A tapolcai időközi országgyűlési választás az igazi tétje a kétharmad megmaradásának – ezt írja a Népszabadság fideszes forrásokra hivatkozva, ugyanis Orbán Viktor államfővé választása múlhat ezen.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor egy előválasztással szeretnék a közvéleményt bevonni jelöltjeik kiválasztásába, így – bár a májusi tapolcai választásig a játékszabályok nem tisztázhatók – 2017-re szerintük már meglehetne mindenhol a Fidesz baloldali kihívója. Az MSZP viszont 2017-ig csak a belső építkezéssel foglalkozik.

"2012 februárjában elsőként javasoltam a korabeli előválasztás bevezetését”- emlékeztetett Tóth Zoltán választási szakértő, aki a koalícióra készülő baloldali pártoknak ajánlotta ezt. Egy év után a pártok elvetették az ötletet.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke úgy látja: „Ne egy elitvezérelt folyamat legyen, hanem tanulva az olasz és a francia baloldal példájából, egy nyílt demokratikus versengés, ahol maguk a választópolgárok döntik el, ki lesz a miniszterelnök-jelölt, és hogy a pártok milyen súlyt képviselnek ebben a bizonyos összefogásban".

Az MSZP-nél decemberben került terítékre egy lehetséges casting, egyelőre azonban másra összpontosítanak: „2014 tavaszán bebizonyosodott, hiába adjuk össze az erőnket, az még mindig nem elég ebben az antidemokratikus választási  rendszerben ahhoz, hogy legyőzzük Orbán Viktort. Tehát egyetlen egy utunk van: minden demokratikus baloldali párt saját maga építkezzen, és majd meglátjuk 2017-ben, ki lesz Orbán Viktor kihívója, melyik párt vezetője”- fogalmazott Budai Bernadett, a párt szóvivője.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője úgy látja, hogy a játékszabályokban kellene megállapodni. A DK már az önkormányzati választás előtt is ezt akarta, és a 3 éves együttműködés Varju szerint elhozhatja, hogy a Fidesznek érdemi kihívója legyen. „Ha az Együtt és a PM megváltoztatta álláspontját, a Demokratikus Koalíció nyitott arra, hogy az együttműködésnek ezt a formáját beszéljük át, vitassuk meg”- tette hozzá a DK elnökségi tagja.

Az Együtt a közvetlen részvétel miatt támogatja az ötletet: szerinte a civilekkel kell dűlőre jutni, hogy legyen legitimitása a pártok egyeztetésének, és az indulók körének kiválasztásához, a játékszabályok kidolgozásához.„Meggátolná, hogy a pártok egy zárt ajtó mögötti pártalkuban állapítsák meg a jelölteket egyrészt, másrészt szerintem segítené azt a kontraszelekciót, ami most történik, hogy nem biztos, hogy megfelelő képességű és hitvallású emberek foglalkoznak a politikával”- mondta Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja. A lakossági fórumokat a politikusok garanciavállalása zárhatná: az előválasztáson az indulás feltétele az lenne, hogy, ha az illető döntési pozícióba kerül, saját vagyonával felelne a vállalt program megvalósításáért.

Az LMP nem kívánt megszólalni az ügyben, a Fidesz sajtóirodája pedig azt írta: „az, hogy a baloldali kis pártok újabb és újabb a törvényeket feszegető módszerekhez nyúlnak, csak a kétségbeesésüket jelzi”.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Strong
Elolvasom a cikket, és hirtelen azt hiszem, hogy Moszkvában vagyok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
EcsiAntal
@lajospapa: De előtte ők is szarrá lopták magukat --gondolod Simon a havi fixből rakott félre kb-500 millát !!! + négy nagy értékű ingatlant --egyenlőre ő a csúcstartó !!!
Yoda69
@EcsiAntal: Simon kisiskolas ezekhez kepest. Az orban/tiborc klan most a balatoni luxus-kikotoket vasarolja fel. Simonnak 4 ingatlan? Ezek mar szamon sem tudjak tartani mennyi penzuk, vagyonuk es ingatlanjaik vannak. meszaroslorinc peldaul elfelejtette hogy van 1 milliard forint egyeb jovedelme. Meg csak egy ejnye bejnyet se kapott. De akkor mar ne is beszeljunk roganrol, aki uzletszeruen jatsza at az 5. keruleti ingatlanokat a sleppnek.
wagabund
lári-fári...

látván ezt a katyvaszt, a fidesz hátradőlt a fotelben, a pincértől kért egy havannát, egy kávét, és kérte, hogy ne zavarják... a győzelem biztos reményében.
Senara
@wagabund: a győzelem biztos reményében. ...de ha mégsem akkor lesznek olyanok akik vagy átültek ,de ha nem ott a jobbik és az lmp .
wagabund
@Senara: értem én, de látod mi van...még egy hajléktalan is becsúszott egy icipicit a kép szélére...

csoda, hogy nem izgul a fidesz?
Tibor43
Nem egymást kell győzködni,hanem a távol maradókat kellene meggyőzni,hogy menjenek el szavazni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.