Szijjártó Péter előterjesztésben javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy július elsejével induljon el a déli nyitás stratégiája, amelynek fókuszában Afrika és Latin-Amerika áll.

A külgazdasági és külügyminiszter ezt maga jelentette be a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány klubeseményén csütörtökön Budapesten.

A miniszter sikeresnek nevezte a keleti nyitást, amely szavai szerint "megnyitotta az ajtókat a gazdaság szereplői előtt". Hozzátette: ezért döntött úgy, hogy a külgazdaság-orientált külpolitika következő szakaszba lépéséhez javasolja a déli nyitás politikájának elindítását.

Szijjártó Péter ismertette, hogy egy éven belül négy új nagykövetség (Ecuador, Etiópia, Ghána, Angola) és hat kereskedőház (Etiópia, Angola, Chile, Ecuador, Peru, Kenya) nyílik.

Az idén kilenc gazdasági vegyes bizottsági ülést tartanak a két térség országaival, és az innen érkező diákok számára 660 ösztöndíjas hely nyílik meg a magyar egyetemeken – jelentette be.

A miniszter a keleti nyitás politikájával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy magyar nemzetgazdasági és külgazdasági szempontból mindig is elsőszámú marad az európai-transzatlanti kapcsolatra fókuszálás, ugyanakkor emellett Magyarország megfelelő szorosságú kapcsolatokat épített ki a keletre lévő térségekkel is.

Kifejtette, hogy a keleti nyitást Magyarország nem kitalálta, hanem másolja a "nagyoktól": tavaly a német export 43 százaléka, az olasz export 46 százaléka, a 112,8 milliárd dollár értékű magyar exportnak pedig 22 százaléka irányult az Európai Unión kívüli országokba. Németország kivitelének 22,8 százaléka a keleti térségekbe irányult, a magyarok külkereskedelemben ez az arány 12,4 százalék volt.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb külkereskedelmi adatokból az látszik, hogy 1 milliárd dollárral csökkent a kelet felé irányuló kivitel, azonban Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy a keleti nyitás stratégiája nélkül – az ukrajnai válság, a Nokia gyár bezárása és az Oroszországgal szembeni szankciók miatti embargó hatására – a visszaesés 1,6 milliárd dollár lett volna.

A miniszter sikerként említette azt is, hogy a beruházások mértéke 14 százalékkal, 5216 milliárd forintra nőtt 2014-ben. Az 55 stratégiai megállapodásból 11-et a keleti nyitás országaiból érkező vállalatokkal köttöttek, amely társaságok magyarországi beruházásai elérték a 6,4 milliárd dollárt és az együttműködés óta 4900 új munkahelyet teremtettek.

Szijjártó Péter végül hangsúlyozta: a magyar külpolitika magyarbarát, célja a nemzetgazdasági érdekek érvényesítése az új világrendben.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Szépen fog profitálni belőle az ország. Mint a többiből.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
A végén lesz Chilei cseresznyénk, hogy örül majd Torgyán papa. A többi helyről mi jön, kábítószer?
Arra még nem járt ez a pipogya és úgy gondolj, hogy mi pénzünkön körbe járja a világot.
simmering73
Szépen fog profitálni belőle az ország. Mint a többiből.
Dr. Felipe
"Déli nyitás"

Jó kis abrak ez fideSSnyik birkáknak, lehet etetni őket.
papa.49
Titokban kiképezte magát cseresznye felvásárlónak ez a zselézett fejű majom, hát most utazni akar, de ne utazz mi van az eddigiekkel azok se hoznak egyetlen huncut krajcárt se, ezek meg még úgyse...
zöldszem
Ajjaj, maholnap Fekete Pákó is külügyi tanácsadó lesz!
vonotok
Peti. Ha már mind a négy égtáj felé nyitottál, ajánlom a lefele nyitást, segítek ásni.
adrenalink
Petya a fityisz örökös Szabó Lőrince /Nyitnikék/:-)
pbalage
Asszem most már tökmindegy merre, csak ne legyen legális a biznisz.
Knapp75
Előbb talán a Déli-pályaudvart kéne megnyitni...
kamazuka
Bár mégcsak elképzelésük sincsen róla,de a megkötendő üzletek részleteit máris 70 évre titkosítani szándékoznak.A déli nyitás a celeb vagyok ments ki innen minnél több adóforintot jellemzi majd a jövőben.Annak idején mikor az állam hitelt vett föl,és azt a Líbiai szocialista népköztársaságnak adományozt az állam egy keleti sugallat,nevezzük nyomásnak miatt,melyet azóta mi visszafizettünk,de meg nem kaptuk Líbiától.Eritreában lesz keresni valónk,mert erősen vulkanikus terület,és a fegyveres villongások sem hatnaponként történek.A miniszterelnöki hivatal nem hivatalos a ksh által sosem támogatott szórólapos kérdőívein a hol nem jártatok még gyerekek kérdésre a hol lehet elverni 100 milliárd krűgerrandot volt a válasz.
Történészek egy csoportja máris megfigyeléseket végez olyan kietlen és gazdaságilag ki nem aknázható helyeken melyek a kutyát sem érdeklik,viszont ,mint a miniszterelnöki hivatal brossúrájában apróbetűsen sosem olvasható magyar elsők címére pályázók névsorát máris lajstromba vette.
Azokon a helyeken,melyeken ember még sosem járt,magyar politikus személyében most sem fog.Érdekes,mi több üdvözítő,hogy stadionok építésével foglalkozó közhaszontalan társaságok máris lobbiznak a V. sztyupid sztyudiónál további hat Tarzan film leforgatására.Abszolút magyar siker,hogy a legnagyobb hazai kisebbséget gond nélkűl lehet majd asszimilálni a helyi beduin lakosság között,mert hazai életvitelük nem sokban tér el a kintiekétől.Export import egyaránt lehetséges a magyar GDP növekedése várható.
Amerika déli részén már megvetettük lábunk,ezt mi sem bizonyítja élesebben néhány jegybankelnökünk hazafias ténykedése.Bár a sokat bírált kisgazda politikus,hogy végre száját befogja kapott egy világkörüli utat ajándékba,hogy elhozza a kolumbiai rózsát nyakkendő helyett,de csoda és meg kaptuk azt is.Peuban magyarország mosómedve exportra készűl.Hazai hírességek melegágyban készítik elő most is az üzletek létrejöttét.Sok sikert kívánunk,jó utazást!Gépetek sose érjen célba!
eszegfu
Aztán jön majd észak és a jegesmedvék...
eszegfu
@lampa laz: Tudod, valamikor azt hittem, hogy Torgyánnál nem lehet rosszabb...de most már-már visszasirom..
eszegfu
@papa.49: De majd kivisszük Mészáros ásványvizét.
volvós
Kicsi skinhead falábúpetyuska !
" Melegen" ajánlom valamelyik
kannibál törzzsel kötött stratégiai
szerzödést, bár nem szeretik a
csontos husit !!
karma1
@volvos Huuu, gyerekek, kezdem magam nagyon sz@rul erezni,... En k@rvara delen vagyok, nalam delebben csak a sargaszemu pingvin (tunderiek!!!), es a maui delfinek vannak, na meg a jeghegyek,...Hogy ide mit tudna eladni, arra volna tippem, de nem akarnam oket a nyakunkba, nem kell megismerniuk itt az otthoni hulye politikusokat, plane nem gunarnyaku mamakedvence 165 millios lakast kapo szijjaspetya szemelyeben,... Itt komoly emberek elnek, egy ilyen nyikhajjal csak kirohogtetnenk a magyarokat,...

(Bar van egypar olyan maori ismerosom, akiknek a nagypapajuk etrendjen meg fofogaskent szerepeltek a feheremberek,... Esetleg megemlithetnem nekik, hogy lehet elohozni a sufnibol a nagy kondert,...Jon a magyar delegacio, mindengyik jo toportyu-erett,...:o)))@volvós:
tivoli
Kell a déli nyitás, ha már kelettel nem szabad kereskedni.
papa.49
@eszegfu: Ja az se kell a kutyának se...
papa.49
@karma1: Volna bőven ,,alapanyag,, bár igaz némelyik kicsit füstös de attól még jó lehet...
karma1
@tivoli: Nyuszika, mi az, amit szerinted Del -Afrikaba tudnanak eladni, ahol nincs fizetokepes vasarloero, es mi az, ami a kocos del-amerikai banankoztarsasagokban nem kaphato? (Maximum jolkepzett bergyilkosokat tudnank kuldeni jo penzert a droghaborukhoz...)
Hofipisti
Volt már nekünk olyan csoda miniszterünk, aki a harci gépekkel gondolta D-Amerikába szállítani a görögdinnyét, meg viszont a meggyet. Most Szíjjártó jött rá, hogy járt már a pémzünkön minden felé, de D-Amerikában, meg Afrikában még nem. Hát szólt a Főnöknek (meghajlok itt írás közben!), s nyitunk D felé.
Sokban lesz ez a politikusi gárda még nekünk!
Persze arról hogy ki volt a többi öt kitiltott, nincs idejük beszélni!
tivoli
@karma1: ma, 10:24
Pl. mákdarálót, a drogkészítőknek.
karma1
@tivoli: Na, azt peldaul ide is exportalhatnanak, makot viszont kizarolag 40 grammos !!! csomagolasban lehet kapni! Engem mar ismernek a "bo'tba", amikor makosbejgli-keszitesre adom a fejemet, mert akkor be kell szereznem legalabb 25-30 csomaggal, ha a baratoknak is akarok adni,...:o)))
(Ha poenos akarnek lenni, akkor mondanam, hogy makbeszerzes kozben nyugodtan szivom a jointot, mert azt siman be tudnek szerezni, dehat en nem drogozom, nem iszom, nem dohanyzom,... De senki ne hagyja orizetlenul a csokijat, sutijet a kozelemben, mert azt szivesen fogyasztok, ejjel-nappal...:o))))
tivoli
@karma1: ma, 10:58
Emlékszem, csatlakozáskor az Eu be akarta tiltani Mo-on a máktermesztést. Egy magyarnak! Ahol mákosmetélt, mákosguba, mákosbejgli nélkül nem élet az élet!

Egyébként én sem iszom, nem dohányzok, nem kártyázok, nem nőzök, szoktam is mondani, hogy minek él az ilyen. :-))
karma1
@tivoli: Minek is noznel, amikor van egy csini - es szemmel lathatolag nagyon turelmes es megerto - feleseged?
De kepzeld, en sem nozok, viszont himzek! (Mielott csunyakat gondolnal rolam, : elonyomott kezimunkakat, kalocsait, matyot, keresztszemest,...:o)))
lampa laz
@karma1: légyszíves intézd el a maoriknál, hogy vegyék fel őket az étlapjukra.
eszegfu
@tivoli: Meg az északi is... és jönnek a jegesmedvék...
lampa laz
Már várom, ahogy a Ghánai miniszternek mondja majd, hogy sok hasonlóság van köztünk, itt van mindjárt a bőrünk színe.
Törölt felhasználó
Szerintem hirdessék, meg a "bármerre nyitunk, csak ahová tartozunk nem" programot:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.