Áder János köztársasági elnök üdvözletet küldött Barack Obama amerikai elnöknek július 4-e, az amerikai függetlenség napja alkalmából, és ebben megerősítette Magyarország elkötelezettségét a két ország közös értékei mellett – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton az MTI-t. 

"Bár már 239 év telt el azóta, hogy a Kontinentális Kongresszus elfogadta a Függetlenségi Nyilatkozatot, ez az okirat nem csak a szabadság jelképe az amerikaiaknak azóta is, de szerte a világon ihlet a szabadságért harcolóknak" – írta a köztársasági elnök.

A történelmi jelentőségű július negyedike ma is a civil kurázsi, az erények és az igaz hazafiság melletti mély elkötelezettség üzenetét hordozza az elnyomással szemben – hangsúlyozta. Hozzátette: ezek az eszmények soha nem voltak időszerűbbek, mint ma, amikor egy gyorsan változó és kiszámíthatatlan világban élünk.

Az államfő kifejtette: napjainkban számos égetően fontos kérdéssel kell foglalkozni: a kegyetlen közel-keleti terrorcselekményektől kezdve, az Európa határain egyre erősödő menekültválságon át a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbbá váló fenyegetéséig sok nehéz feladattal kell szembenézni.

"Ilyen körülmények között transzatlanti szövetségünk ereje döntő fontosságú" – olvasható az üzenetben.

Áder János emlékeztette Barack Obamát arra, hogy a két országot hosszú évtizedekre visszanyúló együttműködés és barátság köti össze. "Mint NATO-szövetségesek, Magyarország és az Egyesült Államok is elkötelezte magát a béke és a demokratikus értékek védelme mellett. Vállvetve küzdünk és dolgozunk azért, hogy a világon mindenütt elő tudjuk segíteni az emberi jogok és a joguralom érvényesülését, a fenntartható fejlődést" – írta.

A köztársasági elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok népe mindig számíthat Magyarországra, ha ki kell állni sok közös értékük védelmében, valamint Magyarország kész tovább mélyíteni kölcsönösen előnyös együttműködését az Egyesült Államokkal.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

paolo006
Valószínűleg Obama teljesen meghatódott a búsképű lovagtól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.