A legtöbb általános iskolás diák Borsodban, a legtöbb szakközépiskolás és gimnazista pedig Budapesten hiányzik igazolatlanul a tanórákról; az iskolakerülők száma öt év alatt a felére apadt.

Negyvenszer annyi gyerek hiányzott az általános iskolákból igazolatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az előző tanévben, mint a nyugat-dunántúli Vas megyében, a 2013-2014-es tanévben a legtöbb gyerek – 1167 Borsodban hiányzott ötven igazolatlan óránál többet, ez a megye adja a hiányzók egyötödét.

A második legtöbb hiányzót Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztráltak (597 gyerek), míg a harmadik helyre Budapest (580 tanuló) került. A statisztikai adatokból kiderül,az elmúlt tanévben 5659 gyerek hiányzott ötven óránál többet az általános iskolákból, ezért a családjuk hónapokig nem kapott családi pótlékot.

Az általános iskolák alsó tagozatain egyébként az első évfolyamon van a legtöbb igazolatlan hiányzás, majd az ötödik évfolyamon ugrik meg újra a mulasztók száma – olvasható a Magyar Nemzetben.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Freewolf: Ha már egyszer mást nem tudtak tenni. Nézzünk egy picit az emlékeinkbe. A mai kormányfő elég sokáig nem járt be a parlamentbe.(2002-2003 táján). Mennyit vontak le tőle ? Pedig ő nem gyerekként tette ! Véletlen az, hogy mindez a legszegényebb országrészeket érint ? Senkinek nem jut más megoldás az eszébe ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
@Freewolf: Ha már egyszer mást nem tudtak tenni. Nézzünk egy picit az emlékeinkbe. A mai kormányfő elég sokáig nem járt be a parlamentbe.(2002-2003 táján). Mennyit vontak le tőle ? Pedig ő nem gyerekként tette ! Véletlen az, hogy mindez a legszegényebb országrészeket érint ? Senkinek nem jut más megoldás az eszébe ?
Freewolf
@justhpeter: A képviselőket nem kötelezi törvény a bejárása, a tanulókat igen!
Borzasztó egyszerű és primitív a megoldás: iskolába kell járni! Arról már ne is szóljunk, hogy ha ingyen kapnak a tanulók enni a suliba, miért nem mennek el! Akkor nincs itt olyan baromi nagy éhezés, csak porverés!
Méltánytalan a képviselőt a tanulóval összevetni, akinek ráadásul elemi érdeke lenne a képzést megszerezni, de inkább csavarog!
darwin
@Freewolf: Sok gimiben és szakképzőben konyha sincs,nem még ingyen kaja.
Freewolf
@darwin: Akik a szociális támogatásra jogosultak, azok rászorultságtól függően 50%-100%-os támogatásban részesülnek! Minden iskolában megoldott az étkezés, oda szállítják és kiosztják, ha nem ott főznek! Egy faluban, ahol négy óvoda van és egy iskola, ott is a konyháról szállítják az ételt!
Egyéb kérdés? :-)
Hellcat
Igazából tudták előre, hogy ez lesz. Nem jár be a gyerek nincs pótlék...
@justhpeter: (09:24) A fidesz kb 4 évig bojkottálta a parlamenti munkát 2006 tól 2010 ig...a fizetésüket mind felvették.
darwin
@Freewolf: Nem általános iskoláról beszélek.A fiam négy éven át szendvicsezett és csak este evett főtt ételt itthon.
m.macskosz
@Freewolf: "A képviselőket nem kötelezi törvény a bejárása, a tanulókat igen!"
Pont fordítva! A gyerek nem köteles iskolába járni. A szülő kötelessége járatnia.
A képviselők pedig felesküdtek, hogy a szavazók, a nép, az állampolgárok érdekében dolgoznak. Márpedig én, mint munkáltató igenis kötelezem a képviselőt, hogy járjon be a munkahelyére, tekintve, hogy tőlem kapja a javadalmát. Nem kötelező persze ennek az elvárásnak megfelelni, de akkor coki! Mondjon le a mandátumáról, húzzon haza és lóbálja a ...lábát, persze jövedelem nélkül!
Freewolf
@darwin: Nem elképzelhetetlen ilyen extrém eset, de nem jellemző! Általában az étkezést megoldják!
Freewolf
@m.macskosz: :-)))))))))) És? Melyik képviselő törődik vele?
A gyerek pedig ha nem jár, hát oda a családi pótlék. Egyszerű, mint a faék!
nyanya001
@justhpeter: Persze, hogy nem járt be, Graból nehéz lett volna !
m.macskosz
@Freewolf: Tudod, az a baj, hogy tényleg elképzelhető, hogy a gyerek azért nem megy iskolába, mert nincs cipője...:( Tudod, az is lehet, hogy szegény szégyelli, hogy nincs egy rendes cipője, mert gúnyolják, ezért inkább nem megy iskolába. Nem ismerem élesben a problémát, de bizony azt sejtem, hogy nem állunk ettől nagyon távol. :(
Freewolf
@m.macskosz: Ugyan, ezt te sem gondolod komolyan. A gyerek kap enni az iskolába. A szociális osztály nem engedi, hogy ne legyen ruhája, cipője, ráadásul ott van a rengeteg karitatív szervezet! A ruhagyűjtési akciókat már nem is említem! Ha a gyerek nem jár iskolába, az egyértelműen a szülő hibája! Azt ne is mondjam, hogy a legszegényebbek tanszereit az állam fizeti. Mitől nem tud akkor eljárni suliba?
m.macskosz
@Freewolf: Ebbe azért nem mennék bele mélyebben, tekintve, hogy a mélyen vallásos, keresztényi, humánus kormányzat pont most hozta meg azt a döntést, hogy minden önkormányzat gazdálkodja ki a rászorulók segélyét.
hegedűszsuzsa meg a bmw-jével nem mindenhova tud malacokat vinni, pláne nem egy bálányi ruhával, cipővel...
Freewolf
@m.macskosz: Vannak alanyi jogú és adható támogatások. Az alanyi jogúakat a járási hivatal folyósítja! Tehát nem sumákolni kéne, hanem iskolába járni!
m.macskosz
@Freewolf: Aha. Alanyi jogon jár a 22.800,-Ft-os segély, gondolom. Az adható támogatást meg gazdálkodja ki az önkormányzat a nem létező idegenforgalmi, iparűzési, személyi jövedelemadóból, ami befolyik a falu kasszájába. Te sem Nyírcsaholyban élsz, úgy látom.
(A lájk véletlen volt.)
KERKA
@m.macskosz: törvény írja elő a 16 éves korig tartó tankötelezettséget. Tehát a gyereknek kötelező járni, persze, a szülőt büntetik.
Abban igaza van a Freewolfnak, hogy ingyen étkeznek. Ahol nincs konyha, márpedig sok helyen nincs, mert összevonták, akkor oda szállítanak.
Ezt a múlthéten tudtam meg: egy cigány származásu ipari tanuló havi 40 ezer ft. ösztöndíjat kap az államtól. Amennyiben a tanulmányi átlaga 4 egész fölött van, akkor 60 ezer a havi ösztöndíja. Akkor érdemes lenne tanulni.
m.macskosz
@KERKA: Az fasza! Akkor én közel negyven éves munkaviszonnyal befoghatom a pofámat, hiszen 115, azaz Egyszáztizenöt 00/100 forinttal többet kapok, egy jó érdemjegyű diáknál. Krőzus vagyok nyugdíjasként, hatvannégy évesen.
Félreértések elkerülése végett: nem sajnálom egy leendő kiváló szakmunkástól a lehetőséget, kár, hogy tapasztalataim szerint pont ők lesznek azok, akik külhonban hasznosítják a szakértelmüket.
Freewolf
@KERKA: Tehát, ingyen eszik, ellátják tanszerekkel, a karitatív szervezetek felöltöztetik és az állam komoly ösztöndíjat ad!
A kérdés marad: Miért nem jár iskolába?
Aztán felvet még egy másik kérdést! Lehet, hogy épp az elesettek felelőssége merül fel a leghangsúlyosabban? Csak mert ez összeomlasztja az egész liberális doktrínát!
m.macskosz
@Freewolf: Az a roma szakmunkás, aki 60 ezres ösztöndíjat kap, pont nem az iskolakerülők közé tartozik. Na, de odáig el is kell jutnia a kisgyereknek.
JAJMÁR
Furcsa, én nem találkoztam - pedig hosszú ideig voltam kapcsolatban iskolákkal - ezzel a problémával, hogy tömegesen ne járnának a gyerekek iskolába. Ez a probléma egy-egy gyereket érintett, anyagi háttértől függetlenül, és mélyebb, pszichológiai okai vannak, amelyek nem fognak elmúlni ettől a törvénytől. Az első évfolyamon magasabb a hiányzás, és az ötödikben, nem véletlenül.
Az, hogy csökkent ez a szám, nos, - én nem írnám be hiányzónak minden esetben a szerencsétlen gyereket.
A középiskola már más történet.
Freewolf
@m.macskosz: Bakker! Most meg kiderül, hogy túlságosan segíti az állam a diákokat? Nem lehet a kedvedre tenni!
Freewolf
@m.macskosz: Majd úgy mutassál már nekünk egy párat! :-)))))))))
KERKA
@Freewolf: én cigány óvodában dolgoztam. Itt az a tgyakorlat, hogy már 2,5 éves kortól tuszkolnák be az óvodába a gyerekeket, mert ott megfelelő ellátást kapnak. És járnak is hakő-ha nem kő.
Még nyáron is az isten adta, pedig nem dolgozik az anyuka.
Nézd, szabolcsban van a legnagyobb szegénység itt nem lehet csakis és kizárólag a hanyagságra, vagy csakis és kizárólag a szegénységre hárítani a felelősséget.Sok minden befolyásolhatja.
Freewolf
@KERKA: Nem ítélem el, hogy óvodába adja a gyereket, ott legalább megfelelőek a körülmények!
Én pedig a tények ismeretében a bűnös hanyagságot emelem ki a szegénység mellett és a beilleszkedni képtelen életvitelt! Más magyarázat nincs!
m.macskosz
@Freewolf: Nem szeretem, ha félreértenek, még ha esetleg komplikáltan is fogalmazok!
Én örülnék a legjobban, ha a cigányságot nem mint rejtett munkaerő tartalékot, hanem a tényleges munkából (!) tisztességesen, --tisztességes jövedelemért-- megélő állampolgárokat tartanánk számon. (Az igaz, azért sem haragudnék, ha a nem roma magyar állampolgárokra is ugyanez vonatkozna.)
KERKA
@JAJMÁR: 12.36 Te nem írnád be a hiányzó gyereket? ezt nem lehet megcsinálni, hiszen az aznapi létszámot egyeztetik az étkezők létszámával. Ezt neked is tudni kell.
Tudod, hogy milyen szigorú szabályok vannak???
Freewolf
@m.macskosz: Az elveid szépek és nemesek! A gond az, hogy egy évszázadok óta beilleszkedni képtelen csoportról beszélünk, akik sehol a világon nem asszimilálódtak. Miért várunk most hirtelen csodát? Azokról beszélünk, akiknek a gyerekei a legtöbb támogatást megkapva sem hajlandók tömegesen iskolába járni! Itt nem bennünk van a hiba!
JAJMÁR
@KERKA: 12:51 Én még a fidesz törvények kezdetekor eljöttem. Akkor még nem állami iskola volt az iskola.
Az biztos,ha a pici gyereket minden reggel a karjánál fogva kell elrángatni a közösségbe, ott nem ez a megoldás, hogy megbüntetem a szülőt.
A legtöbb esetben viszont a fordítottját tapasztaltam, még betegen, lázasan is elküldik a gyereket, és maguk a gyerekek is kétségbeestek minden szünidő előtt, hogy most mi lesz velük?
m.macskosz
@Freewolf: Ezt el kell ismernem, a cigányság nagy része valóban nem HAJLANDÓ asszimilálódni. Egyszer a szemem is felakadt, amikor Szumátráról láttam egy N.G.W. filmet,és a tenger cigányairól volt szó. Ami a romák integrálását illeti: tény, hogy csilliárdnyi összeget áldoztunk már mi magyarok és az EU is ebbe a feneketlen kútba, és bizony akik valóban profitáltak belőle, azok a mohácsiívia-félék, a farkasflóriánok, a kolompárorbánok.
Freewolf
@m.macskosz: Azt hiszem az első alkalom, amikor azt mondom, egyetértek veled!
Mézike
@Freewolf: @m.macskosz: Élvezet volt olvasni titeket.:-)
Csak egy adat innen szabolcsból. A középiskolákba beíratkozók fele első évben lemorzsolódik.
A középiskolák, hogy meglegyen a fejkvótájuk jóformán kénytelenek felvenni bárkit . Persze az igazán komoly iskolák kivételek. De csak szét kell nézni hogy mennyi un. középiskola bontogatta szárnyait a közelmúltban. A fejkvóta jó az iskolának. Ha halmozottan hátrányos gyerek ..., csak félve írom le hogy cigány, mer' minnyá jö annamarissska osztyán kioszti a búránkat... , akkor többet kap. Mikor a halmozottan hátrányos gyerek megkapja az iskolalátogatásit akkor anyuka küldi nyomban a kormányhivatalba, mer! a családit csak így kapja. Aztán a gyerek nem jár iskolába a családi pedig jött , illetve a fejkvóta ment... eddig. Minden gyerek kap a középiskolában is enni. Ha ott helyben nem megoldható akkor kijelölnek egy közeli konyhát. Minden gyerek kap ingyen könyvet. Itt a halmozottan hátrányos gyerekekről van szó. Kicsit kell számolni, mennyibe kerül egy ilyen gyermek . Ha pedig nem jár iskolába akkor kidobott pénz.
Létezik az ösztöndíj is.
Rumcájsz
Tessék kezet csókolni a vezérnek a menzakoszt miatt!

Micsoda jótétemény!
JAJMÁR
@Mézike: 19:44 Az a nagy igazság, hogy azok a középiskolák nem alkalmasak ezeknek az általános iskolából nagy hátránnyal induló gyerekeknek a fogadására.
Ha a középiskolából sok gyerek kimarad - és nem csak cigányok, magyar gyerekek is - el kellene gondolkodni, hogy talán az oktatással is lehet probléma? Ma ugyanis a szakképzők inkább gyermekmegőrzők. Teljesen mindegy, - eredményesség szempontjából -, hogy egy gyerek kijárja-e, és kap valami papírt a végén, vagy kimarad. Se így, se úgy semmit nem ér el az életben. Ez pedig az igazi kár és kidobott pénz, még akkor is, ha most majd nem hiányoznak a gyerekek.
A roma nemzetiségi oktatást vállaló iskola kap magasabb normatívát a cigány gyerekek után. Ösztöndíjat akkor kap a gyerek, ha egy bizonyos tanulmányi átlagot elér, ennek tehát van értelme.
Mézike
@JAJMÁR: Pontosan. Ezek az úgynevezett középiskolák nem tanítanak. Azokba az iskolákba ahol tényleg oktatás , folyik ilyen gyerek be se kerülhet, mert nem veszik fel.
Már nem kötelező a felvételi vizsga.
Tekla
@KERKA: Hát ez ennyire nem veszet dolog. Én sza.nék az előírásra? Ja és mi minősül igazolatlan hiányzásnak? Mert ha nemhivatalos orvosi kezelésre jár , akkor milyen igazolást vigyen?
picike
semmi köze nem volna a családinak a hiáyzásokhoz!éheznek a gyerekek és na ettől még kukáznak mert ugye nem a gazdag ráéteget érinti e kérdés családi pótlék . mióta az eszem tudom még ilyen nem volt az ilyen intézkedés hogy elvenni a családi pótlékot hiányzásokért ! a gyereknek fel kell nőni ha már megszületett nem igaz akkor adjon neki az állam enni a polgárának.A családok el vannak lehetetlenitve igy . nem igazságos cselekvés . azokért irom a gyerekeért akik éheznek ,mert amugyis kukáztássák őket ,na de kéremszépen ez kenyér ügy.bizony ám kenyérügy !!!a mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma !!! amen
picike
A hajléktalanokért elvették a 13. havi közalkalmazottit és a családit mért vonták meg éhes száj gyermekektől ez bizony kirázó élmény és nem lehet szó nélkül hagyni ám !!! az én 13. havim is kenyérre ment bizony ám ürügy meg volt akkor is hogy enni kell adni na de miből ? borsodban a sok gyereknek még ruhája sincsen amibe menjen a kisebbség iskolába . kukából nem tudja felöltöztetni a gyereket hogy lesz igy felzárkóztatás !!! kéremszépen adják vissza a családit a családok részére . tisztelett :::maradok
picike
lehet 8 szor is az első osztály járni mért baj az volt már olyan az életben inkább az a szomoru hogy 2015 ben is ez van !!!
mariaberta
A fidesz kormány működésének legnagyobb örömére. Rezsit csökkentettek!
mariaberta
Mert eltanulták Selmeczy leányasszonytól, hogy kell megvédeni a pénzecskéjüket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.