Testvére szeme láttára merült el a tóban az a 14 éves fiú, aki csütörtök délután fulladt a Balatonba – tudta meg a Blikk.

Először egyik intézetis társa, egy lány sietett a nagyszakácsi fiú segítségére, de nem tudta kihúzni a vízből.

A lány még meg tudta ragadni az áldozatot, ám ő elkezdte lefelé húzni maga után, ezért el kellett engednie. Ekkor ugrott a vízbe a fiú segítségére egy 54 éves orvos, de a férfi is a Balatonba veszett.

A lap szerint minden tökéletesen indult a nagyszakácsi gyermekotthon hét lakójának. Nevelőjük két vízibiciklit bérelt, de nem kért mentőmellényeket mondván, úgysem mennek mélyvízbe és amúgy is csak fél órát töltenek a tóban.

A helyzet akkor fordult drámaira, amikor megjelent az egyik vízibicikli, amelyről az egyik fiú azt kiabálta, hogy a testvére a vízbe fulladt. A 14 éves, úszni nem tudó fiatal nem tudtahatta, hogy a parttól elkerített mólónál nagyon mély a víz, mégis beleugrott.

A hős orvost a tragádia után percekkel a családja, egy gyermek és az anyukája kereste a parton. Utóbbi kérdezte, hogy hol van a férje, mert ő ugrott a fuldokló után a vízbe – számolt be a lapnak a szívszorító pillanatokról a vízibicikli-kölcsönző munkatársa.

A két holttestet végül a fürdőzőkből felállított csatárlánc segítségével találták meg a vízimentők. Az újraélesztés mindkét esetben sikertelen volt.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Szörnyű tragédia ! (
Mindkét családnak őszinte részvétem !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Szörnyű tragédia ! (
Mindkét családnak őszinte részvétem !
karma1
Borzaszto ez mindket csalad reszere,... Minden reszvetem az oveke, de tartsak fejben az emberek: biztonsag MINDENEK felett, soha nem tudni, mi tortenik akkor, ha valaki a vizbe ugrik, es nemcsak az uszastudas hianya okozhat balesetet, de egy hirtelen labgorcs vagy szivbenulas a hirtelen hofokvaltozastol is bejatszhat...

Nem irigylem a vallalkozot sem, aki nem forszirozta jobban a mentomellenyeket...Bar o sem tehet mar semmit sem...
eszegfu
@nyanya001: Mintha a 14 éves fiu "intézetis" lenne...számomra nem derült ki van családja, vagy sincs..
Ettől függetlenül tragédia, ami itt történt! Részvétem...
KERKA
Mindenkinek tragédia az eset. Sajnos nyáron sok a vízbefúlás, a felnőttek nem készítik föl a gyerekeket kellőképpen a nyári fürdőzés veszélyeire. A gyerekek a nagy szabadság ideje alatt sokszor felelőtlenek, de minden gyerek mögött ott van egy nevelő, vagy szülő
Részvétem az orvos családjának, nagy tragédia érte őket
dr lópicigáspár
Egyre több a Balatonon a "vízibiciklis" tragédia. Mi az, hogy a kölcsönző felajánlja a mentőmellényt és vagy elfogadja a vízi eszközt bérlő, vagy nem?

MENTŐMELLÉNY NÉLKÜL NE LEHESSEN BÉRBE VENNI VíZIBICIKLIT !!!
Zsoel
Megint csak azt mondom, rémes tragédia. De nem értem, hogy miért. Ezekből a gyerekekből hiányzik a veszélyérzet, vagy mi? Én 14 éves koromban rettentően féltem az ismeretlen vizektől. Amióta az eszemet tudom, azt sulykolták a fejembe a szüleim, hogy fürödni nem megyünk tele hassal, felhevült testtel, nem vágtázunk be tóba, folyóba, kizárólag a partról, lépésről lépésre, apránként lemosakodva, testünket a lábtól a szív felé fokozatosan a hideghez szoktatva megyünk be. Ismeretlen helyen pedig nem ugrálunk se fejest, se mást, se csónakból, se vízibicikliről, és ha ez valamiért elkerülhetetlen lenne, akkor is csakis lemosakodva, a járműbe kapaszkodva, mellette lassan a vízbe ereszkedve szabad megtenni. A mai gyerekeknek már nem tanítanak ilyesmiket, ők nem aggódnak olyan vízen, amelyet nem ismernek? Pedig a Blikk képei szerint látható a kőmóló, akkor legalább a két pedagógusnak lehetett volna annyi esze, hogy azt mondja: vigyázzatok, gyerekek, lehet, hogy itt mély a víz.
És amit dr lópicigáspár ír: tényleg kötelezővé kéne tenni ilyen esetekre a mentőmellényt. Úgy látszik, az embereket a saját hülyeségüktől is meg kell védeni. Most értelmetlenül meghalt két ember (pláne egy orvos) egy hiányzó mellény miatt.
Zsoel
@Horizont: Azt a legnehezebb, mert téged is vízbe fullaszthat. Ezért kell a mellény, és akkor véletlen baleset esetén sincs pánikba esés.
eszegfu
@Horizont: @Zsoel: A mostani tragédia után az emberek egy kicsit óvatosabbak lesznek egy darabig... de bizonyos idő elteltével szinte "rutin-szerüen" visszatérnek a hasonló, esetleg felelőtlen magatartáshoz (ismét nem kérik a mellényt mondjuk).
Mézike
A nevelőjük nem kért mentőmellényt. :-( Finoman fogalmazva , nem hiszem hogy kellően felkészült az a "nevelő" aki így engedi a vízbe a gyerekeket.
Zsoel
@eszegfu: Pontosan. Nálunk is ez megy most (mint mondtam, éppen egy hete a Mosoni-Dunába fulladt nálunk egy fiatal férfi, ahogy 2005-ben hasonlóképpen történt egy baleset), aztán majd szépen elfeledkeznek az óvatosságról. Jövő nyárra majd elhalványul az emlék, és hiába kezdi tévé, rádió, internet, újság már májusban mantrázni ugyanazt, amit nekem a szüleim: biztos vagyok benne, hogy még abban a hónapban ugyanígy meglesz majd az első haláleset.
eszegfu
@Zsoel: Tényleg néha érthetetlenül cselekednek az emberek... a biztonsági ővet is azért kell bekapcsolni, mert előirja a KRESZ, nem azért, mert büntet a rendőr... előirás a mentőmellény, akkor fel kell venni a saját érdekünkben. Érdekes módon külföldön egyetlen ember sem kérdőjelezi meg a mentőmellény használatát, pedig voltam én már "pocsolya" nagyságu tavon, mégis olyan mellényt kaptunk, hogy ugy éreztem magam, mint a Michelin figura. Azt gondolom, megállapithatjuk, hogy nem tisztünk a felelősök megtalálása... "csak" annyi: mind magunk és a környezetünkben lévőket próbáljuk meg a fegyelmezett viselkedésre szoktatni.
KERKA
Levonva a tanulságokat: a mólónál lehetne egy tábla a vízben, jelölve a vízmélységet. Azt nem tudhatja mindenki, hogy ott kikötő volt.
A Balaton partján több ezer gyerek táborozik nyaranta. Csak a déli parton 5 Erzsébet tábor van, kb 1000-1500 gyerekkel folyamatosan. De ezen kívül vannak még minden helyiségben önkormányzati, esetleg vállalati üdülők. Sokkal jobban oda kell figyelni a gyerekekre. Bár megvan a megfelelő számú kísérő/nevelő felügyelő, de a gyerekekre óriási felelősséggel kell figyelni.
Ha pedig ingyen kapták volna a mentőmellényt, nem értem, miért nem vették azt igénybe.
Mi az északi parton nyaraltunk, ahol mélyebb a víz. A parttól nem annyira messze volt egy ugráló vár, de mivel itt mély a víz, a biztonság kedvéért béreltünk a két gyereknek a testméretüknek megfelelő búvár ruhát és mentőmellényt. Jobb a békesség.
Zsoel
@Horizont: Én nem is mernék rá vállalkozni, bevallom gyáván és férfiasan. :S Elméletben tudom, mit kell csinálni, elfogadhatóan is úszom, de szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy ha megpróbálnék kimenteni egy fuldoklót, odavesznék én is.
Zsoel
@eszegfu: Ehhez csak belátás kell. Én a biztonsági övet sem azért kapcsolom be, mert a KRESZ előírja, hanem mert a józan eszem azt mondja, hogy nem röpülök ki az autóból, nem kenődök szét, ha baleset ér, mert az öv megfog. Láttam olyan videókat, hogy felnőtt férfiak flippergolyóként csapódnak ide-oda a kocsiban egy ütközéskor, mert nincsenek bekötve. Ugyanígy nem merem az úszástudásom ellenére sem kockáztatni azt, hogy ha véletlenül, felkészületlenül beleesem a vízbe, az ijedségtől megfulladjak.
verőce21
Nem tanították meg a gyereknek, hogy aki nem tud úszni, ne másszon fára? :)
TASzSz
Nagyaszerű orvos volt, ismertem személyesen. Kezelt egy családtagot! Őszinte részvétem a családjának!
verőce21
@Horizont: Előbb jól tarkón kell csapni, hogy ne hadonásszon, mert lehúz!
KERKA
@verőce21: mondjuk, ha lány az illető, elég a hajánál fogva húzni, a legnagyobb baj akkor van, amikor félelmében a lábaival átkarolja a te lábaidat, és szinte fojtogat a karjaival.
kkalman
Soha nem tanulják meg az emberek, hogy a víz nem játék!
Nem értem a felügyelő tanár hozzáállását a mentőmellényhez. Kiskorúaknak, valamint úszni nem tudó személyeknek kötelező a mentőmellény viselése. Ezt a vízibicikli kölcsönzőnek is tudnia kell. Két ember hozzá nem értése, felelőtlensége miatt másik két ember meghalt.
Na jó, csak egy, mert az orvos a vízbe esett gyereket akarta kimenteni, és nem tudható, hogy ő miért vesztette az életét.
Részvétem az elhunytak hozzátartozóinak!
1magyar
Szerencsétlenül járt orvosnak is tudnia kellett volna a következményeket, az esküjük nem arról szól, hogy a saját élete árán is!
vizinyuszi
Megmondtam, hogy egy magyar is megtette volna. Meg is tette.
Yoda69
@verőce21: Hogy csapsz tarkon egy fuldoklot a viz alatt?
KERKA
@Yoda69: ez egy jó kérdés, nem is értem, hogyan tudná kivitelezni. A hisztizésnél régi bevált megoldás egy jól irányzott pofon, de aki halálra van rémülve és az ő szempontjából az életéért küzd, nem tanácsos még tarkón is vágni. Különben elég, ha határozottan rákiálltunk: Kiviszlek,csak ne kapálózz!!
verőce21
@Yoda69: Akkor mögé kell kerülnöd, mert lehúz, minta a hínár!
Yoda69
@KERKA: Nemhiszem hogy az megnyugtatna a fuldoklot. En is inkabb a mogekerulesre szavaznek ha menteni kell, de valoban nagy a riziko hogy lehuz es mindketten odavesznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.