Minél több szakemberre van szükség Magyarországon a termelésben; ezt a célt szolgálta a szakképzési rendszer átalakítása, amelyet Magyarország a német mintát alapul véve hajtott végre – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter német nagyvállalatoknak rendezett befektetői fórumon pénteken Budapesten.

"Egy rossz diplománál, amellyel nem lehet elhelyezkedni, többet ér egy jó szakmunkás-bizonyítvány" – mondta a miniszter.

Magyarországnak a következő években most alapvetően erre van szüksége, jó szakemberekre a termelésben – tette hozzá.     A kormány arra törekszik, hogy középtávon a jelenlegi 8 ezerről 20 ezerre emelkedjen a szakképzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek száma, és 50 ezer helyett 70 ezer diákot oktathassanak a gyakorlati képzési helyeken – mondta Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta, a kiemelkedően jó német-magyar üzleti kapcsolat alapja az a bizalom, amely megvan a két ország között.

Varga Mihály idézett a német-magyar ipari kamara által készített konjunktúra-felmérésből, amelyből kiderül: a német cégek döntő többsége újra Magyarországon fektetne be, ha most kellene erről döntenie. A Magyarországon működő német vállalatok szerint kedvezőek a magyar gazdaság növekedési kilátásai, megfelelő a munkaerő-potenciál, és adott az a kutatás-fejlesztési feltételrendszer, amelyre a vállalatoknak szükségük van.

A gazdaságpolitikát érintő bírálatokról elmondta: amennyiben azok helytállóak lettek volna, a magyar gazdaság nem érte volna el azokat az eredményeket az elmúlt években, amelyeket elért.

Hozzátette, a hivatali ügyintézés is javult, de ezen a téren van még tennivaló.

A január 1-jén elindított – a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által is bírált – ekáer-rendszerről a miniszter azt mondta: meghallgatták azt a kérést, amely szerint a vállalkozásoknak több időt kell adni a felkészülésre, a kormány ezért hosszabbította meg a felkészülési időszakot. Varga Mihály az online pénztárgépek bevezetéséhez hasonlította az új rendszert, mondván mindkettőnek az adóbevételek növelése volt a célja, és az online kasszákkal teljesült is ez a cél.

A miniszter elmondta a német-magyar iparkamarával közösen az NGM létrehozott egy munkabizottságot, amely havonta ülésezik és így ez a Magyarországon működő cégek és a kormány közötti folyamatos párbeszéd egyik fóruma.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Strassnoff Ignác
"Egy rossz diplománál, amellyel nem lehet elhelyezkedni, többet ér egy jó szakmunkás-bizonyítvány" – mondta a miniszter."
1/ A fene se érti, hogy miért is nem tanul szakmunkásnak egyiknek a borja se...
2/ Miféle termelés, hülye gyökér?
3/ Gondolom hűtőszerelőkre gondolt, hisz az a gazdaság mozgatórugója.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vizual
Ahogy szétverték - nem csak ők - a szakmunkásképzést, bizony megint abba a csapdába kerülünk, hogy valahonnan az erdélyi rónaságról, meg valahonnan dák földről hozzuk a szakembereket.
DE megjegyezném miniszter úrnak ahhoz amit ő is művel ahhoz sem kell iskola.
Bercifiu
Misi! Igazad van, csak hát az a helyzet, hogy az álláshirdetések úgy kezdődnek, hogy " érettségivel, szakmai gyakorlattal rendelkező / pénzügyminisztert / keresünk.
kamazuka
Már pedig azt mondom,mindenkinek legyen diploma a kezében,mert diplomával lehet vagont rakni,de vagonrakásból nem lehet diplomázni.
A rezsimnek jó,ha kevesebb tanúlt ember van,mert könyebb lelkesíteni,megosztani révületbe ejteni,irányítani kénye kedve szerint.A diplomások egy része nem tud köszönni,és nagy arcal él, de ettől még jó ,hogy vannak.Termelés ebben az országban akkor lesz igazán ha szakember kerűl oda föl aki a mezőgazdaságban látja az ország jövőjét.Föld van,víz van remek földrajzi adottság van.és vízfej is van,de lövésük az nincsen,hogy mit hogyan kellene.
Az elmúlt 25 év politikai elit karrierjét egyetlen szóban lehet jellemezni.
Szarkarrier!
Vizual
@kamazuka: Bár igazat adok neked, de azért itt az ideje, hogy ne általánosságban beszéljünk.
kukac50
A Parlamentbe meg több értelmes egészséges emberre lenne szükség,mert az látszik,ott csak elmebetegek vannak
Abzug62
Akkor javaslom, ő is tanuljon valami szakmát, és álljon neki dolgozni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.