Alulfinanszírozott és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre. Van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fórumán Budapesten szombaton elhangzott felszólalásokból, melyek alapján a szervezet levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Galló Istvánné (képünkön), a PSZ elnöke azt mondta: miután Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a közelmúltban egy közvélemény-kutatásra hivatkozva azt állította, hogy a tanárok nagyon jól érzik magukat, nagyon jó hangulat, a PSZ szombati fórumán lehetőséget adott többtucatnyi pedagógusnak, hogy néhány percben foglalja össze véleményét a köznevelés tényleges állapotáról.

Szégyen: három hónapja nem kaptak fizetést egyes tanárok

Az igazság pillanata – hogy érzed magad? elnevezésű rendezvényen elhangzottak lényegét összefoglalva a PSZ levélben fordul Orbán Viktorhoz, és válaszától függően dönt majd a további lépésekről – mondta Gallóné.

A felszólalók közül többen is hangsúlyozták: a tanárok frusztráltak, gyanakvók, túlterheltek, és félnek. Az állam az egyedüli döntéshozó, totális ellenőrzést valósít meg az igazgatók kinevezésével és a bürokratikus tanfelügyeleti rendszerrel.

Megszűnt a szakmai önállóság, az egyentankönyvek rosszak, és van, ahol még hónapokkal az évkezdet után is hiányoznak. A Klik nem tudja biztosítani az iskolák színvonalas működéséhez szükséges feltételeket – sorolták.

 Többen is szóvá tették, hogy a Klik tanévkezdés óta nem folyósítja az óraadó tanárok díját, volt olyan felszólaló is, aki emiatt a harmadik fizetetlen hónapban felmondott.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

soljanka
@Yoda69: Szolgalelkű népnek nem kell demokrácia: nem tud mit kezdeni vele. Itt jóatyuskára, sógor-komára, uraságra van igény.
Meg ellenségre. Mert anélkül nem megy: mindig van kit hibáztatni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bercifiu
Juditkám! Ezért a balhéért, veled együtt ki kell rúgni az egész bagázst.
karma1
Megkerdezhetnem egeszen halkan, fu alatt: Mi a @rva nenikejet csinalt ez a hulye liba gallone meg a szakszervezete 3 honapig??? Mar az elso honap utan vernie kellett volna a tamtamot, mert az Elektromos muvek is konyortelenul behajtja kamattal egyutt a kintlevosegeit... Es ennie is kell a csaladnak, meg ugy altalaban: ELNIE!
Tetves egy orszag lettunk, ahol ezt egy kozalkalmazottal meg lehet csinalni...
Na, most gyere elo enslaved, Eriksson, csizmas, qrxy, spu00, nadifarkas, Szokratesz, meg me'g ki tudja, hany fizetett troll, es vedje meg azt a szarnyalo gazdasagot, amelyik eppen most vagyakozott a pozitiv besorolasert...
Ne mondjak, hogy a menekultek vettek el az allast, azert nincs penz...:o(((
Yoda69
Es meg nincsenek az utcan?
Miert nem szervez valaki egy egyseges sztrajkot?
Ennyire erdektelenek az emberek?
soljanka
@Yoda69: Nem mentek, akkor sem, amikor kellett volna: a 2012-es nevelési törvény elfogadása után. Mindig csak akkor reklamálnak, ha épp az ő lábukra lépnek. Akkor aztán van tünti, meg aláírásgyűjtés, nehogy már pont a mi sulinkat zárják be... De együtt, közösen, egyetértve nem képesek.
Benne van a cikkben is, hogy félnek. Értem én, de nem értem meg: gyáva, szervilis, önmagáért kiállni nem képes emberek milyen példát mutatnak így a gyerekeknek?
Clavigo
Galloné ugyan olyan jól teljesít,,mint a vasutasoknál Gaskó mester...
Yoda69
@soljanka: Ez a baj a magyar neppel hogy nem allnak ki egymasert. Ezert tud orban a hatalomban maradni, mert viszont neki egyseges a tamagatoi tabora. 'Igy soha nem lesz ujra demokracia nalunk, de lehet hogy csak azt kapjuk amit megerdemlunk,
verum
Ilyenkor miért nem zengik a munka alapú társadalmat?
Illiberális országban csak dolgozni, fizetés nélkül?
Kedves fidesz-fanok, közületek hányan dolgoznának hónapokig ingyen? Várom a válaszokat!
eszegfu
@verum: 14:16 Igazad van! Csak az a bökkenő, hogy a közalkalmazottként dolgozó tanárok megkaphatták a havi fizetésüket, csak az "óraadó" tanárok nem a cikk szerint! Utóbbiak vagy megbizási szerződéssel, de leginkább valamilyen vállalkozási formában számlaadók, igy azokat nem fizetik ki, u. ugy, mint egy bármilyen más szállitót. Szerintem valóban félnek az alkalmazott pedagógusok, nehogy óraadókká váljanak és vélhetően ezért sincs meg az összefogás. Még azt is el tudom képzelni, hogy az óraadóknak magasabb a dijazásuk...nem tudom.
soljanka
@Yoda69: Szolgalelkű népnek nem kell demokrácia: nem tud mit kezdeni vele. Itt jóatyuskára, sógor-komára, uraságra van igény.
Meg ellenségre. Mert anélkül nem megy: mindig van kit hibáztatni.
verum
@eszegfu: - teljesen mindegy, hogy milyen minőségben, milyen szerződéssel dolgozik valaki. A munkájáért jár a fizetés.
Gyalázat, hogy már természetes a vállalkozók ki nem fizetése. Mindenki azért dolgozik, hogy jövedelme legyen!
eszegfu
@verum: 14:44 Valóban igy kellene lennie! De sajnos a számlások mennek a többi kifizetetlen mellé.. 2015.okt. 25-én a KLIK még mindig 6,6 milliárd tartozást "görget" maga előtt. Mondjuk azt sem értem, hogy ez az intézmény állami "üzemeltetésü", igy ugye az iskolák is... akkor már erre sincs pénz, nemcsak a nyugdijakra?!
verum
@eszegfu: - ha senki nem dolgozna, aki nem kap bért a munkájáért, talán másként viszonyulnának a dolgokhoz. De hát ahogy mondják, gyáva népnek nincs hazája...
Kobak
Halkan megjegyzem, van a szakszervezteken kívül egy másik szervezet is képviseli a pedagógusokt: a Nemzeti Pedagógus Kar. Most kellene megmutatni NERtársak, hogy magatokon képviseltek- e mást is?!
Kobak
@Kobak: Huh, ez nagyon gázra sikerült! Megismétlem kijavítva.

Halkan megjegyzem, a szakszervezeteken kívül egy másik szervezet is képviseli a pedagógusokat: a Nemzeti Pedagógus Kar. Most kellene megmutatni az ott lebzselő NERtársaknak, hogy magukon kívül képviselnek-e mást is?!
verum
@Kobak: - szerintem meg elég lenne néhány, vagy akár egyetlen elszánt bátor tanár, mint a fekete nővér. A sült galambot nem lehet várni sajnos ebben a korrupt országban.
zöldszem
@karma1: @enslaved tegnap kijelentette: "10 hónap alatt becsületes munkával is lehet 13 milliót keresni..."
Bízzunk benne ezek a tanárok becsületesen dolgoztak... Még dolgozzanak 7 hónapot... és meg lesz a 13 milla...
Mindent tudó sandokánunk már csak tudja...
Kobak
@verum: Bocsánat, én vagyok a hibás, tényleg nem érződik az irónia a hozzászólásomból. :-)
verum
@Kobak: - értettem én, hogy a szakszervezeteket cikized - de az embereknek már régen látni kell, hogy ezek nem érnek semmit, megvették kilóra őket. Ha maguk az érintettek nem kezdeményeznek, semmi nem lesz.
justhpeter
Régen mondogatták, három abszolút felesleges dolog van a világon.
1/ Férfiak mellbimbója.
2/ Pápa nemiszerve
3/ Szakszervezet
A harmadik biztosan igaz.
papa.49
Ettől lesz még rosszabb is ha nem állnak ki a tanárok magukért, a hazugovics bandája mindig a kisebb ellenállás felé tendál, így ha lagymatagok a tanerők, akkor az ő pénzük úszik el))))))
Mondjuk a másik szakszerv. se jeleskedik semmi téren, ez ügyben!!!Az elnöknőt már régen ,,megvették,, valamivel, már vagy 3 éve, azóta csak a duma megy))))))
jancsipapa
Van köznevelésért FELELŐS !!! államtitkár . De fizetés nincs ...
papa.49
@jancsipapa: Sőt az állattitkárnak még fizetése is van!!! VAJON MIÉRT IS???
eszegfu
@justhpeter: 16:36 Bármilyen szomoru is ez a téma, Te megnevettettél! Ráadásul igaz is!:)
Bercifiu
Galló mama, kurvára jól érzi magát a Szakszerűtlen szervezetben, neki minden hónapban megvan a lóvé, aztán néha mond valamit.
gibgab
@soljanka: A véleményeddel egyetértek, csakhogy a ma regnáló hatalomnak pont ilyen emberekre van/lesz szüksége, tehát a felnövekvő nemzedék előtt ők a "jó" példa: szervilis, önmagáért kiállni képtelen.
soljanka
@gibgab: A ma regnáló hatalmat pedig annak köszönhetjük, hogy megszavazták őket. Vagy nem emelték fel a seggüket, hogy ne regnálhassanak tovább.
Mert ezeket már a manyup lenyúlásakor el kellett volna zavarni, de inkább hagyta magát megzsarolni az ország 70 százaléka. (Én akkoriban tanár voltam, és egyedül én nyilatkoztam...- akkor döntöttem el, hogy nem akarok ilyen országban élni)
karma1
@soljanka: Csak tudnam, hogy mitol felnek MEG??? Harom honapja nem kapnak fizetest, mit tudnak meg egyebet csinalni veluk? Ha sztrajkolnanak , nem lehetne mindenkit kirugni, hiszen tanitani MUSZAJ, ezt meg orban se tudja elbliccelni. Vagy pedig ki kellene oket azonnal fizetni, dehat az meg nem megy, mert elobb a KLIK-et fogjak kisegiteni, mint szulo a kedvenc hulyegyereke't...
karma1
@zöldszem: Igen, ha masbol nem, ebbol a mondatabol tipikusan is kiderul, hogy o szandokan...:o(((
A cinizmusa akkora, hogy a tetejere fol lehet rakni a Szabadsag-szobrot...
soljanka
@karma1: Az csak egy kis része - az óraadók. Ha sztrájk szóba kerül, már sorolják is - önmaguknak-, hogy miért nem jó...Persze van igazság a felhozott érvekben, de ha állandóan kifogást keresünk, akkor nem változik semmi.
Desischado
orbánnak pontosan ez kell. A pedagógusok nem állnak ki magukért, ez abaj. Már régen borítani kellett volna a bilit. Mire várnak még?!
kkalman
Galló mamát se ártana elővenni, hogy miért is nem képviseli a tanárokat. Mert nem képviseli őket, csak a süketet nyomja ezerrel. Ő a szakszervezet vezetője?, neki kellene megszervezni a tüntetést, a sztrájkot. Ehelyett időnként böffent egyet-kettőt, és el van intézve minden. A tanárok meg csak néznek, mint hal a betonon, és csak tátognak, ha van még annyi önbecsülés bennük, hogy legalább tátogjanak.
enslaved
@zöldszem: Vállalom is amit mondtam. A becsületes munka nem kizárólag a pedagógusi állást jelenti.
zöldszem
@enslaved: Gondolom a Te magasságodban a becsületes munkát Mészárosok, Fazekasok, Simicskáék, Lázárok Rogánok Vajnák Tiborcok... és társai végzik.
Nem a munka a szégyen, hanem amit érte kapunk!!
Tudod egyszer Te is kaphatsz az élettől egy akkora sallert, hogy az árnyékod sem fogja tudni, hogy merre induljon!
szaboria1
Mi lenne ha az államtitkár asszonynak 3 hónapig nem adnának fizetést?
enslaved
@zöldszem: Kétlem, mivel nem járok kocsmába:-)) Egyébként meg nem függök a kormányoktól, ne aggódj miattam nagyon...Vagy esetleg arra gondoltál, hogy valamelyik családtagomat, teszem fel a gyerekeim közül elveszthetem valamelyiket? Gondolom, rosszat szeretnél nekem amolyan jó magyar módra. Nincs harag érte, hozzászoktam ehhez a mentalitáshoz a hosszú évek alatt.
enslaved
@szaboria1: Szerintem semmi, vagy szerinted nincs elég megtakarítása?
zöldszem
@enslaved: Nem ismersz, ne ítélkezz! Te csak pénzben tudsz gondolkodni. Szerinted aki nem dolgozik az kocsmázik. Nem lehet mindenki (maradjunk nálad) gyárigazgató! Kell legyen festő, ács, kőműves, sírköves...(maradok a férfiaknál)
Nem nem szeretnék neked rosszat!!! De! Tudomásul kell venni az életnek nincs keze, s még is tőle kaphatjuk, a legnagyobb pofont.
Nos vissza a fent említett szakmához, azt hiszem bátran mondhatom, valamikor húszon éve ezek művelői jó módúak voltak. (ma már nem annyira) Ergo mondjuk a festő (de mondhatnám bármelyik) leukémia miatt, csontvelő átültetést kap mindent elkövet, pénz nem sajnálva, külföldi gyógykezelést igénybe vesz, hogy későbbi bőrdaganat áttét csontban miatt ne vágják le a lábait.(a jómódban gyűlt pénz elúszik) Az(ok) hogy tudjanak továbbra is dolgozni, hogy vissza kerüljön (nek) a középrétegbe. Láttál te már tolószékes festőt, ácsot, kőművest, sírkövest a szakmájában dolgozni???. Ne gyere nekem, hogy azok menjenek borítékot ragasztgatni, vagy rongy babákat készíteni... ez a lehetőség sincs mindenhol) És igen arra gondoltam, hogy a betegség nem válogat...
Nem pénz függő, és ha valakit, vagy családját gyógyíthatatlan betegség támadja meg hiába a pénze baxhatja...Hiába a gyára, jóléte... Hatalmas lehet a pofon!!! Hidd el van olyan, aki az élettől már 2x is megkapta a tasliját...

Vagy itt a cikk, 3 hónapja nincs fizetés, akinek esetleg nincs tartalék, vagy csak + egy hónapra, miből vesz bérletet, fizet rezsit, ad enni a gyerekének... egyszerűen miből él???
Ezt Te onnan "fentről" helyesnek tartod???
Kobak
@verum: Rosszul értetted: én a szerintem teljesen felesleges Nemzeti Pedagógus Kart cikizem. Persze most itt a lehetőség, hogy bizonyítsanak. Kíváncsian várom, mi lesz.
kukac50
A Fidesz jobban teljesít!
A Kliket szüntessék meg és az önkormányzatoknak adják vissza az üzemeltetési és az ezzel járó jogot és a helyi adókat hagyják helyben , akkor nem lesznek ilyen esetek.
Rogán mindig megkapja a fizetést?
enslaved
@zöldszem: Azt hiszem, igazad van, és talán ebbe a szomorú történetbe beleszőtted a saját példádat is, persze ezt nem tudhatom biztosan, de mintha említetted volna egyszer, hogy van a családodban komoly betegség. Tényleg nem válogat egy rák, akkor végleg megszakad valami az ember életében. Sajnálom, és elnézést, lehet, ráébresztettél most valamire, de tudod egy beteg embernek sem szabad gyűlölni azokat, akik nem betegek, mert nem tehetnek róla.
zöldszem
@enslaved: "tudod egy beteg embernek sem szabad gyűlölni azokat, akik nem betegek, mert nem tehetnek róla."
Viszont egy egészséges, dolgozó milliomosnak sem szabad lenéznie a kevesebb pénzel rendelkezőket, illetve azt aki saját hibáján kívül nem talál munkát...
Tudomásul kell venni!! a társadalomban mindenkire szükség van, egymás nélkül nem tudunk élni! Mondtam, nem lehet mindenki gyárigazgató, mert ki hordaná el a szemetet, ki gyártana autót, ki tanítaná a gyermekeket...stb.
Aki Én
@zöldszem: Szandi az ebül szerzett felkapaszkodására büszke, mert nem tudja feldolgozni. Még maga sem hiszi el, hogy vezető, mert titkon tudja, hogy nincs a helyén. Az ő értelmi szintje sem igazolja ezt. Nem ismeri el a környezete, ezért kell naponta idegenek előtt kérkednie. Nagyon ferde értékrendű ember.
zöldszem
@Aki Én: Tudom-:)) Google a barátom-:)))
Sőt!! Ha néhány ember leesne az ego-járól az IQ-jára, szörnyet halna.
Aki Én
@zöldszem: 12:46 Tudom, hogy tudod, itt szinte mindenki tudja már. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.