Nem divat a Fidesz, ez derül ki az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport legfrissebb felméréseiből. A pártversenyben magasan a Jobbik, majd az LMP állnak az élen. A kutatócsoport rendszeresen monitorozza az egyetemisták és főiskolások politikai nézeteit, magatartását, érdeklődését és gondolkodását.

A mostani kutatáshoz áprilisban kérdeztek meg nyolcszáz fiatalt ügyelve arra, hogy a minta reprezentálja a teljes magyar populációt. A kutatást Szabó Andrea szociológus, politológus, a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézet főmunkatársa vezette.

Az eredmények szerint a felsőoktatásban résztvevők 37 százalékának szerepel a tervei között a külföldi letelepedés. 35 százalékuk támogatná a Jobbikot, 25 az LMP-t és 21 százalékuk a Fideszt. A baloldali összefogás pártjai összesen is csak 14 százalékot értek el.

A NOL.hu kérdésére Szabó Andrea elmondta, hogy a Jobbik képes rátapintani a leginkább azokra a témákra, amelyekre a hallgatók érzékenyek, valamint az LMP ökoszemlélete is szimpatikus ennek a korosztálynak.

A Fidesz komoly presztizsvesztésen esett át, a szakértő szerint ma már nem divatos az egyetemisták körében a kormánypárt. Szabó Andrea azt is hozzátette, hogy az egyetemisták és főiskolások belesimultak a közhangulatba, ugyanakkor egyre kevésbé érdekli őket a politika, melyet leggyakrabban a korrupcióval azonosítanak.

„2015-ben – olvasható a jelentésben –, a hazugság mellett a csalás, a bélsár vulgárisabb formája, s a lopás volt a leggyakoribb említés, ám ebben az esetben is feltűnt a parlament, a hatalom, a kormány vagy Orbán Viktor neve.” – írja a NOL.hu

A tanulmány szerint Jobbikhoz húzó fiatalok többsége kistelepülésen élő vallásos, többnyire elsőgenerációs értelmiségi férfi, az LMP-vel viszont sokkal több nagyvárosi, magasan képzett családból kikerülő, mester vagy doktori képzésre járó, nem vallásos nő szimpatizál. A Fidesz potenciális szavazóinak legkarakteresebb vonása a vallásosság, sokuk az orvosi vagy a jogi pályára készül, míg a baloldal támogatói kevésbé vallásosak, nagyobb részben rendelkeznek diplomás szülőkkel, többségük nagyvárosban él és nőnemű.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Freewolf
@szandokan: Ugyan kik lennének a barátaink? A sógorok, akiktől leléptünk? Az agymosott németek. A franciák, angolok, akiknek Trianont köszönhetjük? A szomszéd országok akik területet raboltak tőlünk?
Gonoszgólya
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Abzug62
@simmering73: Teljesen egyetértünk! Igazából akkor lennének bajban, ha konkrétan le kellene írniuk, mitől is jó nekik a fidesz!
szandokan
@Gonoszgólya: Az igazi g...k nem a Fidesznél vannak, nem tudtad?
F_Viktor
Ezért költözök el 3 héten belül családostól ebből az országból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.