A születések száma mintegy 3 százalékkal, a halálozásoké 15 százalékkal nőtt 2015 első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, így a természetes fogyás mértéke 6,5 ezrelékre emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint 2015 januárja és márciusa között 22 014 gyermek jött világra, 703-mal, 3,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az év első három hónapjában 37 823-an hunytak el, ez a szám nagymértékben, 15 százalékkal (4828-cal) haladja meg a 2014. január-márciusi értéket. A jelentős halálozási többletben a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke is közrejátszott – írták.

A halálozások száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké, így a természetes fogyás a 2014. január-márciusi 11 684-gyel szemben 2015 első három hónapjában 15 809 emberre nőtt, vagyis 1,7 ezrelékponttal, 6,5 ezrelékre emelkedett.

Ezer lakosra 9,1 élveszületés és 15,6 halálozás jutott. Az előbbi 0,3, az utóbbi 2 ezrelékponttal magasabb a 2014. január-márciusinál. Az év első három hónapjában ezer élveszületésre 4,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az előző év január-márciusihoz képest – közölték.

Az első negyedévben 4625 házasságkötést anyakönyveztek, ami 5,3 százalékkal, 231-gyel haladta meg a bázisidőszaki értéket. A házasságkötési arányszám 1,9 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Kíváncsi lennék, hogy a halálozás okaiban hány százalék az öngyilkosság, hány százalék az egészségügy rossz helyzete és hány százalék a hajléktalanok üldözése miatti.
Vajon ezt megtudjuk valaha?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Hát az egészségügy kérdését is megoldja lassan a természet...ugyan 703(!!) gyermekkel több született az előző év hasonló időszakához képest, vagyis 22.014, de többen haltak meg, azaz 37.823, tehát 2015. I. n.évére több mint 15 ezer emberrel kevesebb van M.o-n.
papa.49
@eszegfu: Majd a központi hazugság hivatal igazít a számokon még gyarapodás is lesz belőle, csak kicsit még várni kell mert a számtan a fütyiszeknél, a pénzszámolással kezdődik, és avval is ér véget!!!
Anna Mária
@papa.49: Lehet, hogy az időseknek útilaput kötnek a talpára, vihetnek egy batyut, nehogy rontsák a statisztikát! :)))
m.macskosz
Ezeket a statisztikákat marhára utálom. Amikor a Radkó-gyerekek születtek, majd az ő gyerekeik, majd unokáik, akkor logikusan magasabb volt a születések száma. Amikor azonban ez a korosztály betöltötte az 60. életévét, onnantól kezdve természetesen várható a halálozások megugrása is. Ebbe kár a politikusoknak belevinni bármi mást, mint a nagy számok törvényét.
papa.49
@Anna Mária: Gondolom nem zokognának ha felkerekednénk néhány százezren és elballagnánk máshová, csak az a baj a nyugdíj még itthon is kurva kevés, de mondjuk a Lajtán túl meg pont egyetlen hétre lenne talán elég...
Azt az örömet meg NEM KÍVÁNOM MEGSZEREZNI A HAZUGOVICSNAK, HOGY FELDOBOM A TALPAM, ÉN VELE ELLENTÉTBEN DOLGOZTAM EZÉRT AZ ORSZÁGÉRT, tehát itt maradok, oszt. jónapot!!!
darwin
EZ /!/ a statisztika pont nem sokat ér.A téli hónapokban mindig megugrik a halálozási arány.Megfigyelhettük,hogy karácsony kor még találkoznak a nagy betegek a rokonokkal,a messze lakó gyerekekkel,azután január,február elviszi őket.A legtöbb gyerek viszont nyáron születik.
Nem is értem mire való ez a statisztika.
papa.49
@darwin: Pont annyira mint a kontár elkurmány SEMMIRE!!!
Anna Mária
@papa.49: Sajnos sok idős magyar állampolgár van nyugaton, akik nem tudnak megélni a nyugdíjukból, így a különböző szociális ellátásokat igénybe véve vegetálnak nagyvárosokban (tömegszállókon alszanak napi egy-két euróért, inyenkonyhákon esznek, az ingyenes, de nagyon korlátozott egészségügyi ellátást veszik igénybe stb.), így próbálnak meg szegények életben maradni. Sok a nő is köztük. Borzalmas.
verum
Kíváncsi lennék, hogy a halálozás okaiban hány százalék az öngyilkosság, hány százalék az egészségügy rossz helyzete és hány százalék a hajléktalanok üldözése miatti.
Vajon ezt megtudjuk valaha?
Nil
Kell az élettér az új kínai magyaroknak
Anna Mária
@m.macskosz: Semmiféle politikus nem vitt bele semmit.
Ez csak a Statisztikai Hivatal közleménye, minden negyedévben kiadnak ilyet.
Ami politikailag érdekes: Lázár a számok ellenére mást állított, lehet mondani, hogy hazudott, megpróbálta elhitetni, hogy szaporodik a magyar, mint az üregi nyúl.
m.macskosz
@Anna Mária: Erről beszélek, az más lapra tartozik, hogy melyik cikknél merült fel a kérdés.
A lényeg akkor is az, hogy a politika még a --finoman szólva is érdekes-- statisztikai adatokat is a saját szájíze szerint próbálja az emberek számára beadni. Nem minden átlagember gondol bele abba, hogy a ksh adatai mennyire manipulálhatják a közvéleményt. Pláne, ha még meg is hekkelik a politikusok.
Anna Mária
@m.macskosz: Igazad van, folyamatosan ez megy. A semmiből, a jelentéktelen adatokból is sikertörténeteket fabrikálnak.
Toby
Benindult a " Felesleges nyugdíjasok" projekt 1:0 !
A születések számának alalkulása bizonytja a vasárnapi zárvatartás hasznosságát és indokoltságát - jön majd a kdnp nevű permetszertől !
justhpeter
Magyarország jobban teljesít. Magyarországnál jobban csak a fideSS teljesít.
zoró
Okos emberek nem csinálnak gyereket ,,mert az egyelő a kínzással,A megélhetés az reménytelen.És ebe az Országba 1-ember dönthet emberek sorsáról,,Már a kormány hivatalokban is + a Polgármester hivatalába is. Orbán elrendezte hogy ne ő tegye az embereket a sírba ...
lajospapa
Magyarország ebben is sikeres. Sokan riogatnak azzal, hogy elöregszik a lakosság. Vélhetően a férgese hullik, a fiatalja marad. Mig el nem megy külföldre.
nezelodo
Hát nem bírják az előirányzat teljesítését a pöttyös seggű újszülöttek! A nyugdíjasok, és a kevésbé idősek gyorsabban halnak, örülhet Orbán, tempósabban fogynak, akik eleszik előle a jövőt!
karma1
Erosen osszefugg ez a statisztika azzal, hogy valaki szemrebbenes nelkul le meri irni egy betegnek, hogy a mutetjere csak 6 ev mulva, 2021- ben kerulhet sor ( persze, ehhez azt kell feltetelezni, hogy a mai korulmenyekhez kepest szamolva, nem azon korulmenyek kozott, amire leromolhat meg ezutan
@verum: Neked van igazad: soha ennyi ongyilkossag, gyilkossag, megfagyas a sajat otthonban, kesedelmes mento kieres, ki nem valtott gyogyszer, elodazott orvosi vizsgalat miatti halal nem volt meg Magyarorszagon! Azt a + 231 hazassagkotest meg a kdnp holegbalonna fogja felfujni, merthogy muxik a fideszes otletu parkereso project...
szaboria1
@Horizont: A növekvő szegénység is hozzá járul a korai halálhoz is. Meg figyeltem, hogy itt nálunk kb. 2 éve sok 50 és 65 közötti a halott.
eszegfu
@szaboria1: 5:44 Szerintem rosszul gondolod...A KSH megmondta, hogy azért haltak meg ennyien, mert az előző év " bázisértéke" tul alacsony volt + influenza járvány. Megáll az eszem! Ezzel mintha azt sugallnák, hogy tul kevesen haltak meg az előző évben?! Ha mondjuk a gazdaság növekedett, akkor nem azt irják, hogy a bázisérték volt alacsony, hanem: jobban teljesitünk.
papa.49
@eszegfu: Csak a hazudozáshoz, a hamisításhoz értenek, de abban kiválóak!!!
eszegfu
@papa.49: Ennek a tulajdonságnak a "kiválósága" számomra nem nagy öröm...
papa.49
@eszegfu: Megnyugtatlak nekem se öröm sőt epét tudnék hányni mikor olvasom a balfaxnál, balfaxabb magyrázatokat, mert ezek a fütyiszek még hazudni se tudnak rendesen, mindig lebuknak lépten nyomon...
eszegfu
@papa.49: Én egyre kevésbé tudom elolvasni ezeket a förtelmes mondatokat...
jancsipapa
Tesznek érte ,hogy így legyen . Kórházak ,egészségügy helyzete,szegénység ,kilátástalanság ...
Dr. Felipe
Nem csodálkozok rajta és ehhez jön még a kivándorlás. Az utolsó majd kapcsolja le a ledes világítást.
Feraj49
Ezen nem is tudok csodálkozni. Hisz ez a kormányunk célja. Kevesebb nyugdíjas,kevesebb költség. Ezt a célt szolgálja a "halállista" akarom írni a várólista .Csak remélem a FIDESZ-re szavazók rokonaik között is vannak várólistások.Na persze - mint mindig- megint más a felelős a halálozásért, most az influenza vírus.Remélem elkapják a várólistát kitalálok is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.