A tavalyi ügy után kereste meg az egyik szerzetest egy volt pannonhalmi diák, panasszal élve egykori tanára, egy mára már hetvenen felüli szerzetes viselkedésével kapcsolatban. Az eset különórán történt 1996-ban – írja az Index.

A megnevezett atya, vállalva felelősségét, Várszegi Asztrik főapát kérésére 2015 szeptemberében önfeljelentést nyújtott be a Győri Járási Ügyészségen, mellékelve az egykori diák panaszlevelét, az abban leírtakat valósnak és megtörténtnek ismerve el.

 Az ügyészség 2015. október 1-jén megállapította, hogy a szerzetestanár „tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettét valósította meg”. Az ügyészség azt is közölte, hogy az ügy elévült, így büntetőeljárás lefolytatására nincs lehetőség.

A Vatikán is kivizsgálta az ügyet, közben egy újabb panasz befutott a szerzetes ellen. Az egyház kesztyűs kézzel bánt vele, mert nem közösítették ki. Külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatti, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva, belső, kisegítő lelkészi feladatokat ellátva.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
kultúrnépeknél milliárdokat fizetnek ki, igaz nálunk azt is a mi adónkból fizetnék!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
kultúrnépeknél milliárdokat fizetnek ki, igaz nálunk azt is a mi adónkból fizetnék!
Toby
Jó keresztény semmiért nem bünhődhet, ahogy tömjén sem az összeollózott doktoriért !
verum
2014-ben lépett életbe a törvény:

"...az a Btk.-módosítás, amely szerint a 18. életévüket be nem töltöttek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények közül az öt évnél súlyosabban büntetendőek soha nem évülnek el, a kisebb súlyúaknál pedig az elévülés határidejébe nem számít be az a tartam, amíg a tizennyolcadik életévét be nem tölti vagy be nem töltötte volna a sértett."

nepszava.hu/cikk/1043143-el-nem-evulo-bunok---eletbe-lep-a-btk-modositas
csa-csa
" kontroll alatti, vezeklő életet él..."
adnék ezeknek olyan vezeklést hogy beledöglenének!
tetves álszent csuhások!
panellproli
Remélem a vezeklésbe beletartozik a csalánnal való f... verés is.
Maradok
Dr. Áment Lukács az "atya", nézzetek utána, hogy kiféle, miféle!
papa.49
Tudjátok a régi mondást ,,akinek Isten a barátja, könnyen üdvözül,, itt helyettesítsétek be az Isten helyére a hazugovicsot, és mindjárt látni nem büntethető a pacák)))))))))))
36
Ezekből az ügyekből azért nem lesz semmi, mert már a Kádár érában is Pannonhalmán tanult, minden vezető párt funkci fia. Ha, hülye volt, ha zseni, mindegyik.
Cicamama55
Ha ezt egy migráns követte volna el, -egyáltalán nem pártolom őket! - de akkor is ez lenne az ügy végkimenetele és megítélése?
Fradigege
A gyerek miért nem védte meg magát? Egy középiskolás?
Szókrakész
És ezek akartak átvenni óvodát, ...???

Nem olvasom sehol Tömjén vagy Harrach elhatárolódását.
Ezzel assszemmm -1 a kellő támogatottságotok.
Halmazatiban szülők, rokonok, ismerősök, ...
Ti hogy gondoljátok???
Vagy nem is tudtok gondolkodni?
Szókrakész
A pápa pedig migráns lábat csókolgat!!!
Ennyire ki vannak éhezve valami szex közeli élményre?
1magyar
Ez pedofil. Én biztosan levágnám a farkát ha valaki gyerekkoromban molesztált volna, meg ha fiú lennék.
wagabund
érdekes...milyen hős lett néhány fotelkommentelő...pláne, hogy vannak akik úgy emlékeznek, gyerekkorukban hősiesen levágták volna a farkát ennek az egyházi közmunkásnak...
...ez így megy évszázadok óta, ma is, és holnap is, amíg kiéhezett egyházfiak tele prosztatával simogathatják a szeretetre vágyókat...legfeljebb még óvatosabbak lesznek...
lampa laz
Amíg nem törlik el a cölibátust addig sajnos az ilyen esetek folyamatosak lesznek.
Sokkal szigorúbb büntetést kellene rájuk kiszabni és nem hagyni elévülni a tettüket, mert akikkel ezt a szörnyűséget elkövetik az egy életen át magával cipeli ezt a kegyetlen megaláztatást. A börtön jót tenne nekik, ott majd kikezelnék őket, oszt szórhatja a szapora imåt is közben.
nezelodo
Megpróbálom végiggondolni, mi lenne a kommunikáció, és az eljárási rend, ha egy mezei, civil tanár kerülne ilyen gyanúba. Alighanem az "először üt, aztán kérdez" módszer alkalmazása lépne életbe. Itt meg babusgatják, az elévülés leplébe bugyolálják azt a szent embert.
firkász
@Maradok:
szia, kérhetném a segítségedet h mit lehet tudni erről az Áment Lukács atyáról? Te tudsz konkrét molesztálásokról? Köszönöm!
glorianna
Azért egy cseppet zavaró, hogy a történetet 20 évig altatták az áldozatok...
magyarbakancs
Papok milyen hevesek?
Friss husikára vágyik a foguk?
Ott herélném ki úgy lazán fa*zán.
Dan
Kérem, most álljunk meg egy szóra. Van néhány dolog, ami nem hagy nyugodni. Több "normális" hozzászólás közé vegyül - nemcsak itt, hanem egyéb felületeken is - egy-két olyan jellegű megjegyzés, mely szerint ne jöjjön elő régi ügyekkel az, aki 20 éve hallgatott. Kikérem magamnak az áldozatok nevében is! Jogrendszerünk egyik nagyon súlyos problémája, hogy ilyen ügyekben egyáltalán felmerül az elévülés, mint lehetőség. 23 éves kora környékén minden volt diáknak lejár a fellebbezési joga, és szinte biztosra mondom, hogy ennyi idő nagyon-nagyon kevés ahhoz, hogy a történteket egyáltalán alapszinten feldolgozza! El sem tudjuk képzelni, hogy az ilyen jellegű cselekményeknek milyen hatásuk lehet egy emberi életre! Hát ha még szóba mernénk hozni a kártérítést, amely más országokban teljesen általános ilyen tekintetben! Akkor prüszkölne csak a közvélemény! Pedig nincs az a pénz, amivel kárpótolni lehet egy áldozatot az elszenvedett sérelmekért! (NB: kártérítésre 5 éves elévülési idő vonatkozik...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.