Jelentős kockázatot vállalnak ma Magyarországon azok az újságírók és magánszemélyek, akik politikusokat kritizálnak – véli a Társaság a Szabadságjogokért, ezért kampányt indítanak a probléma kezelésére.

A TASZ több olyan perben nyújt jogi képviseletet, amelyekben politikusok jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni a kritikusaikat. A jogvédő szervezet legújabb, „PolitiKuss” kampánya erre a problémára hívja fel a figyelmet.

A demokrácia működéséhez hozzátartozik a vita, melyben egy közszereplőnek több kritikát kell eltűrnie, mint egy hétköznapi polgárnak; ez biztosítja a hatalom mindenkori birtokosainak elszámoltathatóságát – írják.

A TASZ kidolgozott egy szabályozási koncepciót, amely szerint a becsületsértés és rágalmazás miatt büntetőeljárást nem lehet indítani, polgári pereket pedig nem indíthatnak a közhatalmat gyakorló személyek a hivatalos tevékenységükkel összefüggésben megfogalmazott kritika miatt.

A jogi nyomásgyakorlás a kritika további halkulását eredményezheti, a hatalom ellenőrzése, a korrupció leleplezése is nehezebbé válik, ha az újságíróknak és kritikus polgároknak magas sérelemdíjaktól és jogi költségektől kell tartaniuk, vagy akár büntetőeljárás indulhat ellenük

– fogalmazott Dojcsák Dalma, a TASZ Szólásszabadság programvezetője.

A TASZ egyébként hasonló ügyben sikeresen képviselte már a Propeller szerkesztőségét is: a Magyar Paralimpiai Bizottság perelte be lapunkat, mert nem tetszett nekik, hogy megírtuk, mit mondott az egyik párt az ügyükkel kapcsolatos sajtótájékoztatón. 

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
A képen Vouittóni gondolom, mondhatja lézerjaninak:
- Na mostantól janika neked is kussssss !!!
Hellcat
Na meg az sem ártana ha a vádakat rendesen megcáfolnák, nem csak beleröhögnének a kamerába, hogy "ez baromság"...
kkalman
Nem kötelező politikusnak lenni. Lehet közmunkásként is vegetálni, ahogy sokaknak ez a sorsuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.