A valóságtól jelentősen eltér a sajtóban csütörtök reggel megjelent tudósítás, ami Dávida Marianna, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztályvezetőjének becsületsértési per tárgyalásáról számol be – válaszolt a NAV az MTI kérdésére.

A Népszava csütörtök reggel megjelent cikke szerint Hegedűs-Deme Zsolt adóellenőr tanúvallomásában elmondta, hogyan avatkozott bele, s lehetetlenítette el egy adócsalás-gyanús ügy kivizsgálását, illetve az illetékes hatóságok tájékoztatását a főosztályvezető, s több vezetőtársa. Dávida Marianna egy konkrét cég revizori vizsgálatába beavatkozva közvetve megakadályozta az amerikai vállalat mintegy 40 milliárd forintos adókülönbözetének okát feltáró, nyomozóhatósági vizsgálatát – olvasható a cikkben.

Ezzel szemben a NAV azt állítja: a tárgyaláson ügyvédi kérdésre Hegedűs-Deme Zsolt azt mondta, hogy nem állították le az ellenőrzést, szakmai véleménykülönbség volt a munkatársak között.

A szóban forgó ügyben ugyanis az ellenőrzést végző revizorok nem tudták bizonyítani feltételezéseiket, a büntetőeljárásra vonatkozó javaslatot maga Hegedűs-Deme Zsolt vonta vissza – írta a hivatal.

A NAV tájékoztatása szerint a hosszan tartó ellenőrzés, amely nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodott, nem támasztotta alá a rendeltetésellenes joggyakorlásra, valamint a színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezést, és azt, hogy az adózó a hatóságot megtévesztette volna.

A hivatal közölte azt is, hogy a valóságot elferdítő tudósítást a per egyik alperese jelentette meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.