Az állam az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-vel átveszi a lakossági gázfogyasztókat a multicégektől, velük együtt pedig lényegében átveszi a cégek évről évre újratermelődő tízmilliárdos veszteségeit is – írja az Index.

Így aztán az is fizet a gázért például, aki nem is azzal fűt, vagy nem is használ. Ami eddig a külföldi multik zsebére ment, mostantól az állam állja majd.

A kormány szerint az átvállalásra azért van szükség, mivel így tudják csak továbbra is megfizethető áron garantálni a gázt. Viszont a közben adódó milliárdos lyukakat a költségvetésből kell foltozni – olvasható az Index cikkében.

A 600 ezer lakossági ügyfelet ellátó Főgázt az állam már korábban megvette, a 750 ezres ügyfélkörrel rendelkező GDF Suez és a 650 ezres E.On pedig egyből visszaadta a lakossági szolgáltatásra szóló engedélyét. Az 1,2 millió embert kiszolgáló Tigáz is napokon belül dönthet. Megvárják a kötelező felajánlásról szóló jogszabály végrehajtási rendeletét és ha úgy látják, nem lesz jó üzlet szolgáltatni, feladhatják a piacot.

Nem világos, mi történik majd akkor, ha a gáz a piacon újra drágulni kezd, a veszteségek pedig az egekbe szöknek, hiszen eddig árat csak a "kizsákmányoló multik" emeltek. A mostani egyelőre szerencsés helyzet, hiszen a gáz ára alacsony, a veszteség problémájával csak később kell foglalkozniuk.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Akkor nem kell sokat várni és hatalmas áremelés lesz, gáz meg nem.
Azaz, nagy gáz lesz!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Akkor nem kell sokat várni és hatalmas áremelés lesz, gáz meg nem.
Azaz, nagy gáz lesz!
Freewolf
Nagyon helyesen tette Orbán! Ne a multik talicskázzák ki a pénzt az országból. Amúgy a marha multinak jó üzlet volt a ráfizetéses céget üzemeltetni? Van aki elhiszi ezt?
human
@Freewolf: Az állam nem csak a céget kapja meg, hanem rezsicsökkentés által belekódolt veszteséget is. Ezt mind mi fogjuk kifizetni és ugyanott fogunk tartani, mintha nem is lett volna rezsicsökkentés.
justhpeter
Mivel fogunk tüzelni, ha elfogy a gáz ? Géppuskával !
petike
@Freewolf: Ha olyan nagy üzlet lenne, akkor a GDF és az EON miért adta vissza azonnal az engedélyét?
Aztán majd a tekintetes képviselőminiszterurak számláit is mi fogjuk fizetni, mert majd b@szik befizetni. Mert az "állami" cég úgysem kapcsolja ki nála.
Freewolf
Változatlanul az az álláspontom, hogy stratégiai szolgáltatások magyar kézben legyenek!
bundi
@Freewolf: régebben erre azt mondták...közös lónak túrós a háta...ezzel egyszer már bepróbálkoztak a második nagy világégés után...nagy égés lett belőle...és miután vége lett, csak a fejlécet cserélték a céges papírokon, de ugyanazok írtak alá továbbra is...és most újra?...talán ezért mondják, hogy a bölcs ember a mások hibájából tanul...az okos a sajátjáéból...a magyar meg abból sem...
bundi
@Freewolf: ja egyébként ennek a magyar kéznek nézz utána...keress rá miért is adta el annak idején páva a pécsi vízközműszolgáltatást a sueznek...mert ez a magyar kéz nagyon értett a munkájához...
Freewolf
@bundi: Most viszont itt a lehetőség a nemzeti vagyon egy részének visszaszerzésére. A víz pedig stratégiai cikk lesz hamarosan. Maradjon csak a mi tulajdonunkban!
bundi
@Freewolf: milyen lehetőség?
és gondolom, azzal a stratégiai cikkel miután már a paksi atomot is lehűtötték, majd jól el lehet látni azokat akiktól mostanában kötötték ki a vizet számlatartozás miatt...vagy ők nem magyarok...nekik ez nem lehet a tulajdonukban?
ezzel csak azt akarom mondani, hogy eztán sem lesz a magyarok tulajdonában, csak egyes a mindenkori vezetőkkel jó barátságot ápoló jó barátok gondnoksága alá helyezett...a választók féken tartására szolgáló eszközé degradálják ezt is...
bundi
@Freewolf: egyébként a vízműeinstandot nevezed lehetőségnek? vagy hogy az adófizetőkkel megfizettetett rezsicsökkentéssel ellehetetlenített szolgáltatóktól saját kézbe játszák, a mostani vezetők? vagy mire értetted a lehetőséget?
Freewolf
@bundi: Stratégiai ágazatokat szerintem csak olyan tulajdonosnak lehet átadni, akik fölött a kormány hatalmat tud gyakorolni. Ezért szertném magyar kézben tudni!
bundi
@Freewolf: ezt kibontanád jobban?
most ugye a vízről beszélünk?
mert a gáz és az egyebek ugye kintről jönnek...tehát...
a víz hatósági áras, az adókat ugye megint a hatóságok vetik ki...és írták elő a karbantartási és fejlesztési kötelezettségeket is...a közművek a vaáros tulajdonában maradtak, és azokért a suez bérleti díjat fizetett évente...
(tudod én pécsről beszélek,arra felé laktam azt ismerem...)
akkor most miről is beszélsz?ezzel a hatalomgyakorlással arra célzol, hogy a külföldiek az igazgatótanácsot is az aktuális politikai elit talpnyalói közül nevezzék ki, és a fizetéseiket is a politikusok ajánlásai alapján tegyék? de akkor a szakmaiság és a precizitás sínyli meg...vagy mire is gondoltál?
human
@Freewolf: Én is szeretném, ha magyar kézben legyenek a szolgáltatók. De attól tartok, hogy semmivel sem lesz olcsóbb az egész. A rossz működtetés azt hozza maga után, hogy közpénzből kell majd pótolgatni a hiányt. A fejlesztések elmaradnak, vagy a mutyik miatt nagyon drágák lesznek. Ez most a jellemző.
Freewolf
@bundi: Én konkrétan arra gondoltam, hogy a víz, villany, gáz szolgáltatást az állami cégnek kellene üzemeltetni, vagy olyan magyar vállalkozónak, akit alkalmasint a kormány kötelezni tud! Így az állam, mint nonprofit vállalkozást, a legolcsóbban tudna a legszélesebb körben szolgáltatni. Ennek a haszna is itt maradna!
Freewolf
@human: Osztom a félelmeid! Igazán rendet kellene már itt tenni, csak annak az a feltétele, hogy a magyar polgároké legyen a hatalom, ne a politikusoké!
bundi
@Freewolf: hát erre az idő ad választ a pécsi tettye 2009 óta szenved...mint olvastad a cikkben gondolom...tavaly tavalyelőtt már a fejlesztéseket sem csinálták meg és a karbantartás is elmaradt...ha borul a bili nincs kire mutogatni...és most kezd a távhő is erre a sorsra jutni...minden ágazatba amit eddig megszereztek, súlyos 10-100 milliárdokat kell éves szinten kompenzációként betolni...és a gázt még csak most veszik át...
a betolt pénzeket meg az államháztartásból veszik ki, az adózók pénzéből...de mi lesz ha az unió eztán nem fog adni semmit, amit vissza lehet forgatni a költségvetésbe?
aztán ki állja a számlát?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.