Magyarországon idősügyi jelzőrendszer kialakítására van szükség, amelynek a jogszabályi kereteit a szociális törvényben kell lefektetni, annak módosításakor – hangoztatta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztésért felelős miniszteri biztosa kedden Szombathelyen.

A szociális hét elnevezésű rendezvénysorozat nyitóelőadásában a miniszteri biztos hangsúlyozta: Magyarországon több mint 475 ezer 80 évesnél idősebb ember él, 2050-ig várhatóan a lakosság 60 százaléka lesz 60 évesnél idősebb, ami nagyon komoly kihívást jelent az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátórendszer számára.

Hozzátette: 2012-ben 132 ezer 80 évnél idősebb ember igényelt valamilyen segítséget a szociális ellátórendszertől, egy év alatt 62 ezerrel nőtt a számuk, és ez a tendencia tovább tart.

Elmondta, a Segítő kezek elnevezésű modellprogram keretében – amelybe Budapest belvárosa és Kisvárda mellett Szombathely is bekapcsolódott – azt vizsgálták, hogyan lehetne úgy segítséget nyújtani az időseknek, hogy azok az életminőségüket megőrizve minél tovább a megszokott környezetükben, az otthonukban maradhassanak, de ne érezzék úgy, hogy magukra hagyták őket.

Jeneiné Rubovszky Csilla előadásában, amelyet szociális területen dolgozó szakemberek előtt tartott, úgy fogalmazott: a program során elkészített országos hatástanulmányból az derült ki, hogy az idősek számára a fizikai és a szellemi hanyatlás, az életkor előre haladásával együtt járó betegségek, az elesettség, a családtagoktól és a segítőktől való függés, az időskori depresszió mellett a magány jelenti a legnagyobb problémát.

Kitért arra, javíthatna a 80 év felettiek életminőségén, ha minél szélesebb körben elsajátítanák az internet és a Skype, valamint az okostelefon használatát, illetve az is, ha egy olyan vészjelző karperecet hordhatnának, amelynek segítségével nemcsak orvosi vagy rendőri segítséget kérhetnének, hanem az folyamatosan mérné a vérnyomásukat is, így még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.

A miniszteri biztos elmondta: a Segítő Kezek programba közfoglalkoztatottakat és önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő diákokat vontak be.

Tapasztalataik szerint nagyon gyorsan képesek megtanítani az időseket az informatikai eszközök alapvető használatára – mondta.

Szólt arról is, hogy az infokommunikációs eszközöket nem szociális rászorultság, hanem életkor alapján ingyenesen biztosítják a modellprogramba bekapcsolódó idősek számára.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
nna, mire várnak?
Tessék elkezdeni.

az ötlet kiváló, csak a műszaki háttér ne legyen olyan silány, mint az újonan beszerzett trafipaxok...vagy minek nevezik azokat a hulladékokat..
Tartok tőle, hogy ez csak mézesmadzaggal betekert duma marad, mert az álmon kívül semmi nincs meg a végrehajtáshoz.

egyszeri vicc vége: na emberek, merülés...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
nna, mire várnak?
Tessék elkezdeni.

az ötlet kiváló, csak a műszaki háttér ne legyen olyan silány, mint az újonan beszerzett trafipaxok...vagy minek nevezik azokat a hulladékokat..
Tartok tőle, hogy ez csak mézesmadzaggal betekert duma marad, mert az álmon kívül semmi nincs meg a végrehajtáshoz.

egyszeri vicc vége: na emberek, merülés...
Toby
@wagabund: Várjál, csak várjál, az ötlet valóban jónak látszik, de amint az lenni szökott Gecisztánban, mire megvalósul, addigra nem marad más belőle, mint a forróvasas billogos beégetés !
ipan54
Ennek van már egy kis "elődje" az otthoni jelzőrendszer ,mely igen sok településen ki lett épitve, a nyakukban van a "csipogó", ha rosszul van , ill. jelesik , stb. akkor lehet jelezni, és a gondozók azonnal indulnak, főleg ,ha még tud olyan szinten kommunikálni ,hogy mit érez, stb. milyen tünetei vannak! Én nagyon támogatom az litt említett "karperec" alkalmazását.Minél előbb, annál jobb) hajrá!
ipan54
@ipan54: elesik , bocsánat ! nem tudom,hogy tudom szerkeszteni )
picike
mire betanitod az időseket nem irigylem ?!
justhpeter
Nekem a karperecről egészen más jut eszembe. Elég csak a magyar "politikai elitnek" rendelni belőle, az idősek köszönik nekik nem kell.
picike
@ipan54: nem rossz abban a korban 80 éveseknek vagy ...?
picike
@ipan54: akinek kell ne legyen kötelező
wagabund
majd jönnek a fanyar megjegyzések, hogy az öregek nem is tudják megtanulni a kezelését, tehát felesleges..

óvatosan bánnék az öregek lenézésével...zárójelben: az öregek a mi szüleink, nagyszüleink..
papa.49
Én nem a ,,karpereces,, jelző rendszerben látom a megoldást, hanem a szociális munkásban, aki személyesen ismeri a gondjaira bízott 10.20 idős embert, napi kapcsolatban van vele,bevásárol neki, intézi az ügyes,bajos dolgait stb... Például itt van Martfű esete volt szoc. gondozó hálózat pár fővel, csak valamiért december óta nem kaptak fizetést, így kiléptek mindnyájan, talán ezekkel kellene előbb foglalkozni... Arra pedig hogy az idősek mire képesek az Anyósom 80 évesen tanulta meg használni a mobil telefont, vettünk neki, mikor már többször rosszul lett, hogy tudjon hívni bennünket, a ,,karperec,, bizony sokukban viszolygást fog kelteni, az biztos...
alterego56
Az idős ember nyűg az államnak. Nyugdíjat kell neki fizetni, egyre többet beteg ami szintén sokba kerül. Ki veszi be ezt az idióta maszlagot?
Vizual
ÁÁÁÁ ! Én nem hiszek ennek a dolognak. Ez már megint egy GPS rendszer amit ismerünk. Billog nem lesz ? Mert korház sincs ehhez.
pbalage
az is lehet, hogy olyan csipet akarnak beültetni, mint a kutyákba szoktak.
csip 50 ezer forint, a tökkelütött nyugdíjas meg be is megy a hivatalba érte.
Desischado
@papa.49: Igazad van. A személyes kapcsolattartás a legfontosabb. És például az ápolásit lehetne tisztességes összegre emelni, és sokan tudnák gondozni az idős családtagjaikat. Sok mindenkinek ez megoldás lenne, időseknek, és a munkanélkülieknek egyaránt. Mert a saját család mégiscsak más. De ez a kormány csak ötletelget, és mézesmadzagnak alkalmazza ezt az egészet. Nekik az idősek éppen olyan nyűg, mint a rokkantak, munkanélküliek, és szegények!
nemjoezigy
sok tetsziket 'kiosztottam'. Amivel nem találkoztam a kommentekben: a jó érzetű időskor megéléséhez egy egészséges előélet. Ezt sem biztosítja a fideszkdnp álkeresztény, népelnyomó, szegénygyűlölő kormány.
Amivel egyetértek (a teljesség nélkül): ez megintegy propaganda, (az oszd meg és uralkodj elv szerint). Miért csak beszélnek róla, miért nem csinálják? Önkéntes legyen, jobb a személyes kapcsolattartás, ami munkahelyet is teremt és növeli a szociális érzékenységet (no nem a gazdagokét és a kormányét). A szegények nyugdíj és juttatás emelése is sokat segítene, de kell a pénz a gazdagoknak és a kormányorbán rémálmaihoz.
Ha a kormányon és a gazdagokon múlna, akkor bevezetnék a piroson átmenés lehetőségét, sőt kötelezővé tennék a szegény nyugdíjasoknak, hajléktalanoknak, betegeknek,...
Szerintük jobb ha ilyenek valóban nincsenek:-(
mate03
@wagabund: Sajnos már közelítek ehhez a korhoz! Internettel ,nincs gondom de karperecet,nem kérek!A nekem szántat felajánlom,bár melyik kormány tagnak!
Tekla
@papa.49: Hát nem mindenhol működik jól a rendszer, mert sok helyen nem az idősek segítése, hanem a csókosok munkahely biztosítása volt a mérvadó ! Kis településeken feudalizmus és a rabszolgatartó birodalom közti átmenet zajlik most. A fiatalok , szinte teljesen eltűntek, városba, külföldre. Az önkormányzat mint terror szervezet, el bujnak az adminisztráció mögé?
wagabund
@mate03: én már benne vagyok a korban rendesen, de én sem kérem, mert fura érzetet kelt..

...aztán, ha majd pelenkában, körülöttem különböző csövekkel, amik innen-onnan lógnak, talán más lesz a véleményem...feltéve, ha felismerem az embereket...és azt igérik, egyszer még menni is tudok...
...na, talán akkor...

addig..? minden reggel ima:... ments meg uram a János kórháztól(is)...

:-(
verum
És kinek jelezne a karperec?
Mentő nincs, orvos nincs, kórházak lerohadnak.
Szerintem mindjárt a temetkezési vállalkozónak jelezzen az a karperec!
Rumcájsz
Ez talán az első lépés az emberek csippezéséhez.

Egyszer mindenkinek lesz
papa.49
@Rumcájsz: Ha sokáig marad ez a tahó társaság hatalmon akkor igen!!!
kukac50
Én a politikusokba csipet ültetnék,olyan amin lelehetne hallgatni Őket,akkor tudnánk,hogy kinek milyen hűje ötlete van.
beje
És ki fog elmenni a magányos idős emberhez, ha beriaszt az a karperec? A nem létező szociális támogató?
Amúgy most éppen a népszavazáson annakidején megbuktatott kórházi napidíj bevezetése folyik, első lépésben az ápolási osztályok megszüntetésével illetve a szociális szférába való áthelyezésével.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.