Magyarország Közép-Európa és Közép-Ázsia együttműködésének motorja akar lenni, és ebben fontos partnere lehet Tádzsikisztán – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután tádzsik kollégájával találkozott.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: miközben az EU a bevándorlási és más válságok miatt túlságosan befelé fordul, a saját problémáira fókuszál, Közép-Európának kell a zászlóvivőnek lennie abban a tekintetben, hogy Európának igenis nyitnia kell a távolabbi térségek felé is. Közép-Ázsia energiahordozói, természeti erőforrásai és gazdasági potenciálja miatt fontos partnere lehet Európának – magyarázta.

Szirodzsiddin Aszlov tádzsik külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország és Tádzsikisztán elkötelezett a kapcsolatok szorosabbra fűzése és új együttműködési területek bevonása mellett.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Szergyártó a slusszkulcsot kinyomja beléd, mert ilyen ökörséget egymagadba ki se tudsz találni???
Szerencsétlen agyalágyult hülye!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
Egymillió magyar a periférián

A népesség tíz százaléka él a legelmaradottabb térségekben ○ A lakások 16 százalékában vécé sincs

Farkas Melinda, 2016. november 25., péntek 06:00, frissítve: péntek 10:45

Főként a keleti és a déli határ mentén helyezkednek el Magyarország legfejletlenebb járásai, amelyekben közel egymillió ember él. Az átlagosnál sokkal kevesebb errefelé a foglalkoztatott, több a gyermekkorú és az eltartott, az országos átlagnál magasabb a születések száma, de jóval kedvezőtlenebb a halálozási arány is. Magas a munkanélküliség, alacsonyak a bérek és a nyugdíjak, rengeteg a rokkantnyugdíjas, a gyerekek közel fele pedig szegényes körülmények között él. A képzett munkaerő folyamatosan költözik el a fejletlen vidékekről, ami tovább súlyosbítja a járások kilátástalan helyzetét – többek között ezeket a megállapításokat tartalmazza a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lapunk által megismert legfrissebb kiadványa, amely hazánk legelmaradottabb vidékeit vette górcső alá.

A járások területi fejlettség szerinti aktuális besorolását kormányrendelet rögzíti. Azok a járások minősülnek kedvezményezettnek, amelyeknek fejlettségi szintje nem éri el az átlagost. A fejlettségi rangsor legvégén szereplő, komplex programmal fejlesztendő 36 járás (összesen 197 járás van Magyarországon – a szerk.) adja az ország területének ötödét, és itt lakik a hazai népesség egytizede, mintegy 982 ezer ember.

A legfejletlenebb járásokban száz lakásra 243 lakos jut, hússzal több mint országosan. A laksűrűség elsősorban Borsod és Szabolcs érintett járásaiban magas, amiben szerepet játszik a jellemzően nagyobb háztartásokban élő cigány népesség felülreprezentáltsága. A 2011. évi népszámláláskor az érintett járások lakásainak 16 százaléka komfort nélküli, szükség- és egyéb lakás volt, ami az országos átlag két és félszerese. A 2015. eleji adatok alapján az érintett lakások 10 százalékában nincs vezetékes víz, ami az országos arány kétszerese, és az országos 77 százalékkal szemben...
Desischado
ez meg megint mit vett már be, hogy ekkora hülyeségeket beszél?! Persze, nemrég Kínának akart menni, aztán Azerbajdzsánba, most meg az arabokhoz. Én a magam részéről Nyugatot és Európát választom!
Jozefina
Ez a szijjártó igazi dilettáns!!?? Ez képviseli a világban Magyarországot??? Meg is látszik!!!
Szókrakész
Okos meglátás.
Igenis mi legyünk a gazdasági, pénzügyi(de csak gazdasági és pénzügyi) híd Európa és Ázsia között.
Hogy ehhez hány ázsiai országot győznek meg, az már az ő ügyességük függvénye.

Minél többet, annál jobb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.