A kormány meg fogja vizsgálni a bíróság döntését – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden az MTI-vel, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága helyt adott az Eötvös Károly Intézet két munkatársa panaszának, és kártérítést ítélt meg a magyar terrorelhárító szervek (TEK) bírói engedély nélküli titkos megfigyelését biztosító törvény miatt.

A strasbourgi bíróság keddi közleményében az áll, hogy a panasz kivizsgálása közben egy pontban találta aggályosnak a magyar szabályozást a terrorelhárító szervek titkos adatgyűjtésére vonatkozóan. Az Európai Emberi Jogi Egyezmény I. fejezetének 8-as cikke kimondja ugyanis, hogy alapvető emberi jog a magán- és családi élet, a lakás és a levelezés tiszteletben tartása.

A bíróság kimondta, hogy az állampolgárok titkos megfigyelésére jogosító szabály az európai polgárok magánélethez való jogát sérti. Mindezek értelmében hangsúlyozta, hogy a titkos megfigyelés engedélyezésének feladatát pártatlan eljárásban független döntéshozónak kell elvégeznie.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI érdeklődésére azt írta: a Terrorelhárítási Központ (TEK) jogalkalmazó szerv, amely mindig a hatályos jogszabályok alapján látja el feladatait.

A terrorelhárítás minél hatékonyabb működése mindannyiunk érdeke, különösen most, a terrorveszéllyel fenyegetett Európában. A magyar jogszabályok ezt a célt szolgálják – tették hozzá.

Az Eötvös Károly Intézet két munkatársa, Vissy Beatrix és Szabó Máté Dániel azért fordult a strasbourgi bírósághoz, mert azt kifogásolták, hogy a magyar terrorelhárító szervek bírói engedély nélkül is végezhetnek titkos megfigyeléseket.

A felperesek 2012-es nyilatkozata szerint a TEK bírói kontroll nélkül, miniszteri engedély alapján jogosult titokban megfigyelést végezni, ami az alaptörvény VI. cikkében biztosított, a magán- és családi élet, az otthon és a kapcsolattartás tiszteletben tartása, valamint a személyes adatok védelméhez való jog sérelmét okozza. Ezért indítványozták a rendőrségi törvény erre vonatkozó, 2011-ben módosított rendelkezésének megsemmisítését is.

Ez ügyben a két panaszos korábban már az Alkotmánybírósághoz fordult, a testület azonban 2013-ban elutasította beadványukat.

A magyar törvényi szabályozás értelmében nem szükséges bírói engedély a nemzetbiztonsági célból történő titkos megfigyeléshez. A TEK-nek és egyéb terrorelhárító szerveknek az igazságügyi miniszter adhat engedélyt arra, hogy a terrorfenyegetettség szempontjából gyanús személyek telefonjait lehallgassa, e-mailjeit elolvassa, vagy más módon szerezzen információkat.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal terrorcselekmények felderítésére vonatkozó hatásköre 2011. január 1-jével került át a Terrorelhárítási Központhoz. A TEK a jogszabály alapján Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése érdekében, a jogszabályban szigorúan meghatározott körben, Magyarország területén terrorcselekmény elkövetésére irányuló törekvések megelőzése, felderítése és elhárítása céljából alkalmazhat titkosszolgálati eszközöket.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Mi az anyátokat akartok kivizsgálni - szarháziak, a genyóuralom alatt állandósultak a törvénysértések, felelősségrevonás nélkül ! Mindennapos az önkény, a titkosszolgálati eszközök és módszerek törvénytelen alkalmazása, ugyancsak felelősségre vonás nélkül,
megfigyelések és telefonlehallgatások, dettó törvénytelen alapokon, még gyűlik egy kis anyag és az oszág elé tárjuk De akár Brüsszel elé is, pofákkal, rendszámokkal, helyszínekkel és időpontokkal !
Az anyátok mocskos úristenit !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Toby: Toby, Te is érzed, hogy közel van, amikor meggyullad az a kanóc? Mert én nagyon azt érzem, és ha megtörténik, irtózatos nagyot fog robbanni. Már én is ott tartok, hogy mindjárt felrobbanok! :(
Tavasszal ki kellene borítani a bilit, és elzavarni ezt a mocskos bandát!
pbalage
a perverz cigánybárónak már vannak érdekeltségei a pornóiparban is?
Toby
@nemkati: Úgy van ! Szarházi, csürhepárti politikusok, személyes érdekből, lehallgattatják a telefonokat, figyeltetnek és követtetnek embereket, de csak addig, amíg az egyik ilyen csicskát el nem fogjuk és ki nem kérdezzük" a megbízót illetően !
Odáig mentek,hogy polgárőrség helyiségeit, szolgálati gépkocsiit is felhasználtatják és láss csodát, a szóban forgó pölgárőr egyesület egyik vezetőjét a csürhepárti plgármester már ki is tüntette !
Ahhoz képest, hogy érzékelhető polgárőrtevékenységet egy szem csoporttag sem végez, ugyanis az utca végében van az irodájuk, látható, érzékelhető a jelzett tevékenységük, ami nem más, mint a megfigyelés, azok megfigyelése, akik puszi helyett kézigránátot dobnának a főgenyónak és bandájának ! Váltott személyzettek csinálják és váltott kocsikkal, azonban körforgás-szerű a dolog, nincs annyi emberük és kocsijuk, amennyi kéne a fedéshez !
Ezek látványosan szerepelnek, a hivatásosok meg a háttérben, bérelt lakásban hallgatják a lakásba helyezett poloska adásait !
Nagyon ráérnek - hatalmas közpénzen, mert ez a játék igen sokba kerül, nem volt pihi sem karácsonykor, sem szilveszterkor, de még nyilvános helyen tartott szilinapra is odatolták a pofájukat ! Kilóméteres felvételeink vannak, videók, fényképek, hangfelvételek !

A bizonyítékok kijátszásának módjáról még nincs végleges döntés, de szóba került a net is !
Erre is van pénz, amint látszik ! Meg a stadionokra ! Hogy törjön el mindkét lába, amikor fűre lép ! Vezérkosi jóváhagyás nélkül nem mernének törvénysértő akciókat folytatni !
vitriol
@nemkati: nyeregben érzik magukat, előrehozott választást akarnak, az ellenzék meg felkészületlen!
nemkati
@vitriol: Persze, hogy most akarnak előrehozott választást. Még tart a lendület amit a menekült muníció adott. Ha ez elfogy, elborítják a médiát a korrupciós ügyeik. Bár, az a média, amelyik kitálalhat, igencsak soványka. :(
Maxipocak
TEK avagy Praetorianusok? Lassan jön, hogy betiltják a pártokat, a miniszterelnök korlátlan hatalmat kap, államfő is lesz egyben, szükségállapotot hírdet,stb. Rohadjanak meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.