Amíg nálunk a VÉDA kamerarendszert telepítik, addig az orosz hatóság bevezeti a rendszert, melyben az autók maguk fogják feljelenteni a szabálytalankodó vezetőket – írja az Autó-motor.hu.

Oroszországban 2017-től kötelező lesz az összes újonnan eladott autóba olyan fedélzeti egységet szerelni, ami folyamatosan kommunikálni fog egy központi műholdrendszerrel.

A Glonass nevű rendszer bevezetésének hivatalos indoklása, hogy a balesetet szenvedő jármű így képes lesz automatikus segélyhívásra. Most azonban a rendszer újabb funkcióira derült fény, melyek közül az egyiknek különösen nem örülnek az emberek.

 Az orosz autók maguk fogják feljelenteni szabálytalankodó vezetőiket

Azt mindenki üdvözli, hogy a rendőrség képes lesz letiltani az ilyen fedélzeti egységgel szerelt autók motorját, így például könnyen véget vethetnek egy autós üldözéseknek. Azonban van még egy "apróság": a fedélzeti egység 50 cm-es pontossággal képes a valós idejű helymeghatározásra, tehát pontosan tudja, mikor és hol van az autó, milyen sebességgel halad.

A hatósági kommentárok szerint ezt az információt csak abban az esetben használják a rendőrök, ha a gyorshajtáson kapott autós fellebbez a büntetése ellen. Szakértők szerint viszont csak programozás kérdése, és az autó képes lesz automatikusan jelenteni a gyorshajtást.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Egyszer jelentene fel a saját autóm... - szomjan is döglene. :)
RonaGyuri
ne már ezt csakis egy magyar házmester találhatta fel! =))
Pestilence
De jó, kémautók. Ezek után legyenek feljelentős tévék, hűtőszekrények és mosógépek is.
Szép új világ.
pbalage
@Pestilence: az én macskám egyszer átment a szomszédba panaszkodni, hogy nem kapott meleg tejet.
Tökre ismertem ennek a macskacsávónak a gondolatait, ráadásul a szomszéd is ért macskául.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.