Új Köztársaságért néven alapított díjat a DK pártalapítványa: egy demokráciára épülő, szilárd morális alapokon nyugvó, közös értékeket megjelenítő és mindenkiért felelősséget vállaló köztársaság létrehozását tűzték ki célul Gyurcsányék.

Kolber István, a pártalapítvány elnöke jelentette be vasárnap, hogy a köztársaság napja alkalmából a díjat azok a magánszemélyek és szervezetek kapják meg 2016-tól, „akik sokat tettek annak érdekében, hogy helyreállítsuk a jogállamiságot, a demokráciát, újból megteremtsük a köztársaságot”.

Niedermüller Péter EP-képviselővel együtt emlékeztették a mintegy 100-150 fős hallgatóságot, hogy még 2005-ben a Gyurcsány-kormány nyilvánította február 1-jét a köztársaság napjává.

Öt-hat esztendővel később egy "lopakodó, agresszív hatalom ezt a köztársaságot gyakorlatilag felszámolta, az intézményeit kiüresítette" – fogalmazott Kolber István.

Niedermüller Péter arról beszélt, hogy az Orbán-kormány legelső intézkedései között még az ország hivatalos elnevezéséből is "kihúzták" a köztársaságot. Hozzátette, a hatalmon lévők ezt követően minden erejükkel azon voltak, hogy lerombolják a demokratikus intézményeket, amelyért cserébe illiberális demokráciát és stadionokat adtak, korlátozták a sajtószabadságot, ellehetetlenítették a civil szervezeteket, miközben kormányzásuk alatt nőtt a szegénység.

Ezalatt pedig egy "lopásra, csalásra, hazugságra építő" rendszer váltotta fel a harmadik köztársaságot – jelentette ki a kormány tagjait bíráló politikus.

Egyúttal kijelentette: azokra, akik az országot "oda vitték, ahol most van", egy kicsit más szemmel fognak nézni, azoknak nem fogják azt mondani, hogy minden bűnük meg van bocsátva.

"A megbocsátás nem jelenti azt, hogy elfelejtjük azt amit tettetek. (...) A másik, az új köztársaságban egészen másfajta világ lesz, nem lesz olyan embereknek hely, mint amilyenek ti vagytok" – fogalmazott az EP-képviselő.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Linna
Ez nagyon kevés lesz. A maffia ellen maffiaellenes módszerekkel kell harcolni! Akkor felelősségre lehet vonni a keresztapát, lehet börtönbe zárni, vagyont elkobozni. Mert csak így lenne igazán eredményes a győzelem!
Milyen köztársaság az, ahol szabadjára engedik a bűnözőket, akik hetedíziglen bebiztosították a családjukat, az országot viszont totális csődbe vitték, és nyugodtan röhöghetnek a markukba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.