A tavaly év eleje óta növekvő általános fenyegetettség-érzés rekord szintre emelte az idegenellenességet Magyarországon, és a társadalom nagy része támogatja a kormány menedékjogokat súlyosan korlátozó bevándorlás-politikáját – írja a Tárki legfrissebb tanulmányára hivatkozva az abcug.hu. Az is kiderül, hogy a magyarok sokkal jobban féltik a munkájukat és a segélyeiket, mint a kultúrájukat a menekültektől.

A 2015-ös menekültválság társadalmi hatásait bemutató tanulmánnyal jelentkezett a Tárki Társadalomkutatási Intézet. A kutatás arra kereste a választ, hogy Magyarországon hogyan változott a menekültválság hatására a többségi társadalom menekültekkel és menedékkérőkkel kapcsolatos attitűdje 2015 októbere és 2016 januárja között, azaz közvetlenül a párizsi terrormerényletek előtt, valamint 2 hónappal utánuk.

Magyarország az Európai Unión belül azok közé az országok közé tartozik, ahol a többség támogatja az EU-n kívüli országokból érkező illegális bevándorlás visszaszorítását – írja a 2015 májusi Eurobarométer felmérését is használó tanulmány. A kérdésről az EU-s országok lakosságának többsége, az Eurobarométer szerint a megkérdezettek mintegy 85 százaléka így gondolkodik. Azzal viszont – Észtországgal és Dániával együtt – eltérünk az EU átlagtól, hogy a lakosság kisebb része támogatja a közös uniós szintű fellépést a migrációs helyzet kezelésére, és inkább a nemzeti szintű lépéseket támogatná.

Rekordot döntött a xenofóbia

A tanulmány egyik legfontosabb állítása, hogy a magyar lakosság körében 1992 óta folyamatosan mért idegenellenesség (xenofóbia) a 2016 januári felméréskor érte el a mindenkori legmagasabb szintet, az idegenbarátság (xenofília) pedig mostanra szinte teljesen eltűnt a magyar társadalomból.

Közelebbről megnézve látható, hogy a kormányzati bevándorló-ellenes kampány kezdete előtti utolsó mérésen mért 39 százalékhoz képest 2015-ben először 45-re, majd 2016 januárjában 53 százalékra emelkedett a megkérdezettek körében a xenofóbok aránya. Számuk az úgynevezett “gondolkodók” táborának rovására nőtt, akik korábban nem tudtak a felmérés kérdéseire határozott igennel vagy nemmel válaszolni.

A xenofóbia szintjének emelkedése és a kormány szigorodó bevándorlás-politikájának széleskörű támogatottsága a tanulmány szerint egymást magyarázó jelenségek, és összefüggésben vannak azzal az extrém méreteket öltő fenyegetettség-érzéssel, ami mind a magyar, mind az európai közvéleményen eluralkodott a tanulmány által vizsgált időszakban.

Kik azok az idegenellenesek?

A Tárki kutatása alapján megadható annak a magyar állampolgárnak a személyleírása, aki a leginkább és aki a legkevésbé fogékony az idegengyűlölettel szoros összefüggésben álló bevándorlás-ellenességre, és a 2015 eleje óta tartó kormányzati bevándorlás-ellenes kampány üzeneteire.

- Találkozott már menekültekkel, de személyesen egyet sem ismer

- Egy kisebb vidéki városban vagy falun él

- Középiskolánál alacsonyabb iskolai végzettségű

- A jövőben nem tervez külföldre költözni, és ismeretségi körében sincs olyan, aki huzamosabb ideje külföldön él, vagy élt már külföldön 1 évnél tovább

Ezek a paraméterei a Tárki felmérése szerint annak a magyarországi lakosnak, aki nagyobb eséllyel vált idegenellenessé a menekültválságra épülő kormányzati bevándorlás-ellenes kommunikációs kampány hatására, amely azóta a francia terrorcselekményeket, valamint a szilveszteri németországi eseményeket is összekötötte a menekülthullámmal.

Jobban működik a “Nem veheted el a magyarok munkáját!”

A bevándorló-ellenesség tehát a Tárki-kutatás szerint a fenyegetettség érzésével magyarázható. Az idegenellenes és ebből következően bevándorlóellenes társadalmi rétegek úgynevezett szimbolikus és realisztikus félelmekkel egyaránt rendelkeznek a bevándorlókat/menedékkérőket/menekülteket illetően. A szimbolikus félelem a vélt kulturális, érték és normabeli különbségek miatti fenyegetettség érzés (például a magyar kultúra veszélybe kerüléséről szóló), realisztikus pedig főként materiális, gazdasági és politikai természetű félelem: a fogadó társadalom a gazdasági és anyagi érdekeit érzi fenyegetve.

A magyar kormány tavaly nyári plakátkampányában is tetten érhető volt ez a két kategória: például a “Tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!” és a “Nem veheted el a magyarok munkáját!” plakátszövegekben. A Tárki kutatása szerint a magyar lakosság jóval fogékonyabb volt a materiális fenyegetettséget hangsúlyozó retorikára, azaz a munkaerőpiacról vagy a szociális ellátásból való kiszorulástól többen tartanak, mint attól, hogy a bevándorlók a magyar kultúra pusztulását jelentenék.

A szociális ellátáshoz való hozzáférést a fogadó társadalom tagjaira – tehát ez esetben a magyar állampolgárokra korlátozó – hozzáállást jóléti sovinizmusnak is nevezik, ez volt jellemző a 2015 októberi és a 2016 januári felmérések alapján is a Tárki kutatásában résztvevők többségére.

Humanitárius csoda?

A tanulmány a bevándorló-ellenesség szociális és demográfiai háttere mellett az újonnan létrejött, menekülteket segítő civil szervezetek szerepével is foglalkozik – a menekültválság idején főleg a budapesti pályaudvarokon felállított tranzitzónákban aktív segítőkkel készített 37 interjú és a közösségi oldalakon szerveződött segítő csoportok médiareprezentációjának elemzésével.

Az interjúkból kiderült: az önkéntesek fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy amit csinálnak, az nem politikai akció, és a segítségnyújtás a tevékenységük lényege. Ennek megfelelően a legtöbben saját bevallásuk szerint áldozatkészségből csatlakoztak valamelyik segítő csoporthoz, viszont a második leggyakoribb motiváció a politikai helyzet miatt érzett düh volt. Figyelemre méltó, hogy a kutatás szerint több első vagy második generációs bevándorló és rokonaik érezték úgy, hogy cselekedniük kell, és csatlakoztak valamelyik csoporthoz.

A menekültválságra reagáló önkéntes szerveződések jövőjével egy korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk. A Tárki tanulmánya szerint elképzelhető, hogy az újonnan létrejött közösségi kapcsolatrendszer és a menekültkrízis ideje alatt kialakult önkéntes identitás tovább élteti majd a Migration Aid-hez és a “Segítsünk együtt…” csoporthoz hasonló szerveződéseket, ugyanakkor ezek fennmaradása a tanulmány szerint nagyban függ a forrásbevonás sikerétől.

A tanulmány befejező fejezete egy, a menekültválság sajtóját vizsgáló, médiaelemzésen alapuló kutatás eredményeit közli. Ebből kiderül, hogy a menekülteket segítő civilek a menekültügyről szóló több ezer sajtómegjelenésből mindössze 276-ban szerepelnek valamilyen formában (sosem a kormánypárti, hanem a független vagy az ellenzéki sajtóban), míg a kormány bevándorlás-politikája és menekültügyi álláspontja még a tranzitzónák megnyitása idején is az egyik legfontosabb téma volt, amikor a Migration Aid játszotta a főszerepet.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ha olyan vicces tudnék lenni, mint Récsölke (lásd másik cikk), akkor azt kéne mondanom, hogy kishazánk lakosságának 99.9999%-a mondható valamikori, folytatólagosan elkövetett migráncsnak.
Jó lenne egy igazi őslakossal találkozni végre, aki nem bevándorló ebben a huzatos Kárpát-medencében.
Akkor a jelek szerint akár tenmagunkat is utálnunk kellene?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ha olyan vicces tudnék lenni, mint Récsölke (lásd másik cikk), akkor azt kéne mondanom, hogy kishazánk lakosságának 99.9999%-a mondható valamikori, folytatólagosan elkövetett migráncsnak.
Jó lenne egy igazi őslakossal találkozni végre, aki nem bevándorló ebben a huzatos Kárpát-medencében.
Akkor a jelek szerint akár tenmagunkat is utálnunk kellene?
rapier
Véletlenül nem kéne külön választani a menekülteket a gazdasági migránsoktól?
justhpeter
@rapier: Ezek szerint aki idejön az menekült, azok a magyarok, akik kimennek nyugatra, azok gazdasági migránsok és nem Orbanisztán menekültjei ?
rapier
@justhpeter: Apró pontosítással élnék! Mint EU-s állampolgárt a szabad munkaerővándorlás és a letelepedés joga megilleti a magyarokat. Épp úgy, mint az EU bármely állampolgárát. Az EU-n kívülről jövőknek viszont semmiféle joga nincs, főleg, ha azt erőszakkal és illegálisan teszik!
namihami
@rapier: Mint ahogy az is apró pontosítás, hogy a fent említett magyarok jobban akarnak élni, ezek a szerencsétlenek nagyrésze pedig csak egyszerűen élni, enni, lakni szeretne. CSAK!!!
Nem kell őket szeretni, de utálni, gyűlölni...
Az '56-os magyarok sem voltak EU-s polgárok, mégse zavarták őket vissza. Azok is csak élni akartak, igaz---jobban.
rapier
@namihami: Nagyon el vagy tévedve! Az 56-osok nem dobálták kővel a rendőröket és nem erőszakoskodtak, hanem várták amíg elbírálják az ügyüket. Azt sem követelték, hogy az osztrákok magyarul imádkozzanak!
Az illegálisan betörő idegeneken ugyan mit szeressek? Ne útálják őket a terrortámadásban meghaltak rokonai, az erőszakot elszenvedők, vagy a no go zona-hoz közel lakók? Nem érdekel mit szeretnének, azt tegyék otthon! Ide csak az jöjjön, amelyik kivárja a sorát és hajlandó kolbászt enni, mert itt az a szokás. Akinek nem tetszik, mehet haza!
Slade
@rapier: másokkal szemben nagyon tudod mi a rend. Kíváncsi lennék a véleményedre akkor is, ha a saját irhádról lenne szó.
namihami
@rapier: Na tehát:
1. Kődobálás. Nem hiszem, hogy azért, mert töredék % kővel dobál, azért az összes a felelős. A "Fradi-szurkolóink" is csürhe, mégse mondhatod, hogy mindnyájan állatok vagyunk. Ráadásul ezek a saját állataink. Egyébiránt a Bécs melletti táborban '57-ben igenis volt tiltakozás.
2. A terrortámadások elkövetői 20-30 éve itt élők, állampolgársággal rendelkezők. Nem a most bejövők. Ez tény.
3. Némely egzotikus országokban olyan dolgokat esznek meg az emberek, amitől mi undorral fordulunk el, nekik csemege. Nem az a baj, hogy ők nem esznek disznóhúst, hanem, hogy "értelmes és kulturált" honfitársaink ilyen szendvicsekkel próbálták őket etetni és utána fennhangon ordibálták, hogy eldobálják az ételt. Te hajlandó lennél pl. termeszt enni?
4. "Mehet haza." Ezen szerencsétlenek itt idegennek érzik magukat és boldogan mennének haza, ha lenne hova. Nem tudhatjuk, hogy az a bizonyos "haza" még egyáltalán létezik-e? Mint a "család", "életlehetőség", "biztonság", "erőszakmentes élet"?
Biztos van köztük olyan is, aki csak a jobb élet miatt indult el, de hogy mind azért fogta a vándorbotot. Ugye, ezt Te se gondolod?
desert
Én nem utálom őket, de azért elgondolkodtató, hogy idejönnek európába, a többség nem tudja magát igazolni, miközben amikor még átmehettek hazánkon, a nyomukat jelző határtalan mennyiségű szemét közt (amit saját pénzen takaríthatott fel minden község) rengeteg eldobált igazolvány is volt. És akkor nekik igényeik/követeléseik vannak. Ők Németországba AKARNAK menni és őket szállítsák oda. Álljunk már meg egy pillanatra. Ha én vendég vagyok valahol, akkor az ottani házirend vonatkozik rám is. Mi az, hogy felszólítja a német hatóság a német lakosságot, hogy ne vegyenek a nők "kihívó" ruházatot magukra, mert akkor magukra vessenek, ha megerőszakolják őket... Azért ez egy agyrém.
A munkámat nem féltem tőlük, mert dolgozni látszólag nem sok akar közülük (lásd Calais-i "dzsungel" évek óta), tisztelet a kivételnek.
És mégegy gondolat a végére. Én, magyar állampolgárként a magyar hatóság felszólítására engedelmességgel tartozom reagálni. Ha nem tetszik az eljárás, panasszal élek a megfelelő fórumon, de olyat még a mesében nem láttam, hogy a Keletinél várakozó tömeg a rendőrség felszólítása ellenére nekivág az autópályán, gyalog az osztrák határ felé.
Természetesen ez most a fityesznek nagyon kapóra jött, át is esnek minden adandó alkalommal a ló túloldalára a lakosság riogatásával, de azért mindenki gondolkodjon el egy kicsit, hogy vadidegeneket (pláne csőstől) beengedne-e a lakásba, hogy aztán ott azt csináljanak, amit csak akarnak.
rapier
@namihami: 1. A híradókban hány, de hány olyan felvétel volt, hogy migránsék kerítést döntöttek, vagy dobáltak, gyújtogattak! És követelnek! Az nem pár százalék, hanem az egész erőszakos banda. Vegyük csak a nemi erőszakokat, amelyre migránsék spedcializálódtak. A Fradi szurkolókat szétverték a rendőrök, az erőszakoskodó migránsokat meg sajnáltatják!
2. Mivel a terroristák 20-30 éve itt élő muzulmánok, ismét egy érv, amiért egyet sem szabad beengedni!
3.Egyszerű eset! Ha nem tetszik az ország kulináris szokása, ne menj oda! Nem akar disznót enni? Menjen haza!
4. Sokan olyan országból jönnek, ahol nincsenek harcok, de pl Szíriában sem lőnek mindenütt. Az, hogy az országuk fejletlen, nem az én bajom! Éljen meg ahogy tud, engem hidegen hagy a nyomora! Építse otthon a demokráciát, ha annyira ez kell neki!
rapier
@Slade: Speciel most a saját irhámról van szó, mert nem akarom, hogy a muszlim banda leigázza Európát!
Slade
@rapier: soha nem fogja senki leigázni Európát. Európa gazdag és nagyon erős, de csak rettegj és reszkess.
1magyar
@rapier: Ide már menekült nem jön, mert az első békés országban menekült, de aki No-ba akar menni az már gazdasági,
rapier
@Slade: Ilyen egyszerű válasz ritkán adódik! Amikor egy kettős kereszttől, vagy Nyírő Józseftől már antiszemitizmust rikoltanak a hivatásos rettegők, de a csoportos nemi erőszakról a nők tehetnek és a hazaárulók egyre hívják be ezeket, van okom aggódni! Miért nem megy mind Izraelbe? Ott aztán van erkölcs dögivel!
Slade
@rapier: nagy divat lett nálunk a hazaárulózás, pont azok hozták divatba akik a legaljasabb patkányok ebben az országban. Nem gondolnám, hogy hazaárulók lennének azok akik képesek szerencsétlen sorsú emberekkel együtt érezni. nyírő meg egy koszos náci volt, nincs ezen mit szépíteni.
rapier
@Slade: Nem tudom, miképp méltassam azokat apolitikusokat, mint Merkel, akik nyílt törvénysértésre és beözönlésre biztatják a migránsokat. Ők már bizonyították, hogy az európai értékrendet nem akarják maguknak és destabilizálják a társadalmat.
Szerinted a Merkel féléket hogyan nevezzük akkor?
Slade
@rapier: Merkel egyike a leghumánusabb demokratikus politikusoknak. Senkit nem biztatott törvénysértésre, senkinek nem mondta, hogy illegálisan lépjen az országa területére. Ezt csak a csuti félkegyelmű gyűlölet propagandája harsogja.
magyarbakancs
Mindig utálták az idegeneket hazánkban.
Csak az igény most nagyobb rá.
Lehet kire hivatkozni.
Meglehet magyarázni és ráhúzni mindent az idegenek beáramlására.
Az emberek ezzel foglalkoznak és nem azzal, hogy ki tudod váltani az Algopyrint mert tavaly még 500 forintba került,most 750 -bekerül.
rapier
@Slade: Javíts ki, ha nem így van, de a híradásokban azt hallottam, hogy Németország korlátlanul befogadja a migránsokat. Ezt Merkel nyilatkozta, Faymann meg kontrázott. Ugyan akkor Merkel nagyon jól tudta, hogy ellenőrizetlenül özönlenek be. Hol nincs akkor itt bűnpártolás?
Mennyire "humánus demokratikus politikus" az, aki a német nőknek ad tanácsot és nem az erőszakolókat fékezi meg? Biztos erre is van válaszod, de engem elborzaszt, amit Merkel művel! Mennyire "humánusak" Nyugat- Európa politikusai, akik eltűrik hogy egy adott térségbe a saria a rend és a rendőr sem meri oda betenni a lábát?
Ezek olyan súlyos kérdések, amit a humánummal és a demokráciával, mint szajkózással nem lehet elütni!
Pestilence
Benne van a cikkben, hogy kik a leginkább idegenellenesek.

- Találkozott már menekültekkel, de személyesen egyet sem ismer
- Egy kisebb vidéki városban vagy falun él
- Középiskolánál alacsonyabb iskolai végzettségű
- A jövőben nem tervez külföldre költözni, és ismeretségi körében sincs olyan, aki huzamosabb ideje külföldön él, vagy élt már külföldön 1 évnél tovább

Azt hiszem, ehhez sokat nem kell hozzáfűzni.
Slade
@rapier: Korlátlanul befogadja, ezt mondta. De nem az illegális bevándorlókat. Azt nem mondta, csak kiforgatják a szavait a gyűlöletkeltők. Egyébként meg mindenki oda hordta nekik a menekülteket kontrollálatlanul, ugyan mit tudott volna csinálni visszaküldte volna őket mondjuk Magyarországra? A nőknek nem árt, ha tanáccsal látják el őket a bűnözés visszaszorításáért pedig nagyon sokat tesz Németország. Minden idegengyűlölő a nemi erőszakot szajkózza, mintha naponta ezreket erőszakolnának meg, mintha a menekült válság előtt soha senkit meg nem erőszakoltak volna. Ökör beszéd. A gyűlölet propaganda a bolhából is elefántot csinál, és hazudik éjt nappallá téve.
rapier
@Slade: Sajnálom, hogy nem látod a fától az erdőt!
Terroristák: a több éve ott élők követték ell a merényleteket a híradások szerint. Véletlenül mind muzulmán volt, így az integrációról szóló legenda megdőlni látszik.
Munkanélküliség: hihetetlenül kevesen dolgoznak közülük és még a másoidik, harmadik generáció sem beszéli tűrhetően a befogadó ország nyelvét (forrás: Lévai Katalin)
No Go Zona:A rendőrök nem mernek bemenni, mert megtámadják őket! Ezt a nyugati média szellőztette meg.
Illegális bevándorlók: Miután Orbán kerítést épített, Faymannak is megjött a kedve erre, csak ő kapukat épített szárnyakkal. Nem nevetséges ez? Egyedül Orbán tartóztatta fel a migránsokat hatékonyan, a görögök, törökök pedig ránk szabadították.
Követelőzés: Ahol többségben élnek a muzulmánok, a menzáról ki akarják tiltatni a disznóhúst. Erről volt híradás! Tiltakoznak a déli harangszó ellen. Kinek kellene alkalmazkodni?
Nemi erőszak: Igen, rengeteget követtek el és mint tudjuk a nyugati PC média elhallgatja elhazudja ezeket!
Aki ezt nem érti meg és látja át, az Európát hajszolja a vesztébe!
rapier
@Slade: Tetszi az érvektől, tényektől nyüzsgő, megfontolt válaszod! :O)
Slade
@rapier: Ezt amit írtál már olvastam eleget. Válaszoltam is rá elégszer. Nincs kedvem megint végig játszani mert úgy sincs semmi értelme. Az a te véleményed az enyém pedig teljesen más. A fél életemet Németországban töltöm, tudom mit beszélek, én nem az M1-ről tájékozódom.
Peller Anikó
@slade: 9.46, "Korlátlanul befogadja, ezt mondta. De nem az illegális bevándorlókat."

A nem illegális bevándorlókat mi is korlátlanul befogadjuk te marha.
Bercifiu
Belgiumban 30 éve nem sikerült integrálni őket.
Nálunk is van elég nagy csoport, akit közel 50 éve nem tudtunk integrálni.
Pestilence
Az a szomorú, hogy a magyarok nem csak az idegeneket gyűlölik, de egymást is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.