Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia európai és NATO-integrációs folyamatának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek. A tárcavezető szerda délelőtt fogadta David Bakradze grúz európai integrációs ügyekért felelős minisztert.

Szijjártó az EU-ba integrálná Grúziát

A tárgyalás után úgy nyilatkozott, Magyarország azt várja a soron következő keleti partnerség csúcstalálkozótól, hogy világos üzeneteket fogalmaznak meg az EU keleti partnereinek, és világossá teszik, hogy szorosabbra kívánják fűzni az együttműködést.

Úgy vélte, a szorosabb kapcsolatok a keleti partnerség országaival az unió politikai és gazdasági érdekeit szolgálják. A keleti partnerség csúcstalálkozón Grúziának biztosítani kellene a lehetőséget a vízummentesség gyorsított bevezetésére – tette hozzá.

Szijjártó Péter Grúzia NATO-integrációját illetően kifejtette: a szövetségnek világos jelzést kellene küldenie Grúzia felé, hogy értékeli és megbecsüli az ország hozzájárulását a NATO-műveletekhez, hiszen Grúzia az egyik legnagyobb hozzájárulója e műveleteknek a NATO-n kívüli országok közül. Az ország NATO-integrációját ezért mindenképpen fel kell gyorsítani – mutatott rá.

Közölte: a tárgyalás témái között szerepelt az energetika is, Grúzia ugyanis fontos tranzitszerepet tölt be a Kaszpi-tengeri gáz európai importjában, márpedig Magyarországnak és egész Európának az az érdeke, hogy minél több forrásból érkezzen gáz a térségbe. Ez abból a szempontból is lényeges, hogy láthatóan Törökország regionális elosztó szerepbe kerül – fűzte hozzá.

A miniszter a kétoldalú gazdasági együttműködést illetően elmondta: jól látszik, hogy az elmúlt időben tett erőfeszítések eredményre vezettek, tavaly 9,5 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, az idei évben pedig csak januárban 44 százalékkal, ami azt mutatja, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésére tett erőfeszítések sikeresek.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország következetesen kiáll Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett, és minden felet arra hív fel, hogy tartsa tiszteletben a genfi folyamatot.

Szijjártó Péter közölte: Grúzia megbecsüléssel tekint Magyarországra, amiért az folyamatosan támogatja EU- és NATO-integrációs törekvéseit, és a grúz államminiszter Magyarország további segítségét kérte ebben az ügyben.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tökölődő
Én mindig tudtam, hogy hülye ez a kis pöcs, még ha külügyminiszternek is nevezte ki az az apró barna felcsúti idióta
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
RÁJÖTTEM!!! Azért akarja, hogy ne mi legyünk az utolsók :D
Senara
Teremfocistára hallgatni fognak EU , NATO sovány malac vágtába elkezdi a tárgyalásokat Grúziával .
Anna Mária
@Hellcat: Lehet, hogy Szijjártó komolyan gondolja, de Grúzia egyelőre nem is EU-tagjelölt.
tökölődő
Én mindig tudtam, hogy hülye ez a kis pöcs, még ha külügyminiszternek is nevezte ki az az apró barna felcsúti idióta
Tényfeltáró
Rohadt egy hely georgia, az államok segge-luka.
lópicigáspár
Ha volt is egy csöpp esze, valószínűen az már a múlté!
Anna Mária
@Tényfeltáró: Nono. Nagyon szép ország az, kedves emberekkel!
papa.49
Xargyártó éged a ,,Bernát hegyi beteg szamár nemi szervével,, kellene integrálni, talán pisálásra lehetne még használni téged!!!
puki
Integrálja a faxát no tudja hova.
Foglakozzon inkább a saját országával, ne pedig mások bajával törődjön.
Vagy pedig dobbantson Grúziába, gondolom ott is lehet lopni eleget.
aremy
szíjrágó milenne ha inkább a fideszt integrálnád grúziába vagy azerbadgánba,és felhívnám a figyelmed hogy ők kurva messze vannak európától.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.