A tavalyi ügy után kereste meg az egyik szerzetest egy volt pannonhalmi diák, panasszal élve egykori tanára, egy mára már hetvenen felüli szerzetes viselkedésével kapcsolatban. Az eset különórán történt 1996-ban – írja az Index.

A megnevezett atya, vállalva felelősségét, Várszegi Asztrik főapát kérésére 2015 szeptemberében önfeljelentést nyújtott be a Győri Járási Ügyészségen, mellékelve az egykori diák panaszlevelét, az abban leírtakat valósnak és megtörténtnek ismerve el.

 Az ügyészség 2015. október 1-jén megállapította, hogy a szerzetestanár „tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettét valósította meg”. Az ügyészség azt is közölte, hogy az ügy elévült, így büntetőeljárás lefolytatására nincs lehetőség.

A Vatikán is kivizsgálta az ügyet, közben egy újabb panasz befutott a szerzetes ellen. Az egyház kesztyűs kézzel bánt vele, mert nem közösítették ki. Külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatti, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva, belső, kisegítő lelkészi feladatokat ellátva.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
kultúrnépeknél milliárdokat fizetnek ki, igaz nálunk azt is a mi adónkból fizetnék!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
firkász
@Maradok:
szia, kérhetném a segítségedet h mit lehet tudni erről az Áment Lukács atyáról? Te tudsz konkrét molesztálásokról? Köszönöm!
glorianna
Azért egy cseppet zavaró, hogy a történetet 20 évig altatták az áldozatok...
magyarbakancs
Papok milyen hevesek?
Friss husikára vágyik a foguk?
Ott herélném ki úgy lazán fa*zán.
Dan
Kérem, most álljunk meg egy szóra. Van néhány dolog, ami nem hagy nyugodni. Több "normális" hozzászólás közé vegyül - nemcsak itt, hanem egyéb felületeken is - egy-két olyan jellegű megjegyzés, mely szerint ne jöjjön elő régi ügyekkel az, aki 20 éve hallgatott. Kikérem magamnak az áldozatok nevében is! Jogrendszerünk egyik nagyon súlyos problémája, hogy ilyen ügyekben egyáltalán felmerül az elévülés, mint lehetőség. 23 éves kora környékén minden volt diáknak lejár a fellebbezési joga, és szinte biztosra mondom, hogy ennyi idő nagyon-nagyon kevés ahhoz, hogy a történteket egyáltalán alapszinten feldolgozza! El sem tudjuk képzelni, hogy az ilyen jellegű cselekményeknek milyen hatásuk lehet egy emberi életre! Hát ha még szóba mernénk hozni a kártérítést, amely más országokban teljesen általános ilyen tekintetben! Akkor prüszkölne csak a közvélemény! Pedig nincs az a pénz, amivel kárpótolni lehet egy áldozatot az elszenvedett sérelmekért! (NB: kártérítésre 5 éves elévülési idő vonatkozik...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.