A jelenlegi magyar nyugdíjrendszert nem lehet tovább fenntartani, így azért, hogy elkerüljük a katasztrófát, azonnali reformok szükségesek. A Pénzcentrum megszerezett egy friss kutatását, amely a nyugdíjrendszer átalakítására kínál alternatívákat. Már hosszú évek óta folyik a vita arról, hogy miként lehetne átalakítani a magyar nyugdíjrendszert, mert ha ez nem történik meg, annak egyetlen emberöltő alatt beláthatatlan következményei lehetnek. Gyakran elhangzik az is, hogy néhány év múlva egyszerűen nem kapnak majd nyugdíjat az emberek - erre az esély ugyan szinte a nullával egyenlő, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy időseink, mennyiből élnek majd öreg napjaikban, és mindez mekkora terhet ró majd az aktívan kereső állampolgárokra. Az elöregedő társadalmunk miatt a nyugdíjreform elkerülhetetlen. A jelenlegi rendszert részben a demográfiai változások miatt elavult, és nem lehet hosszútávon működtetni. Tavaly Magyarország a GDP 10 százalékát nyugdíjkiadásokra költötte, ami...

Forrás: penzcentrum.hu
Feltöltő: bundi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kovács Gizella
A 3 ezer miliárdot nem kellett volna ennyire megvédeni !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bundi
inkább ettől rettegjenek mint a bevándorlóktól...
Kovács Gizella
A 3 ezer miliárdot nem kellett volna ennyire megvédeni !
nemkati
@Hellcat: Igen, erre a Horn kormány már tett egy kísérletet, mikor '98-ban bevezette a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat. Ezt az első 0rbán kormány eltörölte, a Medgyessy kormány visszaállította, a második 0rbán kormány ezt is eltörölte - sőt a megtakarításokat lenyúlta. Megoldást viszont nem kínál, nyugdíjreformot az eltörléssel egyidőben nem vezetett be. Mi ez, ha nem egy oltári felelőtlenség?
bundi
de a migráncsok?...hát minden miattuk van nem?...@nemkati: és ha nemmel szavaz a nép egyszerű gyermeke?...majd lesz nyugdíja?...
nemkati
@bundi: Nem látok összefüggést a nem szavazatok és a nyugdíjak között. Ha egy darab migráncs se jön ide, nyugdíj akkor se lesz.
F_Viktor
orbán ezt a kérdést megoldotta már az alaptákolmányban.
A nyugellátás már nem alapjog, kínai módra a gyerek(ek) köteles(ek) eltartani szüleiket.
bundi
@nemkati: ezzel arra akartam célozni, hogy ez részben terelés amivel a valós gondokról akarják elterelni a köznép figyelmét...ellenben mire vége lesz...a gondok továbbra is megmaradnak,,,,sőt egyre égetőbbé válnak...a halogatás miatt...és azok akik mindennapjait most a migráncsozás teszi ki...szembesülnek hogy hoppá...jön a szopás ezerrel...de hát ők a viktor által mondottakat tették...
holott onnan nyugatra az elöregedő társadalom okozta gondokra részben megoldás a migránsokkal való feltöltés...és ezzel magyarország is szenbe fog kerülni...a lengyeleknél ukrán migránsokat használnak ..magyarországon kiket fognak?...
karma1
@F_Viktor: Termeszetesen azok a "gyerekek" - ugy 55+ eletkoruak - , akiknek maguknak sincs munkajuk, esetleg viszont van 1-2 gyerekuk, akit tanittatni, segiteni kell...
Ha csunyan beszelnek, azt mondanam: f@sza!

De mivel meg veletlenul sem beszelek csunyan, ugy b...a'k meg!
nemkati
@bundi: Engem nem tud ez az aljas kormány a menekültek ellen hangolni, de azt mondod, a migránsok eltarthatnák a jövő nyugdíjasait?
bundi
@nemkati: nem csak csökkenthetik a probléma súlyosságát...tudod itt angliában sem az angolok tartják el az angolokat...és gondolom németországban is adóznak keményen az ottani migránsok is...mert ugye aki magyarországról külföldre megy dolgozni a határ után már ugyan olyan szintű gazdasági bevándorló mint akik ellen viktorék hisztiznek...
Lesről vedd be biciklis
Van normális ember aki azt gondolja, hogy 5 év múlva nyugdíjat fog kapni!

(Na mi újság cenz-ura?)
F_Viktor
@karma1: Írod:
"Termeszetesen azok a "gyerekek" - ugy 55+ eletkoruak - , akiknek maguknak sincs munkajuk, esetleg viszont van 1-2 gyerekuk, akit tanittatni, segiteni kell..."

Ironikusra szántam hozzászólásomat, természetesen helyesen következtetsz, a szülő(k) nem lesz(nek) képes(ek) eltartani szüleiket és gyerekeiket.
De ez nem fogja érdekelni orbánt, ha nincs nyugdíjra befizetés, nem lesz mit szétosztani. Szociális háló pedig zéró, emberség kihalt belőlük, marad az alaptákonymálban leírtak, elvégre ők szülték meg, ők vésték gránitba.
Hellcat
@nemkati: Ez nem felelőtlenség ez sima lopás...súlyos anyagi kár okozása...
nemkati
@bundi: Hát, lehet, de akkor már inkább az a közel 1 millió kivándorolt magyar jöjjön haza. Ha lehet kérni. Persze, azután, hogy Magyarország 0rbánmentes övezet lesz, és a korrupció a nulla felé konvergál. Mindjárt lenne magasabb fizetésre elég forrás.
karma1
@nemkati: Valoban az lenne az idealis, amit leirsz, de el kell, hogy keseritselek: aki nagy nehezen megcsinalta kint az egzisztenciajat - mert anelkul nem megy meg a munka sem! -, es a legjobb fizetest akarja elerni a szakmajaban, akkor az azt el is fogja erni, es innentol kezdve nem fog hazamenni a kiszamithatatlansagba...
En meg eletemben nem hallottam arrol, hogy olyan orszagok, akiknek a jogrendszere a romai jogra alapozott, akkor az olyan torvenyeket tudjon csinalni, amivel VISSZAMENOLEGES torvenykezest csinal! Ilyen egy valodi jogallamban egyszeruen elkepzelhetetlen!

Tehat mar ekkor ra kellett volna donteni a szarosbilit az egesz kormanyra ugy, hogy ki se tudjanak alola jonni soha tobbet...
Anglia is es a tobbi nyugati orszag is kiszamithato, bar nem 5 eves tervek szerint mukodnek, mint a szocializmus, de a piac mukodese szakemberek altal kiszamithato, tehat biztonsagos.
Az egy nagyon idealis es jo megoldas lenne, ha pont a magyarokkal tudnak megoldani a helyzetet, de ez nem fog menni! Az orszag szaguld a feudalizmus es a car atyuska alattvalojanak lenni cimu statuszert, hat minek akarnanak hazamenni?
F_Viktor
@nemkati: Írod:
"...azt mondod, a migránsok eltarthatnák a jövő nyugdíjasait?"

Ez nem csak magyar probléma, a fejlett társadalmak lakósainak száma mindenhol csökkenő tendenciát mutat.
Nem véletlen a szabad munkaerő vándorlás az EU-n belül, de Merkel sem csak a menekülteknek üzent azzal, hogy akár holnap 1 millió embernek tud munkát biztosítani.

S @bundi: -nak igaza van, Magyarországra ki fog jönni dolgozni?
bundi
@nemkati: nem menne haza...saját példa a gyerekeim ide járnak iskolába...itt vannak a legjobb barátaik...arabok spanyolok lengyelek angolok vegyesen...az itteni oktatás nem átjárható az ottanival...munkakapcsolataim itt vannak, stb...és gondolom a többi kivándorló is hasonló cipőben jár...minek mennék megint oda...hogy bűnbak legyek, mint régebben, hogy a emlékszel pár éve még hogy acsarkodtatok az országelhagyó diplomásokra?...mert hogy a tanulmányaik árát fizessék vissza?...meg hogy hogy is kéőzeljük ezt?...és a röghöz kötést bevezettétek...azóta is él és virul...ezt nem akarom a gyerekeimnek...köszönöm szépen jól érzem itt magam...ez nem járható út más bevándorló után kell néznetek...
karma1
@Lesről vedd be biciklis: Behalok Rajtad!...:o))) Toled szep a napom, hihi...:o))))
F_Viktor
@nemkati: Írod:
"...inkább az a közel 1 millió kivándorolt magyar jöjjön haza."

Saját példámat mondom:
Gyerekem külföldön kezdte az iskolai tanulmányait. Nem bízok abban, hogy a darabjaira szétvet, központosított magyar oktatási rendszert belátható időn belül egy demokratikus kormány a hátában lihegő bebetonozott fityesz pártkatonákkal rendbe tudná majd tenni, ezért én 15 évig biztosan nem fogok haza költözni.
S akinek már van gyereke, hasonlóan gondolkodik.
Lesről vedd be biciklis
@karma1: Tudod Kedves, mindíg jót tesz az embereknek egy kis vidámság. :-)))
F_Viktor
@nemkati: Közben @bundi: megelőzött, de mint látod, hasonlóan gondolkodunk, nem vágyunk haza, nem kérünk orbán túró Rudijából. :-))
karma1
@Lesről vedd be biciklis: Te aztan gondoskodsz a mindennapi adagomrol!...:o)))) Most megyeki hajcsizni, azert mire felebredek, ugye, meg ezen a neven talallak?...:o))))
Legyen szep napod a nemes harcban...:o)))
nemkati
@karma1: @bundi: @F_Viktor: Szomorú, hogy aki innen egyszer elmegy, az nem akar többet hazajönni. :( @bundi: Én sosem acsarkodtam az országelhagyókra, inkább azokra a hatalmasokra, akiknek a kezében van a lehetőség, hogy ebből az országból egy olyan helyet csináljanak, ahonnan nem kívánkoznak el az emberek, és nem ezen fáradoztak, hanem a saját pecsenyéjüket sütögették.
Nekem is folyton az jár a fejemben, hogy el kéne innen menni. A nyelvtudásom és a képzettségem miatt nem lenne gond bárhova menni, de attól félek, hogy egy idegen helyen nem tudnám megszokni. A mi családunkból is sokan kimentek már, Ausztriától az USA-ig sokfelé, és eszük ágában nincs hazajönni.
bundi
@nemkati: azért lehet egy próbát megérne...
nemkati
@bundi: Nem elképzelhetetlen. Csak tudod, vannak helyek itthon, amiket nagyon szeretek, vannak emberek, akik nem jöhetnek velem, és nem akarok esténként bőgni, hogy milyen messze van az otthonom.
bundi
@nemkati: ha elmész az nem jelenti hogy nem mehetsz vissza soha többé...és csak próbát mondtam, hogy megismerkedj más népekkel, más mentaklitásokkal...és egyébként is 20-50 font egy átlagos repülőjegy kevesebb mint egy napi kereset...
F_Viktor
@nemkati: Én a gyerekemre gondolva, politikai okokból hagytam el az országot.

Írod:
"...vannak helyek itthon, amiket nagyon szeretek, vannak emberek, akik nem jöhetnek velem, és nem akarok esténként bőgni, hogy milyen messze van az otthonom."

Mi 4-6 hetente egy hétvégét Magyarországon töltünk, talán ezért is nem "bőgünk esténként". :-)
Nincs már olyan, hogy távolság, 2,5 órás repülőúttal Európa bármelyik részét eléred, nekem a repülőút ideje megegyezik a Szeged-Budapest idejével.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.