Aláírásgyűjtést kezdeményez Székesfehérvár polgármestere azért, hogy a koronázási palástot – ha annak állapota ezt lehetővé teszi – a városban állítsák ki.

Cser-Palkovics András (Fidesz) péntek délelőtt egy Facebookra feltöltött videoüzenetében a városházán, a koronázási palástot ábrázoló festmény mellett azt mondta: szeretné, ha eredeti valójában lehetne a koronázási palástot Székesfehérváron megtekinteni.

Hangsúlyozta, hogy sokak álma válna valóra, ha az ereklyét nem Budapesten, hanem Székesfehérváron mutatnák be ideiglenesen vagy akár véglegesen, így azt kérte, hogy ha a palást szállítható állapotban van, "jöjjön haza" Székesfehérvárra, hiszen szövege is azt tanúsítja, hogy a városban van otthon.

Az önkormányzati kommunikációs központ később kiadott közleménye szerint a fideszes polgármester tavaly már megkereste a Magyar Nemzeti Múzeumot, ahol a palástot őrzik, és a szakemberek arról tájékoztatták, hogy jelenleg a palást fizikai állapota nem teszi lehetővé az ereklye kimozdítását anélkül, hogy az ne károsodna. A szakmai érveket a város vezetése tudomásul vette, hiszen nemzeti kincsünk megőrzését mindennél fontosabbnak tekintik – írták.

Cser-Palkovics András április 29-én a városi közgyűlés megerősítését is kéri az aláírásgyűjtéshez, amellyel a székesfehérváriak kifejezhetik szándékukat amellett, hogy a koronázási palást – amennyiben az állapota megengedi – "oda kerüljön, ahova majd ezer éve tartozik: Székesfehérvárra".

A koronázási palást közepén félkörben olvasható latin felirat magyarul azt jelenti: "ez a casula Szűz Máriának Fehérváron levő egyháza számára készült és adatott Krisztus megtestesülésének 1031. évében, a XIV. indikcióban, István király és Gizella királyné által".

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
Mit nem értett azon, hogy annak annyi lesz, ha elviszik? Ha aláírást gyűjt, ez akkor sem fog változni.
nyanya001
Tegyétek tönkre ti barmok aztán lehet nézegetni a foszlányokat !
Kerül amibe kerül !
Te Isten barma !
világlátó
Ha a régészek megtalálják Szulejmán belső szerveit tartalmazó arany edényt, körbehordozhatnánk minden településünkre, ahol 1000 .-Ft.-ért bárki átkot szórhatna rá, amit aláírásával, lakcímével, adó és TAJ számával is megerősíthetne.
Az edény vivők nyugtát kötelesek adni, amit ott egy helybeli három fős csoport ellenőrizne, az utolsó helyi lakos átokszórása és fizetése, majd az adminisztráció után a pénzt a falu pm. hivatalában őriznék másnapi bank nyitásig.Mindeközben félrevernék a harangokat és a helyi plébános áldást osztana, kiátkozva az egykori oszmán hódítót és annak leszármazottait Erdogánnal bezárólag.
Félretéve a tréfát, úgy mégis mit remélt ettől Cser Palkovits? Manapság nem lehet elvinni a családot Székesfehérvárra, megmutatni a történelmi nevezetességeket.Miért? Mert a kirándulás ma nem olcsó szórakozás.Ha csak az iskolák tehetnék meg ezeket a fontos tanulmányi kirándulásokat, már az is kiváló lenne. De Nyíregyházáról Székesfehérvárra, , vagy Gyuláról. vagy Barcsról...???
paallaci
@világlátó: Meg kellene oldani, hogy Budapest mellett az ország legfontosabb központja Székesfehérvár legyen. A közlekedési helyzete az országban a legjobb a főváros után, infrastruktúrájának fejlettsége is messze meghaladja a többi városét. Ilyen kezdeményezéseket pártolni kell.
paallaci
@világlátó: Ja, és a palást egyik városhoz sem kötődik annyira, mint Székesfehérvárhoz. Ha elolvastad volna a cikket, vagy megnézted volna a videót, nem irkálnál hülyeségeket.
paallaci
@cs.n.: 1916-ban még rá tudták adni az akkor majdnem 900 éves szövetet IV. Károlyra. 100 évvel később meg már nincs szállítható állapotban sem? Ez az év kamuja. Mellesleg igaza van Cser-Palkónak, ha a várba el tudják vinni, akkor Fehérvárra is. Olvasd el a cikket, mielőtt kommentelsz...
paallaci
@nyanya001: Miről beszélsz te? Elolvastad a cikket? Megnézted a videót? Nem hallottad, hogy el akarják vinni a várba? Hát akkor meg? És leírom még egyszer: 1916-ban még használatban volt az akkor 900 éves palástot. Most, 1000 évesen meg már szállítható állapotban sincs? Ez csak egy duma...
Január
Csak ki kell próbálni, hogy mennyi idő alatt lehet eljutni Nyíregyházáról, Debrecenből Székesfehérvárra vagy Budapestre. Mondjuk busszal, mert kirándulni az iskolások főleg azzal járnak.
Igaz, ha már Budapesten van, mert főleg Fehérvárhoz kötődik, akkor akár Nyíregyházán vagy Debrecenben is lehetne.
cs.n.
@paallaci: Ezért regisztráltrál, hogy beszólj mindenkinek? Elolvastam, ami itt van írva, azon túl meg nem érdekel. De legyen neked igazad.
világlátó
@paallaci: Én nem arra vállalkoztam, amikor a propellerhez szegődtem olvasni mások hozzászólásait, hogy a sértésre sértéssel válaszoljak. Ha hülyeségeket írok, akkor azzal valamilyen célom van.Ritkán, mint most is,irónikus stílusban rámutatni mások helytelen gondolkodásmódjára, de legtöbbször úgy, hogy igyekszem átadni azt a szerény tudást, amit összegyűjtöttem, a magyar történelem tanulmányozása során.
Terveztem egy kirándulást Székesfehérvárra is, de nehéz volt, mert a város kiemelt fontosságú látnivalói nem egy, de több napi ott tartózkodást igényelnek. Koronázó városunk ahol túl ezen, sok más is történt az évszázadok alatt.A tervezéskor átnéztem mindent amit könyveimben és az interneten találtam. Leendő kiránduló társaim általános felkészültségét figyelembe véve szűkítettem a programot.Az odautazást, az ott töltött időt, a helyi idegenvezető által a szombati nyitva tartás figyelembevételével tervezett vezetett programot, majd a zárás utáni további látnivalók felkeresésére , ismertetésére szánt időszükségletet, a technikai szüneteket, / kávé, frissítő, toalett / valamint a kirándulás költségeit figyelembe véve a 15.000 .-Ft /fő jött ki a kalkuláció eredményeként.Az induló és a célállomás, majd vissza, időtartama a mi számunkra még ebben a kis országban is 2 és fél óra.Ennyit a kirándulásról Székesfehérvárra.
Ami a palástot illeti. Ismerem a koronázási jelvények történetét. Ezt a buszon ismertettem volna barátaimmal.Láttam a koronát a kardot , a jogart és az országalmát közelről, képeken, videón is.A palást története is ismert a számomra. Semmi bajom azzal hogy hol van.
A politikai töltésű hátsó szándékkal van bajom.Hatni, motiválni, lélekbemarkoló , szívet, lelket melengető magyar érzésekkel garázdálkodni szándékokkal van bajom.Cser Pakovics féle szándékokkal van bajom. Nem a palásttal, vagy a többi koronázási eszközökkel.
Nem nemzeti búcsújárásokat kell rendezni nagyon is határozott hátsó szándékokkal, hanem megmutatni ezeket a hazai középiskolásoknak.
csetere
@nyanya001: majd itt is le lehet nyúlni 100 milliót, mint mikor az "ezüsthajóval" vitték Esztergomba a koronát!
nyanya001
@csetere: mint minden területen, megy a lenyúlás !
világlátó
@paallaci: Kiegészítésül. A koronázási jelvények gondosan elkészített másolatai természetesen legyenek Székesfehérváron.A parlament épületében a többi sincs jó helyen.A korona irul pirul a sok pancser országgyűlési képviselő viselt dolgai méltatlanok a helyhez, István koronájához .
A korona tanhoz nem értek, de ha arra gondolok, micsoda kisugárzó ereje, tiszteletet, méltóságot, önfegyelmet és felelősségérzetet követelő ereje van ezeknek az ereklyéknek, nem is tudom hol kellene elhelyezni ezeket.
Elhelyezni úgy, hogy annak a helynek legalább annyi vonzereje lenne, mint a Csíksomlyói búcsúnak. Ha ez Székesfehérvár legyen az. Nem hinném hogy bárki magyar ezt ellenezné. Legyen a másolat a Nemzeti Múzeumban, legyen egy példány Visegrádon akár. Láthassa minden magyar, kisiskolás kortól az aggkor leghátsó határáig bezárólag.
Remélem érted? Mert ha hülyeség is - szerinted - nekem ez a véleményem.
Talán azt is megérted, hogy tengernyi bűne, mocska, piszka van a magyarság történetének.Egyszer ünnepeljük az ünnepelhetetlent, máskor a megemlékezés helyett álhazafias lózungokkal traktáljuk a süketeket. Kellene néhány biztos fogódzó, amit kiemelhetnénk a protokoll programokból, amelyek szégyenkezés nélkül beépülhetnének a magyar néplélekbe és vele a hazai történelem oktatásba, amelyek mentesek az aktuális hatalmi tébolytól, a bűnös félremagyarázásoktól.
Szent István kora, a korona eredete, a koronázás története, a magyar királyság kialakulása, az államiság a kereszténység kierőltetése, nem volt egy sétagalopp. Azt hiszed gyerekeink tudják ezt? Hát kérdezz meg néhányat a felsőtagozatosok közül, vagy a gimnazisták közül.
Cser Palkovics jó polgármester. Haza akarja hozni, méltó helyére a palástot. Orbán Viktornak kell emiatt gazsulálnia, nem kell ehhez aláírásgyűjtés, ennek több szépséghibája van már. Jó barátok elv társak, a miniszterelnöki rezidencián , amit most készítenek neki a várban, Budán, nincs helye a koronázási jelvényeknek, különösen a koronának, legfeljebb a fején.
paallaci
@világlátó: @világlátó: Ja, nem tudtam, hogy itt ilyen "hozzászóló közösség" alakult ki, bocs. Egyébként a viccet félretéve: tényleg, bocs, csak eléggé fel tud idegesíteni, amikor a történelmi vagy kulturális hátteret nem ismerve kommentelnek néhányan. Azt tudnod kell, hogy én az összes pártot utálom, de a Fideszt kiváltképp. De én itt Fehérváron látom azt, hogy ez a Cser-Palkovics nem rossz gyerek. Sokan ismerik, sokan szeretik, és kevesen utálják. Szerintem nem sok ilyen polgármester van az országban. El tudod te azt képzelni, hogy egy nagyváros polgármestere szabadidejében gyalog mászkál a városban és beszélget az emberekkel? Vagy válaszol a Facebook.üzenetekre? Na de ezt most hagyjuk. Valahogyan el kell kezdeni az egyközpontúság problémájának csökkentését, és ez egy jó kezdet lehetne. Mert ha Magyarországnak lesz valaha egy "második fővárosa", akkor arra a címre minden valószínűség szerint (a történelmi tények ismeretét félretéve is) Székesfehérvár lesz a legesélyesebb.
paallaci
@világlátó: Egyébként én a "hülyeségekkel" arra gondoltam, hogy miért kevered ide Szulejmán szigetvári sírhelyét? Ezt nem értem...
világlátó
@paallaci: Minden rendben. A szulejmáni türbe illetve a belső szerveit tartalmazó aranyedény felkutatása most folyik Szigetváron.A törökök szeretnék egy zarándokhellyé tenni ezt a környéket, az általuk lerombolt, majd általuk felépített várban megépítették a Szulejmán dzsámit, minaretjét egy villámcsapás lerombolta. Most azt is felépítették volna, de néhány ostoba ezt megtiltotta. Nem lehet iszlám zarándokhely ! - mondják.Ez a migrációval összefüggő butaság, de amint látható, az emberek ismertei a magyar történelemből itt tartanak.Bezzeg gyűlölni és gyalázkodni kitűnően tudnak.Az írásom eleje kigúnyolni akarta ezt a hozzáállást. Amíg a turizmustól várták a jobb létet, addig támogatták a török - magyar barátkozást. Mihelyt a kormánypropaganda elkezdte gyalázni a törököket, már más a módi. Szégyenletes ez a butaság. Volt idő amikor Cser Palkovics nem volt szimpatikus, mert ő is mint Orbán környezetében oly sokan, nem látott, nem hallott. Mióta polgármester, előnyére változott. Mint írtam nincs vele semmi bajom. Amúgy is ki vagyok én, hogy minősítsem egy másik - nem is akármilyen - város polgármesterét. Van itt akit lehet minősíteni. Például éppen azzal hogy még az emberek között nem láttam, legfeljebb szűk körben az övéi között. Valaha a korabeli tanácselnök gyalog járt. Kalapolt mindenkinek, szóba állt az emberekkel.
Ma erre nincs szükség, így is biztosított a döntő többség, a fölényes győzelem. Méltányolom politikai álláspontodat, a pártokat illetően. Tudod az a helyzet, hogy ezen pártok tagjai között vannak értelmes, okos, tanúlt és tapasztalt emberek, akik ráadásul még tisztességesek is. Belőlük kell összeválogatni a javát és valami nagykoalíciós formációban kell új kormányt kialakítani. Az olyan emberek mint Te és talán még én is, pedig értelmes, jószándékú gyűlöletmentes civil szervezeteket kell létrehozz, akik jó lokálpatriótaként megfogalmazzák a város múltjához illő terveiket, céljaikat, feladataikat és azt vigyék a képviselőtestület elé, lesöpörhetetlenül.
csetere
@nyanya001: Ez az első O.V. kormánynál már megkezdődött. Ezüsthajó, Kaja Ibrahim és egyeb...stb.
karma1
Na b@szd meg, megint beszabadult egy troll, es mint az ilyenekre jellemzo, koszones helyett mindenkit kioktat...

dehat ez mar csak igy megyen fide$$nyikeknel...
karma1
@Mirabilis: Erosen megfontolando...:o)))
világlátó
@Mirabilis: A Buda vár története is érdekes Egyidőben épült a Krakkóban emelt várpalotával. / Wikipedia /Fantasztikus építmény. A háborús pusztítások sok mindent tönkretettek, de az épületek részben, vagy teljes egészében újra felépültek. Koncentrált tömege a magyar történelemnek falai, bástyái, épületei, palotái formájában.
Ha pedig ez így van, akkor annak is kellene maradnia. A történettudomány, a kultúrtörténet, a politikatudomány, a művészetek, benne az építőművészet, az képzőművészet, a zeneművészet, és sorolhatnám a kapcsolódó művészeti ágakat színtere, helye, méltó területe, ahová folyamatos látogatással el kellene juttatni az emberek sokaságát, mert évről évre más korok és művészeti ágak, kulturális események kerülnek megtervezésre, bemutatásra. A kedvezményes odautazás, a belépőjegyek, a szükséges szolgáltatásokkal együtt, kell hogy keresetté, élménygazdaggá tegye a várat és létesítményeit. Többet ér egy nap a várban egy átgondolt , a korosztályhoz igazított látogatással, mint egy néhány 45 perces történelemóra ledarálása.
Ha nem lenne az országgyűlés épülete ott és olyan, amilyen, talán támogatnám a miniszterelnökség oda költöztetését. De mert a parlamentünk nagyobb mint a szükséges, szebb mint bármikor is volt, mert a miniszterelnök szobája egykor a Nándorfehérvári teremként királyok, miniszterelnökök , államelnökök fogadóterme volt, nem érthető miért nem felel meg ennek a felcsúton nevelkedett embernek.Nem értek egyet a felköltözéssel.
A megtekintésre visszatérve. Volt pár éve egy folyóiratunk, a címe Várak, kastélyok, templomok./ történelmi és örökségvédelmi folyóiratként jelent meg.A Nemzeti Kulturális Alap már nem támogatja.Vajon miért nem??/ www.varlap.hu / Volt egy másik érdekes kiadvány is, " Magyarországi Várak " játékkártyán és látványtérképen./ Civertan Grafikai Studió által kiadott térkép /Csak jelezném, tanulóifjúságunk számára igen fontosnak találnám tavasztól késő őszig bejárni országunkat felkeresve történelmi színhelyeinket.
világlátó
@Mirabilis: Írtam Neked egy néhány gondolatot, de félrenyomtam valamit, így elveszett, de a lényeg az volt, hogy az a nép amelyik nem ismeri a saját történelmét, nem látja a mai élet összefüggéseit sem
Ezért kell szégyenkeznünk " nemzeti " szellemi alultápláltságunk miatt itthon és külfödiek előtt.Emlékezz csak a márc.15.-i ünnep utcán megkérdezettjeire, akik nem tudták miért is ünnep a márc.15.De bármely nevezetes dátumra kérdezhetünk, a történelmi homály kétségbeejtő.Ezért nem tudjuk hová tenni szabadságharcainkat, / vissza is él vele a mai politikai propaganda /, nem látják az Árpádházi királyaink korát, az azt követő állandó fenyegetettségünket délről és nyugatról, az uralkodó idegen királyok, a német római császárság totális kizsákmányolását évszázadokon át, ezért nem értik a mai Európa mozdulatait sem.Csak azt tudják amit az uralkodó média belesulykol a fejekbe.A történelméről tudatlan népnek nincsenek szellemi gyökerei, így a jelenről sem de ami még kétségbeejtőbb nincs jövőképe sem. Vezeti egy torz történelmi fotómontázs szerint egy torz történelmi tudatú érdekcsoport a semmibe.Persze egyszer ez is a magyar történelem része lesz, ha lesz egyáltalán magyar történelem oktatás .Mert minek is egy informatikusnak, egy CNC vezérlésű szerszámgépkezelőnek, vagy egy energetikusnak - ugye Parragh úr??
desiro
Na hülye gyerek én meg titeket, valamelyik halál táborba.
Kookas
biztos hogy a városban nem inkább felisútra. de az is nagy lesz az orbánra mint a korona.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.