Nem lehet kizárólag Törökországra hárítani a migrációs válság kezelésének terheit, az EU-nak is vannak feladatai és kötelezettségei – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, újságírók előtt, miután török kollégájával egyeztetett. 

A tárcavezető az unió feladatai között említette Európa védtelenségének megszüntetését déli irányból. Ehhez egy második védvonalra van szükség, amely Macedóniánál és Bulgáriánál húzódna – mutatott rá.

Szijjártó 150 török ösztöndíjast hívott Magyarországra

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a válság okát jelentő regionális konfliktusok egyre súlyosabbá válnak, ami arra utal, hogy a migrációs válság megoldásának nincsenek jelei. Az Iszlám Állam továbbra is jelentős területeket tart megszállás alatt, a szíriai konfliktus nem enyhül, és a közel-keleti események is nehezítik a helyzetet – magyarázta.

Véleménye szerint Törökország tiszteletreméltó teljesítményt nyújt az EU-török akcióterv végrehajtásában, ezt minél hatékonyabban és gyorsabban kell megvalósítani, és nagyra értékelik Törökország erőfeszítéseit. De az EU nem dőlhet hátra azzal, hogy már nincs dolga a Törökországgal kötött megállapodás után, gondoskodnia kell arról, hogy megszűnjön Európa védtelensége déli irányból – mondta.

Szijjártó Péter szerint nem az a kötelességük, hogy az otthonukat elhagyókat befogadják Európában, hanem hogy segítsenek nekik mielőbb hazatérni, és szülőföldjükön élhessenek emberhez méltó életet. Ehhez pedig Törökország segítsége nélkülözhetetlen – tette hozzá.

A miniszter kiemelte a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát is, és e tekintetben biztosítatta Törökországot Magyarország szolidaritásáról.

A magyar-török együttműködésről elmondta: 150 ösztöndíjat ajánlottak fel török diákoknak magyarországi tanulmányok folytatásához. A magyar-török kereskedelmi forgalom a nem végleges adatok szerint 3 milliárd euró körül volt a tavalyi év végén, és mivel kemény küzdelem folyik a gazdasági együttműködési lehetőségekért Törökországgal, az Eximbank 200 millió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar és török vállalatok közötti kapcsolatok építésére – közölte.

Törökország az orosz légicsapásokat említette első helyen

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a migrációs válsággal kapcsolatban hangsúlyozta: haladéktalanul le kell állítani az orosz légicsapásokat Szíriában, hiszen ezek a támadások nagyrészt a mérsékelt ellenzéket érik, és csak elmélyítik a válságot.

Úgy látja, a migráció és a terrorizmus kérdése összefügg, a Szíriából érkező menekültek között lehet terrorista, az Iszlám Állam harcosa. A helyzet megoldására a valós okokat kell megkeresni, és amíg nem rendezik a szíriai és az iraki helyzetet, nem oldható meg ez a válság sem – vélekedett.

A török külügyminiszter elmondta: országa eddig 9 milliárd dollárt költött a menekültek ellátására. Az orosz légicsapások miatt több mint 50 ezer menekült érkezett a török határhoz, közülük tízezret befogadtak, a többieknek táborokat hoznak létre, de ha tovább folynak a támadások, még több ember érkezhet – közölte.

Mevlüt Cavusoglu kiemelte a magyar-török energetikai együttműködés lehetőségét, a parlamentek közötti kapcsolatok jelentőségét, továbbá üdvözölte, hogy Magyarország mindig is támogatta országa EU-csatlakozását. Az unió és Törökország egymásra vannak utalva, szükségük van egymásra – hangoztatta.

A török tárcavezető azt is elmondta, hogy korábban tárgyalt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, és találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Mondja, kopasz! Milyen rakomány van a maga fejében agyvelö helyett ???
Kérdezné Markos Gyuri a zselésfejü skinhead petikétöl !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KERKA
Hiszen van itt az oktatásra pénz, törökök jönnek, a magyarok pedig Londonban hasznosítják magukat:)
volvós
Mondja, kopasz! Milyen rakomány van a maga fejében agyvelö helyett ???
Kérdezné Markos Gyuri a zselésfejü skinhead petikétöl !!
human
@KERKA: Orbánéknak tök mindegy kik élnek Magyarországon, csak kussoljanak és adózzanak.
bra048
A 150 török meg majd beindítja a janicsárképzőt ?
KERKA
@human: így van, és legyenek szolgalelkűek. Nem kell a problémával foglalkozzanak.
Lepényleső
Ennek fejébe viszont ő elmehetne a bús,borongós,Törökországba,fejenként 15 hónapra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.