Az ország nyugati végének erdőit és parkjait és elhagyatott utcáit az utóbbi időben egyre gyakrabban szennyezi az Ausztriából származó szemét – írja a Magyar Nemzet.

Mindennek az eltakarítása több tízmillió forintos kiadást ró az önkormányzatokra évente. Fertődnél, illetve a Fertődöt Pamhagennel összekötő útszakaszon halmokban áll a szemét. A háztartási hulladék mellett jobb sorsra szánt zuhanykabint, hajdan népszerű gyermekhintát, kopott, öreg matracokat és valószínűleg frissen lerakott építési törmeléket találtak – olvasható a lap cikkében.

Kérdésükre Kosztka András, a Sopron Holding Zrt. közterület-tisztítási részlegvezetője elmondta, hogy az általuk rendben tartott területeken is gyakran találkoznak azonosíthatóan ausztriai építési törmelékkel, de szerintük ezt nem osztrák, hanem magyar vállalkozó „hozta haza”.

Éves szinten az ilyen illegális szemétlerakók felszámolása 2014-ben a soproni önkormányzatnak összesen 26 100 000 forintjába került. A Sopron Holding Zrt. tájékoztatása szerint körülbelül kéthetente találnak újabb adagot, közel kétszáz különböző helyszínen.

Bánáti László, a Soproni Erdészet erdészetvezető helyettese is úgy véli, inkább a kint dolgozó magyarok hozzák át a szemetet, semmint az osztrákok. A Sopron környéki parkerdőt a Tanulmányi Erdőgazdaság kezeli, ők saját költségen igyekeznek elszállítani a szemetet, de éves szinten ez nekik is több millió forint pluszköltséget jelent.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Bravó!... taps, kalapdobálás...

nemrég egy forgalommentes helyen haladtam el, és látom, hogy utánfutós furgoból/ról dobálják le a szemetet az út szélére...készítettem pár fényképet, és beszóltam az önkormányzat illetékesének, hogy mit láttam, nézze meg ő is.

aszongya nem úgy van ám hohó...menjek be hozzá, felveszünk egy jegyzőkönyvet, mint feljelentést, leadom a fényképeket hozzá, és elindítják az eljárást. -hány nap? hááát az akár több hónap is lehet, ha bíróság lesz az ügyből.. persze.. ..akkor is kell tanúskodnom.

nos én a környezetvédelmet befejeztem. járjon tanúskodni, akinek több anyja van. fénykép töröl, oszt jónapot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
Bravó!... taps, kalapdobálás...

nemrég egy forgalommentes helyen haladtam el, és látom, hogy utánfutós furgoból/ról dobálják le a szemetet az út szélére...készítettem pár fényképet, és beszóltam az önkormányzat illetékesének, hogy mit láttam, nézze meg ő is.

aszongya nem úgy van ám hohó...menjek be hozzá, felveszünk egy jegyzőkönyvet, mint feljelentést, leadom a fényképeket hozzá, és elindítják az eljárást. -hány nap? hááát az akár több hónap is lehet, ha bíróság lesz az ügyből.. persze.. ..akkor is kell tanúskodnom.

nos én a környezetvédelmet befejeztem. járjon tanúskodni, akinek több anyja van. fénykép töröl, oszt jónapot.
m.macskosz
@wagabund: Nem kioktatásnak szánom, félre ne értsd, de rossz helyen kopogtattál.
Áder úr trónjára fáj Orbán úr foga, Áder meg szintén ácsingózik egy posztra, azaz:
mosolygós horgász jánosnak kellett volna megmutatnod a fotókat.
Levendula
@wagabund: Én is jártam már úgy, hogy felhívtam a Rendőrséget, bűncselekményt jelentettem be, erre megkérdezték, hogy ki vagyok, miért vagyok, mi a telefonszámom. Mondtam, hogy Önök látják az Én telefonszámomat, akkor miért kérdezik meg? A lényeg a lényeg, letettem a telefont, mert nincs értelme jónak lenni, jót tenni, a végén még Én leszek a rossz...
nemjoezigy
@Levendula: @wagabund: @m.macskosz: Az cikkből és a hsz-otokból is egyértelműen látszik, hogy töketlen ez a rendszer. Olyan emberek vannak a döntéshozó helyeken, akik egyáltalán nem oda valók. Kezdhetnénk a kormánynál, a parlamenten keresztül a (jelen esetnél maradva) környezetvédelemig.
Erre is, és más hibás rendelkezésre-törvényre könnyen lehetne megoldás: csak amatőr környezetvédők, független szakemberek véleménye alapján kellene az írottakat megváltoztatni és az alapján működtetni a rendszert.
De ez sose lesz, mert ez a megélhetési politikus bagázs ezt nem engedi!

A jelen helyzetre olcsóbb és jó megoldás lenne a frekventált helyek (akár) közmunkások általi figyeltetése és kapcsolat a rendőrséggel. (akik a hülye és lerázó kérdéseik helyett elkapnák a tetteseket)

Más: minden újra hasznosítható hulladékot gyűjteni és újra hasznosítani = új munkahelyek (az egyébként is a legrosszabb helyzetben levő kevés iskolai végzettséggel rendelkezők részére), tiszta-rendezett környékek, energia és alapanyag megtakarítás, illetve visszanyerés, = kevesebb szemét (akár a lerakókba).
Pl: a hülye szabályzás szerint a gyűjtő konténerek képzettséget feltételező szelektálni tudást írnak elő. Válogasd szét a pl. a műanyagokat (üvegeket) és csak a feliratokon szereplőket dobd a konténerbe. Baromság!!! Minden műanyagot dobjál ki és majd a szelektálóban szétválogatják. Újra feldolgozható, vagy energia forrásként hasznosítható!
Tovább is van írjam még?
És amit nem vesz észre ez a szemellenzős vezetés, hogy mindezeket a jobbító javaslatokat nem egyéni előnyök érdekében adjuk, - akár itt a Propin és egyéb helyen, hanem a köz jó érdekében.
Tehát semmi jót ne várjunk ettől a vezetéstől!
human
Ausztriában gondolom úgy megbüntetik az illegális szemétlerakókat, hogy bele gebednek. Na ezért rakják le Magyarországon a vélhetően magyar vállalkozók.
wagabund
@m.macskosz: a közelébe sem engednek(nének)
wagabund
a haragom elmúlt, és eszembe jutott, hogy az illetékesek próbálkoztak a kulturált titkos szemétlerakással...tehát, az ismert erdei lerakót kitakarították, és nyolcköbméteres konténert helyeztek el...hurrá!..végre egy jó ötlet!..

...nos jött a versenyző, és a nehéz sitteszsákot szépen letette a konténer mellé, mert felemelni már nem volt (felesleges)ereje.. ezt látván, már a többi versenyző is mellédobált mindent...

ezekután minden épelméjű ember csak széttárja a karját...
világlátó
A magyar nemzetnek azonnal le kell zárnia a magyar nemzet magyar határait a nem magyar szemetelők előtt. Vagy, Budapesttől - Hegyeshalomig az út mentén oda kell tenni az összes eladhatatlan külföldi terméket leszállított áron, azzal, hogy vegyék meg azokat, majd bátran eldobhatják az út mentén az összes csomagolóanyagot, szemetet. Úgy ahogy a magyarok tették Ausztriában, amikor a fél ország rázúdult Ausztriára a gorenje, a sony és a többi elektrotechnikai árukért. Egyszerűbb esetben jobb, hatékonyabb útfelügyelet kell, no és néhány rendes konténer német felirattal, kedves osztrák vendégeink számára. De annak nincs nemzeti és magyar hírértéke.
bundi
@világlátó: "Kérdésükre Kosztka András, a Sopron Holding Zrt. közterület-tisztítási részlegvezetője elmondta, hogy az általuk rendben tartott területeken is gyakran találkoznak azonosíthatóan ausztriai építési törmelékkel, de szerintük ezt nem osztrák, hanem magyar vállalkozó „hozta haza”."
vagy
"Bánáti László, a Soproni Erdészet erdészetvezető helyettese is úgy véli, inkább a kint dolgozó magyarok hozzák át a szemetet, semmint az osztrákok. "
nagyon úgy fest hogy a magyarok oldják meg okosban mivel ez az olcsóbb megoldás hazahordják...és így versenyképesebbek az ottani cégeknél...
tivoli
Nem csoda, bősz nyugati szelek fújnak.
Ami arrafelé használhatatlan, fölösleges holmi, terítik Magyarországra.
wagabund
@világlátó: óóóó, azok a régi szép idők...
még most is párás szemmel gondolok a szemétkupacokra... no persze a bevételből eredő haszon sem volt semmi...

boldog volt mindenki... (egy darabig)
human
@tivoli: Azért ha a cikket elolvasod rájössz, hogy már megint a magyar piszkít a saját fészkébe.
tivoli
@human: ma, 12:48
Az egyértelmű, hogy a szemét az szemét, bárki rakta le. Annyiból elgondolkodtató a hír, hogy valamivel több van belőle a nyugati határ mentén, mint kicsit arrébb. S az is hihető, hogy a magyar hordja át osztrákiából a szemetét, hogy tehermentesítse az osztrák szemétégetőket?
Nem tudom. Csak arra kaptam fel a fejem, hogy magyarhon szemétlerakó.
papa.49
@human: Az osztrákokról nem feltételezem, de a magyar szolgálólikról eltudom képzelni, ezt lehet hogy a szomszédból származik de kivitte oda, ez lenne a kérdés...
human
@tivoli: Nyugaton a környezettudatosság azért nagyobb. A magyar meg mindenen keresni akar. Ezzel megspórolta a legális lerakás tetemes költségeit, hogy szolgáltatása olcsóbb legyen, mint egy osztrák kivitelezőé.
tivoli
@human: ma, 13:20
Gondolod, hogy a határmenti szemétszállítás magyar vállalkozás?
"A magyar meg mindenen keresni akar." Ez tény, de nem csak a magyar. Egy vállalkozás azért vállalkozás, hogy hasznot hozzon. Az más kérdés, hogy milyen eszközökkel.
human
@tivoli: A helybéliek hidd el, hogy nálam és nálad is jobban tudják. A cikkben pedig ott a válasz.
tivoli
@human: ma, 13:31
Nem is vitatkozni akartam, de világosan le van írva a cikkben, hogy bizonyíthatóan osztrák eredetű.
A többi passz.
világlátó
@bundi: Köszönöm ezt a tájékoztatást valamennyiünk nevében. Féltem, hogy kötözködünk a szomszédunkkal. Bizonyos médiáknak semmi sem drága.
wagabund
Talán segítek a tsztánlátáshoz, ha jelzem, hogy a Lajtán túl nem jegyeznek minket...

ennyit érünk, azt is kapjuk...

mellesleg nem tanultunk abból a határmenti folyóhabzásból..leszarták mit mondunk, de aztán asszem egy miniszter felháborodott..

a mostani asszem nem fog...ja, mert nincs is... aki meg volt, az lapáton.
Törölt felhasználó
Nagyon egyszerű. Kicsit turkálni kell a szemében lesz ott pár számla, személyesen megcímzett papír.. Vissza lehet küldeni a feladónak..:)
dömdödöm
@ziziplanet: pontosabban ki lehet számlázni a költségeket feladónak .
m.macskosz
@nemjoezigy: ma, 08:13 Most egy kicsit fényezem magam, bocs! Családi házunk van, kaptunk sárga és kék fedelű kukákat. Mivel egyedül élek, elég két havonta kiraknom, ráadásul a sörös dobozokat karitatív célból külön gyűjtöm és elviszem egy közeli szelektív gyűjtőhelyre, átlátszó műanyag zsákban. Kémiából odáig jutottam, hogy emlékszem: a papírgyártás meg a cellulóz, meg egyebek...
Nos, a gyerekem, aki egy jó nevű oskolába járt, megkérdezte,
miért teszem a tésztás csomagolást a papír hulladék közé...
...és akkor beugrott, hogy tényleg! megkérdezem már illetékes elvtársat,
mi is van akkor, amikor én tényleg jóindulatúan szelektálni szeretnék, de...

Mi a helyzet a dobozos tejjel? Fele műanyag, fele papír?

Azt ajánlják, hogy csak tiszta hulladékot dobjunk a szelektív gyűjtőedénybe.
Oké, de akkor részint a vizet pazaroljuk, részint a környezetet szennyezzük...
nemjoezigy
@m.macskosz: OK jól csinálod, (szerintem) én, mivel nálunk van kályha, elégetem a tejes dobozokat, így leég róla a papír megmarad az alumínium és az megy e fémes konténerbe a konzervdobozokkal együtt. Tejfölös, margarinos, olajos kecsöpös:-), egyéb műanyag megy a műanyagos konténerbe, és a hulladéktelepen szétválogatják, hogy pl: hőre lágyuló, hőre keményedő, lebomló, nagyon koszos, stb. Az első kettő, és a jól beazonosítható, tiszta megy újrahasznosításra, a többi energiahordozóként elégetődik és fát, szenet, gázt helyettesítve hőenergiát ad.
Ennyi.
m.macskosz
@nemjoezigy: Bevallom, ha valamit csinálok, azt igyekszem full-on teljesíteni, ezért okoz gondot, hogy pl. egy margarinos dobozt hogyan lehet "tisztán" a szelektív gyűjtőbe dobni.
vadsanca
Nem siránkozni kell! Meg kell akadályozni! Persze az is pénzbe van! De mérlegelni kell, hogy hosszútávon melyik az olcsóbb. Valószínű lesznek komoly viták, pereskedések, de a környezet itt is környezet. És még valami. A magyarokat is megkéne már tanítani a környezet tudatos életmódra!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.