A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a közoktatás színvonalának további csökkenése prognosztizálható a hamarosan induló 2016/17-es tanévben.

Mendrey László, a szakszervezet elnöke csütörtöki tanévkezdés előtti sajtótájékoztatóján kifejtette: bár a kormány igyekezett megnyugtatni a társadalmat, de a közoktatás átalakítását szorgalmazó szakmai javaslatok közül, amelyeket többek között a PDSZ, a Tanítanék mozgalom fogalmazott meg, gyakorlatilag nem valósult meg semmi.

Értékelése szerint a családok terhei jelentősek, a családtámogatások, gyes, gyet előrehozott kifizetése álmegoldás, és nem jelentenek megoldást a tartós tankönyvek sem. A támogatások nagyobbak is lehetnének, ha nem mindenkinek válogatás nélkül osztogatnák ingyen a tankönyvet – jegyezte meg.

Nem érkeztek meg mindenhová a tankönyvek, így jónéhány általános iskolába, középiskolába és a szakképzésbe sem – említette meg.

Kitért arra is, hogy nem csökken a tanítási órák száma, a 30 perces óra szintén nem jó eszköz. A tananyag csökkentése, a diákok és pedagógusok óraszámának csökkentése hozhat eredményt, ezek az elmúlt időszak legjelentősebb követelései voltak – mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Mendrey László ellentmondásosnak tartotta az órakedvezmény biztosítását az osztályfőnöknek, munkaközösségi vezetőknek, mert ezek kiadása esetén veszélybe kerülhet a szakos helyettesítés megszervezése. Új álláshelyek biztosítására is szükség lenne – közölte.

Nem látszik megoldás a pedagógus munkát segítők bérkérdése ügyében, a kétszer 35 ezer forint és a jövőre ígért 10 százalékos béremelés kevés.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ esetében a 198 tankerületből 58 tankerületi központ kialakítása nem csökkenti a központosítást, nem látszik az adósság újra keletkezését megakadályozó változás – sorolta.

Kitért arra is: a gimnáziumi képzés a legnépszerűbb, a szakgimnáziumok azonban már jelentősen le vannak maradva, a szakképzésben minden második hely üresen marad. A szakgimnáziumok és a szakképzés átalakítása ugrás a sötétbe – fogalmazott, hozzátéve: nincsenek kidolgozott tantervek, nincsenek tankönyvek, a természettudományok összevont oktatása nincs megoldva.

Az érdekvédő ugyanakkor üdvözölte azt a rendeletmódosítást, hogy a hét évvel az öregségi nyugdíj előtt állókat átsorolják a pedagógus 2. kategóriába.

Arról, hogy ősszel mi várható, folytatódnak-e a demonstrációk, azt mondta: semmi okuk, hogy kizárólag azzal törődjenek, amire felesküdtek. Egészen biztosan várhatók megmozdulások, demonstrációk, az egyeztetés és a tervezés folyik – közölte. Szavaiból kiderült, hogy erre "a plakátkampány alatt" várhatóan nem kerül sor.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ami kész van, abban meg elképesztően sok a hiba.
Van bármi a lopáson és megtorláson kívül, amihez ezek értenek?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Perwool: Alig több mint egy és, és új értelmet nyer a kifejezés :)
Perwool
@Aki Én: "Gyurcsány él..és élni fog..."
papa.49
Hol van az álattitkár asszony, aki 2 hónapja bizonygatta, minden tankönyv, időben kész lesz, HÁT NEM LETT KÉSZ, talán lehetne kezdenie a felállást a székéből!!!
Grumpycat
...és ez így megy, pontosan hat éve. Kibaszott unalmas.
szaboria1
Még egy dolgon is el kell gondolkozni ha a kémiát, fizikát, biológiát, földrajzt a közép iskolákban össze vonják természettudomány néven. Akkor, hogy lesz majd biológus, kémikus, fizikus ezekből a tanulókból?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok