Nagy bajban volt a magyar kormány 2014 decemberének elején – derül ki a 444.hu birtokába jutott EU-s belsős feljegyzésből. A dokumentumban az olvasható, milyen adatokkal és érvekkel készítették fel Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a magyar kormánnyal való tárgyalásra.

A felkészítő irat arról szól, Junckernek milyen ügyeket kell megtárgyalnia a magyarok delegáltjával, Györkös Péterrel. A találkozó egyik témája a 2007 és 2013 közti EU-s támogatások lehívása volt. A szabály az, hogy ezekkel a pénzekkel 2015 végéig kell elszámolni, így még most is készülhetnek beruházások ebből a forrásból. Ám Juncker felkészítőjéből kiderül: az EU a magyarországi kifizetéseket részben visszatartotta 15-ből 10 operatív program esetében. Ennek oka, hogy az ellenőrzések rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel. Így a kifizetés ilyenkor csak akkor válik lehetségessé, ha ezeket a szabálytalanságokat a magyar kormány rendezi.

Az EU a rendszerszintű szabálytalanságok alatt azt értette, hogy a nagy állami beruházásoknál indokolatlanul korlátozott azok köre, akik képesek lehetnek elindulni a pályázatokon, így nincs igazi verseny a munkákért. Emiatt csak néhány cég fér az EU-s pénzekhez. Ennek eredménye, hogy a beruházások sokkal drágábbak a többi ország hasonló nagyságrendű projektjeihez viszonyítva.

A 444 szerint a szövegből az is jól látszik: tavaly december elején ideges lehetett a kormány: úgy próbálták a brüsszeli kifizetéseket felgyorsítani, hogy a magyar költségvetés összeomlásával fenyegettek, és igyekeztek meghosszabbítani az EU-s pályázatok kifutási idejét is.

A Miniszterelnökség az oldal megkeresésére elmondta, 2014-ben a Bizottság több mint 4,2 milliárd eurót utalt át Magyarországnak, így nem keletkezett számottevő elmaradás. Ez a 444 szerint azt jelenti, hogy december elejéhez képest a hónap végére legalább 1,6 milliárd eurót utalt át mégis Brüsszel.

A portál megkérdezte az Európai Bizottságot is, mi változott a tavaly december eleji helyzethez képest, de csak annyit válaszoltak: az akkori állapot csak egy pillanatkép, azóta sokat egyeztettek a magyar kormánnyal.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
El kell számoltatni a Magyarországra érkezett pénzel a kormányt,mert sok kerülhetett a Fideszesekhez és a barátaikhoz, aminek nem oda kellett volna kerülni.
Magyarországon az a baj,hogy nem jut el oda a pénz mind, ahova szánta az unió.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
miazavalami
@tivoli: Csak azért nem veszek össze veled mert jó kedvem van..:-)
tivoli
@miazavalami: ma, 18:00
Hála Istennek! Maradj így, ne mozdulj! :-))
miazavalami
@tivoli: pedig mozdulni óhajtok! :-)
Megyek olvasni.
papa.49
A kisebb, nagyobb hazugságok mind kiderülnek ugye hazugovics, ti nem csak mondjátok hanem teszitek is folyamatosan, hazudtok állandóan,oszt. jónapot!!!
Dr. Felipe
Pedig g vicctor spionfióka aszonta hogy a nyugati liberális demokráciáknak vége, aztán mégis ott toporognak minden év decemberében lóvéért hogy ne dőljön be az illiberális, szaros kártyavár.
Desischado
@Dr. Felipe: Csodálkozol ezen? A suska az kell a bandának, de a szabályok megtartása, meg a zászló az már nem! Pfujj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.