre voksolnak? Vagy ilyen sok a birka? Én a saját bőrömön tapasztalom az embertelenségüket! Ébresztő emberek, amíg nem késő!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.