A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9 és 11 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. Fidesz több hónapnyi növekedés után decemberben megtorpant, majd januárban egy százalékpontnyit vesztett támogatóiból, és februárra is újabb egy százalékpontnyit csökkent a támogatottsága. Erre a hónapra a Jobbik szavazók számának csökkenése megtorpant, és az MSZP sem szerzett új szavazókat, így a két párt 11-11 százaléknyi támogatóval továbbra is fej-fej mellett van.

A Fidesz támogatóinak száma egy közel fél éves növekedés után a decemberben megállt, januárra egy százalékpontot csökkent, majd erre a hónapra újabb egy százalékpontot csökkenve 23 százalék. Ezzel a párt továbbra is egyértelműen vezet, ám úgy tűnik, hogy a menekültügy háttérbe szorulása és az közoktatásban tapasztalható elégedetlenség-hullám okán a párt szavazókat veszít. A Fidesz így, 1.8 millió szavazójával, azonban még mindig magasan vezeti a pártversenyt szavazóinak részvételi hajlandósága átlagos.

Az MSZP szavazóinak száma az elmúlt egy hónapban nem változott, 11 százalék. A pártot az utóbbi majd' egy évben 10-11 százalékon mértük, ami kb. 900.000 stabil szavazót jelent. Ezen szavazók ráadásul továbbra is a legaktívabbak és a legnagyobb arányban mennének el szavazni a meghatározó pártok támogatói közül.

A Jobbik támogatóinak aránya sem változott az elmúlt hónapban, így 11 százalék. A párt támogatóinak majd' egy éve tartó lassú csökkenése ezzel a mélypontján megtorpant, és továbbra is ezzel fej-fej mellett van az MSZP-vel. Mivel a Jobbik támogatói továbbra is a legkevésbé aktívak, ezért a biztos szavazók körében az MSZP – hibahatáron belül ugyan –, de ebben a hónapban is megtartotta a vezetői pozíciót az ellenzéki pártok körében

 Pártok támogatottsága: lejtőn a Fidesz?

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, érdemi változás a választások óta ebben nem volt. A DK egy százalékpontot csökkenve most újra 3 százalékon áll. Az Együtt, a PM, és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot.

A tavaly év második felében tapasztalt stabil növekedés után a Fidesz az év végén megtorpant, majd második hónapja lassú csökkenésbe kezdett. Úgy tűnik, hogy a párt a menekültügy kifulladásával nem találta meg azt a témát, amivel tovább tudná folytatni szavazóinak visszaszerzését. A CSOK program erre nem tűnik alkalmasnak, és a tanártüntetések úgy tűnik erodálják a tábort. Amikor a Fidesz csökken rendszeresen a bizonytalanok növekedését tapasztaljuk, így van ez most is. Három hónapig 44 százalék volt a pártot nem választók aránya, ez most három százalékponttal 47 százalékra növekedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy az MSZP és a Jobbik – egyelőre legalábbis – nem képesek felszívni a Fidesztől eltávolodókat. A két párt ellenzéki vezető szerepért folytatott küzdelme továbbra is folytatódik, második hónapja fej-fej mellett állnak.

 Pártok támogatottsága: lejtőn a Fidesz?

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Slade
Lesz még az kevesebb is. Mert aki a fideSSre szavaz az a sötét középkorra szavaz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Slade
Lesz még az kevesebb is. Mert aki a fideSSre szavaz az a sötét középkorra szavaz.
pbalage
Ha legközelebb nem jön ki a kétharmad, akkor ugye majd az a Konzultációs izé lesz megtartva a választás helyett?
Dr. Felipe
Pedig van már új ellenség, a kockás inges tanárok. Csak hát az uszítást sem lehet a végtelenségig csinálni, ez még Sztálin elvtársnak sem sikerült.
justhpeter
Csatlakozik az elbukott kvóta-ügy és mindjárt esik össze a történet.
Lepényleső
A baj nem az,a baj az,hogy az országot előtte belökte a szakadékba.
eugen4402
Az árulkodó fotó senkit nem zavar, amelyiken Pinocchio az ujjával tapintja nóziját, mennyit nőtt tegnap óta...
Kamcsatka
Ezt el sem tudom hinni, éljen szeretett vezérünk Kim Zsong Viktor!
qxy
egyszer, nyílt egy autó szalon. Ha kitöltesz egy lapot, meg nyerheted a Kliót. Nagyon sokan kitöltötték, mert ugye " van esély "Na. két nappal a sorsolás elött én vittem vissza a kocsit a " ribitől" mert ő fogja meg nyerni, csak elötte már el vihette hogy szokja.Jött a sorsolás és kis millió ember ott volt hogy hátha " " és mi híjja volt majdnem én, huuuu. Na kérem . A választás is ilyen csak el kell hitetni az emberekkel hogy ő választ. és egy kurva nagy ingyen pénz ott fent.Na meg, rád fogják, mert azt is kell. Te akartad, te választottad.
Pestilence
Lassan már csak a határon túliak fognak rájuk szavazni, de attől félek, hogy majd úgy csavarják a dolgokat, hogy az is elég legyen.
kabóca
A legnagyobb baj az, hogy az ország van lejtőn.
ensIaved
Dehogy van lejtőn! Amíg én és a családom meg az alkalmazottaim is a FIDESZ-re szavaznak, addig nincs baj.
enslaved
@ensIaved: Már lebuktál, gáspár, mindenki tudja, hogy az L betű helyett a nagy í betűt írtad az enslaved névbe, ami itt ugyanúgy jelenik meg, mint az én nickem. Ne égesd magad tovább, már mindenki rajtad röhög, és szánakozik. A privik ezt igazolják...
Iexus
@enslaved: Már magaddal beszélgetsz, te szerencsétlen? Megfogadtam karma tanácsát, nevet változtattam.
enslaved
@Iexus: Mivel kitiltattalak, kénytelen voltál nevet változtatni, habár már nem Lexusom van. Vergődj csak még egy kis ideig, a fekete autó már úton van...
preparátor
Aki a Fideszre szavaz, az a jövőre és a magyar érdekekre szavaz!
Taknyosék lázítanak, uszítanak, de nincs eredménye, mert okosak a magyarok! :-)
kukac50
Most már a migránsokra hivatkozó duma végére ért!
Ilyen politikai gazdasági hozzá állással már csak vesztésre állhat.
Nem hirdetni kell sok pénzért ,hogy Magyarország jobban teljesít,vagy működnek a reformok,
Mert ez nem igaz, ha lenne valami látható érezhető jele akkor az az életszínvonal javulása lenne. Az életszínvonal fokozatosan romlik ez jelenti azt is,hogy a gazdaságunk nagyon rosszul teljesít. A hirdetéstől még nem javul az ország helyzete!
Iexus
@enslaved: "Remélem fülkéből hívtad őket! Nehogy éjszaka menjen érted a fekete autó elhúzott függönyökkel"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.