Az Alapjogokért Központ szerint régóta formálódik "a kényszerkvóták" terve, amely szerint "a hajlandók koalíciójaként" emlegetett nyugat-európai országok újabb migránsokat "kényszerítenének rá" európai országokra, ezúttal közvetlenül Törökországból.

A szervezet pénteki, az MTI-hez eljuttatott elemzésében azt írta: a jövő heti európai uniós csúcs tétje, hogy rákényszeríthet-e az EU egy újabb kötelező betelepítési kvótát a tagállamaira. Kiemelték: bár az áttelepítési terv az illegális migrációt legális mederbe terelné, a kontinens demográfiai válságára továbbra is a bevándorlás támogatásán alapuló multikulturalizmust kínálná válaszként a hagyományos családpolitika segítése és a gyermekvállalás ösztönzése helyett.

Azt írták: a héten kiszivárgott jegyzőkönyv, amely Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Recep Tayyip Erdogan török államfő tavaly szeptemberi megbeszélésébe enged bepillantást, "egyértelműen tanúsítja", hogy a török kvóták ötlete már akkor is napirenden volt. A tavaly novemberi EU-Törökország megállapodásba végül nem került be az újabb "kényszerbetelepítésről" szóló rendelkezés, azonban a bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár nem tett le a terv megvalósításáról.

Ehhez kapcsolódóan hozzáfűzték: a kiszivárgott dokumentumból az is kiderül, hogy Frans Timmermans, a bizottság holland alelnöke "a hivatalos kommunikációval szemben nem azért utazott Ankarába idén január elején, hogy a novemberi megállapodás betartását ellenőrizze", hanem hogy újabb kvótákról egyeztessen a török partnerrel. A központ álláspontja szerint így nem meglepő, hogy a törökországi migránsok kötelező elosztásáról szóló javaslatot éppen a holland soros elnökség dolgozta ki és terjeszti majd a tagállamok vezetői elé a jövő héten.

Az Alapjogokért Központ véleménye szerint bár Törökország együttműködése feltétlenül szükséges a migrációs válság kezeléséhez, nem lehet a partnerség ára, hogy újabb migránsokat telepítsenek az EU területére. Úgy vélik: Európának elsősorban a határvédelemre kell koncentrálnia. A határellenőrzés "visszaszerzése" az egyetlen útja, hogy az unió garantálni tudja állampolgárai jogát a szabad mozgáshoz, és ezek az intézkedések javítanák a Törökországgal szembeni tárgyalási pozíciót is – írták.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a határok hatékony védelme csak a nulladik lépés a megoldáshoz vezető úton, középtávon meg kell újítani az Európai Unió menekültügyi szabályozását, hosszú távon pedig a nemzetközi rendszer is reformra szorul: a központ szerint ki kell mondani, hogy a Genfi Egyezmény felett eljárt az idő. Az új menekültügyi szabályozásnak kodifikálnia kell az első menedék országának elvét, a visszaküldés tilalmának elve pedig csak ennek figyelembevételével érvényesülhet – tették hozzá.

A 2013-ban fiatal jogászokból és joghallgatókból alakult Alapjogokért Központ célja a szervezet honlapján szereplő bemutatkozás szerint a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Ez a társulat választ adhatna arra is, mi lett volna Bp-en, ha az osztrákok és németek nem engedik át regisztrálatlanul és számolatlanul, mikor a Keletinél feltorlódtak a menekültek!?
Megköszönte már ezt a tettet neki OV??? ( Vagy ezt teszi folyamatosan???)
Dr. Felipe
Mégis mit kellene csinálni a sok menekülővel? Belelőni a tengerbe mégsem lehet őket, bár tudom hogy sokan azt szeretnék.
Mert az olyan keresztényi lenne mi elvtársak? Azt senkinek nem lehet megtiltani hogy mentse az életét ha veszély fenyegeti és most bizony Szíriában nagyon sok ember életét veszély fenyegeti.
Az meg egy g..i aki ezt a válságot a saját hatalmának erősítésére használja fel és uszít a menekülőkkel szemben.
namihami
"Kényszerkvóta"?
Vajon amikor az EU-s milliárdokat (Euroban) kell felvenni, azt is "kényszer"nek érzi?
Hogy van ez? Amikor a pénzt adják, akkor önként, qrvaként elteszem, ha a tagsággal járó követelményeket kéne betartani, akkor "kényszer"rel, szűzlányként tiltakozom?
Szólni kéne már neki, hogy ez nem kinn is vagyok, benn is vagyok játék.
El kéne dönteni. hogy kell-e pénz, vagy kell-e a migráns és a tagsággal járó egyéb követelmények. Nehogy ráunjon az EU erre a játékra, elküldjön MINKET a francba és elzárja a pénzcsapot.
Nekik ez már nem lesz gond, hiszen amit kimentettek az már a sokszorosa annak, ami még egyáltalán itthon rájuk bizonyítható.
justhpeter
Megint egy intézet, ami előre izgul a már eldöntött dologért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.